Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 4:27

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
osiris, a co ma IPN do krzyza pod Palacem? Kolejna teoria spiskowa?
Ja mam inna: bp Nycz nie chcial dac sie wciagnac w polityczne spory o krzyz i uznal, ze tu chodzi tylko o polityke, a nie znak krzyza i dlatego zgodzil sie tylko wspolpracowac w rozwiazaniu problemu, przez "udzielenie schronienia" temu krzyzowi.
Niestety w walce z holota/motlochem/tlumem (dowolne skreslic), kultura przegrywa praktycznie zawsze. Wiec dopoki ktos osobiscie nie wezmie odpowiedzialnosci za sprawe (a ja widze tu przynajmniej 3 mozliwosci wszystkie tak samo mozliwe do zrealizowania) i nie przetnie tego wezla, to sie bedzie dalej jatrzylo...

Śr sie 11, 2010 17:02

osiris napisał(a):
teraz to wszystko pójdzie na stos.

Tudzież na gilotynę.

Różnica nieprzypadkowa...

Śr sie 11, 2010 17:40

Kamala napisał(a):
No i chcialam ciebie zapewnic, ze to nie jest problem na skale swiatowa. Media w Niemczech dopiero niedawno wspomnialy o tym i to dlatego, ze byla demonstracja.

To pocieszające ;)
Cytuj:
Ja mam inna: bp Nycz nie chcial dac sie wciagnac w polityczne spory o krzyz i uznal, ze tu chodzi tylko o polityke, a nie znak krzyza i dlatego zgodzil sie tylko wspolpracowac w rozwiazaniu problemu, przez "udzielenie schronienia" temu krzyzowi.

Episkopat ma twardy orzech do zgryzienia, jeszcze nie dawno oprotestował usuwanie krzyży z przestrzeni publicznej, więc teraz musiałby niejako sam sobie zaprzeczyć. Może stąd ten brak zdecydowanego stanowiska. Kto by przypuszczał że znajdzie się krzyż, który naprawdę trzeba będzie usunąć, dla dobra wszystkich. Nie po to, żeby walczyć z katolicyzmem, ale ratować jego twarz.
W tym kontekście "świeckie państwo", forsowane przez lewicę, jawi się jako oaza spokoju ;)

Śr sie 11, 2010 17:53

agawa napisał(a):
Manifestacje przeciwko krzyżowi przed Pałacem Prezydenckim mogą być wstępem do walki z Kościołem. Polska może znów pogrążyć się w sporach ideologicznych – mówi portalowi Fronda.pl Łukasz Warzecha.

http://fronda.pl/news/czytaj/na_manifes ... kla_holota

Kobieto, jak już się powołujesz na jakieś portale to chociaż wybieraj te poważne, nie satyryczne.

Śr sie 11, 2010 18:04
Cytuj:

Nie zakończona lustracja w Kościele.
Szelest teczek już niedawno było słychać. (kilka dni temu)
Księżą ze strachu że zostaną ujawni nowi TW wolą zachować milczenie.

Śr sie 11, 2010 18:15
Mroczny Pasażer napisał(a):
agawa napisał(a):
Manifestacje przeciwko krzyżowi przed Pałacem Prezydenckim mogą być wstępem do walki z Kościołem. Polska może znów pogrążyć się w sporach ideologicznych – mówi portalowi Fronda.pl Łukasz Warzecha.

http://fronda.pl/news/czytaj/na_manifes ... kla_holota

Kobieto, jak już się powołujesz na jakieś portale to chociaż wybieraj te poważne, nie satyryczne.

Satyryczne?......na modlę prezesa...znów kilka tys. ludzi zostało mianowane chołotą.
Ciekawe jak p. Warzecha nazwie "modlącego się" pana z wczorajszej procesji, który wybiegł aby opluć ludzi za barierkami.
A ponoć pluje tylko "pijane bydło" jak pisze p. Sakiewicz.

Jako antidotum do panów Warzechy, Sakiewicza, polecam słowa kard. Dziwisza
http://wyborcza.pl/1,105776,8241131,Kar ... dnego.html

Śr sie 11, 2010 19:01
osiris napisał(a):
Cytuj:

Nie zakończona lustracja w Kościele.
Szelest teczek już niedawno było słychać. (kilka dni temu)
Księżą ze strachu że zostaną ujawni nowi TW wolą zachować milczenie.

Kolejny spisek... Az tak zlego zdania o polskim Kosciele to ja nie mam....

Cytuj:
Ten krzyż ma prawo tam stać. Kto na krzyż podnosi rękę, prędzej czy później będzie się musiał z tego rozliczyć - tak metropolita szczecińsko-kamieński Andrzej Dzięga wskazał, po której stronie w konflikcie o krzyż smoleński mają stanąć katolicy. - Możemy o tym porozmawiać na konferencji Episkopatu Polski i wyjaśnić - odpowiada mu metropolita warszawski abp Kazimierz Nycz.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75478,8237656,Ten_ ... z0wKCGw422

No i teraz prosze mi, szaraczkowi wytlumaczyc, kogo nalezy sluchac? I czy moze wolno mi miec wlasne zdanie?

Śr sie 11, 2010 19:51
Wiele mediów pisało o tym, że Kościół odtrąbił koniec lustracji przed końcem, czyli de facto jej nie skończył i taka jest prawda a nie jakowaś teoria spiskowa.
Czy myślisz że można z urzędu ogłosić że 100% się zlustrowało tak jak to zrobili biskupi i po ptokach?
Nie bądź naiwna jak dziecko.
IPN to wielka przepastna czarna dziura gdzie wiele jeszcze ciekawego do opublikowania.
PO też tak szybko z tego nie zrezygnuje, bo to niezły bat na niepokornych.
Teczkami można grać po cichu a nie tak głośno jak swego czasu PiS.

Śr sie 11, 2010 20:25
zbanowany na stałe

Co znaczą te słowa z biblii: Izajasza 44
Satyra na bałwochwalstwo

9 Wszyscy rzeźbiarze bożków są niczym; dzieła ich ulubione na nic się nie zdadzą; ich czciciele sami nie widzą ani nie zdają sobie sprawy, że się okrywają hańbą. 10 Kto rzeźbi bożka i odlewa posąg, żeby nie mieć pożytku? 11 Oto wszyscy czciciele tego bożka zawstydzą się; jego wykonawcy sami są ludźmi. Wszyscy oni niechaj się zbiorą i niech staną! Razem się przestraszą i wstydem okryją. 12 Wykonawca posągu urabia żelazo na rozżarzonych węglach i młotami nadaje mu kształty; wykańcza je swoim silnym ramieniem; oczywiście, jest głodny i brak mu siły; nie pił wody, więc jest wyczerpany. 13 Rzeźbiarz robi pomiary na drzewie, kreśli rylcem kształt, obrabia je dłutami i stawia znaki cyrklem; wydobywa z niego kształty ludzkie na podobieństwo pięknej postaci człowieka, aby postawić go w domu. 14 * Narąbał sobie drzewa cedrowego, wziął drzewa cyprysowego i dębowego - a upatrzył je sobie między drzewami w lesie - zasadził jesion, któremu ulewa zapewnia wzrost. 15 [To wszystko] służy człowiekowi na opał: część z nich bierze na ogrzewanie, część na rozpalenie ognia do pieczenia chleba, na koniec z reszty wykonuje boga, przed którym pada na twarz, tworzy rzeźbę, przed którą wybija pokłony. 16 Jedną połowę spala w ogniu i na rozżarzonych węglach piecze mięso; potem zajada pieczeń i nasyca się. Ponadto grzeje się i mówi: "Hej! Ale się zagrzałem i korzystam ze światła!" 17 Z tego zaś, co zostanie, czyni swego boga, bożyszcze swoje, któremu oddaje pokłon i pada na twarz, i modli się, mówiąc: "Ratuj mnie, boś ty bogiem moim!"
Jeremiasza 10
Satyra na obce bóstwa i bałwochwalców

1 Słuchajcie słowa, które Pan mówi do was, domu Izraela!
2 To mówi Pan:
«Nie przyswajajcie sobie postępowania narodów
ani nie obawiajcie się znaków niebieskich*,
mimo że obawiają się ich narody.
3 * Albowiem to, co wzbudza lęk u narodów, jest niczym,
jako że jest drewnem wyrąbanym w lesie,
obrobionym dłutem, rękami rzeźbiarza.
4 Zdobi się je srebrem i złotem,
umocowuje się za pomocą gwoździ i młotka,
by się nie chwiało.
5 [Posągi] te są jak strachy na ptaki wśród pola melonów,
nie mówią,
trzeba je nosić, bo nie chodzą.
Nie bójcie się ich, gdyż nie mogą zaszkodzić,
ani są zdolne czynić dobrze.

Śr sie 11, 2010 21:15
No wlasnie, co znacze te slowa z Biblii? Moze jakies wlasne zdanie, jako przyczynek do dyskusji?

Bo zapewniam ciebie, ze nie odnosza sie do krzyza, o ktorym piszemy, jako ze ten krzyz jest dla kazdego symbolem czegos innego. I o to chodzi, ze kazdy rozumie ten znak inaczej, ale na pewno nie jako bozka..

Cz sie 12, 2010 7:15
Kamala napisał(a):
No wlasnie, co znacze te slowa z Biblii? Moze jakies wlasne zdanie, jako przyczynek do dyskusji?

Bo zapewniam ciebie, ze nie odnosza sie do krzyza, o ktorym piszemy, jako ze ten krzyz jest dla kazdego symbolem czegos innego. I o to chodzi, ze kazdy rozumie ten znak inaczej, ale na pewno nie jako bozka..

Obawiam się, że odnoszą się do tych ludzi niby broniących krzyża.....gdyby autentycznie znali, rozumieli rangę krzyża, nie zrobiliby z niego zakładnika swoich chorych ambicji.
Błaszczak już dopomina się o pomnik o gabarytach wieży Eiffla.
A w rzeczywistości to wcale nie chodzi o krzyż, o pomnik, o tablice, ale aby stworzyć miejsce, w którym zbierać się będą fanatycy PiS i wrzeszczeć, ubliżać urzędującemu Prezydentowi.

Cz sie 12, 2010 7:49
http://www.tvn24.pl/-1,1668943,0,1,8222 ... omosc.html

Obluda PiSu az kapie:
Cytuj:
Te słowa oburzyły Małgorzatę Sadurską z Prawa i Sprawiedliwości. - Jak słuchałam pana Tomczykiewicza, to się zastanawiam, czy chrześcijanie mogą tak mówić o krzyżu. To oburzające – stwierdziła.

Zdaniem posłanki PiS kancelaria za późno wyszła z inicjatywą upamiętniającej tablicy. - Minęło cztery miesiące i nie zrobiła w tej sprawie nic. Prezydent elekt rozpętał to całe zamieszanie z krzyżem i nagle pojawia się ta informacja – mówiła Sadurska.

Zastanawiam sie, czy tam juz nikt nie mysli normalnie? Pani Sadurska na pewno przeoczyla, ze nowego prezydenta to my maym od kilku tygodni, a zaprzysiezonego jeszcze krocej? A prawda o krzyzu w oczy kole. Zawsze mozna sie oburzyc na "obrazajacych swiete symbole", choc samemu uzywa sie ich do szantazu.
Czy chodzi po prostu o to, zeby dolozyc, dolozyc... Niech Komorowski pamieta, ze "wrog nie spi"...

Cz sie 12, 2010 9:12

Cytuj:

Dlaczego nie bożka ? Można śmiało powiedzieć ,że dla tych ludzi to jest właśnie bożek. Czczą go , wierzą w jego moc, usługują mu. Nikt normalny nie poświęca się tak dla dwóch zwykłych desek połączonych razem.

http://www.rmf24.pl/raport-lech-kaczyns ... nId,292317

To też ciekawy przypadek. Ktoś jeszcze wątpi ,że KRK uprawia bałwochwalstwo ?
Każde takie działanie moim zdaniem ogłupia ludzi. Dlaczego spełnienie moich pragnień miałoby zależeć od ofiarowania czegokolwiek do sukni obrazu ?

Cz sie 12, 2010 9:26
http://info.wiara.pl/doc/608782.O-godz- ... ie-tablicy

I co dalej?

Cz sie 12, 2010 10:13

Wiedziałem ,że tablica niczego nie rozwiąże. Tych ludzi trzeba usunąć razem z krzyżem - przymusowo ! Oni wiecznie będą wysuwać coraz bardziej absurdalne żądania.

Cz sie 12, 2010 10:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 94  Następna strona