Co robi Bóg uwłaczającego człowiekowi
Autor |
Wiadomość |
agvis
|
 Re: Co robi Bóg uwłaczającego człowiekowi
To wina Szatana i poszczególnych ludzi. Bóg dał wolną wolę i pozwala na ziemi na wszelkie wybory, to dla Ciebie źle, jakby Cię ograniczył i pozwalał Twojemu ciału i myślom na tylko dobre rzeczy, też byś miał pretensje. Po prostu masz ze sobą jakiś poważny problem i winni są wszyscy, ale nie Ty (bo zbytnia zuchwałość płynie z Twoich stwierdzeń).
Może kiedyś otworzysz oczy, kto wie. I pamiętaj, że jesteśmy zbyt głupimi istotkami, by POJĄĆ Boga i jego zamiary. Trochę pokory.
|
Wt wrz 14, 2010 8:04 |
|
|
|
 |
AntoniuszElfHumback
|
no tak oczywiście ,najlepiej oprócz zwalenia winy na szatana ,którego nie ma jeszcze posiłkować się niepojętą istota Boga ,bo wtedy jest przyzwolenie na gre w marionetki odgórne.Ja jestem niewiadomą i mam wszystkich w garści a więc zagrajmy w moją gre a wy jesteście śmieciami przy mnie więc cierpijcie za swoją małość ,bo ja jestem wyższy i mi się należy satysfakcja na każdej płaszczyźnie.Kochaj mnie ,bo innaczej będe cie katował do momentu aż wymiękniesz świetnie.Przyznaj Agnes ,że jesteś skazana na taką a nie inną opcje i jest Ci wygodnie po prostu a nie dbasz o to ,że innym ludziom może tak nie być i ,że twój Bóg jest nienormalnym psycholem.
|
Wt wrz 14, 2010 8:11 |
|
 |
agvis
|
Wiesz, kończę dyskusję z Tobą, bo się do dialogu nie nadajesz, wybacz. Pozdrawiam.
|
Wt wrz 14, 2010 8:33 |
|
|
|
 |
AntoniuszElfHumback
|
można było się tego spodziewać ,że skończysz Ty lub inny katolik z braku argumentów na usprawiedliwienie tyrana,a najlepiej to jeszcze skasujcie cały wątek żeby nikt się prawdy nie dowiedział wtedy będzie dla was ok niestety nie dla wszystkich.
|
Wt wrz 14, 2010 8:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tu nie chodzi o argumenty, tylko o ton. Zapewne sam chętnie pogadałbyś z kimś ciekawie na temat, na przykład, Twoich rodziców: ich decyzji, wyborów życiowych, itd. Jednak wątpię, byś chciał ten temat podjąć z kimś, kto ich na wejście obraża.
|
Wt wrz 14, 2010 8:45 |
|
|
|
 |
Selgrado
|
Jak się mówi, że Bóg jest w pewnym sensie rodzajowym obciążeniem dla człowieka , to chyba najnormalniej w świecie jest to zwyczajny ludzki bunt. A wtedy nie ma już tej pokory... Ona gdzieś się zamazuje.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Wt wrz 14, 2010 9:03 |
|
 |
AntoniuszElfHumback
|
A co może jeszcze mam przepraszać na kolanach za to ,że ktoś mnie oraz wielu innych ludzi terroryzuje ,zmusza do hgw czego.Najlepiej to przepraszajmy Boga za to ,że żyjemy na kolanach błagajmy o litość z powodu swojej niższości oraz biczujmy się za niewymuszone grzechy.W religii ukraińskiej grekokatolickiej tamtejszy jak go tam zwał niech będzie ksiądz mówi czasami takie słowa "za grzechy dobrowolne i mimowolne" ,no właśnie mimowolne wiadomo o co chodzi.Myśle ,że Bóg byłby najbardziej zadowolony gdyby wszyscy ludzie np na raz się ukrzyżowali albo popełnili w wymyślny sposób samobójstwo ku jego chwale.
|
Wt wrz 14, 2010 9:08 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: , że jesteśmy zbyt głupimi istotkami, by POJĄĆ Boga i jego zamiary. Cytuj: Bóg dał wolną wolę i pozwala na ziemi na wszelkie wybory,. W jednym zdaniu tak, w nastepnym siak. Musisz sie zdecydowac. Gdybym napisal - To diabel stracany na ziemie, ostatnimi silami wyrwal Bogu nasza wolna wole, bo On nawet tego nie chcial dac ludziom, mialbys dowody, ze tak nie bylo? Czy wiesz czym jest zakaz? Zakaz to odebranie wolnej woli. Bog zakazal Adamowi jedzenia owocu. Diabel przeciwnie, diabel jest bardziej kolezenski.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt wrz 14, 2010 9:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
AntoniuszElfHumback napisał(a): jest tego mnóstwo ale zacznijmy do następującej rzeczy ,po pierwsze steruje myślami ,emocjami u uczuciami w dowolny dla siebie sposób tzn człowiek w pewnym momencie o tym zapomina i wydaje się to czymś naturalnym ale da się to wyczuć chociaż i oczywiście wyczucie tego też może być podszyte jakimś wielokrotnym wielopłaszczyznowym kłamstwem ,bo Bóg nie jest Bogiem prawdy ale jest mieszanką wszystkiego i miłości i nienawiści złości itp. (...) Cała katolicka duchowość jest podszyta kłamstwem wielopłaszczyznowym na zasadzie ,że Bóg daje odczuć człowiekowi ,że zrobienie czegoś będzie dobre lub też nie i wtedy przymusza do zrobienia czegoś ,gdy człowiek nie przeciwstawia się karze jak wariat Tak sie sklada, ze wedlug chrzescijan (i nie tylko), kazdy czlowiek jest stworzony przez Boga i ma w sobie Jego "tchnienie". Czlowiek moze sie przeciw temu buntowac, tak jak moze sie buntowac przeciw temu, ze powietrze jest mu potrzebne do oddychania, ale niewiele to zmieni. Po prostu tak jest. Jednoczesnie Bog nie chcial marionetek, ale osoby o wolnej woli i dlatego wszelkie Jego (i nie tylko Jego, bo i nasze wlasne, np naszego EGO) natchnienia nie zmuszaja nas do niczego. Swobodnie mozesz wybrac co chcesz i nikt ciebie za to piorunem nie porazi. Co najwyzej wmanewrujesz sie w slepa uliczke, ale z wlasnej i nieprzymuszonej woli. AntoniuszElfHumback napisał(a): Szatana oczywiście nie ma to bajka Boga aby straszyć ludzi ,żeby nie myśleli ,że Bóg może być zły bo to powoduje do niego negatywną wiązke uczuć.Bóg lubi sobie czasem nakłonić człowieka do np samobójstwa albo innych tego typu sadystycznych rzeczy.Kto wierzy ,że to szatan czy inny belzebub do tego nakłania jest naiwny Czyli aktualnie Pan Bog, czy ty sam napelnia ciebie nienawiscia do Niego? Juz Jezus powiedzial, ze zlego zlym nie mozna zwyciezac. Ja uwazam, ze zlo jest tam, gdzie nie dopuszcza sie dobra i sa one w konflikcie z samej istoty. AntoniuszElfHumback napisał(a): Albo jakże uwłaczające jest np pokutowanie za grzechy o których nie miało się w czasie ich wykonywania pojęcie ,że są grzechami no to to już jest całkowite uwłaczenie jakiejkolwiek godność człowieka. Nie wiem, kto ciebie uczyl katechizmu, ale nie da sie nieswiadomie zgrzeszyc ciezko. Albo wiesz, ze cos jest grzechem i wybierasz to swiadomie, ale popelniasz jakis blad, byc moze myslac, ze robisz dobrze i to nigdy nie bedzie grzech ciezki. AntoniuszElfHumback napisał(a): Więcej na razie tych uwłaczających zachowań Boga nie pamiętam ale jest tego więcej o właśnie już mi się przypomniało.Bóg steruje niekatolikami i prawdopodobnie mordował za pomocą niemców żydów a niemcy nawet nie byli tego świadomi.Jestem tego pewny. Jednym słowem Bóg jest bydl.kiem i sadystą nie znającym pohamowania gdybym mógł to bym mu taką bombe w twarz wysadził ,że by padł za swoją butność i sadyzm i cwaniactwo wyższości. Aha człowiek nie ma jeszcze żadnej wolnej woli w sensie zrobienia czegokolwiek ,np tekst otwórz swoje serce przed Chrystusem to bzdura ,człowiek sam nie potrafi zrobić niczego ,wszystkim steruje Bóg i teraz pytanie czy to jego despotyczna chęć stworzyła takiego człowieka czy innaczej nie dało się tego zrobić.Oto jest pytanie.I jak można się dziwić po takich faktach które przedstawiłem ,że tyle jest do Boga nienawiści na świecie.Jest ona całkowicie uzasadniona. Twoja pewnosc mnie zadziwia. Jakies dowody? Czy tylko slepa nienawisc? A ty kiedy wymyslasz Bogu, to robisz to na Jego zyczenie? Przymus jakis? Czy z wlasnej niesterowanej nikim woli? Bo jesli tak, to i inni, ktorzy sprzedali sie zlu, mogli przynajmniej teoretycznie, zrobic to dobrowolnie. Nie wiem, gdzie az tak zawiodles sie na Panu Bogu, zeby tak Mu ublizac. Juz sam fakt, ze mozesz to robic, swiadczy o tym, ze nie jest On tym, za kogo ty go uwazasz.
|
Wt wrz 14, 2010 9:40 |
|
 |
Selgrado
|
AntoniuszElfHumback napisał(a): Najlepiej to przepraszajmy Boga za to ,że żyjemy na kolanach błagajmy o litość z powodu swojej niższości oraz biczujmy się za niewymuszone grzechy. (...) Myśle ,że Bóg byłby najbardziej zadowolony gdyby wszyscy ludzie np na raz się ukrzyżowali albo popełnili w wymyślny sposób samobójstwo ku jego chwale. Myślę, że przed samym Bogiem jednak mamy się uniżać i przez to uniżenie nie tracimy swej godności - można powiedzieć, iż ją zachowujemy mimo dalszych grzesznych upadków, błędów. Nie po to Pan Bóg dał nam dar życia, żeby zaraz potem mieć satysfakcję z naszego zbiorowego, czy w pojedynkę samobójstwa.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Wt wrz 14, 2010 9:50 |
|
 |
AntoniuszElfHumback
|
Z tym tchnieniem owszem przyznam ,że to podejrzewałem ,bo wyczuwałem jakby zestaw naczyń połączonych z Bogiem. Cytuj: Jednoczesnie Bog nie chcial marionetek, ale osoby o wolnej woli i dlatego wszelkie Jego (i nie tylko Jego, bo i nasze wlasne, np naszego EGO) natchnienia nie zmuszaja nas do niczego. Swobodnie mozesz wybrac co chcesz i nikt ciebie za to piorunem nie porazi. Co najwyzej wmanewrujesz sie w slepa uliczke, ale z wlasnej i nieprzymuszonej woli. Piorunem może i nie porazi ,ale odbierze wszystko co najlepsze czyli sfere duchową.Nie mów ,że wmanewrować można się na skutek złego wyboru w "ślepą uliczke" ,bo moment wyboru jest nienamacalny jest wiadomy jedynie dla Boga według jego własnego uznania. Cytuj: Czyli aktualnie Pan Bog, czy ty sam napelnia ciebie nienawiscia do Niego? Juz Jezus powiedzial, ze zlego zlym nie mozna zwyciezac. Ja uwazam, ze zlo jest tam, gdzie nie dopuszcza sie dobra i sa one w konflikcie z samej istoty Nie ,po prostu nienawiść według mojej obserwacji powstaje na skutek niewymuszonej nieakceptacji Boskiej dominacji i jego wybujałej dewiacji mówiącej o własnej malwersacji. Zestaw naczyń połączonych co raz bardziej nakłania mnie do przekonania o tym ,że wszystko jest z góry zaplanowane ,że istnieje przeznaczenie na zasadzie przymusu siłą i niecnymi sposobami np. Judasz został wykorzystany i nawet o tym nie wiedział dla po prostu szopki Boga.Innaczej nie można wytłumaczyć przewidzenia przez Chrystusa tego ,że on go wyda.Po prostu tajemnica tkwi w tym ,że najpierw Bóg ma taki plan ,że tak wykorzysta perfidnie Judasza ,zdradza go Chrystosowi a potem kieruje naruszając pseudo-wolną wolę Judasza kieruje nim bez jego wiedzy. Cytuj: Nie wiem, kto ciebie uczyl katechizmu, ale nie da sie nieswiadomie zgrzeszyc ciezko. Albo wiesz, ze cos jest grzechem i wybierasz to swiadomie, ale popelniasz jakis blad, byc moze myslac, ze robisz dobrze i to nigdy nie bedzie grzech ciezk A czy ja cokolwiek rozgraniczam ,mówiłem ogólnie na przykładzie własnych doświadczeń z Tyranem. Cytuj: Nie wiem, gdzie az tak zawiodles sie na Panu Bogu, zeby tak Mu ublizac. Juz sam fakt, ze mozesz to robic, swiadczy o tym, ze nie jest On tym, za kogo ty go uwazasz O niczym to nie świadczy ,wszystko jest szyte grubymi nićmi i nastawione na złośliwość oraz zniewolenie.
|
Wt wrz 14, 2010 10:09 |
|
 |
Niedoskonały
|
Kamala napisał(a): Twoja pewnosc mnie zadziwia. Jakies dowody? Czy tylko slepa... Piękne. Hipokryzja w czystej postaci.
|
Wt wrz 14, 2010 10:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
AntoniuszElfHumback napisał(a): Piorunem może i nie porazi ,ale odbierze wszystko co najlepsze czyli sfere duchową.Nie mów ,że wmanewrować można się na skutek złego wyboru w "ślepą uliczke" ,bo moment wyboru jest nienamacalny jest wiadomy jedynie dla Boga według jego własnego uznania. A gdze ci Pan Bog sfere duchowa odebral? I skad o tym wiesz, ze cos miales, a teraz czegos nie masz? No i naprawde nie wiesz, kiedy zdecydowales sie napisac to, co napisales? To byl wlasnie moment wyboru. Albo kiedy postanawiasz konkretnie cos zrobic? Chyba wiesz kiedy to sie dzieje? AntoniuszElfHumback napisał(a): Nie ,po prostu nienawiść według mojej obserwacji powstaje na skutek niewymuszonej nieakceptacji Boskiej dominacji i jego wybujałej dewiacji mówiącej o własnej malwersacji. Zestaw naczyń połączonych co raz bardziej nakłania mnie do przekonania o tym ,że wszystko jest z góry zaplanowane ,że istnieje przeznaczenie na zasadzie przymusu siłą i niecnymi sposobami np. Judasz został wykorzystany i nawet o tym nie wiedział dla po prostu szopki Boga.Innaczej nie można wytłumaczyć przewidzenia przez Chrystusa tego ,że on go wyda.Po prostu tajemnica tkwi w tym ,że najpierw Bóg ma taki plan ,że tak wykorzysta perfidnie Judasza ,zdradza go Chrystosowi a potem kieruje naruszając pseudo-wolną wolę Judasza kieruje nim bez jego wiedzy. Moze u ciebie sie to tak przejawia, nie wiem. Przyczyny nienawisci moga byc rozne. Ale chyba masz racje: cos nie jest tak, jak my osobiscie uwazamy za jedynie pozadane z naszego punktu widzenia i wtedy nalezy zwalczac kazdego, kto uwaza inaczej. Najczesciej bez wysluchania jego racji, bo przeciez nasza wlasna jest jedynie sluszna. Ja bym rozrozniala "plan Boga" od "wiedzy Boga". Pewnych spraw Bog nie moze i nie chce zmienic, gdyz musialby wlasnie zaingerowac wprosti bezposrednio w wolna wole czlowieka. Nie znaczy to jednak, ze zlo zawsze bedzie gora. AntoniuszElfHumback napisał(a): Cytuj: Nie wiem, kto ciebie uczyl katechizmu, ale nie da sie nieswiadomie zgrzeszyc ciezko. Albo wiesz, ze cos jest grzechem i wybierasz to swiadomie, ale popelniasz jakis blad, byc moze myslac, ze robisz dobrze i to nigdy nie bedzie grzech ciezk A czy ja cokolwiek rozgraniczam ,mówiłem ogólnie na przykładzie własnych doświadczeń z Tyranem. To moze jakies konkrety? Bo moze wlasnie cos zle zrozumiales i wydaje ci sie, ze to Bog tak mysli/robi, a to np ty sam sobie to wmawiasz? AntoniuszElfHumback napisał(a): Cytuj: Nie wiem, gdzie az tak zawiodles sie na Panu Bogu, zeby tak Mu ublizac. Juz sam fakt, ze mozesz to robic, swiadczy o tym, ze nie jest On tym, za kogo ty go uwazasz O niczym to nie świadczy ,wszystko jest szyte grubymi nićmi i nastawione na złośliwość oraz zniewolenie. Czyli co? Nie ma wyjscia? Zycie jako takie ci sie nie podoba, bo Pan Bog ciebie przesladuje? Wszystkie przyjemnosci zabiera? Nic nie mozesz co bys chcial? A co ty bys naprawde chcial?Zeby nikt nie patrzyl na to co robisz i nie przypominal, ze nie wszystko jest dobre, na co mamy ochote? No i ze czasem trzeba sie zastanowic nad tym, co sie robi, a nie krzyczec, ze caly swiat jest przeciwko tobie, kiedy cos nie wyjdzie tak, jakbys tego chcial? Moze miales problem z rodzicami, ktorzy za bardzo ciebie kontrolowali i dlatego twoj obraz Pana Boag jest nieco skrzywiony? @Niedoskonaly: moze rozwiniesz swoja mysl o mojej hipokryzji? Bo ja moge tez rzucic jednym epitetem bez wyjasnienia. Ale dyskusja nie na tym polega.
|
Wt wrz 14, 2010 10:36 |
|
 |
AntoniuszElfHumback
|
dobra kamila powiem Ci tak już mi się znudziła ta gadka szmatka ,nie masz racji i tyle ,sama nawet nie zdajesz sobie sprawy ze swojego zniewolenia duchowego i umysłowego ,Bóg jest mściwy ,zły i okropny i przy tym pozostane i nawet gdyby mnie teraz obdarował cukierkami na sznurkach tak smacznymi ,że bym się rozpłynął to za cierpienie wszystkich ludzi i tak go nienawidze całym swoim sercem oraz duszą.I jeszcze raz powtarzam żadnej wolnej woli nie ma i nigdy nie było i nic jest święte to wszystko bzdury.Bóg wszystko narusza według własnego uznania z racji tego ,że jest nietykalny ,może i dobrze ,że istnieje tego akurat jestem pewny ,ale jest fałszywy jak kot i chyba tylko w momencie jakbym zobaczył go żałującego za swoje wszystkie uwłaczenia to może bym się poczuł lepiej a najlepiej żeby zszedł na Ziemie i pobawił się ze mną w piaskownicy albo narysował mi psa
|
Wt wrz 14, 2010 10:59 |
|
 |
Niedoskonały
|
Kamalo myślałem że się domyślisz. Ale mogę rozwinąć, nie ma problemu. Widzisz, autor tematu pitoli od rzeczy i szczerze mówiąc zastanawiam się czy robi to dla zabawy czy jednak wierzy w to co pisze. Tego nie wiem, ale wiem że jego przekonanie jest tyle samo warte co przekonanie każdego chrześcijanina o swojej wierze. Pytasz go o dowody, a jakimi dowodami Ty jesteś w stanie się wykazać ? Może się ze mną nie zgodzisz ale uważam że najpierw powinniśmy wymagać od siebie a dopiero później od innych.
|
Wt wrz 14, 2010 11:03 |
|
|
|