Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość

Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Cytuj:
Johnny, a czego się spodziewałes?

Ale właśnie napisałem wyraźnie, że właśnie tego się należało spodziewać.

Cytuj:
Na dłuższą metę jest to wielka, własciwie największa nobilitacja dla Polaka, bowiem to miejsce sakralizuje i mitologizuje.

Wawel odbiera jakąkolwiek, powiedzmy, istotność i konkretność. A o to przecież chodzi Jarosławowi. Jeżeli Lech Kaczyński miałby stać się "mitem założycielskim PiS" bądź "nową legendą Solidarności w miejsce Lecha Wałęsy", bądź jeszcze czymś innym, do czego można byłoby się jakoś konkretnie odwoływać, to Wawel jest najgorszym sposobem na realizację takich zamierzeń. I właśnie to dobitnie widać. I nie wiem, czy do końca zgadzam się z tą nobilitacją. Nie byłbym w stanie odpowiedzieć na pytanie, kogo mianowicie pochówek na Wawelu w ten sposób "nobilitował". Przecież nawet Piłsudski był legendą zanim został tam pochowany. Nie widzę, w jaki sposób pochowanie np. Sikorskiego czy Norwida miałoby ich w tamtym momencie, wiele lat po śmierci, "donobilitować" (choć niewątpliwie taka była intencja). Wyobrażam sobie natomiast, że jedynym widocznym powszechnie efektem pochowania na Wawelu może być natychmiastowa zmiana takiego człowieka w figurę Wielkiego Patrioty, nie posiadającego nie tyle nawet własnych poglądów, co w ogóle jakichkolwiek cech osobowych. Kim był Piłsudski ? Wielkim Patriotą. I tyle. To ma być ta nobilitacja ? Podejrzewam, że sam Piłsudski, i nie tylko on, bardzo ostro by protestował.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt wrz 10, 2010 18:12
A te procesje z pochodniami :o .......faszyści uwielbiali marsze z pochodniami.

So wrz 11, 2010 8:31
Alus, na tym polega nieszczescie, ze to sie malo komu kojarzy: Jedyny nieomylny przywodca narodu (chwilowo na szczescie tylko jednej partii), ma prawo wyrzucac osobiscie kogo chce, dazy do takiej pozycji kraju w swiecie, ktora "mu sie nalezy", walczy w imieniu "ucisnionych" (nawet bez ich zgody), wykorzystuje symbole, ktora sie zdewauolwaly (marsze z pochodniami), a krzyz jest dla niego tylko srodkiem do celu. O watpliwosciach w sprawie zdrowia psychicznego nie wspomne...

Ale dla swoich wyznawcow na pewno nie ma zadnych analogii miedzy nim a tym, z kim sie przypadkiem coraz bardziej kojarzy. To wszystko wina mediow (ktorych przeciez potrzebuje, bo inaczej na co mu marsze z pochodniami, o ktorych nikt nie wie?) i Tuska.

No i po co te lekcje historii w szkolach?

So wrz 11, 2010 9:53
Socjaliści ze swastyką z przed 80 lat też przemawiali w imieniu ucisnionych i działali w imieniu narodu....
Oglądałam wczoraj w TVP tą procesję i miałam przed oczami dokumentalne filmy z podobnymi scenami....

So wrz 11, 2010 10:19

Tak, Kaczyński to nazista, więc trzeba głosować na Dobrego Tatusia Bronka. Zaraz zaraz - przecież Tusk to komunista, który wespół z Putinem zabił Lecha Kaczyńskiego. Jesteście bardzo pojętnymi uczennicami Macierewicza i jemu podobnych.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 11, 2010 10:25
Johnny99 napisał(a):
Tak, Kaczyński to nazista, więc trzeba głosować na Dobrego Tatusia Bronka. Zaraz zaraz - przecież Tusk to komunista, który wespół z Putinem zabił Lecha Kaczyńskiego. Jesteście bardzo pojętnymi uczennicami Macierewicza i jemu podobnych.

Możesz sobie dowolnie kpić.....skojarzenie jest faktem.
Ktoś głupi, niekumaty, podsunął pomysł pochodni, ale J. Kaczyński chyba na tyle zna historię współczesną - preferuje tzw. polityke historyczną - że nie powinien naśladować wodza.
Albo zagubił się totalnie i nie kojarzy, albo ma luki w pamięci historycznej.

So wrz 11, 2010 10:32

Cytuj:
Możesz sobie dowolnie kpić.....skojarzenie jest faktem.

Moje skojarzenia związane z osobami Tuska, Komorowskiego i Palikota też są faktem.

Cytuj:
Ktoś głupi, niekumaty, podsunął pomysł pochodni

Proponuję wprowadzić do kodeksu karnego przestępstwo w postaci używania pochodni - bo przecież to się kojarzy. Ja też jak np. widzę policjanta, to od razu mi się to kojarzy z ZOMO.

So wrz 11, 2010 10:35
Johnny99 napisał(a):
Proponuję wprowadzić do kodeksu karnego przestępstwo w postaci używania pochodni - bo przecież to się kojarzy. Ja też jak np. widzę policjanta, to od razu mi się to kojarzy z ZOMO.

Naturalne, że kojarzy Ci się z ZOMO i naturalne dla znający historię, że wczorajszy marsz kojarzą z pochodem w Berlinie 31.01.1933r.....oba fakty mają osadzenie w historii.

So wrz 11, 2010 11:00

Tak jest, a usuwanie krzyża z placu przed pałacem kojarzy mi się ze stalinizmem.

So wrz 11, 2010 11:02
Johnny99 napisał(a):
Tak jest, a usuwanie krzyża z placu przed pałacem kojarzy mi się ze stalinizmem.

W epoce stalinizmu usuwano poświęcane krzyże w ramach eliminacji religii.
KEP odnośnie krzyża na placu wydał oświadczenie.
Więc tzw. obrona krzyża jest wymówieniem posłuszeństwa Kościołowi.

So wrz 11, 2010 11:05

Aha, teraz Alus będzie mi wyjaśniać różnice między jednym a drugim usunięciem, kpiąc z mojego skojarzenia, co wcześniej zarzucała mnie.

So wrz 11, 2010 11:07
Johnny99 napisał(a):
Aha, teraz Alus będzie mi wyjaśniać różnice między jednym a drugim usunięciem, kpiąc z mojego skojarzenia, co wcześniej zarzucała mnie.

A nie dotrzegasz tej różnicy??

So wrz 11, 2010 11:13

Dostrzegam i różnicę z pochodami w 33 też dostrzegam. Ale na początku było o skojarzeniach i o tym, że przecież wszystko się może ze wszystkim kojarzyć. Nie tak ?

So wrz 11, 2010 11:21
Johnny99 napisał(a):
Dostrzegam i różnicę z pochodami w 33 też dostrzegam. Ale na początku było o skojarzeniach i o tym, że przecież wszystko się może ze wszystkim kojarzyć. Nie tak ?

Tak :) ....ale wolę aby mi nie dostarczano takich skojarzeń.

So wrz 11, 2010 11:44

Ja też wolę, więc łaskawie proszę się odczepić od krzyża przed Pałacem. Zgoda ?

So wrz 11, 2010 12:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 94  Następna strona