Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Nowelizacja Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie 
Autor Wiadomość

Post Re: Nowelizacja Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzini
Wiesz co Dziad, rzeczywiście rozmowa z Tobą nie ma sensu.

Cz wrz 02, 2010 17:08

Evoleth :)
Mam nadzieję, że do tego samoego wniosku dojdzie kurator, który niechybnie obejmie pieczę nad moją rodziną. A może to zespół od niebieskiej karty? Zaręczam, każdy zwątpi. Ja, do tego co teraz pisałem nie przygotowywałem się w ogóle. A na terapię" resocjalizacyjne" przygotuję się. Tak więc będę nie do zniesienia. Recydywa najgorszego rodzaju -KARA ŚMIERCI. Na takich jak ja stryczka żalować pewnie nie bedziecie :).
Pozdrawiam.
P.S.
Jak się bardzo martwicie o moje dizecko może przesłąć wam jakieś zdjęcia, albo filmiki? Zaręczam, syn ma się dobrze :)
Póki co. :-|

Cz wrz 02, 2010 22:10

Znalezione w sieci.-
Wystąpienie w Sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny,16 marca 2010r. Bogdan Goczyński, Porozumienie Rawskie. ( fragmenty )
.....Służby sądowe czyli opieka społeczna, kuratorzy, prokuratura i sędziowie wyszukują rodziny z problemami w celu eskalacji konfliktu i ewentualnie dla zabrania dzieci do rodzin zastępczych. Nacisk jest kładziony nie na rozwiązywanie problemów ale właśnie na rozbijanie rodzin. W tej chwil mam dowody na to, że służby sądowe dopuszczają się prowokacji a prokuratura i sądy aktywnie zachęcają do składania fałszywych oskarżeń i zeznań w sprawie przemocy w rodzinie. W przypadku gdy udowodni się fałsz oskarżenia, nie są wyciągane żadne konsekwencje w stosunku od skarżących a nawet wręcz odwrotnie - owe fałszywe oskarżenia są podstawą wyroków skazujących. Osoby sprzeciwiające się bezprawiu bywają poddawane badaniom psychiatrycznym.

Można przypuszczać, że sądy usiłują na siłę zwiększyć statystyki przemocy w rodzinie dla uzasadnienia wprowadzenia nowych ustaw. Nie są to pojedyncze przypadki ale zorganizowane działanie.

W tej chwili widzę dwa cele tych działań wymiaru sprawiedliwości:

Pierwszy cel to inwigilacja społeczeństwa, co jest oczywiste z założeń ustawy.

Drugi cel jest natury czysto przestępczej. Wymiar sprawiedliwości, a szczególnie sprawy rodzinne, to wielki, szkodliwy społecznie biznes urzędników, adwokatów, biegłych i rodzin zastępczych.

Analiza zachowania się biegłych sądowych – psychologów, wskazuje na to, że są oni szkoleni w kierunku sporządzania tendencyjnych opinii, które po tym stanowią podstawę decyzji sądów. Organizacją prowadzącą tego typu szkolenia dla psychologów z RODK jest na przykład fundacja Dzieci Niczyje.

W mediach panuje tendencja do obarczania winą za to zło urzędników stojących niżej w hierarchii, tymczasem nadużycia te mają miejsce z aktywnym udziałem sądów a instytucjami inspirującymi i koordynującymi te działania są Ministerstwo Sprawiedliwości i Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.

W tej chwili istnieje sieć biegłych psychologów i lekarzy, którzy przygotowują fałszywe opinie a w przypadku zawiadomienia o tym prokuratury, ta zwykle odmawia podjęcia jakichkolwiek kroków. Na wszystkie te stwierdzenia mam odpowiednie dokumenty. Znaczna część tych dowodów została opublikowana ponad rok temu w Aferach Prawa w artykule „Psychopaci i kryminaliści u władzy. Jak sądy niszczą polskie rodziny”. Obserwacje jakie poczyniłem od tamtego czasu jedynie wzmacniają ówczesne wnioski i wskazują na koordynatorów tych działań.

Chciałbym zwrócić uwagę na zjawisko rodzin zastępczych. Koszt utrzymania dziecka w takiej rodzinie jest kilkakrotne wyższy niż w rodzinie naturalnej i choćby to może świadczyć o niezdrowych intencjach stojących za tą ustawą. Informacje, jakie otrzymujemy, świadczą, że osoby prowadzące rodziny zastępcze, kuratorzy i urzędnicy opieki społecznej wywodzą się z kręgów służących każdej władzy czyli z kręgów służb bezpieczeństwa, rodzin urzędniczych i służb sądowych. Jest to zjawisko niebezpieczne.

Zasadą powinno być nieingerowanie państwa w sprawy rodziny. W tej chwili zasada jest odwrotna, czyli przejmowania przez urzędników roli rodziców. Zagrożeniem dla rodziny nie jest rzekoma przemoc w rodzinie. Największym zagrożeniem są właśnie struktury i działania Służb Sądowych znanych również jako SS.

Chciałby zwrócić uwagę na obecnych tu, zdaje się, na sali przedstawicieli organizacji feministycznych i fundacji, które tą ustawę popierają. Mam bardzo poważne wątpliwości czy osoby te wypowiadają się w dobrej wierze. Wspomniane organizacje otrzymują znaczne fundusze na swoją działalność i mają etatowych pracowników. Są to wspomniane wcześniej fundacje jak Dzieci Niczyje, czy Centrum Praw Kobiet.

Na koniec chciałbym zwrócić uwagę na astronomiczny koszt owych destrukcyjnych działań. Jest to koszt zatrudniania rzesz urzędniczych ale tez koszt społeczny w postaci rozbitych rodzin, ludzi tracących pracę wskutek owych destrukcyjnych działań. W moim przypadku koszt oceniam na znacznie ponad milion złotych. Jest to przede wszystkim koszt szkód wyrządzonych przez owe urzędnicze działania, głównie poprzez zmuszenie mnie do rezygnacji z pracy ale jest to również koszt szkodliwej pracy urzędniczej. Nie uwzględniłem tutaj olbrzymich strat jakie poniosły dzieci, wskutek rozbicia rodziny i braku dobrego wychowania. .....
http://www.aferyprawa.com/index2.php?p= ... cy&id=3355

Pt wrz 03, 2010 19:36

Zgadza się, to jest mafia. Ich głównymi filarami jest PO, Tusk i Komorowski. Szkuje nie fakt, iż choćb ta jedna sprawa - podpisana przez Komorowskiego ustawa antyrodzinna, nie słoniła Polaków do zagłosowania przeciw tej szajce. Podobno 80% Polaków łamie tę ustawę. Jak ten paradoks wytłumaczyć?

Pt wrz 03, 2010 21:44
zbanowany na stałe

Cytuj:
Podobno 80% Polaków łamie tę ustawę. Jak ten paradoks wytłumaczyć?

"Paradoksem" lamania ustaw podatkowych przez 100% Polakow. :D

So wrz 04, 2010 10:57

dziad. Twoje podejscie do bicia dzieci jest dyskusyjne.
Z jednej strony twierdzisz że bicie jest ok i od zawsze takie było. Jednocześnie,
Cytuj:
klaps nie każdemu dziecku służy, nie każdemu jest potrzebny i konieczny.

podobnie
Cytuj:
W przypadku istotnych win dziecka kara musi być dotkliwa i surowa.
Cytuj:
Jest to kara wyrazista i bezpośrednia a przez to skuteczna.
Cytuj:
Przysłowiowy klaps jest po prostu skuteczny a po minucie dziecko go już nie pamięta, jest szczęśliwe, bawi się i wszystko odbywa się zgodnie z wolą rodzica
Nie widzisz sprzeczności?
Cytuj:
No bo jak np synalek coś spsoci, np. wbije komuś szybę w złości, to co mam zrobić? Oddać go policji i wysłać do poprawczaka? Kara przecież musi być i to adekwatna do czynu. Tylko ona daje zadość sprawiedliwości i co za tym idzie jest też wychowawcza

Jak?
Czym danie lania jakis czas po fakcie rózni sie od rozładowania emocjonalnego rodzica? Czasem sadyzmu. Kara musi byc adekwatna i o wiele wiecej da owo "dziwadło" niż lanie.
Uderzenie, zadanie lania moge przyjąc do wiadomości ale pod warunkiem braku innych srodków i gdy potrzeba zadziałać nagle, błyskawicznie. Np w sklepie czy samolocie/autobusie. Tego ostatniego z kolei nie potrafi zrozumieć Evoleth.

Cz wrz 09, 2010 15:05

Dziad, cokolwiek napiszesz, nic nie usprawiedliwia uzywania przemocy wobec osob, ktore sie kocha. Odpowiedz na pytanie, w jaki sposob uzasadnisz dziecku to, ze go udezyles?
Przemoc uwazam za slabosc emocjonalna rodzica, ktory daje upust swojemu wzburzeniu, wywolanemu niezgodnym z oczekiwaniem rodzica, zachowaniem dziecka. Zauwaz, ze dziecko poznaje swiat, zasady, prawa, ktore nim rzadza. Jesli nauczysz go tego, ze przemoca mozna osiagnac swoj cel, nie dziw sie temu, ze kiedys twoje dziecko wyladuje w szpitalu z powodu dzgniecia nozem przez kolezanke z klasy.
Jak mozna udezyc kogos, kogo sie kocha? Tym bardziej dziecka, ktore nie zna swiata?

Edit: Tak mi sie jeszcz pomyslalo, ze skoro ty mozesz bic swoje dziecko, to czy ja, w obliczu nagannego zachowania twojego dziecka moge go uderzyc? Przeciez klaps ma miec charakter edukacyjny. Mysle, ze od obcej osoby, mogly byc bardziej skuteczny. Mialbys cos przeciw?

Cz wrz 09, 2010 22:44

ysuk-san napisał(a):
Czym danie lania jakis czas po fakcie rózni sie od rozładowania emocjonalnego rodzica? Czasem sadyzmu. Kara musi byc adekwatna i o wiele wiecej da owo "dziwadło" niż lanie.
Uderzenie, zadanie lania moge przyjąc do wiadomości ale pod warunkiem braku innych srodków i gdy potrzeba zadziałać nagle, błyskawicznie. Np w sklepie czy samolocie/autobusie. Tego ostatniego z kolei nie potrafi zrozumieć Evoleth.

Ja wiele potrafię zrozumieć :) Rozumiem frustrację rodzica, którego dziecko podnosi histerię w miejscu publicznym, bo chce loda, albo nie chce zrobić tego, co rodzic karze. Chciałoby się szybko i skutecznie skończyć przedstawienie. Najłatwiej dać w tyłek i jeszcze powiedzieć parę dosadnych słów.
Tylko że każda taka sytuacja ma swoje powody i każda konieczność zastosowania przemocy ma swoje źródło w nieudolności rodziców. No dobrze, daj raz tego klapsa jeśli masz wyjścia, ale potem zastanów się dlaczego twoje dziecko zachowuje się tak a nie inaczej. Bo jeśli taka sytuacja się powtarza, zawodzisz jako rodzic.
Przy okazji - Dziad nigdzie nie napisał, że klapsa należy dawać jakiś czas po fakcie. Twoja idea klapsa wcale nie jest lepsza niż jego teorie.

Pt wrz 10, 2010 10:53

[quote="evoleth"
Bo jeśli taka sytuacja się powtarza, zawodzisz jako rodzic.
[/quote]
o wlasnie!
Takie pytanie powinien sobie postawic rodzic zanim da klapsa lub po.

Pt wrz 10, 2010 10:59

Dziękuję "dziad" za realne spojrzenie na proces wychowania dzieci w rodzinie - to rodzina jest podstawową, tradycyjną komórką społeczną, w której zasadniczy proces wychowawczy dziecka ma się dokonywać. Inne instytucje państwowe winny być instytucjami służebnymi, wspomagającymi proces wychowawczy...

A podstawową metodą wychowawczą w stosunku do każdego człowieka (dziecka, młodzieńca i dorosłego) jest umiejętne stawianie granic. Muszą więc być metody w niedopuszczaniu do przekraczaniu tych granic. Metod jest wiele w tym stosowanie środków bezpośredniego przymusu. W każdym wieku człowieka i w tym co określa się jako dzieciństwo. Dziecko zdane jest na rodzica, bo nie umie jeszcze właściwie wybierać (zdarza się to także dorosłym - stąd policja ma pałki itp.) I tu jest cała mądrość tych, którzy się w proces wychowawczy mają obowiązek się angażować.

Ja uważam, że proces wychowawczy człowieka oparty na wartościach chrześcijańskich jest procesem godnym polecenia... tylko warunek jest jeden: proces ten winien być wdrażany jednolicie przez rodzinę oraz wszystkie instytucje państwowe pretendujące do uczestniczenia w tym procesie. Jeśli w określonej społeczności stosuje się relatywistyczne pojęcia wartości, różne miary wartości to trudno się dziwić, że przyszłość gotuje się bardzo nieciekawa a odpowiedzialni za daną społeczność muszą szukać sposobów zaradzenia patologii, jak im się wydaje, w coraz bardziej wyrafinowanym (często nieskutecznym) prawie.

Dziwię się tylko tym, co w sposób wyrafinowany kpią lub ośmieszają życie ludzi opierających się na wartościach dostrzegając w nich zacofanie, prymitywizm... i można tu dodać wiele jeszcze innych określeń.

zsoborniki

Pt wrz 10, 2010 11:53

Zsoborniki, jak zwykle konkretnie i na temat...
A jak się mają wartości chrześcijańskie do kary klapsa? Bo my tu teraz głównie o tym.

Pt wrz 10, 2010 14:32

evoleth napisał(a):
A jak się mają wartości chrześcijańskie do kary klapsa? Bo my tu teraz głównie o tym.

Moim zdaniem, jedno zaprzecza drugiemu. Przecież z założenia chrześcijaństwo stara się bronić najsłabszych... Mówimy tu o uderzeniu słabego, bezbronnego człowieka, który nawet nie może oddać.

Pt wrz 10, 2010 14:42

evoleth, Rojza Genendel

Jeśli jestem na katolickim forum i należę do wielkiej rodziny chrześcijan, mam prawo wierzyć w Słowo Boże zapisane w Piśmie Św. i nim się posługiwać. Dlatego ku rozwadze dyskutujących zacytuję poniżej:

Syr 7,23 Masz dzieci? Wychowuj je,
zginaj im karki od młodości!

Syr 30,1 Kto miłuje swego syna, często używa na niego rózgi,
aby na końcu mógł się nim cieszyć.
2 Kto wychowuje swego syna, będzie miał z niego pociechę
i dumny będzie z niego między znajomymi.

Syr30,7 Rozpieszcza syna swego ten, kto opatruje każdą jego ranę
i komu na każdy jego głos wzruszają się wnętrzności.
8 Koń nieujeżdżony jest narowisty,
a syn zostawiony samemu sobie staje się zuchwały.
9 Pieść dziecko, a wprawi cię w osłupienie,
baw się nim, a sprawi ci smutek.
10 Nie śmiej się razem z nim, abyś nie został wraz z nim zasmucony
i abyś na koniec nie zgrzytał zębami.
11 W młodości nie dawaj mu zbytniej swobody*,
12 okładaj razami boki jego, gdy jest jeszcze młody,
aby, gdy zmężnieje, nie odmówił ci posłuchu.
13 Wychowuj syna swego i używaj do pracy,
abyś nie został zaskoczony jego bezczelnością.

Życzę wszystkim Mądrości Bożej w wyciąganiu wniosków z treści, które obowiązują świat chrześcijański...i nie tylko.

zsoborniki

Pt wrz 10, 2010 16:11

zsoborniki napisał(a):
Dziękuję "dziad" za realne spojrzenie na proces wychowania dzieci w rodzinie - to rodzina jest podstawową, tradycyjną komórką społeczną, w której zasadniczy proces wychowawczy dziecka ma się dokonywać. Inne instytucje państwowe winny być instytucjami służebnymi, wspomagającymi proces wychowawczy...

No przeciez tak jest. Ta ustawa wspomaga proces wychowawczy.

zsoborniki napisał(a):
A podstawową metodą wychowawczą w stosunku do każdego człowieka (dziecka, młodzieńca i dorosłego) jest umiejętne stawianie granic. Muszą więc być metody w niedopuszczaniu do przekraczaniu tych granic. Metod jest wiele w tym stosowanie środków bezpośredniego przymusu.

ale nie przemocy fizycznej, tym bardziej wzgledem bezbronnego dziecka

zsoborniki napisał(a):
Ja uważam, że proces wychowawczy człowieka oparty na wartościach chrześcijańskich jest procesem godnym polecenia... tylko warunek jest jeden: proces ten winien być wdrażany jednolicie przez rodzinę oraz wszystkie instytucje państwowe pretendujące do uczestniczenia w tym procesie. Jeśli w określonej społeczności stosuje się relatywistyczne pojęcia wartości, różne miary wartości to trudno się dziwić, że przyszłość gotuje się bardzo nieciekawa a odpowiedzialni za daną społeczność muszą szukać sposobów zaradzenia patologii, jak im się wydaje, w coraz bardziej wyrafinowanym (często nieskutecznym) prawie.

i tu lezy wyzwanie dal madrych rodzicow, dzieki ktorym dziecko ktore zauwazy ten relatywizm i wybierze dobro
prawo moze jest i nieskuteczne ale bardziej ma charakter prewencyjny. moze taki rodzic, zanim wyjmie pasa, zastanowi sie czy przypadkiem jego sasiad nie zadzwoni na policje.
panstwo powinno chronic najbardziej bezbronnych, i w tym przypadku to jest krok w dobrym kierunku

zsoborniki napisał(a):
Dziwię się tylko tym, co w sposób wyrafinowany kpią lub ośmieszają życie ludzi opierających się na wartościach dostrzegając w nich zacofanie, prymitywizm... i można tu dodać wiele jeszcze innych określeń.

co ty czlowieku piszesz? na jakich wartosciach? nie owijaj w bawelne, tylko nawzijmy rzeczy po imieniu. przemoc, to przemoc, i nie tylko fizyczna. rodzicielstwo jest sztuka, ale tylko slabi ludzie uciekaja sie do tak prymitywnych metod jak lanie.

ogolnie dziwie sie ludziom, ktorzy walcza o delegalizacje aborcji, glosza gornolotne hasla w obronie zycia plodu, ktory nie widzi, nie slyszy i nawet nie mysli a jednoczesnie przyzwala na stosowanie przemocy wobec kilkuletniego dziecka
dla mnie nie ma wiekszej roznicy miedzy rodzicem, ktory daje klapsy a rodzicem, przez ktorego dziecko lsaduje w szpitalu z wstrzasnieniem mozgu i potrluczeniami
po prostu ten drugi zrobil to mocniej (lub dziecko bylo slabsze/mlodsze)

Pt wrz 10, 2010 22:54

MARKO2010

Rozróżnij jednak karcenie od patologicznej przemocy! Patologia jest wynikiem odrzucenia wartości i przemoc w odróżnieniu od karcenia stosować ją będą jedynie tzw. chrześcijanie (tak siebie tylko nazywający), i ci dla których życie w jedności z drugim i w miłości nie jest wyznacznikiem normalnego życia.

Lansowanie wychowania bezstresowego bez odpowiedniego do zaistniałej sytuacji i stosowanego w/g Mądrości Bożej karcenia, prowadzi właśnie do tworzenia patologii, bo ci którzy tak bezstresowo (w/g zasady "róbta co chceta") byli wychowywani już sami tak wychowują swoje "pociechy" i słyszymy komunikaty w prasie, radiu, telewizji, internecie itp. o skutkach - cięcie twarzy koleżankom, strzelanie na oślep w klasach, zakładanie koszy od śmieci nauczycielom na głowy, ustawki na stadionach a w wieku dorosłym udział w mafiach i innych organizacjach przestępczych itd itp.

Weź to pod uwagę ... MARKO2010

zsoborniki

So wrz 11, 2010 14:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona