Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona
 Trudne czasy dla odważnych księży. 
Autor Wiadomość
Post Re: Trudne czasy dla odważnych księży.
Elbrus napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Ksiądz Małkowski jak najbardziej może wygłaszać dowolne poglądy - jakie chce (z negowaniem holokaustu włącznie)
Czy coś takiego miało miejsce ?
Nie - podałem tylko taki przykład.
Wyjątkowo haniebny przykład.

Pt wrz 17, 2010 14:46
zbanowany na stałe

Dobrze, dlatego zastanówcie się także w tym temacie:
Ile kosztuje utrzymywanie różnego rodzaju państwowych służb specjalnych, których nie chce widzieć Liam i czemu one służą i co konkretnie robią,
Jakie służby nie - polskie operują w naszym kraju i ile to kosztuje nasz budżet w zakresie utrzymywania służb kontrwywiadu, no i czym zajmują się jedne i drugie?
Ile kosztuje zabezpieczanie naszego kraju przed wojnami innymi, niż te w których Polska bierze udział, na przykład w Afganistanie? Zabezpieczanie po to, by obywatele mogli u nas mówić: mnie nie interesuje wojna, wybieram działania pokojowe.

Zastanówcie się dlaczego to napisałem i co to ma wspólnego z prawem do wolności wypowiedzi księży i obywateli, za którym tu optuję. Choćby mnie to miało dużo kosztować.

Odwaga kosztuje.
Odwaga jednych wchodzi w koszty Państwa - to znaczy ja i Ty będziemy musieli szybko za nią zapłacić.
Odwaga księdza Małkowskiego jak na razie, kosztuje tylko jego.
I za to mój szacunek dla Niego.

Pt wrz 17, 2010 14:53

Marek MRB napisał(a):
Na ks.Małkowskim wieszają psy ludzie którzy w życiu
nie zaryzykowali niczego dla Ojczyzny - a nierzadko dorobili się wbrew niej.
To zadaniem kapłana ma być obrona ojczyzny?
Ja myślałem, że w pierwszej kolejności ma bronić Chrystusa i Jego Kościoła.
Jeśli nie jest się wiernym Kościołowi, to jaką chlubę przynosi wierność ojczyźnie?

2 nazwiska - pod rozwagę (i nawet apropos wizyty papieża w UK):
http://www.arekbednarczyk.republika.pl/becket.shtml (Thomas Becket)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Morus (Thomas More)

Czy oni nie byli bardziej papistami (wierni Watykanowi) i zdrajcami Anglii niż patriotami?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt wrz 17, 2010 14:56
Cytuj:
Cytuj:
usłyszeliśmy od kanclerza warszawskiej kurii na temat ks. Stanisława Małkowskiego. Kanclerz oznajmił mianowicie, że nie ma nic nowego w wydanym duchownemu nakazie milczenia, bowiem ten obowiązuje go od stanu wojennego. A teraz o nim tylko przypomniano.
Czy takie sformułowanie uważacie za będące w porządku ?

Odniosłam sie już, że ta wypowiedź jest najprawdopodobniej dowolną komfabulacją.
Nakaz milczenia był dwukrotnie nakładany i cofany.

Pt wrz 17, 2010 15:04
czasowo zablokowana

Tak najlepiej być BMW bierny, mierny ale wierny ( nawet idiotycznym zakazom jak ten ze stanu wojennego dotyczącym ks. Małkowskiego ) Po prostu nie myślmy, niech inni myślą za nas, nawet jeśli są idiotami, ważne, że są z Kurii.

Pt wrz 17, 2010 15:09
agawa napisał(a):
Tak najlepiej być BMW bierny, mierny ale wierny ( nawet idiotycznym zakazom jak ten ze stanu wojennego dotyczącym ks. Małkowskiego ) Po prostu nie myślmy, niech inni myślą za nas, nawet jeśli są idiotami, ważne, że są z Kurii.

Tak...WIERNY CHRYSTUSOWI....bo sianie zametu należy do "ojca kłamstwa".
Właśnie myślenie obliguje do rozróżnienia spraw boskich od czysto ludzkich interesów i nie traktowania krzyża jako "substytutu pomnika".

Pt wrz 17, 2010 15:15
Elbrus,
1
przeciwstawiasz wierność Ojczyźnie i Bogu. Każdy teolog moralny powie Ci że takie przeciwstawienie to bzdura
2.
Tomasz Moore przeciwstawił się nie ojczyźnie, lecz aktualnie panującej, silnej i cynicznej władzy.
Podobnie jak ks.Małkowski.
Podobnie jak ks.Popiełuszko.
Podobnie jak św.Stanisław.
Potęp też ks.Włodkowica i koniecznie ks.kard.Wyszyńskiego.
3.
Myślę że ks.Małkowski , ks. Popiełuszko czy ks.Tadeusz Isakowicz-Zaleski czy nawet Tomek Terlikowski nie gorzej służą Kosciołowi niż bp. Wielgus, bp,Pieronek, Bp.Gocłowski itp "gwiazdy".
4
Twoja sugestia na temat holocaustu była świetną ilustracją jakie spustoszenia w nawet tak porządnym człowieku jak Ty robi propaganda i kampanie nienawiści wobec pewnych ludzi. Inaczej sobie tego Twojego wybryku nie umiem wytłumaczyć.

Dla przemyslenia : artykuł Jerzego Urbana n/t ks.Popiełuszko z pierwszej połowy lat 80-tych:
"W inteligenckiej części warszawskiego Żoliborza stoi kościół ks. Jerzego Popiełuszki - obok św. Brygidy w Gdańsku najbardziej renomowany klub polityczny w Polsce. (...) Co tam więc robi natchniony polityczny fanatyk, Savonorola antykomunizmu? (...). Jednym słowem, ten mówca ubrany w liturgiczne szaty nie mówi niczego, co byłoby nowe lub ciekawe dla kogokolwiek. Urok wieców, jakie urządza, jest całkiem odmiennej natury. Zaspokaja on czysto emocjonalne potrzeby swoich słuchaczy i wyznawców politycznych. W kościele księdza Popiełuszki urządzane są seanse nienawiści. Mówca rzuca tylko kilka zdań wyzbytych sensu perswazyjnego oraz wartości informacyjnej. On wyłącznie steruje zbiorowymi emocjami".

Co Ci to przypomina, Koteczku ? - jak mawiał Kisiel...

Pt wrz 17, 2010 15:16
czasowo zablokowana

Alus napisał(a):
agawa napisał(a):

Właśnie myślenie obliguje do rozróżnienia spraw boskich od czysto ludzkich interesów i nie traktowania krzyża jako "substytutu pomnika".

Dla mnie Chrystus to nie jest urzędniczyna z kurii, jakiś księżulo, który wyżywa się na ks. Małkowskim. Idiotycznym zakazom rodem z komuny mówię - NIE. Mam jeszcze swój rozum i KKK

KKK 1782 Człowiek ma prawo działać zgodnie z sumieniem i wolnością, by
osobiście podejmować decyzje moralne. "Nie wolno więc go zmuszać, aby
postępował wbrew swojemu sumieniu. Ale nie wolno mu też przeszkadzać w
postępowaniu zgodnie z własnym sumieniem, zwłaszcza w dziedzinie
religijnej ".

Pt wrz 17, 2010 15:18
zbanowany na stałe

http://lubczasopismo.salon24.pl/aelita/ ... nzurowanym

To co wyczytałem o reakcjach biskupa i kurii oznacza dla mnie, że ci ludzie zachowują się jakby nie zauważyli, że stan wojenny minął ćwierć wieku temu ...

Dlatego trzeba bardzo zdecydowanie wołać o prawo ludzi do wypowiadania się w sposób wolny. Jeśli zgubimy gdzieś to prawo, okryjemy się jako pokolenie hańbą przed całym światem, przed własnymi dziećmi i wnukami, na wiele następnych pokoleń.

Ostatnio edytowano Pt wrz 17, 2010 15:19 przez maly_kwiatek, łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 17, 2010 15:18
agawa, a ty teraz nie przesadzilas?

Bo ja sie obawiam, ze gdyby kuria wydala oficjalne pismo w sprawie ks.Malkowskiego i byly tam fakty, ktore jak najbardziej uzasadnialyby zakaz wypowiedzi "w imieniu Kosciola", to nie stac by ciebie bylo na oficjalne przeprosiny bp Nycza.
A tak, anonimowo, "wierna katoliczka" jest "odwazna" i pluje na biskupa. Moze na papieza tez? Co ci szkodzi? Przeciez ty wiesz lepiej, ze to akurat ks.Malkowski to wzor.

A co Jezus mowil i nauczal? A co tam Jezus.

A ze ks.Malkowski broni krzyza, ktory jest zakladnikiem w sporze politycznym i broni go grajac w rece terrorystom politycznym i to plujac slepo, jak i ty, na innych, to przeciez powod do chluby.

Ostatnio edytowano Pt wrz 17, 2010 15:20 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 17, 2010 15:19
Alus napisał(a):
Więc nie siej. I nie nazywaj zamętem, gdy ktoś tylko osmiela się mieć inne zdanie niż Ty i Gazeta Wyborcza.

Ech, ten św.Stanisław... zamętu narobił. Bolesław Śmiały miał rację ?
I Neron...

Pt wrz 17, 2010 15:20
czasowo zablokowana

Kamala napisał(a):
agawa, a ty teraz nie przesadzilas?

Bo ja sie obawiam, ze gdyby kuria wydala oficjalne pismo w sprawie ks.Malkowskiego i byly tam fakty, ktore jak najbardziej uzasadnialyby zakaz wypowiedzi "w imieniu Kosciola", to nie stac by ciebie bylo na oficjalne przeprosiny bp Nycza.
A tak, anonimowo, "wierna katoliczka" jest "odwazna" i pluje na biskupa. Moze na papieza tez? Co ci szkodzi? Przeciez ty wiesz lepiej, ze to akurat ks.Malkowski to wzor.

A co Jezus mowil i nauczal? A co tam Jezus.

Tak staje JASNO PO STRONIE KS. MAŁKOWSKIEGO, nawet przeciwko Biskupowi Nyczowi. Tak mi mówi moje sumienie. Bo uważam, że został ten ksiądz takim nakazem ze stanu wojennego skrzywdzony. A ja zawsze staję po stronie uciskanych i krzywdzonych. I działam zgodnie tutaj ze swoim sumieniem. Za mną stoi KKK:

KKK 1782 Człowiek ma prawo działać zgodnie z sumieniem i wolnością, by
osobiście podejmować decyzje moralne. "Nie wolno więc go zmuszać, aby
postępował wbrew swojemu sumieniu. Ale nie wolno mu też przeszkadzać w
postępowaniu zgodnie z własnym sumieniem, zwłaszcza w dziedzinie
religijnej ".

I nie mam zamiaru się z tego spowiadać, bo nie uważam tego za grzech.

Pt wrz 17, 2010 15:23
czasowo zablokowana

Marek MRB napisał(a):
Alus napisał(a):
Więc nie siej. I nie nazywaj zamętem, gdy ktoś tylko osmiela się mieć inne zdanie niż Ty i Gazeta Wyborcza.

I Neron...

Pełna zgoda, jak można czcić sw. Stanisława. Toż to heretyk, sprzeciwił się królowi! To tak jak ks. Małkowski sprzeciwił się prezydentowi i stanął w obronie Krzyża. Schizofrenia duchowa widzę jest normą w naszym Kościele i wśród wierzących. NIech wszyscy będą BMW, tak nie będzie zamętu, nie będzie też świetych i męczenników, bo posłuszne barany będą wchodzić do d...y każdej władzy, byle tylko był spokój. Pierwsi polecą likwidować krzyże, gdy tylko okaże się, że jakiemuś ateiście to przeszkadza. Tak, krzyże do kościołów i modlić się wolno tylko w kościołach, jak to rzecznik kurii powiedział, że ulica to nie miejsce na modlitwę. IDIOTA.

Pt wrz 17, 2010 15:28

Marek MRB napisał(a):
Twoja sugestia na temat holocaustu była świetną ilustracją jakie spustoszenia w nawet tak porządnym człowieku jak Ty robi propaganda i kampanie nienawiści wobec pewnych ludzi. Inaczej sobie tego Twojego wybryku nie umiem wytłumaczyć.
To nie była żadna sugestia tylko przykład kontrowersyjnych poglądów.
Zresztą po epitetach jakie sadzi ksiądz (patrz linki Alus) nie tak bardzo nieadekwatny do poziomu wypowiedzi.

agawa napisał(a):
KKK 1782
(...)
I nie mam zamiaru się z tego spowiadać, bo nie uważam tego za grzech.

Kan. 752
Wprawdzie nie akt wiary, niemniej jednak religijne posłuszeństwo rozumu i woli
należy okazywać nauce, którą głosi Papież lub Kolegium Biskupów w sprawach wiary i obyczajów,
gdy sprawują autentyczne nauczanie, chociaż nie zamierzają przedstawić jej w sposób definitywny.
Stąd wierni powinni starać się unikać wszystkiego, co się z tą nauką nie zgadza.

Kan. 753
Chociaż biskupi, pozostający we wspólnocie z głową Kolegium i członkami,
czy to pojedynczy, czy też zebrani na Konferencjach Episkopatu lub na synodach partykularnych
nie posiadają nieomylności w nauczaniu, są jednak w odniesieniu do wiernych powierzonych ich trosce autentycznymi nauczycielami i mistrzami wiary.
Temu autentycznemu przepowiadaniu swoich biskupów wierni obowiązani są okazać religijne posłuszeństwo.
//a kapłani pewnie także "administracyjne" posłuszeństwo

Kan. 754
Wszyscy wierni mają obowiązek zachowywać konstytucje i dekrety,
które prawowita władza kościelna wydaje w celu przedstawienia nauki i napiętnowania błędnych opinii
.
Odnosi się to w sposób szczególny do aktów wydawanych przez Biskupa Rzymskiego lub Kolegium Biskupów.

agawa napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Alus napisał(a):

I Neron...

Pełna zgoda, jak można czcić sw. Stanisława. Toż to heretyk, sprzeciwił się królowi! To tak jak ks. Małkowski sprzeciwił się prezydentowi i stanął w obronie Krzyża.
Schizofrenia duchowa widzę jest normą w naszym Kościele i wśród wierzących.
Czy ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem?
Władzy świeckiej jak najbardziej można wypowiadać posłuszeństwo (z uwagi na konflikt sumienia),
ale inaczej ma się to do postanowień pasterzy Kościoła.

Chyba że dla was nie ma różnicy - biskup, papież czy premier... :-|

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Pt wrz 17, 2010 15:34 przez Elbrus, łącznie edytowano 2 razy

Pt wrz 17, 2010 15:31
agawa napisał(a):

agawa, a jednak niestety przesadzilas i to mocno w tonie... Ale coz, dla ciebie to nie hanba, to zasluga. I niektorzy na forum na pewno ciebie popra. Bo dla nich cel uswieca kazdy srodek.

Ostatnio edytowano Pt wrz 17, 2010 15:34 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pt wrz 17, 2010 15:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 348 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Następna strona