Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problemy a wartościowe życie? 
Autor Wiadomość

Post Problemy a wartościowe życie?
Mam pytanie do was wszystkich, prosiłbym o odpowiedź:) może tematy się powtarzają ale ja chciałbym opisać swój przypadek.

Od początku swojego życia spotykam się z przeszkodami, w dzieciństwie byłem gruby, to mnie wyzywali wiele razy, dziwnie się czułem że wszyscy w klasie byli szczupli tylko ja gruby, potem przewlekle chorowałem na jakieś zatoki i gronkowca, zmusiło mnie to do leżenia w szpitalu, potem z czasem, znowu trafiłem do szpitala z tego samego powodu zatoki, potem czas mijał teraz choruję na trądzik od ponad 5 lat, na początku był w formie takiej do zniesienia, teraz mam mega blizny, mega wypryski ropne, grudki itp, gnije mi cała twarz, w dodatku jest czerwona, żadne leki dosłownie wszystkie na mnie nie działają, mam problemy z naczynkami na skórze. W dodatku do tego jeszcze żeby było nie mało jestem gejem. Ciągle mi coś dolega, wszystkie choroby są przewlekłe. Ostatnio miałem depreche, że już gorzej być nie może, bo nie dość ze niestety wyglądam masakrycznie, straszną mam twarz, nikt mnie nie zechce, nikogo nie pokocham, nie mam jakiegokolwiek sensu by żyć, po co nie odczuwam jakieś miłości, radości, tylko sztuczna maska, śmiech, w środku mnie wszystko gryzie. Często rozmawiam z Bogiem, chyba nie umiem zrozumieć nie umiem do niego trafić. Czemu ciągle musi być źle, czemu nie reaguje na jakiekolwiek modlitwy itp? Co ja robię nie tak, mam błagać na kolanach by chociaż coś się zmieniło. W jaki sposób mogę zmienić życie na wartościowe, duchowe i chociaż zapomnieć o tych złych chwilach i chorobach, jak już nic nie działa by się wyleczyć.? :)
Pomoże ktoś?:)

Pt sie 13, 2010 23:11

Post Re: Problemy a wartościowe życie?
znajdź sobie osobę przy której bedziesz mógł być sobą, szczery, na luzie i będziesz mógł się porządnie wygadać
może psycholog lub jakiś wolontariusz w szpitalu

duchowość to nie są mega odloty emocjonalne
w Twojej sytuacji ważne jest poznanie sensu i wartości cierpienia przeżywanego z Jezusem jako pokuta i ekspiacja za innych i siebie
z Bogiem trzeba być szczerym i nie udawać świętego
Bóg działa przez ludzi
może wstąp do odnowy w Duchu Świętym na modlitwe wstawieniczą i o uzdrowienie
w dużych miastach często są Eucharystie z modlitwa o uzdrowienie- warto się wybrać
są też rekolekcje typu- uzdrowienie wspomnień, wewnętrzne, zranień itp.
co do Twojego homoseksualizmu, to jest wyleczalny
jeżeli masz dużo czasu , to możesz się modlić za innych
polecam Ci zaprenumerować gazety : Apostolstwo Chorych, List , Życie duchowe, List Ojca Bernarda, miłujcie się; dzięki nim zgłebisz wiare katolicką
może wyjedź gdzieś gdzie jest dobry klimat dla ciała i skóry, zmiana otoczenia poprawia samopoczucie

co do trądziku to polecam preparat dobrej marki do pilingu oraz gąbkę, myj dokładnie 3 dziennie, po 2 min gąbką twarz a trądzik zniknie
leki tu nie pomogą
do tego zdrowo się odżywiaj i postaraj się uprawiać jakiś sport
po pół roku trądzik zniknie
pij dużo wody
odkryj swoje zainteresowania i hobby
aby wieść wartościowe życie postaraj się na tyle ile możesz pomagać sobie w zdrowieniu i jak Ci starczy sił także innym
Bóg pragnie zdrowia dla Ciebie
Nies swój Krzyż z Jezusem, tak jak Szymon Cyrenejczyk

co do tematyki cierpienia polecam strone http://www.novaksvd.opoka.org.pl
w księgarniach katolickich dużo jest książek o tematyce cierpienia, chorób i asymilacji religijnej i egzystencjalnej tych zjawisk
dobra książka to "W szkole cierpienia" wyd . Karmel

So sie 14, 2010 14:54

Ps. zamiast preparatu do pilingu może też być mydło hipoalergiczne lub Dove
może jesteś uczulony na jakiś pokarm i stąd ten trądzik
trądzik może być tez efektem stresu, złego nastroju, problemów trawiennych
na nastrój warto brać magnez

So sie 14, 2010 14:59

Dzieki za odpowiedz. To bardzo cenne wskazowki, pozdrawiam serdecznie i jeszcze p.s stronka chyba nie dziala bo nic nie chce sie wyswietlic.

So sie 14, 2010 16:44

podaje właściwy adres :
www.novaksvd.opoka.net.pl

So sie 14, 2010 17:08
Bartek1555 napisał(a):
Mam pytanie do was wszystkich, prosiłbym o odpowiedź:) może tematy się powtarzają ale ja chciałbym opisać swój przypadek.

Od początku swojego życia spotykam się z przeszkodami, w dzieciństwie byłem gruby, to mnie wyzywali wiele razy, dziwnie się czułem że wszyscy w klasie byli szczupli tylko ja gruby, potem przewlekle chorowałem na jakieś zatoki i gronkowca, zmusiło mnie to do leżenia w szpitalu, potem z czasem, znowu trafiłem do szpitala z tego samego powodu zatoki, potem czas mijał teraz choruję na trądzik od ponad 5 lat, na początku był w formie takiej do zniesienia, teraz mam mega blizny, mega wypryski ropne, grudki itp, gnije mi cała twarz, w dodatku jest czerwona, żadne leki dosłownie wszystkie na mnie nie działają, mam problemy z naczynkami na skórze. W dodatku do tego jeszcze żeby było nie mało jestem gejem. Ciągle mi coś dolega, wszystkie choroby są przewlekłe. Ostatnio miałem depreche, że już gorzej być nie może, bo nie dość ze niestety wyglądam masakrycznie, straszną mam twarz, nikt mnie nie zechce, nikogo nie pokocham, nie mam jakiegokolwiek sensu by żyć, po co nie odczuwam jakieś miłości, radości, tylko sztuczna maska, śmiech, w środku mnie wszystko gryzie. Często rozmawiam z Bogiem, chyba nie umiem zrozumieć nie umiem do niego trafić. Czemu ciągle musi być źle, czemu nie reaguje na jakiekolwiek modlitwy itp? Co ja robię nie tak, mam błagać na kolanach by chociaż coś się zmieniło. W jaki sposób mogę zmienić życie na wartościowe, duchowe i chociaż zapomnieć o tych złych chwilach i chorobach, jak już nic nie działa by się wyleczyć.? :)
Pomoże ktoś?:)

A nie jest trochę tak, że w Twoim przypadku stres nakręca te fizyczne choroby?
Bo zauważ najpierw Cię wyzywano ( bardzo silny stres) a potem zacząłeś chorować.

Ciekawy jest tez problem czemu byłeś 'gruby' czy już jako dziecko pocieszałeś się jedzeniem czy po prostu oni wymyślali, że jesteś 'gruby' a byłeś tylko trochę mocniejszej budowy?

Co do trądziku- to niestety znam przypadki, że mało co pomaga- ale staraj się, szukaj nowych lekarzy, próbuj.

Wiesz, mnie kiedyś leciały włosy. Do tego stopnia, ze bałam się ich czesać. W końcu poszłam do pani dermatolog, która owszem dała mi preparat na łupież- ale ostatecznie problem rozwiązałam sama drogą dedukcji- okazało się, że brak mi pewnych składników odżywczych. Moze w Twoim przypadku jest podobnie- może zdrowa dieta choć trochę pomoże? wiem, że koleżanka która miała trądzik mówiła, ze nie wolno jej jeść czekolady.

Czy masz cokolwiek co daje ci satysfakcję ,zwiększa pewność siebie? Pasja, zawód, sport?
Z czego wynika az tak złe samopoczucie psychiczne- czy tylko z trądziku? ( nie żebym bagatelizowała problem)

Najbardziej mnie zaniepokoiło jednak, ze w tak kiepskim stanie psychicznym uznałeś, ze jesteś gejem (!)

Radzę Ci przeczytać książkę Gerarda von Aardwega ' homoseksualizm i nadzieja'- ja sama wiele z niej skorzystałam bo mówi mądrze o neurotykach.

tu masz tez przyczyny homoseksualizmu, w którym ma wrażenie się odnajdziesz- nie we wszystkich rzecz jasna;

* Alienacja w stosunku do ojca we wczesnym dzieciństwie, ponieważ ojciec był odbierany jako ktoś wrogi lub daleki, gwałtowny lub alkoholik (Apperson i McAdoo 1968[17]; Bene 1965[18]; Bieber i in. 1962[19]; Fisher i Greenberg 1996[20]; Pillard 1988[21]; Sipova i Brzek1983[22]).
* Matka nadopiekuńcza (wobec chłopców) (Bieber T. 1971[23]; Bieber i in. 1962[24]; Snortum et al. 1969[25]).
* Matka potrzebująca i oczekująca wiele (od chłopców), (Fitzgibbons 1999[26]).
* Rodzice, którzy nie zdołali ukierunkować identyfikacji z własną płcią (Zucker i Bradley1995[29]).
* Brak zabaw "z bijatyką" (u chłopców) (Friedman i Stern 1980[30]; Hadden 1967a[31]).
* Brak identyfikacji z rówieśnikami tej samej płci (Hockenberry i Billingham 1987[32]; Whitam 1977[33]).
* Niechęć do sportów zespołowych (chłopcy) (Thompson i in.1973[34]; Bailey i in.1993[35]).
* Brak koordynacji ręki i oka i w konsekwencji dokuczanie przez kolegów (u chłopców) (Fitzgibbons 1999[36]; Newman 1976[37]).
* Wykorzystanie seksualne lub gwałt (Beitchman i in.1991[38]; Bradley i Zucker 1997[39]; Engel 1982[40]; Finkelhor 1984; Gundlach i Riess 1967[41]).
* Fobia społeczna lub ekstremalna nieśmiałość (Golwyn i Sevlie1993[42]).
* Utrata rodzica z powodu śmierci lub rozwodu (Zucker i Bradley 1995).
* Oddzielenie od rodzica w krytycznym okresie rozwojowym (Zucker i Bradley 1995).

W niektórych przypadkach pociąg płciowy do osób tej samej płci lub homoseksualna aktywność towarzyszą pacjentom z innymi zidentyfikowanymi schorzeniami psychologicznymi, takimi jak:

* silna depresja (Fergusson i in.1999[43]),
* myśli samobójcze (Herrell i in. 1999),
* ogólny niepokój,
* nadużywanie środków chemicznych,
* zakłócenia zachowań u młodzieży,
* "graniczne" (borderline) zakłócenia osobowościowe (Parris i in.1995[44]; Zubenko i in. 1987[45]),
* schizofrenia (Gonsiorek 1982[46]),
* patologiczny narcyzm (Bychowski 1954[47]; Kaplan 1967[48]).

...............................
Moim zdaniem samą modlitwą nie rozwiążesz problemów- zauważ, ze nawet w zakonach jest formacja, praca nad swoim charakterem- a tam się modlą godziny dziennie- i mogliby uznać, że modlitwa wszystko załatwi.

Co niepokoi tez to fakt, ze dramatyczny post zakończyłeś buźką :) - czy w domu pozwalano ci demonstrować negatywne emocje ( w sposob kulturalny) mam wrażenie, że nie.
Jesli tak było to poczujesz się lepiej jak to zmienisz i zaczniesz pozwalać sobie CZUĆ.

Wtedy negatywne emocje nie będa się w Tobie kotłowały i niszczyły zdrowia.

N sie 15, 2010 14:55
Metanoia napisał(a):

co do trądziku to polecam preparat dobrej marki do pilingu oraz gąbkę, myj dokładnie 3 dziennie, po 2 min gąbką twarz a trądzik zniknie
leki tu nie pomogą
pij dużo wody

Przyjmujesz jakąś odpowiedzialność za swoje porady ?

Nawet jeśli jesteś dermatologiem to wzywanie online do tego typu kuracji i zapewnianie o ich powodzeniu jest nieodpowiedzialne.

Mogłeś co najwyżej powiedzieć 'spróbuj tego' a nie obiecywać, że trądzik zniknie po poł roku.

N sie 15, 2010 14:58

Metanoia napisał(a):
leki tu nie pomogą
pij dużo wody
odkryj swoje zainteresowania i hobby
aby wieść wartościowe życie postaraj się na tyle ile możesz pomagać sobie w zdrowieniu i jak Ci starczy sił także innym
Bóg pragnie zdrowia dla Ciebie

Zgadzam się z Teresse w tym przypadku. Peeling mechaniczny zaogni stany zapalne i spowoduje nadreaktywność naczynek co do których autor wspominał, że ma problem. Ta rada to jakaś kpina, która doprowadzi tylko do pogorszenia zjawiska. Według badań dieta ma niewielki wpływ na trądzik, przy ostrej postaci cudów jej zmiana nie zdziała.

N sie 15, 2010 15:07

Ja bym polecił zebrać kasę i chodzić do prywaciaża dermatologa. Ci co z NFZ to pożal się boże i w kółko te same leki sprzed dziesięciu lat co nic nie dają. Sam miałem raz problem to dopiero taki płatny polecił nowoczesny lek za grubą kasę ale pomógł w odróżnieniu do maści którymi cały rok NFZ-towcy mnie mordowali i które nic nie dawały.

N sie 15, 2010 15:17

co do tradziku to najlepiej jeść dużo ważyw i owoców, a czasem zrobić głodówke .
Jedzenie jest najlepszym lekiem lub trucizną .
Znałem ludzi z trądzikiem, którzy stosowali różne metody, ale żadko myli twarz i z terapii "nici" .
Z tym myciem to wystarczy nawet minuta 3 razy dzienie .

Oczywiście gdyby było coraz gorzej, a nie lepiej należy bardzo delikatnie myć twarz gąbką lub bez gąbki .
Trądziku nie należy wyciskać bardzo mocno, ale delikatnie można .
Nie jestem dermatologiem, ale autor topicu ma swój rozum i jak zobaczy że jest coś nie tak, to przerwie terapie przezemnie podaną .
Trądzik może być spowodowany także zaburzeniami hormonalnymi .
Tak naprawde to przyczyn trądziku może być bardzo dużo i dlatego warto szukac przyczyny poza skórą .

N sie 15, 2010 16:58
Owszem ale mówienie, że po pół roku trądzik zniknie jest na wyrost i jest dawaniem złudnej nadziei...

Cytuj:
Trądzik może być spowodowany także zaburzeniami hormonalnymi .

A jeśli to są zaburzenia hormonalnie to zdrowe jedzenie tez pomoże? Wątpię...

N sie 15, 2010 18:14

To fakt dobry dermatolog to podstawa;) Ja za 3 razem znalazłam takiego, co się ze mną zgadza, a w związku z tym, że pewną wiedzę posiadam to kitu mi nie wcisną.
Metanoia napisał(a):
co do tradziku to najlepiej jeść dużo ważyw i owoców, a czasem zrobić głodówke .
Jedzenie jest najlepszym lekiem lub trucizną .
Znałem ludzi z trądzikiem, którzy stosowali różne metody, ale żadko myli twarz i z terapii "nici" .
Z tym myciem to wystarczy nawet minuta 3 razy dzienie

Badania naukowe na temat wpływu diety na stan cery i leczenia trądzika poproszę.
Mycie twarzy polega na usunięciu zanieczyszczeń, co robi się kilkanaście sekund dobrym preparatem, Ty masz na myśli oczyszczanie, czego mechanicznie przy stanach zapalnych i problemach skórnych się nie robi. Jeśli chodzi o głodówki, to oczyszczające powinny trwać minimum 10 dni i być odpowiednio przeprowadzone ( przygotowanie i wyjście) i nie zaleca się je osobom przed 25. rokiem życia.
Piszesz takie bzdury, że mnie krew zalewa :mrgreen:

A zaburzenia hormonalne to raczej kobiece podłoże problemu.
Zrób badania: tarczyca, wymaz ze zmian, migdałki, sprawdź stan zębów, sprawdź czy nie masz gronkowca.
Jeżeli to zawiedze znajdź dobrego dermatologa, który przeprowadzi kuracje pochodna witaminy A ( roaccutane, izotek, acnemorin) kuracja, długo i bardzo kosztowna, ale jest ok. 90% szans na wyleczenie przy pierwszej probie. Leki stosuje się pod ścisła kontrolą lekarza i co miesiąc wykonuje się badania, mają dużo skutków ubocznych.

N sie 15, 2010 21:01

Zgadzam się z opinią, że w kwestii trądziku dużo może zdziałać dieta. Zaburzenia hormonalne też mogą być wynikiem złej diety, np. kiedy brakuje w niej jakiegoś minerału (jodu, cynku), który jest potrzebny do syntezy danego hormonu.

Autor wątku wspomniał, że jest gruby, więc prawie na pewno stosuje złą dietę. Jej zmiana mogłaby rozwiązać kilka problemów naraz.

Pn sie 16, 2010 11:54

Cytuj:
tu masz tez przyczyny homoseksualizmu,

W dużej części to chyba objawy a nie przyczyny.

Pn sie 16, 2010 21:55

Napisałem że w dzieciństwie byłem gruby, teraz jestem szczupły i z tuszą nie mam żadnych problemów :) Miałem robiony wymaz z ropnego pryszcza nie wykazał żadnych bakterii, 2 raz jestem na terapii pochodnymi witaminy A więc nie wiem co może dalej powodować problem :) A dermatologów już z 8 chyba odwiedziłem :D

Śr sie 18, 2010 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona