Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Alus napisał(a):
Ja i Ojciec jedno jesteśmy;
Czy zauważasz różnice w sformułowaniach "jedno" a "jedno i to samo"/"jednym"?
Jezus nie mówił nigdy, że są "jednym" na równi (50/50, 1:1).

(6) A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. (...)
(Mt 19:6)
Czy małżonkowie rzeczywiście są JEDNYM/jednością?
Alus napisał(a):
Kto mnie widział, widział Ojca".
Kto widział zdjęcie Tatr widział Tatry.

On jest obrazem Boga niewidzialnego (...)
(Kol 1:15)
Bóg jest niewidzialny.
Alus napisał(a):
Do czego wam potrzebna wiara z Jezusa
Do zbawienia:
Rzekł do niej Jezus: Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.
(J 11:25)

KadoshAdonai napisał(a):
Dlaczego mówią, że Jezus to „bóg” (przez małe „b”), skoro ich Biblia w J 20:28 podaje „Mój Pan i mój Bóg”?
Bo może w tym miejscu ich Biblia mówi o Bogu Jehowie?
KadoshAdonai napisał(a):
Dlaczego uczą, że Jezus nie jest wszechmocny, skoro ich Biblia podaje: „Dano mi wszelką władzę w niebie i na ziemi” Mt 28:19?
Np. dlatego że Jezusowi DANO wszelką władzę (została dana), a Jehowa MIAŁ tą władzę OD POCZĄTKU.
KadoshAdonai napisał(a):
Czy Syn okazuje mniej dobra ludziom niż Ojciec, skoro ich Biblia mówi „Cokolwiek bowiem Ten czyni, podobnie czyni również Syn” (J 5:19)?
Czy uważasz, że chrześcijanie powinni czynić więcej dobra i być większymi cudotwórcami niż Jezus?
Chodzi mi o ten fragment:
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję,
owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca.

(J 14:12)
KadoshAdonai napisał(a):
Dlaczego uczą, że Jezus jest stworzony, skoro ich Biblia mówi, że to „jednorodzony bóg” (J 1:18)?
A dlaczego niektórzy uczą, że ludzie są stworzeni przez Boga, skoro są zrodzeni przez ich matki?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr wrz 01, 2010 11:52

Tymoteusz napisał(a):
Dlaczego Bóg zechciał aby to anioł złożył ofiarę z siebie nie zaś aby tę ofiarę złożył z siebie sam Bóg? Czy taka ofiara nie jest formą egoizmu Boga?

2. Wyobraźmy sobie, że cała ta wszechświatowa sprawa dotycząca buntu pierwszych ludzi i buntu anioła, który stał się Szatanem, to jedna wielka rozprawa sądowa.

Oskarżycielem jest Szatan, a oskarżonym Bóg Jehowa.
O co Szatan oskarżył Jehowę?
Rodzaju 3:4,5
Cytuj:
Wtedy wąż rzekł do niewiasty: „Z całą pewnością nie umrzecie. 5 Gdyż Bóg wie, że w tym samym dniu, w którym z niego zjecie, wasze oczy na pewno się otworzą i na pewno staniecie się podobni do Boga, będziecie znali dobro i zło”
"Wężem" w tym sprawozdaniu jest Szatan, jak to wynika z Objawienia 12:9.
Szatan oskarża Jehowę, że odmawia ludziom czegoś dobrego, że ich okłamuje, a ludzie świetnie sobie dadzą radę bez pomocy Boga i sami potrafią ustalić, co jest dla nich dobre, a co złe.
Szatan więc twierdzi, że Jehowa jest złym władcą.

Ale nie tylko.
Nieco później Szatan oskarżył Jehowę o coś jeszcze.
Hioba 1:9,10
Cytuj:
9 Szatan odpowiedział na to Jehowie, mówiąc: „Czyż za nic Hiob boi się Boga? 10 Czy ty sam nie posadziłeś żywopłotu wokół niego i wokół jego domu, i wokół wszystkiego, co ma dookoła? Pracy jego rąk pobłogosławiłeś, a jego dobytek mnoży się na ziemi
Szatan więc twierdził, że ludzie służą Bogu dlatego, że On roztacza nad nimi opiekę.
Czyli coś za coś.

Te twierdzenia były obłudne ze strony Szatana, bo najpierw twierdził, że ludzie świetnie dadzą sobie radę bez Boga, a potem, że dobrze im się wiedzie, bo Bóg im pomaga.
To wszystko były kłamstwa, ale jak to w sądzie bywa, potrzebny był czas na zgromadzenie materiału dowodowego, który pokaże, po czyjej stronie jest prawda.

I dlatego na ziemi pojawił się Jezus.
On sam w Jana 18:37 powiedział o tym tak:
Cytuj:
Ja się po to narodziłem i po to na świat przyszedłem, żeby dać świadectwo prawdzie
A w Księdze Objawienia 3:14 został nazwany tak:
Cytuj:
świadek wierny i prawdziwy

Sam zastanawiałem się nad tym, dlaczego właśnie Jezus.
Ale mogło to wyglądać tak, jak w przypadku Izajasza.
Izajasza 6:8
Cytuj:
I usłyszałem głos Jehowy, mówiący: „Kogo poślę i kto nam pójdzie?” A ja rzekłem: „Oto jestem! Mnie poślij"
Jest więc najbardziej prawdopodobne, że Jezus sam stawił się do dyspozycji.

Zresztą oskarżony nie może występować jako świadek swojej niewinności.
Potrzebny był inny świadek i był nim Jezus.
Swoim życiem, służbą i ofiarną śmiercią pokazał, że Szatan jest kłamcą.

My, jako ludzie tez możemy mieć w tym udział.
Dlatego Jehowa mówi niejako do wszystkich ludzi tak:
Przysłów 27:11
Cytuj:
Bądź mądry, mój synu, i rozweselaj moje serce, abym mógł dać odpowiedź temu, który mi urąga

Śr wrz 01, 2010 12:10

KadoshAdonai napisał(a):
Zadam ci inne pytanie czy Jezus mówiąc o sobie dwukrotnie: "Jam jest Alfa i Omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec, Ten ,który Był, Jest i Będzie" to;a) kłamał b)był świrem c)był oszustem?
Najpierw odpowiem na pytania Tymoteusza, potem twoje.

KadoshAdonai napisał(a):
Poza tym ŚJ nie przedstwaili do tej pory swoich ekspertów od tłumaczeń więc ich argumentacja oparta jest na swobodnych interpretacjach opartych na wytycznych centrali, która notorycznie kłamie, acha dodam tylko,że Jezusa kwestionował i poddawał próbie Szatan, teraz robią to jego uczniowie.
A może i nie odpowiem.
Zastanowię się jeszcze.
Generalnie nie podoba mi się twoje podejście.

Śr wrz 01, 2010 12:13

Tymoteusz napisał(a):
Dlaczego zatem Bóg udzielił władzy tylko na chwilę/na jakiś czas?

1. W zamierzeniu Bożym nie było, by nad światem panował rząd składający się z Jezusa i jego 144 000 współkrólów.
Na początku i przez cały czas Bóg miał być "wszystkim dla każdego", jak mówi 1 Koryntian 15:28.
Z powodu buntu pierwszych ludzi, Bóg zmienił sposób realizacji owego zamierzenia.
Dopiero po grzechu Adama i Ewy wypowiedziano proroctwo z Rodzaju 3:15
Cytuj:
I ja wprowadzę nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę i między twoje potomstwo a jej potomstwo. On rozgniecie ci głowę, a ty rozgnieciesz mu piętę
Apostoł Paweł wyjaśnia, kto miał być owym potomstwem.
Galatów 3:16
Cytuj:
A obietnice oznajmiono Abrahamowi i jego potomkowi. Nie mówi: „I potomkom”, jak o wielu, lecz jak o jednym: „I twemu potomkowi”, którym jest Chrystus
Głównym "potomkiem" miał być więc Jezus Chrystus.
Ale nie tylko.
Galatów 3:29 mówi tak:
Cytuj:
Ponadto jeśli należycie do Chrystusa, to rzeczywiście jesteście potomstwem Abrahama, dziedzicami według obietnicy
A więc obietnica dana w Rodzaju 3:15, a potwierdzona przez Abrahama, miała się spełnić na Jezusie i innych ludziach, do których m.in. należeli Galatowie.
Oni wszyscy mają zrealizować pierwotne zamierzenie Boże, by Bóg był "wszystkim dla każdego".
Wchodzą w skład królestwa Bożego, o które kazał modlić się Jezus w modlitwie "Ojcze nasz" (Mateusza 6:9,10).
W myśl tej modlitwy owo Królestwo ma sprawić, że wola Boża będzie się dziać na ziemi.

Gdy owo zamierzenie zostanie zrealizowane, Jezus i jego współkrólowie przekażą pełną władzę Jehowie.[/quote]

Śr wrz 01, 2010 12:16

Przepraszam.
Skasowałem ten post bo mi się zdublował

Śr wrz 01, 2010 12:17
Elbrus napisał(a):
Jezus nie mówił nigdy, że są "jednym" na równi (50/50, 1:1).

Nie musiał :) ...jedno to jedno...."jedno na równi" jest podobne do bezsensownych określeń "prawdziwy patriota, wierzący"...

Cytuj:
Kto widział zdjęcie Tatr widział Tatry.

Zawsze to bądą Tatry - nie Himalaje, Alpy...

Cytuj:
Rzekł do niej Jezus: Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.

Na jakiej podstawie jakikolwiek człowiek ma prawo powiedziec o sobie "JA JESTEM ZMARTWYCHWSTANIM I ŻYCIEM"?????????
Jesli nie Bóg,to tylko opętany bluźnierca uzurpujący sobie Boże uprawnienia.

Śr wrz 01, 2010 12:19

KadoshAdonai napisał(a):
James i inni nawet po angielsku Begotten znaczy zrodzony przed wszystkim, poza tym odpowiedz na moje pytania u góry

Miałeś podać stronę i akapit Strażnicy z października 1983 roku, gdzie niby twierdziliśmy, że Jezus to papież.

Pewnie nie znajdziesz, ale to tak jest, jak się bezmyślnie wkleja czyjeś wypociny, samemu tego nie sprawdzając.
Pewnie tak samo jest z powyższymi twoimi postami.

Śr wrz 01, 2010 12:30

Alus napisał(a):
Zawsze to bądą Tatry - nie Himalaje, Alpy...
Obraz to nie rzeczywistość, zdjęcie to nie widok "na żywo".
Alus napisał(a):
Na jakiej podstawie jakikolwiek człowiek ma prawo powiedziec o sobie "JA JESTEM ZMARTWYCHWSTANIM I ŻYCIEM"?????????
Jesli nie Bóg,to tylko opętany bluźnierca uzurpujący sobie Boże uprawnienia.
Por. "dano mi..." .

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr wrz 01, 2010 12:41

Jamsen. napisał(a):
Miałeś podać stronę i akapit Strażnicy z października 1983 roku, gdzie niby twierdziliśmy, że Jezus to papież.
Może było tam niefortunne sformułowanie, gdzie
porównano uprawnienia władzy papieża - (widzialnej) głowy Kościoła do władzy Jezusa - głowy Kościoła ?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr wrz 01, 2010 12:43
Elbrus napisał(a):
Obraz to nie rzeczywistość, zdjęcie to nie widok "na żywo".

Obraz utrwala, ukazuje rzeczywistość
Cytuj:
Por. "dano mi..." .

"Dano mi" nigdy nie znaczy "JA JESTEM".

Śr wrz 01, 2010 14:34

Alus napisał(a):
Bardziej wiarygodny komentarz unitarny niż słowa Chrystusa :(
- "Ja i Ojciec jedno jesteśmy; Kto mnie widział, widział Ojca".
Do czego wam potrzebna wiara z Jezusa, skoro był tylko zwykłym człowiekiem jak inni prorocy, lub przebranym aniołem???

Dobrze, dobrze Alus. Już wiem że na jakikolwiek argument masz dwie mantry które za każdym razem wklejasz: "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" i "bramy piekielne go nie przemogą". To już wiemy. Szkoda że Twoja zdolność dyskutowania ogranicza się tylko do tego.
A nazywanie Jezusa "przebranym aniołem" to już tylko Twoje obelgi pod adresem Mesjasza. Na Twoim miejscu bym się zastanawiał nad tym co pisze.

KadoshAdonai
1. Jeśli masz zamiar dalej uprawiać swoją krucjate to skup się na jednym temacie
2. I nie w tym wątku bo ten czemu innemu służy.
Możesz wyładowywać swoje frustracje w 20 innych wątkach, ten zostaw w spokoju.
3. Nie wklejaj tych samych bzdur w 5 różnych watkach bo możesz co najwyżej bana za to dostać

W wypadku nie uszanowania przez ciebie celu tego tematu wyrażonego w pierwszym poście zgłoszę po raz kolejny twoje zachowanie do moderacji.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Śr wrz 01, 2010 15:33
arcana85 napisał(a):
Dobrze, dobrze Alus. Już wiem że na jakikolwiek argument masz dwie mantry które za każdym razem wklejasz: "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" i "bramy piekielne go nie przemogą". To już wiemy. Szkoda że Twoja zdolność dyskutowania ogranicza się tylko do tego.
A nazywanie Jezusa "przebranym aniołem" to już tylko Twoje obelgi pod adresem Mesjasza. Na Twoim miejscu bym się zastanawiał nad tym co pisze.

Bo podstawą mojej wiary jest Biblia, a nie filozofie wymyślone na jej bazie kilkanaście wieków po jej powstaniu.
O Jezusie jako aniele wyczytałam na tym forum od innych, podobnie Tobie, negujących bóstwo Chrystusa.

Śr wrz 01, 2010 15:55

Alus napisał(a):
Bo podstawą mojej wiary jest Biblia, a nie filozofie wymyślone na jej bazie kilkanaście wieków po jej powstaniu.

Nie Biblia a nauczanie Kościoła (filozofia kształtująca się od III wieku) a to dwie różne sprawy.

Alus napisał(a):

O Jezusie jako aniele wyczytałam na tym forum od innych, podobnie Tobie, negujących bóstwo Chrystusa.

Więc jeśli chcesz zadawać pytania, zawierające w dodatku obelgi pod adresem Mesjasza, to zadawaj je tym których "czytałaś".
W tym wątku nie wykładam żadnej doktryny, jego przesłanie jest naprawdę proste:
"Zobaczmy co NT mówi o relacjach JHWH i Jezusa i zobaczmy czy ich utożsamianie jest uprawnione bez polemik i walki na słowa"
Nie chodzi tu o to kim był (prorokiem, aniołem) ale kim nie był i to tylko na płaszczyźnie utożsamiania go z Bogiem-Stwórcą

Jeśli chcesz polemizować z ŚJ o bóstwie Jezusa to jest do tego chyba z 5 innych wątków, a zanim zaczniesz polemikę warto pierwsze się dowiedzieć kim jest dla ŚJ Jezus Chrystus.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Śr wrz 01, 2010 16:09

Posprzątałem stąd ostatnie wypowiedzi KadoszAdonai

Śr wrz 01, 2010 16:10
arcana85 napisał(a):
Nie Biblia a nauczanie Kościoła (filozofia kształtująca się od III wieku) a to dwie różne sprawy.

Kosciół dopisał do Biblii w III wieku "JA JESTEM ZMARTWYCHWSTANIEM I ŻYCIEM"??????

Śr wrz 01, 2010 16:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 84  Następna strona