Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Cytuj:
Wspaniała wypowiedź abp. Michalika:

"– To nie Episkopat spowodował ten konflikt i nie Episkopat go rozwiąże. Mogą to zrobić tylko prezydent i zainteresowani liderzy opozycyjnych partii – powiedział abp Michalik, Metropolita Przemyski, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski. "

http://www.tvp.info/informacje/polska/k ... gu/2359450

Na tą wspaniałą wypowiedź, moża odpowiedzieć abpowi....."To nie Episkopat spowodował konflikt o krzyż w szkole we Włoszech i nie Episkopat go rozwiąze. Może to zrobić włoska szkoła i zaiteresowana rodzina żądająca zdjęcia krzyża"..

Alus napisał(a):
Alus- masz wrażenie że ci protestujący mają coś wspólnego z Kościołem?

Znaczna część z nich ma, ale oczekuje, że Kosciół będzie ich partnerem i zacznie wiernych traktować poważnie.
Teresse napisał(a):
Do obrońców codziennie przychodzi ksiądz i prowadzi modlitwę.

Ks. S. Małkowski, który miał wydany w styczniu 2007r dekretem zakaz głoszenia homilii, spowiedzi, odprawiania Mszy św.
Wstawiennictwo bp Dusia spowodowało częściowe cofnięcie zakazów.
Ks. Małkowski wczoraj do TVPInfo powiedział, że nie ustapią od krzyża póki nie zostanie obalony Prezydent i rząd postkomunistyczny.
A katastrofę pod Smoleńskiem mianował drugim Katyniem

"Tak mi dopomóz Bóg" nigdy nie jest złym omenem dla katolików :) .....o ile katolicy nie zapominają nauki św. Pawła o wszelkiej władzy pochodzącej od Boga.

Wt sie 10, 2010 21:55
Wracając do misia na krzyżu.
Kodeks karny stanowi:
Cytuj:
Art. 196. Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej (...) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Ale kto się tym przejmuje przecież w Polsce znak krzyża można nawet bezkarnie deptać, więc miś na krzyżu jest całkiem miłym okazaniem pogardy dla Chrystusa.
Takie to milusie.

Wt sie 10, 2010 22:02
czasowo zablokowana

PO wskie bojówki spod pałacu:

http://fronda.pl/files/noc21.jpg

http://fronda.pl/files/noc17.jpg

http://fronda.pl/files/noc3.jpg

Wt sie 10, 2010 22:33

A teraz udowodnij, że to bojówki PO.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr sie 11, 2010 0:10
Autorzy transparentu „ Precz z krzyżami na stos z mocherami” to zapewne prowokatorzy opłaceni przez obrońców krzyża i przeszkoleni przez samego Macierewicza, mający za zadanie skompromitować całą manifestację. Niestety zdradziły ich błędy ortograficzne i poziom intelektualny. Kto wie może to ci sami ludzie, którzy 3 sierpnia nieśli transparent „Zostawcie kżyża mjastu” :D .

A tak na serio to chyba najwyższy czas skończyć całą tą hecę, bo jak widać z czasem emocje wcale nie opadają, a dochodzi wręcz do eskalacji konfliktu. Prezydent Komorowski, który jest współwinny całego zamieszania powinien wyjść z jakąś inicjatywą kompromisu i dogadać się z PiS-em, by ten odwołał swoje bojówki. Niech okaże się ile warte były zapowiedzi Kaczyńskiego z kampanii wyborczej o chęci zakończenia wojny polsko-polskiej. Znając tego polityka to pewnie nic.

Niestety na Kościół w tej sprawie nie ma co liczyć. Porażony brakiem odwagi, bezradnością i niezdecydowaniem nie zajął do tej pory żadnego stanowiska w sprawie, w której symbol jego wiary stał się symbol podziału i niezgody wśród Polaków. I chyba nie ma już co liczyć na to, że to zrobi. Co ciekawe jeśli chodzi o sprawy takie jak in vitro, o znaczeniu drugo- czy nawet trzeciorzędnym dla kraju to Kościół potrafi wykazać się sporą dawką energii i inicjatywy, ale gdy Polak staje przeciwko Polakowi, a we wszystko wmieszany jest krzyż wtedy Kościół umywa ręce i twierdzi, że to nie jego sprawa! To pokazuje tylko ile wart jest we współczesnej Polsce jako partner w dialogu społecznym.

Tak, więc wszystko w rękach polityków. Co raczej optymistycznie nie nastraja.

Śr sie 11, 2010 0:30
A. napisał(a):
A teraz udowodnij, że to bojówki PO.

Gdy posiada się monopol na prawdę, w tym przypadku Fronda, nie ma potrzeby udowadniać.
Nie nastraja optymistyczni, zwłaszcza gdy duchowny kierujący ową akcją precyzuje wyraźnie co jest istotą tej zadymy.....nie krzyż, wiara.....jest nią koniecznośc obalenie poskomunistycznego Prezydenta i rządu.

Śr sie 11, 2010 8:08
Cytuj:
Gdy posiada się monopol na prawdę, w tym przypadku Fronda, nie ma potrzeby udowadniać.

To raczej WY sobie przypisujecie monopol na prawdę udowadniając co krok że wszystko co dobre to PO a co złe to PiS.
Nawet tak kuriozalne (choć może i ironiczne) stwierdzenie, że autorami idiotycznych transparentów mogą być wyłącznie prowokatorzy ze zorganizowanych sił szybkiego reagowania (z jednostki "Moherowych Beretów) spod Częstochowy.
Przecież PO na czele z Palikotem brzydzą się przemocą i chamskimi, nie na poziomie, wulgarnymi odzywkami.

Śr sie 11, 2010 8:51
Cytuj:
To raczej WY sobie przypisujecie monopol na prawdę udowadniając co krok że wszystko co dobre to PO a co złe to PiS.

Twoje subiektywne odczucie :)

Śr sie 11, 2010 8:57
Alus napisał(a):
Cytuj:

Twoje subiektywne odczucie :)

Raczej obiektywne.
Ja staram się być na wskroś obiektywny widząc i wytykając wady każdej ze stron.
Nie raz krytycznie wypowiadałem się na temat Kaczyńskiego i PiS-u, za to z waszej strony krytyki PO raczej nie uświadczysz tylko totalna PiS-u.

Śr sie 11, 2010 9:00
Cytuj:
Raczej obiektywne.
Ja staram się być na wskroś obiektywny widząc i wytykając wady każdej ze stron.
Nie raz krytycznie wypowiadałem się na temat Kaczyńskiego i PiS-u, za to z waszej strony krytyki PO raczej nie uświadczysz tylko totalna PiS-u.

Przy proporcji 75/25 :-)

Śr sie 11, 2010 9:10
Osiris, jakie "wy", jakiej "waszej strony"? Nas z Kamalą, Alus czy A. różni chyba o wiele więcej niż, dajmy na to, Cyryla i agawę. Nie wiem kto dokładnie nie krytykuje PO, wiem natomiast, że większość tych od "wy" i "was" to zwolennicy PIS-u. I mam wrażenie że stąd dokładnie pochodzi konflikt spod pałacu. I nie tylko.

Bo "my" jesteśmy różni, jedni katolicy, inni nie, jedni wierzący inni ateiści... ale ileż można słuchać że "my" nie jesteśmy prawdziwymi Polakami, że dążymy do rozbioru Polski, że okradamy, popieramy komunistów, jesteśmy agentami, ubekami... wszyscy. Jak jeden mąż. Wiesz, to hasło "kto nie jest z nami ten przeciwko nam" to już było. PZPR się nazywało. A teraz PIS, głośno krzycząc przeciwko temu wszystkiemu stosuje dokładnie tamte chwyty i tamtą retorykę. I dzielnie mu w tym sekunduje ojciec Rydzyk.

Sami się przekonajcie. Zamieńcie w jakimkolwiek jego przemówieniu "najmilsi" na "towarzysze", "religię" na "rewolucję" itd, i dostaniecie gotowy tekst agit-propu z czasów najgłębszego stalinizmu... Ja się przestraszyłem. Naprawdę.

Śr sie 11, 2010 9:20

Cytuj:

Proszę bardzo- udowodnij. Zacytuj 5 moich wypowiedzi, w których chwalę PO.
Z pewnością nie znajdziesz, bo wcale nie popieram PO...Choć nie jestem też ich fanatycznym przeciwnikiem.

And shame on you

Śr sie 11, 2010 9:41
Liam napisał:
Cytuj:
Sami się przekonajcie.

A zarzucasz że piszę w liczbie mnogiej i uogólniam.
Pisz do mnie, bo ja piszę swoje opinie jako ja a nie MY.
Nie jestem reprezentantem agawy, czy innych userów.

Cytuj:
Proszę bardzo- udowodnij. Zacytuj 5 moich wypowiedzi, w których chwalę PO.

A ja przecież napisałem że nie krytykujecie.
I dlaczego pięć a nie cztery czy sześć?

Śr sie 11, 2010 9:59

Cytuj:
A ja przecież napisałem że nie krytykujecie.

Ależ oczywiście, że krytykuję PO, tylko też nie fanatycznie i za wszelką cenę. Nie podoba mi się podwyżka VAT, nie podoba mi się minister MON, nie podoba mi się afera hazardowa, ani związana z nią komisja śledcza (jak każda komisja zresztą- marnowanie pieniędzy podatników).
Tyle, że nie mam zamiaru wstawiać pierwszych lepszych zdjęć z czymś co mi się nie podoba i rzucać fałszywe oskarżenia, że to na pewno bojówki PO. Działanie takie jednoznacznie wskazuje o poziomie człowieka tak działającego...

Cytuj:
I dlaczego pięć a nie cztery czy sześć?

Żebyś się pytał dlaczego :razz:

And shame on you

Śr sie 11, 2010 10:30

Spór o krzyż pod pałacem to już nie jest tylko polityczny spór o pamięć o Smoleńsku, przemieszał się ze sporem o miejsce religii w Polsce.
Byłem w poniedziałek pod pałacem. Jakie atrakcje czekały na uczestników? przebrany Papież pozdrawiający tłum z balkonu, "modły do byle czego" (jak to okrzykneli organizatorzy), okrzyki
„Krzyże do kościoła, bydło do obory”, transparenty "Mohery na stos", "Przeproście i spie...". Wszystko ku wielkiej uciesze tłumu. Szydercy lubowali się też w podchodzeniu do modlących się osób i robieniu im jak jakimś specjalnym okazom zdjęć. Była też meksykańska fala, skakanie w
rytm piosenki "Kto nie skacze ten za krzyżem", wołanie "Do Kościoła". Wszystko działo się w jednym celu - wyśmianiu modlących się osób, moherowych beretów, tego co katolickie.
Wszystko działo się przy przyzwoleniu miasta i ku uciesze większości mediów.
Poniedziałkowa manifestacja została przez nie okrzyknięta wesołym piknikiem. Jakże inny to
stosunek niż wobec grupy "obrońców krzyża", która te same media bezlitośnie obrzucały najgorszymi epitetami.
Najbardziej przykre w tym wszystkim jest zachowanie wielu katolików, księży, czy nawet hierarchów. Kościół milczy. A wielu katolikom podoba się to co się dzieje, bo przecież trzeba zrobić porządek z fanatykami, którzy tylko szkodzą naszej wierze. Mam wrażenie, że wielka niechęć do Jarosława Kaczyńskiego powoduje, że część osób jest zdolna zaakceptować największą nawet "chamówę", jeśli dopieka ona politycznym rywalom. Nawet jeśli dotyka ona wiary w którą ponoć się wierzy.
Obszerniejszy opis tego co się dzieje pod krzyżem i moje zdanie na ten temat umieściłem na swoim blogu:
http://zbigniew-kaliszuk.blog.onet.pl/W ... 12343338,n

Śr sie 11, 2010 12:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 94  Następna strona