Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:51

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 95  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6 
Autor Wiadomość
Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Cytuj:
Tak. Ale są pewne różnice. Ja biorę stronę opozycji, a nie władzy (a może trzeba już pisać: Władzy ?). Bronię słabszego, a nie silniejszego. Moja obrona nie wiąże się z uwielbieniem dla nikogo, ani z gotowością do zaatakowania wszystkiego i wszystkich w jej imię. Mimo niechęci nie porównuję PO do nazistów czy komunistów. Nie relatywizuję wszystkiego w to imię (nawet lewicowe antykatolickie feministki zasługują na pochwałę, o ile chwalą kogoś, kto atakuje Kaczyńskiego, z kolei Kościół jak najbardziej zasługuje na zaatakowanie, jeżeli akurat sprzeciwi się Najukochańszej Władzy - tak, już tak pokrętne się to stało). I tak dalej i tak dalej.

Słabszego....ale przecież żadna władza od 1989r nie jest narzucona jakimiś umowami typu Jałta.
Każda pochodzi z wolnego wyboru.
Opcja, która nie zdobyła władzy w wyborach nie koniecznie stanowi słabszą stronę.

N wrz 19, 2010 10:21

Cytuj:
Johnny99, ty tak zawsze po stronie opozycji Ustroje ci sie pomieszaly? wedlug ciebie kazda wladza z definicji nie ma racji? Czyli co 4 lata bedziesz jak choragiewka poglady zmienial i moze doczekamy sie ze bedziesz na forum Tuska bronil?

Co mają do tego ustroje? Zwykle nie stoję ani po tej, ani po tamtej stronie - głosując na partię i ludzi, którzy nie mają szans znaleźć się w Sejmie czy zostać prezydentem, dlatego, że do ich poglądów jest mi najbliżej. Według mnie każda władza powinna być codziennie lustrowana, czy ma rację. Wszelkie podlizywanie się władzy jest dla mnie z definicji podejrzane, a skalą, jaką osiągnęło obecnie podlizywanie się i uwielbienie dla Władzy jestem zdegustowany. Nie zmieniam poglądów - jak napisałem wyżej, moje poglądy wyrażają ludzie, na których głosuje jakieś 3% wyborców i nic się pod tym względem nie zmienia. Na innych głosuję tylko wtedy, gdy czuję, że trzeba. Tuska już miałem okazję bronić, a nawet na niego głosować - oczywiście za rządów PiS. Wtedy media i społeczeństwo dostawały głupawki w wyzywaniu i opluwaniu władzy. Było to śmieszne i żenujące - ale niegroźne. Znacznie groźniejszy jest festiwal bezkrytycznego kultu dla władzy, z jakim mamy do czynienia teraz, którą nawet jeśli się krytykuje, to i tak nikt nie próbuje twierdzić, że może powinna być inna.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 19, 2010 10:24

Cytuj:
Opcja, która nie zdobyła władzy w wyborach nie koniecznie stanowi słabszą stronę.

Ja wiem, że dobrze jest sobie wmawiać, iż Kaczyński nadal jest silniejszy mimo porażki w czwartych z kolei wyborach. Uzasadnia to przyjmowanie wyobrażenia "oblężonej twierdzy", którą permanentnie trzeba bronić przed strasznym Kaczyńskim, nawet jeśli ma władzę już właściwie wszędzie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 19, 2010 10:26
Czyli jednak choragiewka :(

A nie prosciej nie stac "przeciw wladzy", tylko po prostu mowic kto i gdzie ma racje, a gdzie mozna by cos zrobic lepiej?
Takie zalozenie, ze wladza aktualna jest na pewno zla, kumoterska, wszystko robi zle, a opozycja ma z definicji racje, bo jest szlachetna, walczy o dobro obywateli (bron Boze wlasne) itp itd, jest na tyle pesymistyczne, ze nic tylko przestac glosowac.

Bo owa szlachetna opozycja po przejeciu wladzy, wg twojego zalozenia natychmiast zmienia charakter.
Ja nie wiem, czy wyborcy sa slepi, naiwni, czy obojetni. Nie da sie naprawde, jak w normalnym kraju rozliczac poslow? Mowic im wprost, co sie od nich oczekuje itp? Przeciez maja jakies tam biura poselskie w terenie, powinni byc dostepni dla wyborcow. A tu nic? Kazdy czeka na cud a nawet "swoejmu poslowi" nie powie wprost, co od niego oczekuje?

N wrz 19, 2010 10:32

Cytuj:
A nie prosciej nie stac "przeciw wladzy", tylko po prostu mowic kto i gdzie ma racje, a gdzie mozna by cos zrobic lepiej?

Ja nie wiem, co jest prościej. Ja wiem, że "każda władza korumpuje, zaś władza absolutna korumpuje absolutnie". Dlatego władzę można chwalić, można ganić, ale obowiązuje zawsze zasada (bardzo) ograniczonego zaufania. Bo władza ma tendencję, by poszerzać swój zakres - nawet bez wiedzy i woli jej dzierżycieli. Ile razy się okazywało, że wszystko wydawało się być w porządku, aż tu nagle wszyscy się orientowali, że władza jest wszędzie. Moim zdaniem do tego właśnie zmierzamy obecnie.

Cytuj:
Takie zalozenie, ze wladza aktualna jest na pewno zla, kumoterska, wszystko robi zle, a opozycja ma z definicji racje, bo jest szlachetna, walczy o dobro obywateli (bron Boze wlasne) itp itd, jest na tyle pesymistyczne, ze nic tylko przestac glosowac.

I po co tak banalizujesz ?

Cytuj:
A tu nic? Kazdy czeka na cud a nawet "swoejmu poslowi" nie powie wprost, co od niego oczekuje?

A po co, skoro lepiej kolejny raz dowalić Kaczyńskiemu i wierzyć, że kiedy tylko PO przejmie pełnię władzy, to wszystko będzie dobrze.

N wrz 19, 2010 10:46
Cytuj:
Według mnie każda władza powinna być codziennie lustrowana, czy ma rację. Wszelkie podlizywanie się władzy jest dla mnie z definicji podejrzane, a skalą, jaką osiągnęło obecnie podlizywanie się i uwielbienie dla Władzy jestem zdegustowany. Nie zmieniam poglądów - jak napisałem wyżej, moje poglądy wyrażają ludzie, na których głosuje jakieś 3% wyborców i nic się pod tym względem nie zmienia. Na innych głosuję tylko wtedy, gdy czuję, że trzeba. Tuska już miałem okazję bronić, a nawet na niego głosować - oczywiście za rządów PiS. Wtedy media i społeczeństwo dostawały głupawki w wyzywaniu i opluwaniu władzy. Było to śmieszne i żenujące - ale niegroźne. Znacznie groźniejszy jest festiwal bezkrytycznego kultu dla władzy, z jakim mamy do czynienia teraz, którą nawet jeśli się krytykuje, to i tak nikt nie próbuje twierdzić, że może powinna być inna.

Kontrolowana obligatoryjnie, ale nie traktowana apriori jako wróg.
Wszelkie lizusostwo, wiernopodańczośc też winna być ukazywana
Cytuj:
Ja wiem, że dobrze jest sobie wmawiać, iż Kaczyński nadal jest silniejszy mimo porażki w czwartych z kolei wyborach. Uzasadnia to przyjmowanie wyobrażenia "oblężonej twierdzy", którą permanentnie trzeba bronić przed strasznym Kaczyńskim, nawet jeśli ma władzę już właściwie wszędzie.

Nie jest słabiutki - wybory prezydenckie to uwidoczniły.
Podobnie jak Tuski i PO w 2005rpo dwu przegranych wyborach, też nie były słabiutką sierotką.

N wrz 19, 2010 10:53
A ty juz zapomniales co bylo przez dwa lata IV RP, kiedy to PiS mial wladze "absolutna". I co ? Demokracja sie zawalila?

Moim zdaniem wlasnie taka opcja pomaga zrealizowac, albo nie "obietnice wyborcze". PiSowi to nie wyszlo na dobre, bo tych 3 mln mieszkan nie udalo sie nie zbudowac rekami PO, ale moze PO bedzie mialo teraz "swoja szanse"? Jezeli ja zawali, to wyborcy ja rozlicza. Mnie to ani nie zalamie, ani nie pocieszy, bo z tego co widze, w Polsce ciagle jest za malo politykow, ktorzy dbaja o interes kraju, a nie partyjny, albo wlasny.

Mnie by bardzo ucieszyla partia, ktora ma konkretny program, zostala ze wzgledu na niego wybrana i realizowalaby to, co obiecala. A jezeli wiekszosci sie ta realizacja w praktyce nie spodoba, to wybiora inna partie, ktora znowu bedzie miala program, ktory bedzie realizowac.
Na razie wyglada na to, ze partie sa wybierane ze wzgledu na programy, o ktorych wyborcy wiedza, ze realizowane nie beda. I to jest dla mnie lekka (delikatnie mowiac) paranoja.

N wrz 19, 2010 10:54

Cytuj:
Kontrolowana obligatoryjnie, ale nie traktowana apriori jako wróg.

Ależ ja wcale nie traktuję jej jako wroga "a priori". Dała mi wiele podstaw do takiego traktowania.

Cytuj:
Wszelkie lizusostwo, wiernopodańczośc też winna być ukazywana

I to właśnie robię.

Cytuj:
Nie jest słabiutki

Ja nie mówię że jest. Ale jest słabszy. I to coraz słabszy - tak przynajmniej trąbią we wszystkich mediach. Co ciekawe, im jest słabszy, tym więcej o nim piszą, nie pozwalając mu zejść na całkowity margines..

Cytuj:
A ty juz zapomniales co bylo przez dwa lata IV RP, kiedy to PiS mial wladze "absolutna". I co ? Demokracja sie zawalila?

PiS nigdy nie miał takiej szansy, jak PO. Raz dlatego, że rządził krócej, dwa dlatego, że miał przeciwko sobie spory i głośny front społeczno-medialny, który był natychmiast gotowy zrobić wielką aferę z każdej - rzeczywistej i wyimaginowanej - wpadki. Obecnie większość rzeczywistych wpadek czy wręcz przestępstw rządu może liczyć na zbagatelizowanie, gdyż nawet jawna krytyka nigdy nie przybiera postaci frontu społeczno-medialnego, w związku z czym mija niezauważona szerzej.

Cytuj:
Na razie wyglada na to, ze partie sa wybierane ze wzgledu na programy, o ktorych wyborcy wiedza, ze realizowane nie beda. I to jest dla mnie lekka (delikatnie mowiac) paranoja.

No to niech wyborcy wybierają inne, a nie tłumaczą, że głosowali "przeciw Kaczyńskiemu", albo "za normalnością".

N wrz 19, 2010 11:02
I po cichu przeszedł niebywały precedens w naszym kraju.
Urzędujący premier zakwestionował niezawisłość polskich sądów przez oświadczenie że Polska nie wyda Rosji Zakajewa.
Wreszcie potknął się TUSK i wyjawił prawdę kto steruje polskim wymiarem sprawiedliwości.
Wynika z tego że nie orzeczenie "niezawisłego" sądu lecz wola Premiera o tym decyduje czy Zakajew będzie podlegał ekstradycji.

Podobnież było z "niezawisłą" prokuraturą gdzie zamiast aresztować Zakajewa podczas wysiadania z samolotu lub na lotnisku zatrzymali go dopiero na ulicy w drodze do prokuratury.

N wrz 19, 2010 13:18

Alus napisał(a):
przecież żadna władza od 1989r nie jest narzucona jakimiś umowami typu Jałta.
Jałta może i nie, ale była umowa pod nazwą Okrągły Stół, której uporczywe trzymanie się przez część elit politycznych zaciążyło nad kształtem naszego państwa. A pierwsze wolne wybory były dopiero w 1991 r.
Kamala napisał(a):
Najprościej wyznaczyć sobie "wroga ludu" takiego jak Jarosław Kaczyński i całą debatę polityczną oprzeć na drobiazgowej analizie jego slow, gestów, domniemanych (złych oczywiście) intencji, stanie zdrowia psychicznego itp itd.
Tak robią "przyjaciele z TVN i innych prywatnych telewizji", podobną tendencję widać też na naszym forum. Czy ktoś tam i tu dyskutuje na temat dziury budżetowej maskowanej prze kreatywną księgowość, sensu podwyżki VATu i innych pomysłach rządu na trzepanie kieszeni obywateli, naszych porażkach w polityce zagranicznej, zmianie polityki NBP, uzależnieniu energetycznym od Rosji itp itd? PO co, skoro mamy temat JK, krzyża przed Pałacem, demokracji w PiSie i co tam jeszcze piarowcy rządzącej partii wymyślą...
Kamala napisał(a):
Mnie by bardzo ucieszyla partia, ktora ma konkretny program, zostala ze wzgledu na niego wybrana i realizowalaby to, co obiecala.
Problem m.in. w tym, że w mainstreamowych mediach, które są głownym źródłem wiedzy politycznej dla większości obywateli, debata polityczna sprowadza się do drugorzędnych kwestii typu: kto co powiedział, co miał na myśli, jak wpłynie to na sondaże. Nie trzeba mieć żadnego konkretnego programu: wystarczy parę niezobowiązujących ładnie brzmiących hasełek, wazniejsze jest wykazanie, że nasi przeciwnicy to żądni władzy ludzie nienawiści, którzy wprowadzą terror i doprowadzą Polskę do totalnego upadku
A gdy się już wygra wybory można rządzić krajem bez żadnego programu łatając dziury w budżecie na zasadzie: pożyczymy skąd się da, sprzedamy co się da, byle dotrwać do następnych wyborów.

osiris napisał(a):
Urzędujący premier zakwestionował niezawisłość polskich sądów przez oświadczenie że Polska nie wyda Rosji Zakajewa.
Ostatnie slowo przy ekstradycji ma minister sprawiedliwości, a nie sąd. Stąd premier jako zwierzchnik ministra mógł tak powiedzieć.

N wrz 19, 2010 13:50
osiris napisał(a):
Wreszcie potknął się TUSK i wyjawił prawdę kto steruje polskim wymiarem sprawiedliwości.
Wynika z tego że nie orzeczenie "niezawisłego" sądu lecz wola Premiera o tym decyduje czy Zakajew będzie podlegał ekstradycji.

Podobnież było z "niezawisłą" prokuraturą gdzie zamiast aresztować Zakajewa podczas wysiadania z samolotu lub na lotnisku zatrzymali go dopiero na ulicy w drodze do prokuratury.

W każdym wolnym, demokratycznym kraju w procedurze ekstradycji ostatnie słowo należy do Min. Sprawiedliwości.

N wrz 19, 2010 13:56
Cytuj:
W każdym wolnym, demokratycznym kraju w procedurze ekstradycji ostatnie słowo należy do Min. Sprawiedliwości.

No to wygląda na to że Wielka Brytanie nie jest wolnym i demokratycznym krajem, bo brak zgody wynikał z decyzji sądu chyba że się mylę to mnie popraw i wskaż źródła.
Poza tym orzeczenie sądu wiąże (jeżeli już ) ministra sprawiedliwości więc jest to tylko "ostatnie słowo" FORMALNE po ustosunkowaniu się sądu w tej sprawie.
Wątpię żeby minister wydał Zakajewa wbrew orzeczeniu sądowemu sprzeciwiającemu się tej decyzji.
Znów coś kombinujesz jak koń pod górkę.

Kpk stanowi:
Cytuj:
Art. 602. (414) § 1. (415) (uchylony).
§ 2. W razie złożenia przez organ państwa obcego wniosku o wydanie osoby ściganej w celu przeprowadzenia przeciw niej postępowania karnego lub wykonania orzeczonej co do niej kary albo środka zabezpieczającego, prokurator przesłuchuje tę osobę i w miarę potrzeby zabezpiecza dowody znajdujące się w kraju, po czym wnosi sprawę do właściwego miejscowo sądu okręgowego.

Art. 603. § 1. (416) Sąd okręgowy wydaje na posiedzeniu postanowienie w przedmiocie wniosku państwa obcego. Przed wydaniem postanowienia należy umożliwić osobie ściganej złożenie wyjaśnień ustnie lub na piśmie, a w razie wniosku o wydanie w celu przeprowadzenia postępowania karnego należy na uzasadniony wniosek tej osoby przeprowadzić dowody znajdujące się w kraju.
§ 2. W posiedzeniu ma prawo wziąć udział obrońca.
§ 3. Jeżeli sąd wydał postanowienie o niedopuszczalności wydania, wydanie nie może nastąpić.
§ 4. Na postanowienie sądu w przedmiocie wydania przysługuje zażalenie.
§ 5. Sąd przekazuje prawomocne postanowienie wraz z aktami sprawy Ministrowi Sprawiedliwości, który po rozstrzygnięciu wniosku zawiadamia o tym właściwy organ państwa obcego.

Ministrowi Sprawiedliwości, który po rozstrzygnięciu wniosku zawiadamia o tym właściwy organ państwa obcego.
Minister sprawiedliwości jest tylko taśmą podawczą do przekazania postanowienia sądu a nie osobą która w tej sprawie decyduje.
Jak zawsze na kolanie piszesz posty nie mające umocowania w prawie aby na siłę udowadniać swoje tezy i manipulować ciemnym ludem..

Ostatnio edytowano N wrz 19, 2010 14:28 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

N wrz 19, 2010 14:05

Alus napisał(a):
senator Z. Romaszewski :D ....w południe obwieścił, że aresztowanie Zakajewa to dowód, że w Polsce rządzi Ławrow, a po wyroku sądu tryumfalnie obwieścił, że to dowód iż Polska jest demokratycznym krajem.
Ciekawe, że dopiero przy czwartej wizycie Zakajewa w Polsce prokuratura wpadła na pomysł, żeby go zatrzymać i to pomimo, że ma w UE status uchodźcy. Może jednak Ławrow coś naszym władzom wytlumaczył przy okazji swojej wizyty?
Johnny99 napisał(a):
Micked - po co cytujesz świadków, którzy nie popierają PO. Jak ktoś nie popiera PO, to zawsze mówi nieprawdę żeby wyszło na PiS. Tylko jak ktoś popiera PO, to nigdy nie powie nieprawdy.
Zacytowałem Jerzego Borowczaka, który ma zostać posłem PO w miejsce Sławomira Nowaka :-D Notabene Borowczak 5 lat temu też nie pamiętał Henryki Krzywonos jako zatrzymującej wychodzących robotników
Alus napisał(a):
A może imponuje im życiorys Krzywonos (...)Zmuszona do opuszczenia Gdańska, pozbawiona pracy podjęła trud wychowania 12 dzieci.
Ta jej działałność po sierpniu 1980r jest o niebo piękniejsza, wartościowa, niż zatrzymanie strajkujących stoczniowców.
Więc naprawdę nie warto uzupełniać jej historii o fakty których nie było. Choć może medialnie lepiej wygląda Krzywonos jako "czwarta" kobieta zatrzymująca robotników niż ta, która nakrzyczała na Wałęsę, żeby przedwcześnie nie kończył strajku.
Cytuj:
Frasyniuka nie było w stoczni podobnie jak J. Kaczyńskiego.....
ale Frasyniuk przez 80-te lata czynnie uczestniczył w działalności "S", czego nie można powiedzieć o JK.
Znowu piszesz bzdury zamiast sprawdzić w źródłach:
Encyklopedia Solidarności o JK:
od IX 1980 w „S”, kierownik sekcji prawnej Ośrodka Badań Społecznych przy MKZ, nast. Regionie Mazowsze. We IX 1981 sygnatariusz deklaracji założycielskiej Klubów Służby Niepodległości.
Po 13 XII 1981 współorganizator (z Ludwikiem Dornem) podziemnej edycji pisma „Głos”. Od 1982 członek Komitetu Helsińskiego w Polsce, od 1983 współpracownik TKK „S”, m.in. od 1986 kierownik biura społeczno-politycznego TKK, od jesieni 1987 sekretarz jawnej KKW „S”. W V i VIII 1988 doradca strajkujących w Stoczni Gdańskiej im. Lenina.

N wrz 19, 2010 14:22
Cytuj:
Ciekawe, że dopiero przy czwartej wizycie Zakajewa w Polsce prokuratura wpadła na pomysł, żeby go zatrzymać i to pomimo, że ma w UE status uchodźcy. Może jednak Ławrow coś naszym władzom wytlumaczył przy okazji swojej wizyty?

Nic ciekawego - casus Polańskiego.
Tamte wizyty nie były oficjalne, obecność na kongresie została zaononsowana, na co Rosjanie, wzorem amerykanów, błyskawicznie zareagowali.
Cytuj:
Więc naprawdę nie warto uzupełniać jej historii o fakty których nie było. Choć może medialnie lepiej wygląda Krzywonos jako "czwarta" kobieta zatrzymująca robotników niż ta, która nakrzyczała na Wałęsę, żeby przedwcześnie nie kończył strajku.

Trzecia kobieta - A. Walentynowicz, Pieńkowska i Krzywonos.
Nikt nie dorabia, tylko "sprawiedliwi" chca zmieniac historię.....bezskutecznie zresztą...komuna przez 45 lat podobnie nieskutecznie niszczyła pamieć o AK, powstaniu warszawskim,...
Cytuj:
Encyklopedia Solidarności o JK:
od IX 1980 w „S”, kierownik sekcji prawnej Ośrodka Badań Społecznych przy MKZ, nast. Regionie Mazowsze. We IX 1981 sygnatariusz deklaracji założycielskiej Klubów Służby Niepodległości.
Po 13 XII 1981 współorganizator (z Ludwikiem Dornem) podziemnej edycji pisma „Głos”. Od 1982 członek Komitetu Helsińskiego w Polsce, od 1983 współpracownik TKK „S”, m.in. od 1986 kierownik biura społeczno-politycznego TKK, od jesieni 1987 sekretarz jawnej KKW „S”. W V i VIII 1988 doradca strajkujących w Stoczni Gdańskiej im. Lenina.

Nigdy jego nazwisko nie było legendą lat 80-tych jak Frasyniuka....

N wrz 19, 2010 14:39

Alus napisał(a):
Trzecia kobieta - A. Walentynowicz, Pieńkowska i Krzywonos.
Anna Walentynowicz, Alina Pieńkowska i Ewa Ossowska- tak podaje Encyklopedia Solidarności i te trzy kobiety wymienił Jerzy Borowczak...
Cytuj:
"sprawiedliwi" chca zmieniac historię.....bezskutecznie zresztą...
Czyżbyś zaliczała się do "sprawiedliwych"?
Cytuj:
komuna przez 45 lat podobnie nieskutecznie niszczyła pamieć o AK, powstaniu warszawskim,...
Więc sama widzisz, że nie da się z historii Sierpnia 1980 stworzyć politycznie poprawnej legendy. Z jednej strony mamy stronnicze media i polityków, którzy wybierają z tej historii tylko to, co im wygodne, z drugiej coraz więcej dzieł historyków (np niedawno wydana biografia Anny Walentynowicz) które pokazują na podstawie dokumentów jak było naprawdę.
Cytuj:
Encyklopedia Solidarności o JK: Nigdy jego nazwisko nie było legendą lat 80-tych jak Frasyniuka....
Ja wolę fakty historyczne od legend. Te ostatnie ładnie się opowiada, ale te pierwsze dają nam więcej wiedzy na temat zarówno historii jak i teraźniejszości.

N wrz 19, 2010 15:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 95  Następna strona