Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 464 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna strona
 Przewrotne oblicze ewolucjonizmu 
Autor Wiadomość

Post Re: Przewrotne oblicze ewolucjonizmu
andrzejantoni napisał(a):
miałem na II i III roku studiów Termodynamikę [w. + ćw.] w wymiarze 5,5 godz. tygodniowo przez dwa semestry. Na egzaminie pisemnym, który trzeba było najpierw zdać, można było mieć ze sobą wszystkie książki. Ale zadania były tak trudne i żmudne obliczeniowo, że przez 4 godz. trudno było się wyrobić. A po tym był obowiązkowy ostry egzamin ustny.
Poza tym termodynamika przewijała się cały czas przez szereg innych przedmiotów które też zdawałem z co najmniej dobrą oceną.

Tak, tak, oczywiście. Wygrałem szesnaście konkursów chopinowskich, a Rubinstein całował mnie po stopach :biggrin:

Ale teraz nie zagram "wlazł kotek na płotek" i już :-(

Cytuj:
zadania były tak trudne i żmudne obliczeniowo, że przez 4 godz. trudno było się wyrobić.

A teraz 4 dni to jest dla AA za mało, żeby rozwiązać zadanie na poziomie licealnym... :(

1. Mamy wiatrówkę o długości lufy l= 1m i średnicy a = 3mm. Podłączamy do niej zbiornik z powietrzem o objętości V= 100 cm3 i ciśnieniu P = 10 Mpa. Strzelamy. na jaką prędkośc wylotową pocisku mozemy liczyc jeżeli masa pocisku wynosi m = 0,5 grama?

Zaniedbujemy wszelkie straty, tarcia, opór powietrza, etc. Przyjmujemy, że predkości pocisku jest znacznie mniejsza od prędkości światła (to tak na wszelki wypadek dodaję )

2. W przykładzie nr 1 w jaki sposób zmieni się entropia układu pomiędzy

a) strzałem a opuszczeniem lufy przez pocisk?

b) po opuszczeniu lufy przez pocisk?

No i oczywiście nadal się nie doczekaliśmy uzasadnienia dlaczego termodynamika miałaby wykluczać ewolucję :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr sie 11, 2010 21:09

Panie Rutus!
R. Po raz kolejny przypominam, że teoria ewolucji nie postuluje "samoistnej syntezy łańcuchów".

A.A. Po raz kolejny czepia się Pan zmyślonych sobie sformułowań. A gdzież ja to niby napisałem, że teoria ewolucji postuluje "samoistną syntezę łańcuchów".
Stosuje tu Pan "et consortes" erystyczną zasadę wpuszczania niewygodnej dyskusji na boczny tor, a przy okazji zniechęcenia czytelników do interesowania się je przebiegiem.

Pozdrawiam A.A.

Cz sie 12, 2010 8:28

AA nadal nie odpowiedział na żadne pytanie

1. Mamy wiatrówkę o długości lufy l= 1m i średnicy a = 3mm. Podłączamy do niej zbiornik z powietrzem o objętości V= 100 cm3 i ciśnieniu P = 10 Mpa. Strzelamy. na jaką prędkośc wylotową pocisku mozemy liczyc jeżeli masa pocisku wynosi m = 0,5 grama?

Zaniedbujemy wszelkie straty, tarcia, opór powietrza, etc. Przyjmujemy, że predkości pocisku jest znacznie mniejsza od prędkości światła (to tak na wszelki wypadek dodaję )

No i oczywiście nadal się nie doczekaliśmy uzasadnienia dlaczego termodynamika miałaby wykluczać ewolucję :)

Cz sie 12, 2010 8:41

A.A. Po raz kolejny czepia się Pan zmyślonych sobie sformułowań. A gdzież ja to niby napisałem, że teoria ewolucji postuluje "samoistną syntezę łańcuchów".
Odwracanie kota ogonem tu nie poskutkuje, gdyż zawsze możemy cofnąć się do wcześniejszych wpisów.
Wyraźnie wyliczał Pan bzdurną wartość jakiegoś prawdopodobieństwa twierdząc, że tyczy się to właśnie niemożności samoistnej syntezy grup genów (akurat chodziło o część HOX) i ogłaszał Pan wszem i wobec, że jest to dowód, że makroewolucja jest niemożliwa.
Jako, że wykazałem ściśle, że mikro- i makroewolucja to jedno i to samo zjawisko, tylko w innym przedziale czasowym, zaczął Pan uciekać od stanowiska atakującego ewolucję, że "gdzież ja to niby napisałem". Wcześniej, proszę Pana. Dokładnie tu w połowie wysokości strony.

P.S. Ja też czekam na obliczenia z wiatrówką. Ma Pan tyle dyplomów (a ja Panu wierzę), że taka drobnostka będzie miłą odmianą po wyczerpującym obalaniu kłamliwej ewolucji. No chyba, że entropia też jest kłamliwa, wtedy wycofuję się z listy oczekujących na wynik obliczeń.

Cz sie 12, 2010 14:54

Witam!
Poniżej w uzupełnieniu do poprzednich wyjaśnień przestawiam prosty przykład obliczeniowy prawdopodobieństwa termodynamicznego.
Wyznaczyć prawdopodobieństwo termodynamiczne W dla możliwych przestawień przestrzennych czterech cząsteczek gazu w czterech komórkach przestrzennych. Liczba możliwych wariantów przestrzennych ustawień cząstek gazu w tych czterech komórkach = 4! = 1*2*3*4 = 24
Poniżej przedstawiono kilka typowych rozmieszczeń cząsteczek gazu w tych czterech komórkach

WI | 1 2 | | | |
| 3 4 | | | |

WII | 1 4 | 2 3 | | |

WII | 1 2 | 3 4 | | |

WIII | 1 2 | 3 | 4 | |

WIV | 1 | 2 | 3 | 4 |

Zgodnie z wcześniej podanym wzorem:
4!
W1 = ---------------- = 1
4!*0!*0!*0!

4!
WII = ---------------- = 6
2!*2!*0!*0!

4!
WIII = ---------------- = 12
2!*1!*1!*0!

4!
WIV = ---------------- = 24
1!*1!*1!*1!

Jak z tego wynika istnieje mała szansa na zaistnienie nierównomiernego rozkładu gęstości masy gazu w wielokomórkowej przestrzeni wypełnionej gazem. Taka sama zasada dotyczyć będzie rozkładu stężeń cząsteczek w ich roztworach wodnych.

Pozdrawiam A.A.

Pt sie 13, 2010 11:36

Przepraszam ale w zapisie mojego tekstu komórki liczby mi się poprzesuwały a nie wiem jak to skorygować.
A.A

Pt sie 13, 2010 11:46

W zamian AA przepisał z książki jakiś przykład, przykład który nijak ma się do omawianego problemu, który nic nie wnosi i którego sam AA nie rozumie :(

Nie wątpię, że gdyby przedstawione zadanie miało rozwiązanie w książce posiadanej przez AA, to to rowiązanie już dawno byśmy dostali.
:-D :-D

Niestety tego zadania nie ma ani w ksiażce, ani w googlu. I już nasz Wielki Wtajemniczony Termodynamiki, posiadacz dwunastu Dyplomów i sześciu Certyfikatów jest całkowicie bezradny :)

Pt sie 13, 2010 12:28

Witam!
Zrobiłem dystansowania zapisu za pomocą linii kropkowanych. Powinno być lepiej

WI...................| 1 2 | | | |
........................| 3 4 | | | |

WII.................| 1 4 | 2 3 | | |

WII.................| 1 2 | 3 4 | | |

WIII...............| 1 2 | 3 | 4 | |

WIV...............| 1 | 2 | 3 | 4 |

Zgodnie z wcześniej podanym wzorem:
.................4!
W1 = ---------------- = 1
...........4!*0!*0!*0!

...................4!
WII = ---------------- = 6
........... 2!*2!*0!*0!

................... 4!
WIII = ---------------- = 12
..............2!*1!*1!*0!

.................... 4!
WIV = ---------------- = 24
1!*1!*1!*1!

Pozdrawiam A.A.

Pt sie 13, 2010 13:15
A co z wiatrowka??
Ja tez chcialabym znac rozwiazanie :(

Pt sie 13, 2010 13:19

W zamian AA przepisał z książki jakiś przykład, przykład który nijak ma się do omawianego problemu, który nic nie wnosi i którego sam AA nie rozumie :(

Nie wątpię, że gdyby przedstawione zadanie miało rozwiązanie w książce posiadanej przez AA, to to rowiązanie już dawno byśmy dostali.
:-D :-D

Niestety tego zadania nie ma ani w ksiażce, ani w googlu. I już nasz Wielki Wtajemniczony Termodynamiki, posiadacz dwunastu Dyplomów i sześciu Certyfikatów jest całkowicie bezradny :)

Pt sie 13, 2010 14:03

Nasz drogi andrzejantoni zachowuje się dokładnie tak, jakby całe to "zamieszanie
" z wiatrówką nie tyczyło się jego osoby. Wykazuje tu zdumiewającą skuteczność i konsekwencję godną medalu. Pisze jak najbardziej nie na temat i coraz bardziej w oderwaniu od prowadzonej dyskusji. Brawo.

Pt sie 13, 2010 14:57

Rutus napisał(a):
Nasz drogi andrzejantoni zachowuje się dokładnie tak, jakby całe to "zamieszanie
" z wiatrówką nie tyczyło się jego osoby. Wykazuje tu zdumiewającą skuteczność i konsekwencję godną medalu. Pisze jak najbardziej nie na temat i coraz bardziej w oderwaniu od prowadzonej dyskusji. Brawo.

Klasyka. Tak zachowuja się dokładnie wszyscy wyznawcy kreacjonistycznej sekty, z którymi miałem nieprzyjemność kiedykolwiek się zetknąć :(

Pt sie 13, 2010 15:21

Witam!
Ponieważ w kolejnych rozważaniach na przykładzie obliczeniowym wyjaśniliśmy sobie czym fizycznie się różnią stany termodynamiczne bardziej prawdopodobne od stanów termodynamicznych mniej prawdopodobnych, łatwiejsze będzie fizyczne zrozumienie II Zasady Termodynamiki w sformułowaniu Boltzmana, który twierdził, że:
„Wszystkie zjawiska przyrody zdążają od stanów termodynamicznych mniej prawdopodobnych do stanów termodynamicznych bardziej prawdopodobnych.”
Z czego wynika, że wszystkie zjawiska przyrody mają ukierunkowaną zmienność, gdy podstawowym warunkiem ewolucji jest bezkierunkowa [wielokierunkowa] zmienność. Tym samym na raty udowodniliśmy sobie, że naturalne prawo wzrostu entropii zaprzecza domniemanej słuszności Teorii Ewolucji na poziomie ponad gatunkowej zmienności.

Pozdrawiam A.A.

Pt sie 13, 2010 16:21

Witaj Kamalo!
Jeśli chcesz sobie podyskutować na temat obliczeń wiatrówki, to myślę że chyba rozumiesz, ze najbardziej odpowiednim dla takich dyskusji forum jest pl.sci.fizyka.
Pozdrawiam A.A.

Pt sie 13, 2010 16:29

Tym samym na raty udowodniliśmy sobie, że naturalne prawo wzrostu entropii zaprzecza domniemanej słuszności Teorii Ewolucji na poziomie ponad gatunkowej zmienności.
Tak też myślałem, że to "omijanie wiatrówki" ma czemuś służyć.
Muszę Pana rozczarować. Nic nie udowodniliśmy, gdyż II zasada termodynamiki nie ma tu zastosowania z tego powodu, że komórka jest układem otwartym. A naturalne prawo wzrostu entropii tyczy się wyłącznie układów zamkniętych. W układzie otwartym jest całkowicie naturalny stan malenia entropii - proszę sobie doczytać do końca choć jedną książkę na ten temat a nie kończyć na fragmentach, które Pana podnieciły. Inaczej niemożliwy by był wzrost od dziecka do osoby dorosłej, nie wspominając o podziale komórki - chyba, że to też Pan chce obalić.

Pt sie 13, 2010 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 464 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna strona