Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:08

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 95  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Ziemkiewicz wprawdzie ujął to zgrabniej, ale liczy się myśl:

http://fakty.interia.pl/felietony/walen ... ns,1530753

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 13, 2010 18:10
Ukyo, osiris jest niestety przykladem osoby, ktora uwaza, ze o prezesie albo dobrze, albo wcale. Nawet twoja wywazona analize traktuje jako "kopanie lezacego".

Temat jest nie tylko o (aktualnie) rzadzacych, ale i o opozycji, a chwilowo, tak jak piszesz, pan prezes stara sie byc medialny i co rusz wyskakuje z takimi kwiatkami, ze trudno pomijac je milczeniem.

Zreszta cytaty z Walesy, ktorych nikt nie rozumial, tez pojawialy sie systematycznie na pierwszych stronach gazet za jego kadencji. Polityk musi umiec zyc z mediami, a dobry polityk umie wykorzystywac je do wlasnych celow. A nie uwaza, ze "media go atakuja".

Pn wrz 13, 2010 18:51
Cytuj:
Atakiem niekonstruktywnym mogę nazwać oskarżenia pod adresem śp. Lecha o upodobanie w trunkach

Atak jest atakiem a nie krytyką.
Czy TY w ogóle znasz pojęcie pewnych słów?
Jeśli nie to odsyłam do pierwszego lepszego słownika.

Cytuj:
Natomiast wszelkie wyważone, umiejętnie skonstruowane, merytorycznie pytania/oskarżenia uważam za atak konstruktywny.

Nie pisz bzdur.
Za takie bzdury jakie piszesz to Lepper ledwo się wybronił przed wyrokiem skazującym.
Ja też mogę całe mnóstwo pytań zadawać jako rzekomo "konstruktywne ataki" w stylu czy ów minister, premier danego kraju jest homoseksualistą,. transwestytą, alkoholikiem, pedofilem czy Bóg wie czym jeszcze.
Czy to nazywasz "konstruktywnym atakiem" bo ja to nazywam chamstwem politycznym.
Kaczyński wniósł w politykę chorobliwą podejrzliwość ale jego oponenci wręcz kał.
Kaczyński zrobił z polityki szukanie układów i agentów a jego oponenci zamienili politykę w szambo.
Na prawdę nie wiem co gorsze.

Pn wrz 13, 2010 18:55

Ukyo napisał(a):
Wyjasnienie przyczyn smoleńskiej katastrofy - bezdyskusyjnie priorytet dla Jarosława Kaczynskiego, który w wypadku stracił brata, bratowa i grono wieloletnich współpracowników. Zamiast merytorycznej dyskusji mamy rzucane na slepo oskarżenia (ruskie trumny, zbrodnicza polityka), co stanowi pozywkę dla mediów i okazję do kpin, i odwraca uwage od spraw naprawde istotnych.

Pozwolę sobie na polemikę z kwestią bezdyskusyjną ;) Według mnie wyjaśnienie przyczyn smoleńskiej katastrofy wcale nie jest priorytetem dla Jarosława. Priorytetem jest zbudowanie legendy wokół śp. Lecha, a przyczyny katastrofy mogą być zupełnie prozaiczne. Należy więc budować atmosferę pozwalającą odrzucić ustalenia śledczych i zaproponować alternatywną teorię spiskową.

Ukyo napisał(a):
Powołanie sejmowej komisji badającej katastrofę - komisja mająca na celu dojście do prawdy prawdę te formułuje jeszcze przed pierwszym posiedzeniem. Na jej czela zas stoi nikt inny jak Antoni Macierewicz, człowiek (słusznie bądź niesłusznie) z przyklejonym do czoła piętnem "szaleńca" i mąciciela, którego dotychczasowa skutecznośc jest mocno dyskusyjna. Jego obecność, wypowiedzi o "instrukcji Tupolewa" czy tezy wygłoszone juz na poczatku deprecjonują działanie komisji, obniżają jej rangę a także, co najwazniejsze, poprzez ukazana na poczatku stronniczość skutecznie obniżaja jej wiarygodność.

I o to chodzi, aby obniżyć jej wiarygodność. Przyda się, gdy ustalenia komisji będą niewygodne.

Ukyo napisał(a):
(...)na którym traci partia opozycyjna, otrzymując po raz kolejny, na własne życzenie, łatkę partii wodzowskiej, totalitarnej, bezkompromisowej, traktującej swoich wiernych członków jak przedmioty, które dowolnie można przestawiać w zalezności od obecnej wizji prezesa, bez informowania ich o przyczynach.

Koszty powrotu do korzeni, dzięki temu nie wykruszy się twardy elektorat. A niezdecydowanym sprzeda się znowu jakąś "bajkę o dobrym dziadku" na krótko przed wyborami.

Ukyo napisał(a):
Wyborcom, owszem, wiele mozna wcisnąc, ale pod warunkiem, że zachowamy pozory. Tutaj brak pozorów był zbyt jaskrawy aby wielu mogło to strawić.

Wyborcy mają pamięć dobrą, ale krótką. Przetrawili koalicję z SO, przetrawią i obecny zwrot, ale potrzebują czasu. Dlatego szybki zwrot w dłuższym horyzoncie może być korzystniejszy niż powolne zmiany.

Ukyo napisał(a):
(...) nasuwa pytanie: o co temu człowiekowi chodzi? Czy on boleje nad strata brata, czy moze prowadzi grę polityczna?

Naprawdę masz jeszcze wątpliwości, czy to takie pytanie retoryczne?

Ukyo napisał(a):
A wszystkie dotychczasowe działania Jarosława Kaczyńskiego prowadzą, moim zdaniem, do stopniowej marginalizacji PiS-u. Jeden z sondaży pokazuje już jedynie 5-cio procentową róznicę między SLD a PiS. Tak mocny radykalizm, przy ejdnoczesnym braku wsparcia merytorycznego podoba się stosunkowo niedalekiej częsci społeczeństwa. W tym momencie mogę śmiało przypuszczac, ze PiS, o ile nie zmieni swej linii, moze podzielić los PSL, a w przyszłosci nawet LPR.
A PO? PO na tym tylko zyskuje, co jest kolejnym dowodem na brak rozsądku Jarosława.

Ja po PiSie płakał nie będę, ale już nieraz stawiano krzyżyk na Kaczyńskich i ich formacjach. Dlatego nie lekceważyłbym przeciwnika.

Pn wrz 13, 2010 19:08
Cytuj:
Dlatego nie lekceważyłbym przeciwnika.

Kiedyś wydawało mi się że jesteś bezstronny ale wychodzi na to że rzeczywiście mi się tylko wydawało.

A teraz jak pewien poseł ćwiczy Kościół czyli zawoaluowane zastraszanie owej instytucji przez PO.
Cytuj:
Poseł Ireneusz Raś, szef małopolskiej PO, do proboszczów wystosował list, który mają roznosić po plebaniach parlamentarzyści i działacze Platformy. Raś pisze, że patriotyzm nie jest przypisany do jednej prawicowej partii politycznej (w domyśle PiS) i że to dzięki politykom i samorządowcom PO do proboszczów w Małopolsce trafiły środki unijne na ratowanie zabytkowych kościołów.

Następne zdanie zabrzmiało jak szantaż. "Pamiętajmy o tym! Już dziś warto mieć na uwadze możliwości dalszego wspierania odnowy zabytków sakralnych do roku 2010. Tego zadania możemy wspólnie dopilnować. Do tego programu będziemy zapraszać" - perswaduje rządcom parafii Ireneusz Raś, wymieniając, jako przykład, trzy parafie, do których trafiła pomoc unijna, w tym parafię św. Antoniego Opata w Męcinie. Poseł przypomina również proboszczom, że to poseł PO z Małopolski Jacek Krupa pilotuje projekt ustawy o ustanowieniu święta Trzech Króli dniem wolnym od pracy.

Już kiedyś pisałem że PO ma różne instrumenty nacisku na Kościół a to jest jeden z przykładów.

Pn wrz 13, 2010 19:46

Cytuj:
...też mogę całe mnóstwo pytań zadawać jako rzekomo "konstruktywne ataki" w stylu czy ów minister, premier danego kraju jest homoseksualistą,. transwestytą...

I w tym momencie przestałam czytac Twpojego posta, bo kompletnie mnie nie zriozumiałes bądź udajesz, że nie rozumiesz (czytaj - tniesz tzw. "głupa"). Czepiasz się słowek, zwykłej semantyki. Zmień sobie "konstruktywny atak" na krytykę a "niekostruktywny" - na zwykły atak i spij spokojnie. ;)

Sweet - mogłabym pisac ostrzej, ale po co? Mogłabym napisac wprost, ze Jarosław bezczelnie "jedzie" po katastrofie i "trupie brata" do celu... ale obiecałam sobie powściągliwość w osądach bo uważam, że więcej mozna zdziałac poprzez wyważona krytykę i próby szerszego spojrzenia niż fronttalny atak "po bandzie" który moze w oczach wielu przyrównac mnie do spiskowców Macierewicza. A Jarosława wcale nie lekceważę - wręcz przeciwnie. Chocby dlatego ze wiem, ile w Polsce jest osób o bardzo krótkiej pamięci i niebystrym rozumku (pardon!)... I dlatego pisze o nim na tym forum.

Pn wrz 13, 2010 23:21
Cytuj:
Mogłabym napisac wprost, ze Jarosław bezczelnie "jedzie" po katastrofie i "trupie brata" do celu.

Nie musisz pisać, bo to się wie z Waszej strony.
PO nie przebiera w słowach na czele z jego elektoratem.
Ponieważ zdaje sobie sprawę z tego że katastrofa to potężny oręż w walce politycznej aby zmniejszyć wydźwięk tegoż faktu próbuje zdezawuować ów temat w taki właśnie sposób.
JK walczy o prawdę, pamięć i godne upamiętnienie katastrofy a PO przerobiło to na hucpę a nie rzekomo JK.
Ja go w tym popieram i nie widzę tutaj żadnej gry trumnami.
Za to jak na dłoni tak jak dawniej umniejsza się co się da.
Kiedyś w stosunku do Prezydenta a teraz w stosunku do katastrofy.
Zamieść wszystko pod dywan, rozmazać i dowodzić cały czas że to jest tylko "nieszczęśliwy wypadek wycieczki szkolnej"
Nic wielkiego się nie stało.

Wt wrz 14, 2010 5:30
osiris napisał(a):
JK walczy o prawdę,

Tia......kto nie ze mna to ZOMO, towarzysz Bolek wynocha do Tworek, najwazniejsze jest kondominium zwane Polską, koniec wojny polsko-polskiej....nie mówiąc już o personalnym opluwaniu....sama prawda, prawda, czy d...o prawda :D

Wt wrz 14, 2010 7:39
osiris napisał(a):
JK walczy o prawdę, pamięć i godne upamiętnienie katastrofy...

I jeszcze o honor Polski, o lepszą politykę, o los biednych - prawda? A nie zastanawia was, że on zawsze "walczy"? Nie pracuje, nie rozmawia, nie negocjuje - wiecznie walczy.

Wt wrz 14, 2010 8:23

osiris napisał(a):
Cytuj:
Dlatego nie lekceważyłbym przeciwnika.

Kiedyś wydawało mi się że jesteś bezstronny ale wychodzi na to że rzeczywiście mi się tylko wydawało.

:shock: Od czasu rejestracji na Forum, przy okazji każdych wyborów deklarowałem poparcie dla PO, więc do bezstronności mi daleko. Nie przeszkadza mi to krytykować PO i chwalić PiS, jeśli jest ku temu okazja. Zresztą tym się różni zwolennik PO od zwolennika PiS, który musi w 100% zgadzać się z Jego Wysokością Prezesem.

Ukyo napisał(a):
Sweet - mogłabym pisac ostrzej, ale po co? Mogłabym napisac wprost, ze Jarosław bezczelnie "jedzie" po katastrofie i "trupie brata" do celu... ale obiecałam sobie powściągliwość w osądach bo uważam, że więcej mozna zdziałac poprzez wyważona krytykę i próby szerszego spojrzenia niż fronttalny atak "po bandzie" który moze w oczach wielu przyrównac mnie do spiskowców Macierewicza. A Jarosława wcale nie lekceważę - wręcz przeciwnie. Chocby dlatego ze wiem, ile w Polsce jest osób o bardzo krótkiej pamięci i niebystrym rozumku (pardon!)... I dlatego pisze o nim na tym forum.

Pisz tak jak uważasz za słuszne, gdybyśmy wszyscy się zgadzali i pisali to samo, to można by zamknąć Forum.

Wt wrz 14, 2010 9:15

SweetChild napisał(a):
tym się różni zwolennik PO od zwolennika PiS, który musi w 100% zgadzać się z Jego Wysokością Prezesem

któż inny, jak nie zaślepiony zwolennik PO, mógł napisać taką bzdurę... :D

zaślepienie demagogią Platformy jest dziś najprostszą drogą do antyPiSowskiego fanatyzmu

Wt wrz 14, 2010 18:11
Cytuj:
A nie zastanawia was, że on zawsze "walczy"?

Bo w Polsce nic bez walki nie osiągniesz.
Zresztą sama PO wprowadza retorykę walki do swych wypowiedzi.
PO jest najbardziej agresywną formacją od 1989 roku, ale działa na zasadzie takiej jak np. złodziej który żeby skierować uwagę na innego krzyczy: "łapać złodzieja"

Cytuj:
Francja przyjęła prawo zakazujące kobietom noszenia muzułmańskich zasłon we wszystkich miejscach publicznych w kraju. We wtorek projekt ustawy został ostatecznie przegłosowany przez Senat.

Ciekawe kiedy TUSK z Napieralskim skierują projekt ustawy o zakazie noszenia w miejscach publicznych krzyżyków?
To chyba tylko kwestia czasu.

Wt wrz 14, 2010 20:19
osiris napisał(a):
Bo w Polsce nic bez walki nie osiągniesz.

Ta... niejeden sejmik rozwaliliśmy już tą metodą. Szkoda, że niektórych historia niczego nie uczy. :D
osiris napisał(a):
Zresztą sama PO wprowadza retorykę walki do swych wypowiedzi.

Znaczy, oni pierwsi zabrali wiaderko i walnęli łopatką, tak? :brawo:

Wt wrz 14, 2010 20:41
Cytuj:
Znaczy, oni pierwsi zabrali wiaderko i walnęli łopatką, tak?

Dokładnie!
Stało się to po zerwaniu rozmów w sprawie POPIS.
Przecież Premier miał być z Krakowa a nie z Księżyca.

Cytuj:
Rok temu Leszek G., górnik pracujący w kopalni Wujek-Śląsk w Katowicach, przekazał stacji TVN 24 film, który wstrząsnął opinią publiczną. Można było na nim zobaczyć, jak fałszuje się wskazania stężenia metanu i naraża w ten sposób życie górników.

– Myślałem, że jako młody człowiek zmienię coś w górnictwie. Ale już tak nie myślę – mówi dziś gorzko 33-letni górnik. Od pięciu miesięcy jest bez pracy.

A tak kończy w Polsce osoba która chce dobrze.
Podobnież jest z Kaczyńskim, chce dobrze a skończy na politycznym śmietniku, bo tylko m......... mogą do czegoś dojść w naszym kraju.

Wt wrz 14, 2010 21:10
No popatrz, a ja przez te wszystkie lata miałem wrażenie, że sprawa rozbiła się ostatecznie o osobę wicepremiera i że to PIS - mając już "swojego" prezydenta i premiera - zerwał rozmowy... :o

Wt wrz 14, 2010 21:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 95  Następna strona