Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 9:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
osiris napisał(a):
Cytuj:
Adekwatnie jak 80% katolików przysypiających na przydługich kazaniach.

Czy w Waszych archiwach macie takie spostrzeżenia, bo jak ja chodziłem na msze to jakoś takich proporcji nie zauważyłem.
Co za głupi pomysł, że 80% przysypia i to tylko dla tego przywołujesz tak nieprawdziwe dane żeby usprawiedliwić niegodne zachowanie się w kościele i to na cześć tej właśnie osoby.
Znamienne jest to że to TY właśnie ciągle przywołujesz jakieś przykłady dla obrony atakowanych osób tyle że albo z sufitu wzięte albo na zasadzie, że poprzednicy też tak źle robili, więc mamy rozgrzeszenie.
Chwytasz się wszystkiego jak tonący brzytwy.
Nie wiem czy to jest zadowalające jeżeli głowa państwa była znużono już po jednym dniu sprawowania władzy, gdzie powinna być podbudowana adrenaliną.
Jeśli tak to wygląda to jak on wytrzyma ogrom obowiązków przez 5 lat?
Strach pomyśleć.
Wygląda na to że tytanem pracy on nie jest co źle prorokuje naszej ojczyźnie.

Jeśli przestałeś już chodzić, to skąd wiesz, że ludzie w wieku powyżej 50-tki nie przysypiją.
Ja akurat chodzę i widok drzemiących ludzi, nawet kapłanów, nie jest ewenementem.
Nie rozgrzeszam - bo też niemoc, słabość ciała nie jest grzechem.
Grzechem cięzkim jest natomiast niepodanie ręki podczas Eucharystii na znak pokoju, pojednania.....a takie obrazki w wykonaniu czołowych polityków, w tym prezydentów najwyraźniej Cię nie raziły i nie niepokoiły.

Pt sie 13, 2010 8:34
Cytuj:
Jeśli przestałeś już chodzić, to skąd wiesz, że ludzie w wieku powyżej 50-tki nie przysypiją.

Teraz zawęziłaś krąg osób, ciekawe.
Cytuj:
Grzechem cięzkim jest natomiast niepodanie ręki podczas Eucharystii na znak pokoju, pojednania.....a takie obrazki w wykonaniu czołowych polityków, w tym prezydentów najwyraźniej Cię nie raziły i nie niepokoiły.

Jak zawsze - to u Ciebie normalne - odwracasz kota ogonem pokazując słabość innych.
Nie wypada na uroczystości poświęconej tej właśnie osobie przysypiać, bo to naprawdę wygląda głupio.
A niemoc z czego wynikała?
Może z tej przyczyny co u Kwaśniewskiego, bo jakoś dziwnie prawie identycznie zachowywali się.
A tak przy okazji, czy nie podanie ręki innej osobie jest grzechem ciężkim?
Czy jeżeli komuś nie przebaczę i będę podtrzymywał urazę do tej osoby, to mamy do czynienia z ciężkim grzechem?
Co TY na poczekaniu wymyślasz?

Pt sie 13, 2010 9:33
osiris napisał(a):
[Czy jeżeli komuś nie przebaczę i będę podtrzymywał urazę do tej osoby, to mamy do czynienia z ciężkim grzechem?

Oczywiscie ze tak. Znasz nakaz Jezusa, co masz zrobic, kiedy przyniesiesz swoj dar przed oltarz, a nie pojednales sie z bratem?

Pt sie 13, 2010 9:38
Cytuj:
Oczywiscie ze tak.

Oczywiście że nie.
Grzechem lekkim jest np. pijaństwo, jazda po pijanemu, bicie żony i dzieci, kradzież, przeklinanie, a nawet zbrodnia popełniona w niepełnej świadomości, są kwalifikowane jako grzechy lekkie a TY nagle twierdzisz, że podtrzymywanie urazy do kogoś jest grzechem ciężkim?
Coś się Tobie pokiełbasiło.
Na własny użytek zaczynacie tworzyć jakieś nowe kanony katolicyzmu i nową teologię..
Nie jestem specjalistą od KRK ani KKK ale niech ktoś się na ten temat wypowie.

Pt sie 13, 2010 9:54
Cytuj:
Oczywiście że nie.
Grzechem lekkim jest np. pijaństwo, jazda po pijanemu, bicie żony i dzieci, kradzież, przeklinanie, a nawet zbrodnia popełniona w niepełnej świadomości, są kwalifikowane jako grzechy lekkie a TY nagle twierdzisz, że podtrzymywanie urazy do kogoś jest grzechem ciężkim?

Według czyjego Katechizmu? - bo napewno nie KRK.
Cytuj:
Coś się Tobie pokiełbasiło.
Na własny użytek zaczynacie tworzyć jakieś nowe kanony katolicyzmu i nową teologię..
Nie jestem specjalistą od KRK ani KKK ale niech ktoś się na ten temat wypowie.

"Pokiełbasiło" się Jezusowi:
- "A Ja wam powiadam: Każdy, kto sie gniewa na swego brata, podlega sadowi.....Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam wspomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, zostaw tam dar swój przed ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim!" (Mt 5, 22-24 ).

Pt sie 13, 2010 10:11
Grzech ciezki to jest swiadome i dobrowolne pprzekroczenie przykazania Bozego w rzeczy waznej.
Oczywiscie mozesz sobie tlumaczyc, ze nienawisc do brata, ktorego rodzice wg ciebie bardziej kochali to tylko slabosc, ale niemniej Jezus jasno nakazal pojednac sie przed zlozeniem ofiary Bogu i kiedy jestes w drodze, zeby ciebie sedzia nie wrzucil do lochu.
Znak pokoju nie jest po to, zeby byl, ale po to, zeby przynajmniej przed Komunia sw dac ludzim szanse na pojednanie.
Kiedys, z tego co slyszalam, byl przed Modlitwa Eucharystyczna (moge sie mylic).

Pt sie 13, 2010 10:11

O nie! To straszne, no popatrz, prezydent przysnął na mszy! Moze jest chory na śpiączkę afrykańską, albo ku uciesze jego przeciwników i rozpaczy wielbicieli - ma ten urząd w miejscu noszacym nazwę hańbiąca? Aj, Osiris, nie wytrzymasz jeśli nie przyczepisz sie do jakiejś GŁUPOTY. :D
Zresztą, to nie jest temat o Komorowskim.

Pt sie 13, 2010 10:14
Nie ma żadnej listy grzechów powszednich (lekkich) ani ciężkich (śmiertelnych), więc twierdzenie że nie podanie komuś ręki z powodu urazy (nie pojednanie się) jest grzechem śmiertelnym jest wyssane - moim zdaniem - z palca na użytek dyskusji i wykazania iż Kaczyńscy grzeszą śmiertelnie.
A co niby wynika z nauki Jezusa, bo jakoś nie doczytałem z tego że Kaczyński popełnił grzech śmiertelny.

Cytuj:
Moze jest chory na śpiączkę afrykańską,

Lepsze to niż choroba filipińska.

Cytuj:
Zresztą, to nie jest temat o Komorowskim.

Właśnie chcę wykazać iż w sprawie krzyża wykazał się bystrością i przytomnością umysłu ale już na mszy zabrakło mu jakoś energii i uszło z niego powietrze jak i z jego małżonki.

Ostatnio edytowano Pt sie 13, 2010 10:20 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt sie 13, 2010 10:16
osiris, znasz nauke katolicka, czy nie? Jezeli nie, to nic tobie do czyjegos spania, albo nie, na Mszy sw.

Kaczynski nie popelnil grzechu, Kaczynski zyje w grzechu, jezeli nie przebaczy. I tyle.
"Jezeli nie przebaczycie, nie przebaczy wam i Ojciec niebieski"
"I odpusc nam nasze winy, jako i my odpuszczamy".

Po prostu: ty nie przebaczasz - i tobie nie przebacza.

Pt sie 13, 2010 10:19
osiris napisał(a):
Nie ma żadnej listy grzechów powszednich (lekkich) ani ciężkich (śmiertelnych), więc twierdzenie że nie podamy komuś ręki z powodu urazy jest grzechem śmiertelnym jest wyssane - moim zdaniem - z palca na użytek dyskusji i wykazania iż Kaczyńscy grzeszą śmiertelnie.
A co niby wynika z nauki Jezusa, bo jakoś nie doczytałem z tego że Kaczyński popełnił grzech śmiertelny.

-"Podobnie uczyni wam Ojciec mój niebieski, jeżeli każdy z was nie przebaczy z serca swemu bratu" (Mt 18, 23-35).

Pt sie 13, 2010 10:20
To już problem Kaczyńskiego czy pójdzie do nieba czy piekła, ale ważniejsze jest że w sprawach ważnych Komorowski dla swojej partii (a nie narodu) podejmuje szybkie decyzje w podskokach a nie potrafi utrzymać przytomności umysłu na mszy podczas kazania.
Czyżby kazanie było tak nudne, bo chyba nie ale widocznie miejsce i sytuacja nie była dla niego aż tak ekscytująca jak podejmowanie decyzji o likwidacji krzyża.

Ostatnio edytowano Pt sie 13, 2010 10:25 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pt sie 13, 2010 10:22
osiris, zapewniam ciebie, ze ja czesto podczas kazania, albo innych modlitw, zamykam w koscile oczy, zeby sie lepiej skupic.
A sw. Tereska zasypiala na modlitwie i twierdzila, ze to sie Panu Bogu podoba.
Juz nie masz do czego sie przyczepic?

Pt sie 13, 2010 10:25
Dla niektórych polityków Kościół stał się jedynie elementem dekoracji a nie miejscem kultu religijnego.
Pisząc o niektórych dobrze wiecie kogo mam na myśli - PO.

Pt sie 13, 2010 10:25
osiris napisał(a):
To już problem Kaczyńskiego czy pójdzie do nieba czy piekła, ale ważniejsze jest że w sprawach ważnych Komorowski dla swojej partii (a nie narodu) podejmuje szybkie decyzje w podskokach a nie potrafi utrzymać przytomności umysłu na mszy podczas kazania.
Czyżby kazanie było tak nudne, bo chyba nie ale widocznie miejsce i sytuacja nie była dla niego aż tak ekscytująca jak podejmowanie decyzji o likwidacji krzyża.

Też oceni Pan Bóg.
Komorowski powiedział to o czym wszyscy wiedzieli, że krzyż nie służy do poniewierania w doraźnych, ambicjonalnych celach......najwidoczniej wedłu Ciebie oświadczenie KEP też jest zmanipulowane.
osiris napisał(a):
Dla niektórych polityków Kościół stał się jedynie elementem dekoracji a nie miejscem kultu religijnego.

Jak krzyż dla wymuszenia kolejnego pomnika dla brata.....Wawel już nie wystarczy....

Pt sie 13, 2010 10:26

Wczoraj uslyszalem slowa jednego z "obroncow krzyza", ktory po odslonieciu tablicy na pytanie dziennikarki "co teraz zrobicie?" odpowiedzial: "czekamy az nas stad wyrzuca sila".
Ewidentnie nie chodzi o krzyz, tylko o polityke.

Pt sie 13, 2010 10:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 94  Następna strona