Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
Tomek44 napisał(a):
Tak więc wniosek jest prosty: Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym.

Typowa interpretacja świadków "Jehowy" odrzucająca istnienie jedności trójcy. Natomiast moja odpowiedź odnosiła się jedynie do znaczenia treści imienia Boga w poście kolegi a nie do stwierdzenia, że Jezus jest Bogiem bo to nie prawda. On jest w jedności z Bogiem oraz Duchem Św. a to różnica.

So wrz 04, 2010 15:39

lukaszo napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Typowa interpretacja świadków "Jehowy" odrzucająca istnienie jedności trójcy. Natomiast moja odpowiedź odnosiła się jedynie do znaczenia treści imienia Boga w poście kolegi a nie do stwierdzenia, że Jezus jest Bogiem bo to nie prawda. On jest w jedności z Bogiem oraz Duchem Św. a to różnica.

Świadkowie Jehowy wierzą w jednego Boga Wszechmocnego a nie w trójcę. Wierzą przy tym w jedność Boga Ojca z Synem oraz wszystkimi naśladowcami Boga i Chrystusa (Jana 17:17)

So wrz 04, 2010 16:05

Tomek44 napisał(a):
Świadkowie Jehowy wierzą w jednego Boga Wszechmocnego a nie w trójcę. Wierzą przy tym w jedność Boga Ojca z Synem oraz wszystkimi naśladowcami Boga i Chrystusa (Jana 17:17)

Drogi Tomku a mi się wydaje, że wierzysz w to czego Cię uczono a nie próbujesz sam poznać Boga.

So wrz 04, 2010 16:13

Cytuj:
Czy Bóg ma Boga? Odpowiedź jest prosta: NIE.

Ilu jest Bogów ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 04, 2010 16:19

lukaszo napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Drogi Tomku a mi się wydaje, że wierzysz w to czego Cię uczono a nie próbujesz sam poznać Boga.

Czy chodzenie na religię w szkole to: "samodzielne" poznawanie Boga, czy tylko "wiara w to czego Cie uczono"?

So wrz 04, 2010 16:19

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Czy Bóg ma Boga? Odpowiedź jest prosta: NIE.

Ilu jest Bogów ?

Jeden.
Jest nim Bóg Jezusa i zarazem Ojciec Jezusa.

J 20:17 BT "Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich bracii powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego."
1 Kor. 8:5,6: „A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie - jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów - dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy.”
1 Tym. 2:5
„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,”

So wrz 04, 2010 16:25

Tomku to nie miejsce na takie dyskusje bo moderator nas upomni za offtop. Ale masz rację chodziłem na religię i do kościoła gdy mi o tym przypominano natomiast nie miało to wtedy takiej wartości dla mnie jak ma dziś. Mam na myśli poznawanie boskości stworzenia, ludzkiego bytu i skąd, dokąd zmierzamy. Dziś nie ograniczają mnie zniekształcone i nie pełne granice biblii czy to warszawskiej czy tysiąclatki. Tomku w gruncie rzeczy pochodzimy od jednego Boga, którego poznanie na przestrzeni setek lat zostało nam skrupulatnie utrudniane.

So wrz 04, 2010 16:34

lukaszo napisał(a):
Tomku to nie miejsce na takie dyskusje bo moderator nas upomni za offtop. Ale masz rację chodziłem na religię i do kościoła gdy mi o tym przypominano natomiast nie miało to wtedy takiej wartości dla mnie jak ma dziś. Mam na myśli poznawanie boskości stworzenia, ludzkiego bytu i skąd, dokąd zmierzamy. Dziś nie ograniczają mnie zniekształcone i nie pełne granice biblii czy to warszawskiej czy tysiąclatki. Tomku w gruncie rzeczy pochodzimy od jednego Boga, którego poznanie na przestrzeni setek lat zostało nam skrupulatnie utrudniane.

Prawdę mówiąc moge podobnie napisać co Ty. Za wyjątkiem Twego zdania o Biblii. Ale to rzeczywiście offtop.
Pozdrawiam.

So wrz 04, 2010 16:42

Cytuj:
Jeden.

Ale ja nie pytałem, ilu jest Bogów wszechmocnych, tylko ilu ich jest w sumie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 04, 2010 17:06

Alus napisał(a):
Dla Ciebie hasełka, dla milionów chrześcijan przez wieki wyjawienie przez Chrystusa bóstwa.....
To, że coś istniało przez wieki, nie oznacza jego prawdziwości.
Alus napisał(a):
Wszystkie Kościoły chrześcijańskie, właśnie poza ŚJ, wyznają, że Jezus jest Bogiem.
Nieprawda:
viewtopic.php?p=530404#p530404 (Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So wrz 04, 2010 20:01
Tomek44 napisał(a):
„Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni Boga mojego i już nie wyjdzie na zewnątrz. I na nim imię Boga mojego napiszę i imię miasta Boga mojego, Nowego Jeruzalem, co z nieba zstępuje od mego Boga, i moje nowe imię.”

- "Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów" (Ap 3,12 ).....Duch, który od Ojca i Syna pochodzi.
Tomek44 napisał(a):

Ale już nie wierzą - "Wierzcie Mi, że ja jestem w Ojcu, a Ojcec we Mnie" (J 14,11 )
Moze pokusisz sie wyjaścić co też miał na uwadze św Paweł pisząc - "...jeden Pan, Jezus Chrystus przez którego wszystko się stało" (1 Tym 2,5 )....co zawiera w sobie słowo "wszystko"?

N wrz 05, 2010 9:02

Alus napisał(a):
To może wyjaśnisz jak rozumiesz te słowa Jezusa, miast mówić, że o nich nie dyskutowałeś.
Dla mnie jest oczywiste...."Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się; JA JESTEM" (J 8,58)......"Odpowiedział Bóg Mojżeszowi:"JESTEM, KTÓRY JESTEM" (3,14).
Wytłumacz czym różni się "JESTEM".

Alus, czy ja ci już z rok temu nie tłumaczyłem konfesyjnych błędów w tłumaczeniu BT?
I to tym bardziej widocznych że występujących między II i III wydaniem BT?
A w kwietniu wyłożyłem to tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=24850&start=0

Przeczytaj proszę, przemyśl i nie powtarzaj ciągle tych samych, chybionych argumentów.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N wrz 05, 2010 10:14

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Jeden.

Ale ja nie pytałem, ilu jest Bogów wszechmocnych, tylko ilu ich jest w sumie.

Nie wiem jaki to ma związek z tematem ale ci odpowiem. Ilu jest Bogów w sumie?
Biorąc pod uwagę zakres semantyczny to JEST TO WIELKOŚĆ NIEPOLICZALNA
Bogowie wymienieni (lub nazwani bogami) w Biblii: JHWH, Szatan, Kemosz, Moloch, Asztarte, Artemida, Baal etc. etc. a także inni: Ahura Mazda, Siva, Horus, Izyda, Ptach, Ra, Zeus, Hermes, Hera, Atena, etc. etc.

Nie starczyło by tu miejsca na wymienienie wszystkich bogów kiedykolwiek czczonych przez ludzi.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N wrz 05, 2010 10:20
arcana85 napisał(a):
Alus, czy ja ci już z rok temu nie tłumaczyłem konfesyjnych błędów w tłumaczeniu BT?
I to tym bardziej widocznych że występujących między II i III wydaniem BT?
A w kwietniu wyłożyłem to tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=24850&start=0

Przeczytaj proszę, przemyśl i nie powtarzaj ciągle tych samych, chybionych argumentów.

Chybione argumenty powtarzane przez 2 tys lat
http://www.trinitarians.info/trojca/jez ... estem_.htm

N wrz 05, 2010 11:04

Alus
Cytuj:
- "Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów" (Ap 3,12 ).....Duch, który od Ojca i Syna pochodzi.

Cały wszechświat pochodzi od Boga i Syna Bożego - co nie oznacza, iż wszechświat ten jest Bogiem wszechmocnym albo częścią Boga.

Cytuj:
Ale już nie wierzą - "Wierzcie Mi, że ja jestem w Ojcu, a Ojcec we Mnie" (J 14,11 )

Cały czas wierzą.
Jana 17:20-23 BT „Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. Ja w nich, a Ty we Mnie! Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, żeś Ty Mnie posłał i żeś Ty ich umiłował tak, jak Mnie umiłowałeś.”
Fakt, że ktoś pozostaje w jedności z Bogiem i Jego Synem nie czyni go w ogóle ani Bogiem, ani częścią trójcy.

Cytuj:
Moze pokusisz sie wyjaścić co też miał na uwadze św Paweł pisząc - "...jeden Pan, Jezus Chrystus przez którego wszystko się stało" (1 Tym 2,5 )....co zawiera w sobie słowo "wszystko"?

Tym razem nie dam się wodzić Tobie za nos. Najpierw Ty mi wyjasnij co to znaczy: "Jeden jest Bóg, jeden też pośrednik pomiędzy Bogiam a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus". (1 Tym. 2,5)

N wrz 05, 2010 14:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 84  Następna strona