Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
O tym napisałem właśnie powyżej: Cytuj: Za to w rozwoju biurokracji i powiększaniu urzędniczej hydry PO nie ma sobie równych. Od czwartego kwartału 2007 r. do czwartego kwartału 2009 r., za rządów „liberałów” z PO liczba „pierdzistołków” wzrosła od 572,2 tys. do 620,6 tys. – o ponad 48 tysięcy osób. A jeśli doliczyć dodatkowo pierwszy kwartał bieżącego roku, to liczba ta wzrosła do 633,6 tys. – czyli o ponad 60 tysięcy osób od początku rządów Donalda Tuska. Okazuje się, że za rządów „liberałów” z PO liczba urzędników przyrasta średnio w tempie ponad 3,5 raza szybszym niż za rządów uważanego za etatystyczne PiS! (dane za artykułem p.Jacka Sierpinskiego). Za czasów rządów Tuska pensje urzędników rosły też znacznie szybciej niż pensje w gospodarce. Koszt utrzymania rządowej biurokracji w Polsce to 52 mld zł. Rząd będzie oszczędzał na nas a nie na sobie a powinien od siebie - przecież. Nam będzie zaciskał pasa a sobie popuszczał twierdząc że kryzys to czas wyrzeczeń. Pod tekstem z linka podpisuję się obiema rękoma (czy jak kto woli rękami) jak i nogami, gdybym umiał się nimi podpisać.
|
Śr sie 11, 2010 11:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): O tym napisałem właśnie powyżej: Cytuj: Za to w rozwoju biurokracji i powiększaniu urzędniczej hydry PO nie ma sobie równych. Od czwartego kwartału 2007 r. do czwartego kwartału 2009 r., za rządów „liberałów” z PO liczba „(censored)” wzrosła od 572,2 tys. do 620,6 tys. – o ponad 48 tysięcy osób. A jeśli doliczyć dodatkowo pierwszy kwartał bieżącego roku, to liczba ta wzrosła do 633,6 tys. – czyli o ponad 60 tysięcy osób od początku rządów Donalda Tuska. Okazuje się, że za rządów „liberałów” z PO liczba urzędników przyrasta średnio w tempie ponad 3,5 raza szybszym niż za rządów uważanego za etatystyczne PiS! (dane za artykułem p.Jacka Sierpinskiego). Za czasów rządów Tuska pensje urzędników rosły też znacznie szybciej niż pensje w gospodarce. Koszt utrzymania rządowej biurokracji w Polsce to 52 mld zł. Rząd będzie oszczędzał na nas a nie na sobie a powinien od siebie - przecież. Nam będzie zaciskał pasa a sobie popuszczał twierdząc że kryzys to czas wyrzeczeń. Pod tekstem z linka podpisuję się obiema rękoma (czy jak kto woli rękami) jak i nogami, gdybym umiał się nimi podpisać. "Dziennik Gazeta Prawna" przytoczyła dane wzrostowe od 2005r - a więc nie tylko PO zatrudnia więcej......największy wzrost dotyczy administracji samorzadowej. 13 lipca 2010r RM zablokowała wzrost wynagrodzeń dla urzędników. osiris więcej obiektywizmu....
|
Śr sie 11, 2010 12:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris, przyznaje ze nie znam sie na finansach panstwa, bo zarzadzam tylko finansami mojej rodziny. Zakladam jednak, ze jakas analogia istnieje. Otoz kiedy moje wydatki przekraczaja dochody, zaczynam przygladac sie wydatkom. I tne je tam, gdzie jest to mozliwe: najpierw luksusy, potem potrzeby, bez ktorych mozna sie obejsc, zaczynajac od siebie, a potem sprawdzam, czy sie dochody i wydatki zrownowazyly. Jezeli ciagle jest zle, szukam nowych zrodel dochodu...
Nie mam zielonego pojecia, czy nasi politycy w podobnych sytuacjach robia podobnie. Szczegolnie, ze mam takie dziwne wrazenie, ze wszystkie kraje zyja na kredyt. Ale moze mi sie tylko tak wydaje?
Mam za to taka mala "seksistowska" uwage: otoz znani mi "mezczyzni sukcesu" musza miec przerozne gadzety, ktore podkreslaja ich status: samochod, najlepiej z kierowca, osobne biuro, ekstra bonusy, lepsza sluzbowa komorke itp. Kobiety, ktore po prostu chca byc skuteczne w pracy i ich te zabawki tak nie interesuja, nie sa w wielu wypadkach przez kolegow na tych samych "pozycjach" traktowane jako rownorzedne partnerki, bo nie maja zadnych oznak "statusu". Owszem wyjatki sa po obu stronach.
I teraz, obawiam sie, mozna to przelozyc na rzadzacych wszystkich odlamow: jestem szefem, wiec nalezy mi sie: ... Wiec jasne jest, ze od siebie samego nie mozna zaczac oszczednosci. To raczej kobiety zaczynaja od siebie. Jezeli ktos sie ze mna nie zgodzi (a nie musi), to dodalabym tylko 4 przyklady: w Niemczech ustapily od reki i bez wymowek dwie panie biskup: jedna za jazde po alkoholu, druga za to, ze kilkanascie lat temu nie zajela sie glebiej przypadkiem pedofilii. Przy czym sama mowila, ze informacje, ktore dostala, nie byly jednoznaczne, a juz na pewno nie oficjalne. Biskup Mixa ustapil po dlugich rozmowach z innymi biskupami, kiedy zarzuty stawaly sie coraz powazniejsze, a kiedy z jednego go oczyszczono, natychmiast postanowil wrocic, uwazajac to wszystko za spisek przeciw niemu. Wtedy okazalo sie, ze lista zarzutow udokumentowanych jest znacznie wieksza... Burmistrz Duisburga do tej pory nie chce przejac odpowiedzialnosci za ofiary smiertelne na Love Parade, tlumaczac sie, ze to bledy ... jego urzednikow do tego doprowadzily. Chodzi po prostu o pieniadze, bo gdyby ustapil, prawdopodobnie stracilby super wysoka emeryture...
Moze ktos ma jakies wyjasnienie, dlaczego tak jest?
|
Śr sie 11, 2010 14:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Dziennik Gazeta Prawna" przytoczyła dane wzrostowe od 2005r - a więc nie tylko PO zatrudnia więcej......największy wzrost dotyczy administracji samorzadowej. 13 lipca 2010r RM zablokowała wzrost wynagrodzeń dla urzędników. osiris więcej obiektywizmu.... Alus, ostatnio prawie za każdym razem Twoje tłumaczenie polega na tym, że poprzednicy robili podobnie więc obecny rząd jest z tego powodu całkowicie rozgrzeszony. To nie jest żadne uzasadnienie i wytłumaczenie. To że ktoś robił wcześniej źle nie oznacza że jest to wystarczające usprawiedliwienie dla złego rządzenia finansami państwa. "Ja psuję państwo, bo poprzednicy także psuli państwo i dlatego proszę abyście na mnie głosowali ponieważ dalej będę psuł państwo bo przecież moim poprzednicy także psuli państwo Będę beznadziejny jak moim poprzednicy i będę robił tyle złego (ale za to ani grama więcej) co moi poprzednicy co mnie powinno całkowicie usprawiedliwiać i predysponować na następne wybory do władzy"Całkiem niezła filozofia. Cytuj: Moze ktos ma jakies wyjasnienie, dlaczego tak jest? Bo sukces ma wielu ojców a klęska jest sierotą.
|
Śr sie 11, 2010 16:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus, ostatnio prawie za każdym razem Twoje tłumaczenie polega na tym, że poprzednicy robili podobnie więc obecny rząd jest z tego powodu całkowicie rozgrzeszony. To nie jest żadne uzasadnienie i wytłumaczenie. To że ktoś robił wcześniej źle nie oznacza że jest to wystarczające usprawiedliwienie dla złego rządzenia finansami państwa. "Ja psuję państwo, bo poprzednicy także psuli państwo i dlatego proszę abyście na mnie głosowali ponieważ dalej będę psuł państwo bo przecież moim poprzednicy także psuli państwo Będę beznadziejny jak moim poprzednicy i będę robił tyle złego (ale za to ani grama więcej) co moi poprzednicy co mnie powinno całkowicie usprawiedliwiać i predysponować na następne wybory do władzy" Całkiem niezła filozofia. Nie chodzi mi o usprawiedliwianie kogokolwiek. Wskazuję Ci, że stosujesz półprawdy.
|
Śr sie 11, 2010 19:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybacz, ale jeśli piszę iż PO coś źle robi to nie mam obowiązku dodawać iż dokładnie to samo robił PiS i to za każdym razem. To akurat nie jest pisanie półprawd. To masz w domyśle.
|
Śr sie 11, 2010 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris, to ja moze sprecyzuje moje pytanie, choc twoja odpowiedz tez mi sie podoba osiris napisał(a): Cytuj: Moze ktos ma jakies wyjasnienie, dlaczego tak jest? Bo sukces ma wielu ojców a klęska jest sierotą. Konkretnie chodzilo mi o to, dlaczego kobiety przewaznie (bo tez nie zawsze) sa sklonne do wziecia na siebie odpowiedzialnosci, za to co one, badz osoby im podwladne zrobily, ze wszystkimi konsekwencjami, a mezczyzni uwazaja, ze ktos na pewno byl winien, i na pewno to nie on osobiscie (tez przewaznie, albo przynajmniej za czesto)? No i jezeli my piszemy ze PiS cos zrobil zle, to nie mamy obowiazku, ze PO tez... 
|
Śr sie 11, 2010 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No i jezeli my piszemy ze PiS cos zrobil zle, to nie mamy obowiazku, ze PO tez. TYS PRAWDA. Oni są tacy sami a jedynie różnią się tym, że jedni oparci są o Palikota a drudzy o kota. 
|
Śr sie 11, 2010 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Wybacz, ale jeśli piszę iż PO coś źle robi to nie mam obowiązku dodawać iż dokładnie to samo robił PiS i to za każdym razem. To akurat nie jest pisanie półprawd. To masz w domyśle. Półprawda to klasyka manipulacji...... Cytuj: TYS PRAWDA. Oni są tacy sami a jedynie różnią się tym, że jedni oparci są o Palikota a drudzy o kota.  Albo o Kurskiego, który w d...e ma wyroki sądowe, nawet organizuje manifestacje w swojej obronie. A w jednej rozmowie w TVP o śp. L. Kaczyńskim wypowiada się "poległ", a o śp. J. Szmajdzińskim "zginął".
|
Cz sie 12, 2010 7:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Półprawda to klasyka manipulacji...... ......... i standardowa broń PO. A Kurski tak samo mnie wkurza jak Palikot. Cytowanie obu panów w danej dyskusji to raczej trzymanie ich poziomu, więc Alus nie rób tego by się przez przypadek do tego poziomu nie zniżyć.
|
Cz sie 12, 2010 10:59 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): Czytałaś wypowiedź min. Millera przebywającego aktualnie w Moskwie? To odwracanie kota ogonem? Że niby Rosjanie nie przekazują nam dokumentów z uwagi na "nastroje" w Polsce? Ale przecież logicznie nie ma to sensu. Najlepszym sposobem na poprawę nastrojów i wyciszenie spiskowych teorii byłoby przekazanie Polakom tego wszystkiego, czym Rosjanie dysponują. Poza tym minister Miller ma ostatnio niefart do kontrowersyjnych wypowiedzi: z Bogatynią zupełnie się skompromitował. Cytuj: Ale po ostatnich wypowiedziach J. Kaczyńskiego jestem pewna na 100%, że usłyszę pod swoim adresem jeszcze ostrzejszą obelgę. Czyli nadal rozwijasz dar przewidywania przyszlości Cytuj: MON przegrywa bo sądy odrzucają owe "materiały źródłowe" jako nic nie warte, wyimaginowane pomówienia. Jak odrzucają skoro MON ich do sądu nawet nie dostarcza? http://www.hfhrpol.waw.pl/przeszlosc-ro ... placi.htmlCytuj: Cytuj: Posłowie PiS, na podstawie dokumentów sejmowych: [i]Po podsumowaniu pensji, samochodu służbowego, telefonu komórkowego oraz wynagrodzenia sekretarek posłowie PiS oszacowali miesięczny koszt na ponad 144 tysiące złotych. Daruj sobie takie "źródło" Aha, czyli minister Pitera, jej sekretarki i asystenci pracują społecznie, a benzynę do samochodu sponsoruje Transparency International? Cytuj: Cytuj: Minęły 2 lata. Czy ktoś przeprosił członków komisji weryfikacyjnej za bezprawne działania ABW? Przeprosi, gdy sąd uzna, że p. Sumliński jest niewinny i nie współpracował z panami z komisji. To bylby precedens. Czy ktoś przeprosił oczyszczonych po latach z zarzutów Marka Kempskiego, czy Romualda Szeremietiewa, którzy padli ofiarą insynuacji tych samych dziennikarzy? Alus napisał(a): Cytuj: JAruzelski nie dorównuje Kaczyńskiemu,który w tamtych czasach walczył o wolność. Który Kaczyński?....jesli chodzi o śp. L. Kaczyńskiego to rzeczywiscie walczył. Jarosław w tym czasie zajmował się kotem, był tak nieszkodliwy dla komunistów, że nawet przez przypadek, zbieżność nazwisk, nie internowali go  To przez zbieżnosć nazwisk, czy dlatego że nie był groźny? Zdecyduj się, bo sama obalasz swoje argumenty...Jarosław Kaczyński włączyl się do KOR-u już w 1977, dzień po obronie doktoratu. Alus napisał(a): Staniem nic się nie wywalczy  Staniem??? Już 15 grudnia SB zgarnęła Jarosława na przesluchanie, a potem inwigilowała przy okazji jego działalności w Komitecie Helsińskim, RMP, czy podziemnej Solidarności. Ale jak rozumiem alus Ty uczciwie siedziałaś w więzieniu od 13 grudnia do 4 czerwca i masz prawo osądzac, kto był prawdziwym opozycjonistą, a kto nie  Kamala napisał(a): Dowody prosze na to, ze Komorowski chce zamiesc pamiec o Lechu Kaczynskim pod dywan. Może nie tyle zamieść pod dywan, co ograniczyć do skromnej, nie rzucającej się w oczy tablicy.. I to umieszczonej po cichu dopiero po tym, jak powstał komitet budowy pomnika Kamala napisał(a): W telewizji publicznej czyli PiSowskiej? To ja też poproszę o dowód, że telewizja, gdzie regularnie widzimy Jacka Żakowskiego, Waldemara Kuczyńskiego oraz dziennikarzy Wyborczej i Polityki, jest PiSowska 
|
Cz sie 12, 2010 18:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli nadal rozwijasz dar przewidywania przyszlości Bazuję na doświadczeniach przeszłości To opinia pro pisowskiej Rzepy, ja piszę na bazie artykułów A. Grajewskiego zamieszczonych w GN. Cytuj: To bylby precedens. Czy ktoś przeprosił oczyszczonych po latach z zarzutów Marka Kempskiego, czy Romualda Szeremietiewa, którzy padli ofiarą insynuacji tych samych dziennikarzy? O Szeremietiewie i ukaranym jego asystencie już dyskutowalismy....za co przepraszać Szeremietiewa? ....za uowodniony fakt, że podzielił się tajemnicą służbowa z asystentem, który przekuł ją na kasę? M. Kempskiego winna przeprosić Rzepa, która opisała proceder korupcyjny. Cytuj: To przez zbieżnosć nazwisk, czy dlatego że nie był groźny? Zdecyduj się, bo sama obalasz swoje argumenty...Jarosław Kaczyński włączyl się do KOR-u już w 1977, dzień po obronie doktoratu. Włączyć się a aktywnie działać to nie to samo.....chyba komuniści mieli rozeznanie kto jest autentycznie groźny, skoro internowali śp. L. Kaczyńskiego, a "dziwnym trafem" odpuścili Jarkowi. Nawet nie założyli mu teczki Cytuj: Staniem??? Już 15 grudnia SB zgarnęła Jarosława na przesluchanie, a potem inwigilowała przy okazji jego działalności w Komitecie Helsińskim, RMP, czy podziemnej Solidarności. Ale jak rozumiem alus Ty uczciwie siedziałaś w więzieniu od 13 grudnia do 4 czerwca i masz prawo osądzac, kto był prawdziwym opozycjonistą, a kto nie Zgarnęła opozycjonistę i wypuściła.......ulitowali się nad głodnym zostawionym w domu samotnym kotem?....a brakło im litości dla bezrobotnej Marii Kaczyńskiej z maleńkim dzieckiem na utrzymaniu?? W III RP też biedaczysko był non stop inwigilowany.
|
Cz sie 12, 2010 19:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zgarnęła opozycjonistę i wypuściła.......ulitowali się nad głodnym zostawionym w domu samotnym kotem?....a brakło im litości dla bezrobotnej Marii Kaczyńskiej z maleńkim dzieckiem na utrzymaniu?? No bo na kocie trudno wywrzeć nacisk psychiczny niż na żonie. Czyż tak trudno Tobie to dojrzeć? Tak zachwalasz mądrość służb PRL a nie widzisz tej oczywistości, którą oni dojrzeli. A tak przy okazji to był kot ALIK, czy jakiś inny bo chyba koty tak długo nie żyją? Cytuj: a brakło im litości dla bezrobotnej Marii Kaczyńskiej z maleńkim dzieckiem na utrzymaniu?? I właśnie o to chodziło, to było CLOU programu. Mieli do wyboru. Pastwić się psychicznie na kocie lub bezrobotnej żonie z dzieckiem. Wybrali zgodnie z logiką, tylko dla Ciebie jest coś w tym podejrzanego i nielogicznego, tylko po to aby zasiać niepewność co do osoby Jarka i przypisać mu rolę np. TW. Pokrętność Twojego pisania jest jakaś bliska tworzeniu rzeczywistości przez służby specjalne. Już dawno temu uważałem że z Tobą jest coś nie tak.
|
Pt sie 13, 2010 7:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I właśnie o to chodziło, to było CLOU programu. Mieli do wyboru. Pastwić się psychicznie na kocie lub bezrobotnej żonie z dzieckiem. Wybrali zgodnie z logiką, tylko dla Ciebie jest coś w tym podejrzanego i nielogicznego, tylko po to aby zasiać niepewność co do osoby Jarka i przypisać mu rolę np. TW. Pokrętność Twojego pisania jest jakaś bliska tworzeniu rzeczywistości przez służby specjalne. Już dawno temu uważałem że z Tobą jest coś nie tak. Jak tak dobrze znasz esbecką logikę to wyjaśnij na kogo chcieli wywrzeć presję zabijając ks. J. Popiełuszkę??? Bo jeśli poprzez żonę i maleńkie dziecko łamali opór śp. L. Kaczyńskiego.....to co zamierzali osiagnąć prześladując samotnych duchownych?
|
Pt sie 13, 2010 7:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak tak dobrze znasz esbecką logikę......... Jakąś logiką się kierowali, ale nie mnie dochodzić jaką. Co do Popiełuszki to mogę tylko się domyślać co było podłożem działania SB wobec niego. Na pewno na celu było złamanie morale społeczeństwa przez likwidację fizyczną symbolu biernego oporu którym był ów ksiądz ale było to też ostrzeżeniem dla kleru co może ich spotkać jeśli będą szli drogą Popiełuszki. Domysły, domysły, domysły. Jak zawsze potrafisz zmyślnie zmieniać temat żeby odwrócić uwagę od trafnej konkluzji co do Twojej osoby i temu służy nagłe przejście na osobę Popiełuszki, który nijak się ma do braci Kaczyńskich. Zamotać, zamydlić, to Twoja recepta na zasłonę dymną.
|
Pt sie 13, 2010 8:13 |
|
|
|