Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ślub ekumeniczny 
Autor Wiadomość

Post Re: Ślub ekumeniczny
A dostałeś dyspensę od kanonicznej formy małżeństwa? Jeśli nie, to nie dziw się, że ksiądz katolicki nie uczestniczył w zawarciu małżeństwa, które z punktu widzenia Kościoła katolickiego jest nieważne.

Wt sie 31, 2010 22:11

Tak, dostałem dyspensę od wymogu zachowania formy kanonicznej zawarcia małżeństwa, jak i również dostałem pozwolenie na zawarcie małżeństwa mieszanego w Parafii Ewangelicko-Augsburskiej.
Mimo tego mój proboszcz nie dostał zgody na uczestniczenie w nabożeństwie, a wiem, że pastor już wiele razy celebrował nabożeństwa ślubne, w których czynnie uczestniczył ksiądz katolicki.
Widocznie ja dałem za małe "co łaska" :-/

Śr wrz 01, 2010 7:53

zzuulluu napisał(a):
Widocznie ja dałem za małe "co łaska" :-/

Co ty stale z tym "co łaska"? Masz podstawy, by w ten sposób oskarżać swego proboszcza? Może po prostu nie ma zwyczaju uczestniczenia w nabożeństwach niekatolickich? Chciałeś proboszcza, trzeba było zawierać małżeństwo w kościele katolickim.

Cz wrz 02, 2010 21:56

Nie mam pretensji do proboszcza, on chciał uczestniczyć w tym nabożeństwie. Mam pretensje do kurii, która na to nie zezwoliła, choć zgodnie z Prawem Kanonicznym i Dyrektorium Ekumenicznym mogła to uczynić.

So wrz 04, 2010 20:17

No więc co ma "co łaska" wspólnego z kurią? Tam się przecież nie składa żadnych ofiar. Po co w ogóle wprowadzasz temat pieniędzy?

Może były jakieś słuszne powody odmowy. Próbowałeś się dowiadywac w kurii?

N wrz 05, 2010 14:23

Tak dowiadywałem się i odpowiedz brzmiała w stylu - nie bo nie.
W kurii dano mi tylko coś do zrozumienia - to z sprawie "co łaska".

N wrz 05, 2010 20:47

No zaraz. Ale twierdzisz, że coś dałeś, tylko "widocznie za mało". Tzn. w kurii dałeś?

Pn wrz 06, 2010 17:40

O takich sprawach wprost nie będę pisał, liczę na waszą domyślność i inteligencję.
A zresztą, co się stało to się nie odstanie, po prostu wyrobiłem sobie zdanie na temat kilku osób.

Cz wrz 09, 2010 9:02

zzuulluu napisał(a):
po prostu wyrobiłem sobie zdanie na temat kilku osób.
To dobrze że kilku a nie wszystkich.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz wrz 09, 2010 10:34

zzuulluu napisał(a):
O takich sprawach wprost nie będę pisał, liczę na waszą domyślność i inteligencję.
A zresztą, co się stało to się nie odstanie, po prostu wyrobiłem sobie zdanie na temat kilku osób.

Aaaach, tak. Należało się tego spodziewac - większośc przyłapanych na oszczerczej niekonsekwencji wycofuje się rakiem.

Cz wrz 09, 2010 18:05

BlankaN napisał(a):
Aaaach, tak. Należało się tego spodziewac - większośc przyłapanych na oszczerczej niekonsekwencji wycofuje się rakiem.

Nigdy nie podawałem nazwisk na forum i nie zamierzam tego robić publicznie nie będąc w posiadaniu twardych dowodów.
A takowych niestety nie mam, ponieważ nie jest w moim stylu nagrywanie rozmów z przedstawicielami KK.

Cz wrz 09, 2010 20:54

zzuulluu - bardzo rzadko zaglądam tutaj, dlatego dopiero teraz piszę tę parę słów. Ja jestem po identycznym ślubie jak Ty już 2 lata. I też nie było na nim proboszcza katolickiego, a właściwie wtedy jeszcze wikarego. Nie było, bo z góry nam zapowiedział, że Kuria się i tak nie zgodzi (miał to już przećwiczone) i nie ma co nawet występować, choć sam nie miał nic przeciwko temu. Co do dzieci to poinformował nas, że decyzja o ochrzczeniu należy tylko i wyłącznie do nas (mały został rok po ślubie ochrzczony w KEA), a co do komunii i tutaj może wielu zaskoczę (a nawet zbulwersuję) to, że możemy przyjmować ją razem w OBU KOŚCIOŁACH i on na pewno mojej żonie jej udzieli. I powiem Ci, że tak postępujemy, a ja normalnie "korzystam" dalej z indywidulanej spowiedzi w KRzK.
Pozdrawiam i życzę wiele szczęścia!

Cz wrz 16, 2010 12:06

Nigdy nie podawałem nazwisk na forum i nie zamierzam tego robić publicznie nie będąc w posiadaniu twardych dowodów.
A takowych niestety nie mam, ponieważ nie jest w moim stylu nagrywanie rozmów z przedstawicielami KK.

Tak jak gdyby ktoś od Ciebie oczekiwał podania nazwisk... Proste pytanie: dawałes "co łaska" w kurii? Jaką funkcję pełniła ta osoba?

Cz wrz 16, 2010 20:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2