Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
 Wszechobecność pentagramu 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: Wszechobecność pentagramu
Dural napisał(a):
To sa FAKTY zawarte w USLYSZANYCH opowiadaniach.

:) przeanalizuj swoje zdanie prosze jeszcze raz.

Pn wrz 06, 2010 12:48
zbanowany na stałe

Chcesz zaznaczyc, ze moglem byc wprowadzony w blad? A chocby nawet. Wielu twierdzi, ze oszustwo majace na celu doprowadzenie do dobra jest akceptowane.
Wyobrazasz sobie te setki wiar jakie znamy i wiernych domagajacych sie potwierdzenia kazdego slowa? Zadna wiara nie przetrzyma podobnej proby.
No wiec jak z bablami? :)

Pn wrz 06, 2010 13:22

Dural napisał(a):
Wielu twierdzi, ze oszustwo majace na celu doprowadzenie do dobra jest akceptowane.

Nie można oszukiwać i kłamać nawet w dobrej wierze. Wyobraź sobie, że piszesz jakiś artykuł, który ma charakter wychowawczy i umieszczasz w nim w dobrej wierze jedno kłamstwo. Co się wtedy dzieje? To jedno kłamstwo podważa wiarygodność całego artykułu i artykuł już nie spełnia funkcji wychowawczej.

Pn wrz 06, 2010 13:54
czasowo zablokowany

Dural napisał(a):
Wielu twierdzi, ze oszustwo majace na celu doprowadzenie do dobra jest akceptowane.

Więc Chrystianizacja świata mieczem (w dobrej wierze) lub "zabijanie niewiernych" przez niektórych terrorystów ( w dobrej wierze), lub mówienie ludzią że demony, diabły, duchy są złe i chcą nas skrzywdzić (w dobrej wierze), przez co, gdy ktoś bardzo wierzący odejdzie od swojej wiary często zostaje opętany przez pustke w psyche, jest dobre?

Pn wrz 06, 2010 14:08
zbanowany na stałe

Przeciez mowie, wielu twierdzi, ze tak. I ja, w niektorych przypadkach. Od tych "wielu" (czytaj:wierzacych) rozni mnie zasadnicza odmiennosc. Moj swiat nie jest czarno-bialy, podzielony na dobro i zlo. Moj swiat sklada sie rowniez z polprawd.
Dlatego ja moge sobie pozwolic na wiecej od wierzacego, ktory zreszta sam zapedzil sie w kozi rog., bo dobro absolutne, zlo absolutne, to frazesy.

Daniel86,
Wobraz sobie, ze leze na lozu smierci, zzarty przez raka. Wpatruje w Ciepie swymi zalzawionymi, przygasajacymi slipkami i pytam; "Ale to nowe lekarstwo mi pomoze? Prawda?"
Co Ty odpowiesz? "Tak, jest szansa", czy "Za piec minut wyciagniesz kopyta!"?

Pn wrz 06, 2010 14:49

Cytuj:
Krzyż jest również używany przez PSEUDOsatanistów (by nie mylić z satanistami). Więc nazwiesz krzyż znakiem satanistycznym? Nie.

To zależy od tego jaki krzyż, oraz do czego jest używany. I dobrze, że podkreśliłeś "pseudo".
Cytuj:
Jak myslisz skad w nazwie "Cudowny Medalik" pierwszy czlon?
Wielu ludzi twierdzi, ze pantogram moze przyniesc cudownie nieszczescie.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale uważasz że "Cudowny Medalik" wypadala dziury w diable ? :)

Pn wrz 06, 2010 17:36

Panowie zmieńcie forum na jakieś okultystyczne bo to jest forum katolickie albo trzymajcie się tematu nie dając się ponosić emocjom.

Pn wrz 06, 2010 19:51
czasowo zablokowany

lukaszo napisał(a):
bo to jest forum katolickie

Niestety ale muszę cię wyprowadzić z błędu. Jest to forum "Wiara" a nie "Katolicyzm", w jego skład wchodzą wszystkie wyznania.

Pn wrz 06, 2010 20:51

Dural, powiedziałbym choremu, że lekarstwo ma szansę pomóc, a nie że pomoże na pewno. Szczególnie, gdy byłaby to prawda.

lukaszo napisał(a):
Panowie zmieńcie forum na jakieś okultystyczne bo to jest forum katolickie albo trzymajcie się tematu nie dając się ponosić emocjom.

No właśnie trzymamy się tematu, bo my, katolicy, powinniśmy przecież ustalić, jaki powinien być nasz stosunek do wszechobecności symboli okultystyczny i dlaczego.

tomek92pl napisał(a):
Niestety ale muszę cię wyprowadzić z błędu. Jest to forum "Wiara" a nie "Katolicyzm", w jego skład wchodzą wszystkie wyznania.

Ja też muszę Cię wyprowadzić z błędu. Nawa "Wiara" to tylko nazwa, gdyż w praktyce to forum jest katolickie. Świadczy o tym to, że te forum należy do portalu Wiara.pl, który jest portalem katolickim i też to, że z portalem Wiara.pl ma coś spólnego Gość Niedzielny, który jest czasopism też katolickim.

Wt wrz 07, 2010 9:02
czasowo zablokowany

Daniel86 napisał(a):
Ja też muszę Cię wyprowadzić z błędu. Nawa "Wiara" to tylko nazwa, gdyż w praktyce to forum jest katolickie. Świadczy o tym to, że te forum należy do portalu Wiara.pl, który jest portalem katolickim i też to, że z portalem Wiara.pl ma coś spólnego Gość Niedzielny, który jest czasopism też katolickim.

Regulamin napisał(a):
§ I: Zasady ogólne:

1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.

Wt wrz 07, 2010 12:38

tomek92pl, wiem, że na tym forum ma prawo zarejestrować się każdy, kto chce, ale sądzę, że głównym celem tego forum są rozmowy na tematy związane z katolicką religią. Prawdopodobnie, by nawrócić na katolicyzm niekatolików i niewierzących. Poza tym już sama przynależność do portalu katolickiego czyni te forum katolickim.

Wt wrz 07, 2010 13:45

tomek92pl napisał(a):
lukaszo napisał(a):
bo to jest forum katolickie

Przypomnij o tym też niektórym moderatorom ;)

Wt wrz 07, 2010 19:07

Witam ponownie, bo już dawno tu nie pisałem. Amerykanie nazywają Boże Narodzenie Gwiazdką. Gdy się mówi "gwiazda" lub "gwiazdka", to ma się na myśli zazwyczaj tą pięcioramienną gwiazdę. Wiec czy nazwa "Gwiazdka" ma coś wspólnego z pentagramem?

Ktoś mógłby się zapytać: "jaki to ma związek z pentagramem?". Może jest tak, że masoni lub ktoś sobie wymyślili wylansować tą nazwę, żeby było łatwiej skomercjalizować te święto, a może miał to też być jakiś podprogowy przekaz. Jak myślicie?

N wrz 26, 2010 11:05

Daniel86 napisał(a):
Ktoś mógłby się zapytać: "jaki to ma związek z pentagramem?". Może jest tak, że masoni lub ktoś sobie wymyślili wylansować tą nazwę, żeby było łatwiej skomercjalizować te święto, a może miał to też być jakiś podprogowy przekaz. Jak myślicie?

:o
Myślę, że powinieneś na jakiś czas odrzucić literaturę dotyczącą teorii spiskowych i innych science-fiction.
A jeśli chodzi o Gwiazdkę to ma to związek z Gwiazdą Betlejemską czy pierwszą gwiazdką na niebie w Wigilię... no mniej więcej na to samo wychodzi.

N wrz 26, 2010 13:57

a.R.E.k., a co jeśli oni właśnie liczyli na to, że ludzie tak pomyślą jak Ty?

N wrz 26, 2010 16:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona