Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Cytuj:
Do 10.04.2010r krzyż był TYLKO symolem Chrystusa i tak zawsze będzie.

Jak trafnie zauważył mój przedmówca, krzyż nie jest symbolem tylko Chrystusa.
Cytuj:
Wyznawcy śp. L.Kaczyńskiego nie posiadają ŻADNYCH uprawnień do zawłaszczania krzyża.

Jestem tego samego zdania, lecz jak widać (grzech śmiertelny) złośliwość nie odstępuje Ciebie na krok, bo na razie LK nie jest ani Bogiem, ani nawet bożkiem, więc skąd to stwierdzenie "wyznawcy"
A może chodzi o laleczkę VooDoo?

So sie 14, 2010 14:24
Cytuj:
Przesadne uproszczenie. Symbol krzyża znały także religie przedchrześcijańskie. W historii ludzkości nadawano mu różne znaczenie.

Ale tylko Chrystus nadał mu rangę, wywyższył ponad inne znaki......krzyż jest znakiem śmierci i początkiem Zmartwychwstania.
- "Dlatego krzyż staje się ostateczną miarą wszystkich spraw, które są pomiedzy Bogiem i człowiekiem", Jan Paweł II.
Krzyż nie może być symbolem żadnego człowieka.
Cytuj:
Jestem tego samego zdania, lecz jak widać (grzech śmiertelny) złośliwość nie odstępuje Ciebie na krok, bo na razie LK nie jest ani Bogiem, ani nawet bożkiem, więc skąd to stwierdzenie "wyznawcy"
A może chodzi o laleczkę VooDoo?

Bo tylko wyznawcy tworzą kult zmarłego Prezydenta....."w jego ranach konał Chrystus" ....słyszane od obrończyni krzyża J. Burzyńskiej.

So sie 14, 2010 14:44

Alus napisał(a):
Chrystus nadał mu rangę

Z tego, co mi wiadomo, sam się do niego nie przybił. Zrobili to Rzymianie - to oni wybrali typ kary śmierci. Jezus jedynie uprzedzał, jak Go zabiją. Chyba tylko raz posłużył się krzyżem jako metaforą "kto nie bierze swego krzyża, a idzie za Mną nie jest Mnie godzien". Dzisiejsze znaczenie - a więc i "rangę" - nadali symbolowi krzyża dopiero późniejsi chrześcijanie.

W czasach Chrystusa krzyż znaczył tyle samo, co szubienica czy szafot. Tak stracono Spartakusa, tak - jak gdzieś wyczytałem - postąpiono wcześniej z ciałem Leonidasa, po uprzedniej dekapitacji. Sama śmierć przez ukrzyżowanie wywodzi się ponoć z Bliskiego Wschodu, a Rzymianie przejęli ją dopiero od Fenicjan. Krzyż stracił swą rolę jako szubienicy w IV wieku, choć znajdujemy informacje, że jeszcze w średniowieczu zdarzały się sporadyczne przypadki wyroków śmierci przez ukrzyżowanie. Zatem krzyż to symbol śmierci. Tak chyba pojmuje go większość współczesnych ludzi - zwłaszcza niechrześcijan.

Skoro to chrześcijanie nadali krzyżowi znaczenie paschalne (Śmierć + Zmartwychwstanie), to niewiele stoi na przeszkodzie, by inni ludzie nadawali mu inne znaczenie. Choć nie uważam się za zwolennika takiego postępowania. Dlatego też nie popieram w tym obrońców smoleńskiego krzyża. Jeśli chcą jednak nadać mu znaczenie żałobne (typ "krzyża cmentarnego"), to też ich rozumiem. Natomiast osobiście większą sympatią darzę symbole ryby i chi-ro.

Obrazek

So sie 14, 2010 15:46

Jako zwolennik teorii spiskowych nie jestem pewny czy przypadkiem tych obrońców nie sponsoruje potajemnie pan Donald z panem Wibratorem żeby zająć czymś ludzi podczas kiedy podwyższa się vat i planuje podwyżkę akcyzy na paliwo. Uderzy to w każdego bo transport podrożeje i każdy towar dowożony będzie droższy. A żeby się ludzie nie ciskali to mamy "aferę krzyża". Młodzież tam chodzi, wznosi okrzyki, ma wrażenie postępowej a w zacietrzewieniu nawet nie czuje tego jak duet Tusk-Komorowski ich wykorzystuje w tylny otwór.

So sie 14, 2010 16:55
Tyle, ze znaczyloby to, ze albo PO ma swoich ludzi blisko centrali PiSu (moze nawet sam Jaroslaw?), albo PiS to banda dzieciakow, ktora tej manipulacji w ogole nie dostrrzegla i dala sie podpuscic i i daje sie dalej podpuszczac. Nie wiem, co gorsze...

So sie 14, 2010 17:02

Kamala napisał(a):
PO ma swoich ludzi blisko centrali PiSu

to możliwe...

So sie 14, 2010 18:03

Chętnie bym się wyrzygał na tych wszystkich co protestują pod pałacem prezydenckim...

Kompromitacja Polski !

So sie 14, 2010 18:32
Cytuj:
Z tego, co mi wiadomo, sam się do niego nie przybił. Zrobili to Rzymianie - to oni wybrali typ kary śmierci. Jezus jedynie uprzedzał, jak Go zabiją. Chyba tylko raz posłużył się krzyżem jako metaforą "kto nie bierze swego krzyża, a idzie za Mną nie jest Mnie godzien". Dzisiejsze znaczenie - a więc i "rangę" - nadali symbolowi krzyża dopiero późniejsi chrześcijanie.

Ani rzymianie, ani chrześcijanie nie mieliby żadnej władzy, "gdyby im nie dano z góry".
Śmierć na krzyżu dla Izraelitów była najbardziej hańbiąca, a krzyż jako narzędzie haniebnej śmierci, plugawym jej narzędziem.
Chrystus wybrał krzyż, zapowiadał, że będzie wywyższony....więc narzędzie Jego śmierci zostało uświecone, wywyższone.
Krzyże cmentarne są znakiem nadziei na zmartwychwstanie wszystkich.

CzłowiekBezOczu napisał(a):
Jako zwolennik teorii spiskowych nie jestem pewny czy przypadkiem tych obrońców nie sponsoruje potajemnie pan Donald z panem Wibratorem żeby zająć czymś ludzi podczas kiedy podwyższa się vat i planuje podwyżkę akcyzy na paliwo. Uderzy to w każdego bo transport podrożeje i każdy towar dowożony będzie droższy. A żeby się ludzie nie ciskali to mamy "aferę krzyża". Młodzież tam chodzi, wznosi okrzyki, ma wrażenie postępowej a w zacietrzewieniu nawet nie czuje tego jak duet Tusk-Komorowski ich wykorzystuje w tylny otwór.

A ludzie od lat przebywający z J. Kaczyńskim, świetnie wszyscy się znający, dopuszczają do prezesa organizatorkę akcji "krzyż" :o
Dla 1% WAT ładują pod nogi nowowybranego Prezydenta taką bombę....jednym słowem banda idiotów to PO.
I pomimo bizantyjskiego pochówku na Wawelu, pomnika na Powązkach, tablicy w Sejmie, 3 tablic w pałacy prezydenckim montuje sobie takie g....o.
Kryzys finansowy mamy na świecie od niemal 2 lat.....tylko osoby bezmyślne moga się łudzić, że my nie poniesiemy także ciężaru kryzysu.

So sie 14, 2010 18:37

Jakby wyznawcy Ekonomi i Światowego Pieniądza nie czarowali to normalny piekarz piecze chleb a normalny klient go kupi bo głodny jest. Reszta to czary-mary, hokus-pokus, wbite w mniej rozsądne mózgi przez guru którzy kasę trzepią w wysokości sto czy dwieście tysiączków na miesiąc nic nie robiąc poza wmawianiem niewolnikom że tak musi być. Ty wiesz że ja zaciskam pasa już prawie czterdzieści lat ? Przynajmniej tak władza mówiła. I co ? (censored). Dalej mówią że trzeba zaciskać. Moje dzieci też będą zaciskać "bo taka konieczność, budżet, dług". To normalni złodzieje są i tyle.
A Ty tego gówna jeszcze bronisz.

So sie 14, 2010 19:16
http://www.tvn24.pl/0,1669318,0,1,kaczy ... omosc.html

Cytuj:
Jednak, zdaniem prezesa PiS, to tylko przykrywka. "Wiele wskazuje jednak na to że mamy tu do czynienia z fortelem, którego ostatecznym celem jest wyprowadzenie Krzyża z miejsca gdzie został umieszczony bez zapewnienia jakiejkolwiek gwarancji, że przy Pałacu Prezydenckim powstanie pomnik upamiętniający Prezydenta i inne ofiary katastrofy", napisał.

Naprawde nie wiem po co Jaroslaw takie rzeczy pisze... Pograza siebie i obroncow "krzyza" coraz bardziej. Ciekawa jestem, kto jeszcze wierzy, ze chodzi o obrone "krzyza w przestrzeni publicznej"?

No ale wg teorii CzlowiekaBezOczu, chodzi o zysk dla PO, czyli Jaroslaw jest agentem, no czyim....?

So sie 14, 2010 19:41

Sprawa z krzyzem pod pałacem słuzy PO, owszem ale przede wszystkim SLD i pytaniu o symbol religijny w miejscach publicznych. PiSowi na pewno nie.

So sie 14, 2010 19:47
To po co PiS sie podklada? Zeby kazdy zobaczyl o co naprawde walcza?

So sie 14, 2010 19:48

Jakbyś połowę tego czasu kiedy myślisz o Jarosławie zużyła na myślenie o tym dlaczego nasze pensje są jak z afryki a ceny z Wall Street to może by się coś zmieniło. Ale nie . Lepiej myśleć o PIS i Jarosławie. Bo tak każą opiniotwórcze media. No i o krzyżu. Mam Cie uczyć że najlepsi do rządzenia są ludzie skłóceni ? Władzy nie zagrożą bo się sami między sobą szarpią a władzunia kolejny milionik sobie chowa do kieszeni i brechta patrząc przez okno na bijących się niewolników.

Ostatnio edytowano So sie 14, 2010 19:54 przez CzłowiekBezOczu, łącznie edytowano 1 raz

So sie 14, 2010 19:51
W ktorych nie wiadomo po co, Jaroslaw co rusz wyskakuje jak diabel z pudelka. Chyba po to, zeby ludzi denerwowac.
Ale masz racje: od dzisiaj zajme sie problemami ekonomicznymi w Polsce. Nic to nikomu nie da, ale moze ciebie ucieszy? Tyle, ze chyba watki pomyliles. Tu jest o krzyzu.

So sie 14, 2010 19:53

Krzyż pasuje bo to temat zastępczy. Jak nie krzyż to aborcja albo śluby pedalskie i adopcja. To są tematy które wszystkich niewolników pasjonują i są na pierwszych stronach gazet a za ten czas w sejmie ustawy po cichutku przechodzą. I wszystko drożeje albo podatki rosną. Ty wiesz jakie by były akcje na temat vat jakby nie krzyż ? A krzyż odciągnął uwagę i wszyscy się na tym skupili a nie na podwyżce. Socjotechnika. Nie daj się.

Ostatnio edytowano So sie 14, 2010 20:00 przez CzłowiekBezOczu, łącznie edytowano 1 raz

So sie 14, 2010 19:58
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 94  Następna strona