Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 9:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Czy Bóg istnieje, a moze jest Inny? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg istnieje, a moze jest Inny?
A ty jak rozumiem Biblii w życiu na oczy nie widziałeś i wydaje ci się, że tam to tylko miłość do bliźnich przez całe 73 księgi?

odrzucenie napisał(a):
Hehe, ten eksperyment to niewypał był, bo co prawda udało się uzyskać aminokwasy, ale było to około 2%, a pozostałe 98% związków okazało się toksyczne. No to ja się pytam gdzie jest to Twoje "bardzo duże prawdopodobieństwo", bo wg mnie to wyniki eksperymentu pokazują ewidentnie bardzo małe prawdopodobieństwo. Ponad to użyto mieszanki gazów, które miały niby odzwierciedlać ówczesną atmosferę ziemii, ale się okazuje, że nie wiadomo czy atmosfera i temperatura itp. była taka jaką przewidzieli, skoro nauka może się nawet mylić co do samego powstania ziemii.

Mowa o eksperymencie Millera-Ureya. Widać wyraźnie że informacje na jego temat czerpiesz ze źródeł kreacjonistycznych. Dobra rada: zmień źródła.

Nawiasem mówiąc, o czym kreacjoniści nie wspominają, ten eksperyment powtarzano, otrzymując nawet ponad 20 aminokwasów. To zresztą wcale nie była "próba tworzenia życia" jak się to często opisuje. Celem eksperymentu było zbadanie możliwości samoistnego wytworzenia się związków organicznych - i zakończył się sukcesem.

Cytuj:
Ot takie drobnostki, a jest ich więcej na przeszkodzie ewolucji.

Jak na razie na temat ewolucji nie napisałeś ani jednego słowa.

No rzecz jasna poza "teoria ewolucji jest głupia, bo jest głupia, dlatego że jest głupia"

Cytuj:
A czy masz jakiekolwiek pojęcie o nauce Jezusa i nowym przymierzu Boga? Dajmy na to św. Paweł był żydem (faryzeuszem i prześladowcą chrześcijan). Mordował ich i gnębił i wypełniał prawo żydowskie. Pokaż mi gdzie, po swoim nawróceniu na chrześcijaństwo, nakazuje to co insynuujesz? Nie bądź taki zaślepiony i nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.

Wszystkich nie. W pełni się zgadzam, że wrzucenie wszystkich katolików do jednego wora z takimi jak ty, byłoby dla wielu z nich krzywdzące.

Natomiast co do Biblii i ponoć anulowania praw starego testamentu. Istotnie chrześcijanie się do nich właściwie nigdy nie stosowali. Co nie znaczy, że tych praw tam nie ma, a najlepsze jest to że nie stosują się do nich nawet biblijni fundamentaliści, którzy za pomocą opisów z Księgi Rodzaju chcą wyliczać wiek Ziemi i obalać wszystkie nauki przyrodnicze. To jest dopiero hipokryzja...

Cytuj:
Po pierwsze, to ciekawe gdybyś stracił nogę to czy byś się tego typu "pi..." nie zajmował.

Raczej nie liczyłbym na to że mi odrośnie. A miałem na myśli to, że nauka nie zajmuje się wyjaśnianiem jakichś niedorzecznych legend pamiętanych tylko przez religijnych fanatyków.

Cytuj:
A po drugie to nauce nie dodawaj tam gdzie sama sobie ujmuje, bo jeszcze nie tak dawno było głośno nt. badań o ilości kłaczków zbierających się w pępku w zależności o rodzaju tkaniny podkoszulki.

To nie jest nauka, to jest nauka brukowa, przeznaczona do publikacji w Fakcie i na Onecie. Mało poważne zagadnienie, z poważną nauką ma niewiele wspólnego.

Ostatnio edytowano N wrz 19, 2010 12:30 przez Witold, łącznie edytowano 5 razy

N wrz 19, 2010 12:12

tu było powtórzenie - ten post można usunąć

N wrz 19, 2010 12:18

A ty jak rozumiem Biblii w życiu na oczy nie widziałeś i wydaje ci się, że tam to tylko miłość do bliźnich przez całe 73 księgi?
...........................................................................................
rozumiem drogi Witoldzie ze ty opanowales wszystkie 73 ksiegi i znalazles tam same brutalnosci ?? :)

N wrz 19, 2010 12:40

Witoldzie krążysz w ślepym punkcie we własnych zeznaniach. Proś Boga o czystość serca i jasność rozumu, bo on powiedział "proście a będzie wam dane".

PS. Wiem, jaką aluzją do mnie odpowiesz, więc się nawet nie sil :-) Wiemy dobrze, że tu nie chodzi o mnie.

http://creation.com/the-lion-that-wouldnt-eat-meat
"Kto zaś umie dobrze czynić, a nie czyni, grzeszy."

N wrz 19, 2010 20:53

czekam Witoldzie na odpowiedz ...czy masz opanowane wspomniane 73-ksiegi ?? :)i co tam ciekawego odkryles ??

Pn wrz 20, 2010 10:06

odrzucenie napisał(a):
nic na temat

Jak napiszesz coś merytorycznego to ci odpowiem.

Cytuj:
czekam Witoldzie na odpowiedz ...czy masz opanowane wspomniane 73-ksiegi

Nie zgrywaj się, jeżeli naprawdę nie wiesz jakie są starotestamentowe prawa, to się doedukuj.

Pn wrz 20, 2010 11:29

odrzucenie napisał(a):
@Niedoskonały
A jednak nie ma powiedziane, że gdyby lepiej wiedział, że czeka go więzienie to by tego nie robił. Powiedziane jest natomiast, że gdyby wierzył w Boga to by tego nie robił. Wg mnie to on nie miał kontaktu z rodzicami, bo nie potrzebował. Miał swój własny światek i sam był sobie bogiem.

Nie było powiedziane ale można się tego domyślić, szczególnie po tym jak jest opisane jego zachowanie. Głęboka wiara w boga jest podobnym uczuciem do miłości i właśnie tego mu brakowało. Nie znalazł tego uczucia nigdzie i zaczęła mu się rzeczywistość sypać, do tego doszło przekonanie o bezkarności i zaburzenie psychiczne gotowe. Brak więzi z kimś bliskim plus wkręcanie sobie bredni tak się kończy. A że bóg jest wspomniany jako czynnik który mógłby temu zapobiec to inna sprawa. Bo co z tego że jego psychika byłaby spokojna kiedy jej spokój opierałby się na urojeniach nt. istnienia boga. To tak jakby własne bezpieczeństwo psychiczne pokładał w wymyślonym przyjacielu. I nie mów że nie potrzebował kontaktu z rodzicami czy kimś bliskim, każdy potrzebuje, jak tego brakuje to zaczynają się jazdy.

Pn wrz 20, 2010 12:18
zbanowany na stałe

amadeus35 napisał(a):
...........................................................................................
rozumiem drogi Witoldzie ze ty opanowales wszystkie 73 ksiegi i znalazles tam same brutalnosci ?? :)

>>kreacjonista
>>rozumie

dziwne połączenie, wręcz niesamowicie rzadkie...

Pn wrz 20, 2010 14:40

Witoldzie, cóż nie słuchasz dobrych rad, to spróbuję wytłumaczyć, ale nie ręczę, że zrozumiesz.
Skoro nie potrafisz obronić swojej teorii, tylko sugerusjesz zmieniać źródła, to rozsądniej jest w ogóle nie zabierać głosu. A ja Ci mówię, żebyś zmienił źródła na opracowania naukowców uznających kreacjonizm i co? ;-) U podstaw Twojego całego wywodu leży arogancja i wiara, a nie dociekliwość naukowa. Teorie naukowe opierające się o kreacjonizm są tak samo teoriami naukowymi jak te ewolucjonistów. To że w nie akurat nie wierzysz, albo że naciągasz wyniki to tylko dowodzi wybiórczego podejścia do nauki, a więc fanatyzmu. To którą teorię wybierałeś zależało tylko i wyłącznie od Twojej osobistej wiary i przekonań a nie od dociekliwości i podejścia naukowego. Pytania nie było bo wszystko jest już jasne :-) A wystarczyłoby uznać dwie teorie za możliwe i już, a tak to strzelasz sobie samoboja tak jak i wszyscy ewolucjoniści.

Przesłania i chronologii Biblii też nie rozumiesz i dlatego masz do niej awersję. Albo na odwrót - masz do niej awersję więc nie chcesz zrozumieć. Drugie podejście jest bardziej zgodne z wyjaśnieniem ateizmu przez apostołów - po prostu jesteś zły i się zapierasz wszystkiego, co nakazuje Ci porzucić zło i ćwiczyć w byciu coraz lepszym :-(

Pn wrz 20, 2010 16:31

odrzucenie napisał(a):
Teorie naukowe opierające się o kreacjonizm są tak samo teoriami naukowymi jak te ewolucjonistów.
O jakie teorie i o jakie dziedziny nauki ci chodzi?
//najlepiej podaj jakieś przykłady prac/badań

odrzucenie napisał(a):
Drugie podejście jest bardziej zgodne z wyjaśnieniem ateizmu przez apostołów - po prostu jesteś zły
Wyjaśnienie płynące ze ST jest bardziej wymowne:

(4) W pysze swojej powiada występny:
Nie pomści; nie ma Boga: oto jest całe jego myślenie.
(5) Drogi jego układają się zawsze szczęśliwie; Twe wyroki zbyt są wzniosłe dla niego;
parska na wszystkich swoich przeciwników.
(6) Myśli on sobie: Ja się nie zachwieję; nie zaznam niedoli w najdalsze pokolenia.
(7) Usta jego pełne przekleństwa, zdrady i podstępu, na jego języku udręka i złośliwość.
(8) Siedzi w zasadzce przy drogach i niewinnego zabija w ukryciu; oczy jego śledzą biedaka.
(9) Zasadza się w kryjówce, jak lew w swej jaskini;

//por. (1 Piotra5:8)
Bądźcie trzeźwi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący krąży szukając kogo pożreć.
//czyli ateista czai się jak diabeł (lub odwrotnie - diabeł czai się wzorem ateisty)
zasadza się, by porwać ubogiego: porywa ubogiego i w sieć swoją wciąga.
(10) Schyla się, przysiada na ziemi, a od jego przemocy pada ubogi.
(11) Mówi w swym sercu: Bóg nie pamięta, odwraca swe oblicze, nigdy nie zobaczy.
(12) Powstań, o Panie, wznieś swą rękę, Boże! Nie zapominaj o biednych!
(13) Dlaczego występny gardzi Bogiem, mówi w swym sercu: Nie pomści?

(Psalm 10:4-13)

Tutaj jest bardziej śmiała teza - człowiek zły=>ateista.

(1) Kierownikowi chóru. Dawidowy. Mówi głupi w swoim sercu: Nie ma Boga.
Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nikt nie czyni dobrze.
(2) Pan spogląda z nieba na synów ludzkich, badając, czy jest wśród nich rozumny, który szukałby Boga.
(3) Wszyscy razem zbłądzili, stali się nikczemni: nie ma takiego, co dobrze czyni, nie ma ani jednego.

(Psalm 14:1-3)
(1) Kierownikowi chóru. Na melodię: Machalat. Pieśń pouczająca. Dawidowa.
(2) Mówi głupi w swoim sercu: Nie ma Boga.
Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nie ma takiego, co dobrze czyni
.
(3) Bóg spogląda z nieba na synów ludzkich, badając,
czy jest wśród nich rozumny, który by szukał Boga.
(4) Wszyscy razem zbłądzili, stali się nikczemni, takiego, co dobrze czyni, nie ma ni jednego.

(Psalm 53:1-3)

Czy tutaj psalmista chce powiedzieć, że
ateista nie dość że jest głupi, to jeszcze nie może być dobry?
Nie ma ani jednego dobrego bezbożnika?
Nic dziwnego że byli tępieni razem z poganami (usuniesz zło spośród siebie).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn wrz 20, 2010 16:51

Cytuj:
Skoro nie potrafisz obronić swojej teorii, tylko sugerusjesz zmieniać źródła, to rozsądniej jest w ogóle nie zabierać głosu.

Jakiej teorii?

Cytuj:
A ja Ci mówię, żebyś zmienił źródła na opracowania naukowców uznających kreacjonizm i co?

Niestety to źródła kreacjonistyczne są tu tymi które kłamią i manipulują i to widać na kilometr ;-)

Poza tym miało być o teorii ewolucji. Eksperyment Milera tej teorii nie dotyczy. Kreacjoniści go atakują nie wiedząc nawet czego dotyczył i jaki był jego cel. To znaczy, nie wiedzą tego pozbawione zdolności samodzielnego myślenia, łatwowierne pionki takie jak odrzucenie. Guru od których odrzucenie czerpał swoją "wiedzę", zapewne wiedzą o tym doskonale i po prostu bezczelnie łżą z całą tego świadomością.

Cytuj:
To którą teorię wybierałeś zależało tylko i wyłącznie od Twojej osobistej wiary i przekonań a nie od dociekliwości i podejścia naukowego. Pytania nie było bo wszystko jest już jasne :-)

Chłopie, powiem wprost: wsadź sobie w d*** ten swój bełkot i zamiast próbować mnie pouczać, zacznij pisać coś na temat. Jak na razie panicznie uciekasz przed możliwością napisania czegokolwiek merytorycznego.

Cytuj:
A wystarczyłoby uznać dwie teorie za możliwe i już, a tak to strzelasz sobie samoboja tak jak i wszyscy ewolucjoniści.

A wystarczyłoby wiedzieć, że nie ma żadnych dwóch teorii i już, a tak robisz z siebie ignoranta i błazna.

Jest jedna teoria naukowa oraz negująca ją na podstawie prymitywnych manipulacji, ignorancji i kłamstw grupka fanatyków - czego dowodów nawet na tym forum jest naprawdę mnóstwo.

Jeżeli ktoś kreacjonizm i teorię ewolucji stawia na równi, to już jest najlepszy dowód na to, że kompletnie nie ma pojęcia o czym mówi.

Pn wrz 20, 2010 22:10

Oj Wituś Wituś. Najpierw ustalcie między sobą czym jest ewolucjonizm, a potem się spierajcie z innymi. Jakiej teorii? Ano takiej:
Deepfreeze napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Dowody naukowe mówią co innego. Życie może przypadkowo tworzyć się samo w sprzyjających warunkach, a okazuje się, że takich miejsc we Wszechświecie jest całkiem sporo, około 4-5 mld lat temu było ich jeszcze więcej.
.....................................................................................................
Deepfreeze :) o jakich dowodach mowisz ?? kto z naukowcow zyl przed 4-5 -cioma miliardami lat ???? prosze nie opowiadaj bajek :) ci sami naukowcy nie wiedza co dzialo sie 2000 lat temu a wiedza co dzialo sie 5-miliardow lat temu daruj sobie z taka propaganda sukcesu :)

Potrafią z dużym prawdopodobieństwem określić, co się wtedy działo. Życie próbowano z sukcesem tworzyć z materii nieożywionej w warunkach laboratoryjnych, są więc DOWODY pośrednie. Nie są to bajki.

Kreacjoniści nie obalają tego eksperymentu, dlatego że powstały proste aminokwasy. Kreacjoniści wytykają błędne wnioski płynące z niego i połączenie ich z makro-ewolucją, które utwierdzają Deepfreeze w poczuciu pewności, że Boga nie ma, bo życie mogło się zrodzić ze skały. No już jaśniej nie można tłumaczyć. Weź się zastanów o czym jest mowa a potem komentuj :-)

Nie ma dwóch teorii? A to ciekawe. Pomyśl jeszcze raz. Choć właściwie to masz rację, są różne wiary w to jak powstało życie i człowiek. I Wasza wiara jest fałszywa "i to widać na kilometr" :-)

Pn wrz 20, 2010 22:31

``Odrzucenie ``Nie wiem do kogo jest skierowana twoja wypowiedz ale napisze raz jeszcze naukowcy maja problemy z oszacowaniem spraw ktore tak bardzo w czasie nie sa odlegle i co nastepuje ?? albo tworza swoja wlasna historie ktora jest dla czlowieka nie do zweryfikowania lub tez tylko przypuszczaja jak sie moglo stac coz nie robi sie dla kasy prawda?? :)
stwierdzono ze ponoc na Marsie znaleziono wode czy tez slady wody :) udowodnij naukowcom ze tak nie jest ?? :)

Wt wrz 21, 2010 9:00

A wystarczyłoby wiedzieć, że nie ma żadnych dwóch teorii i już, a tak robisz z siebie ignoranta i błazna.

Jest jedna teoria naukowa oraz negująca ją na podstawie prymitywnych manipulacji, ignorancji i kłamstw grupka fanatyków - czego dowodów nawet na tym forum jest naprawdę mnóstwo.

Jeżeli ktoś kreacjonizm i teorię ewolucji stawia na równi, to już jest najlepszy dowód na to, że kompletnie nie ma pojęcia o czym mówi.
.................................................................................
drogi Witoldzie ty juz tak pogubiles sie w tym co piszesz uzywasz gornolotnych slow domyslam sie ze jestes z PO jakies mam takie przyjazne skojarzenie :) tylko jeszcze moze dodam ze wierzacy tu na forum niekoniecznie musza byc PiS-owcami a uzywasz takiego jezyka jak PO do tych ludzi zwiazanych z krzyzem w Wawie ( ignoraci, blazni , grupa fanatykow ) :)

Wt wrz 21, 2010 9:07

Nie, to właśnie odrzucenie powinien się dowiedzieć co to jest ewolucjonizm, skoro tak bardzo chce go krytykować. Jak na razie po raz kolejny udowadnia, że nie ma pojęcia, co to jest.

Cytuj:
Kreacjoniści nie obalają tego eksperymentu, dlatego że powstały proste aminokwasy. Kreacjoniści wytykają błędne wnioski płynące z niego i połączenie ich z makro-ewolucją, które utwierdzają Deepfreeze w poczuciu pewności, że Boga nie ma, bo życie mogło się zrodzić ze skały. No już jaśniej nie można tłumaczyć. Weź się zastanów o czym jest mowa a potem komentuj :-)

Jedno zdanie, a ile błędów...

1. Właśnie dlatego że powstały aminokwasy, eksperyment ten zakończył się pełnym sukcesem - bo to było jego celem.

2. Kreacjoniści nie mogą wytykać żadnych wniosków łączących ten eksperyment z makroewolucją, ponieważ w żaden sposób się on nie łączy z makroewolucją.

3. Nie istnieje żadna hipoteza mówiąca o powstaniu życia ze skały. To jest wymysł kreacjonistów (nota bene zaczynam się domyślać kto jest twoim guru - czyżby "Dr. Dino"?), zresztą nic dziwnego, biorąc pod uwagę że powstawanie życia ze skały to koncepcja... biblijna (Rdz 2: 7)

No jaśniej już nie można tłumaczyć...

Po raz kolejny odrzucenie odrzucił okazję do tego, żeby przedstawić jakikolwiek argument przeciwko opluwanej przez siebie teorii ewolucji. Ale to nawet nie dziwi, biorąc pod uwagę że wyraźnie nie wie co to jest ;-)

amadeus35 napisał(a):
drogi Witoldzie ty juz tak pogubiles sie w tym co piszesz uzywasz gornolotnych slow domyslam sie ze jestes z PO jakies mam takie przyjazne skojarzenie :) tylko jeszcze moze dodam ze wierzacy tu na forum niekoniecznie musza byc PiS-owcami a uzywasz takiego jezyka jak PO do tych ludzi zwiazanych z krzyzem w Wawie ( ignoraci, blazni , grupa fanatykow ) :)

...zbyt głupie, żeby komentować. No chyba że sobie życzysz przejście na ad personam.

Wt wrz 21, 2010 11:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona