Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Johnny99 napisał(a):
Więc przypominam po raz kolejny, że tego pomnika jeszcze nie ma (odnoszę wrażenie, że bez przerwy piszesz o nim tak, jakby już stał lub choćby był przesądzony) i wydaje się mało prawdopodobne, by powstał przed upływem roku.

I byloby bardzo dobrze, gdyby nie powstal przed uplywem roku.
Do tego czasu emocje ostygna, bedzie czas na konsultacje ze wszystkimi stronami, a nie tylko np z wybranymi rodzinami. Juz pierwszy projekt, ktory zostal przedstawiony przez (o dziwo?) pania Gosiewska:
http://www.tvn24.pl/-1,1668053,0,1,maci ... omosc.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... dzace.html
byl moim zdaniem, niekoniecznie dopracowany, a na pewno nie mial akceptacji wszystkich zainteresowanych. No i upor p.Gosiewskiej i innych, ze ten 8 metrowy koszmarek ma stac tylko i wylacznie przed palacem, tez optymizmem nie napawal.

To ma byc godne uczczenie ofiar, a nie jakis koszmarek "znanego artysty", ktory od poczatku bedzie budzil kontrowersje.

Dlaczego w nas nie ma za grosz cierpliwosci, starannosci, tylko wszystko od razu, na hura, a potem protesty?

N wrz 19, 2010 10:19
Cytuj:
Chcę tylko uzmysłowić, że kaplica, która godna była dla umieszczenia ciała śp. prezydenta, w momencie wstawienia do niej krzyża stała się już magazynem.

Kombinujesz jak koń pod górkę.
Przestań lepiej i zamilcz to skończysz chociaż z honorem.

N wrz 19, 2010 10:21
Cytuj:
Kombinujesz jak koń pod górkę.
Przestań lepiej i zamilcz to skończysz chociaż z honorem.

Nie jesteś w stanie wyjśc poza swoje klapki :(

N wrz 19, 2010 10:22

Cytuj:
Tobie wolno kontestowac Komorowskiego, innym nie wolno Kaczyńskiego???

Tak, po tych seansach nienawiści pod adresem Kaczyńskiego, teraz już wolno. A nawet trzeba - bo innej retoryki ci ludzie nie zrozumieją.

Cytuj:
Wałęsa. Kwaśniewski, Komorowski, nie posiadają moralnego prawa do prezydentury....jedyny sp. Kaczyński miał???

Przepraszam, nie mam pojęcia, co to jest "moralne prawo do prezydentury".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 19, 2010 10:38
Cytuj:
Nie jesteś w stanie wyjśc poza swoje klapki

Zamiast walnąć się w pierś wolisz obrażać innych.
Jakież to typowe dla elektoratu i polityków PO aby swoja klęskę, czy też wpadki zamienić w zwycięstwo i bezczelnie jeszcze dogryzać adwersarzowi jakby to on był winien temu wszystkiemu.
Podobnie jest z tym krzyżem.

Ostatnio edytowano N wrz 19, 2010 11:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N wrz 19, 2010 11:02
Cytuj:
Tak, po tych seansach nienawiści pod adresem Kaczyńskiego, teraz już wolno. A nawet trzeba - bo innej retoryki ci ludzie nie zrozumieją.

Palenie kukły i wyzwiska "Bolek do Tworek", obrzucanie jajami, wypinanie gołej d...y, to nabożeństwa miłości?
I miłośc dyktowała wręczenie nominacji premierowi wybranemu w wolnych wyborach, w przedsionku??

Cytuj:
Przepraszam, nie mam pojęcia, co to jest "moralne prawo do prezydentury".

Ja też....musisz spytać Jarosława, to on wyraził ten pogląd o Wałęsie, Kwasniewskim, Komorowskim....

N wrz 19, 2010 11:02

Cytuj:
Palenie kukły i wyzwiska "Bolek do Tworek", obrzucanie jajami, wypinanie gołej d...y, to nabożeństwa miłości?
I miłośc dyktowała wręczenie nominacji premierowi wybranemu w wolnych wyborach, w przedsionku??

A co to ma do rzeczy? Teraz już nieistotne kto zaczął.

Cytuj:
Ja też...

No to po co go używasz?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 19, 2010 12:38
Cytuj:
A co to ma do rzeczy? Teraz już nieistotne kto zaczął.
To to po co go używasz?

Zaczął???....przyznajesz zatem, że "urągała motyka gracy a oba jednacy" :)
Używam, aby właśnie ukazać, że na "seanse nienawiści" nikt nie ma monopolu.

N wrz 19, 2010 12:47

Cytuj:
Zaczął???....przyznajesz zatem, że "urągała motyka gracy a oba jednacy"

Nie wydaje mi się, bym kiedykolwiek temu zaprzeczał.

N wrz 19, 2010 12:51

Alus napisał(a):
Oczywiście w domyśle autorami tych ekscesów byli posłowie PiS na czele z Jarosławem Kaczyńskim? :D
Cytuj:
Chciałbym mieć w domu taki przedsionek jak Sala Hetmańska :-D
Alus napisał(a):
Inicjatorką wyjazdu do Smoleńska z krzyżem jest wdowa Ewa Komorowska i przedstwaiciele 27 innych osób, które zginęły w Smoleńsku.
Para prezydencka poparła tę inicjatywę, nie zważając na fakt, że ta mniejszościowa grupa proponuje coś sprzecznego z intencjami wyrażanymi przez inne rodziny, ktorych notabene nie zaproszono na spotkanie u p. Ewy Komorowskiej
Cytuj:
Prezydent nie piastuje stanowiska mediatora, aby jednacćporóżnione rodziny.
Więc mógłby powstrzymać się od popierania jednych kosztem drugich
Alus napisał(a):
Dlaczego tylko jednej czyni się zarzut?....bo partia z którą związane jest ta grupa, od kilku lat ujawnia konflktowość, niechęć do kompromisów, porozumień.
Oczywiście nie masz na myśli partii Donalda Tuska uznającego opozycję za polityczne piekło, Janusza Palikota wysyłającego polityków PiS do psychiatry, ani Andrzeja Wajdy wypowiadającego w kampanii wyborczej wojnę pod hasłem " Zgoda buduje"? :D
Cytuj:
I instrumentalne traktowanie krzyża jako "substytutu pomnika"
Harcerze w swoim apelu instrumentalnie potraktowali krzyż? Bo to oni pierwsi zaproponowali, żeby krzyż stał do momentu postawienia w tym miejscu pomnika...
Kamala napisał(a):
To ma byc godne uczczenie ofiar, a nie jakis koszmarek "znanego artysty", ktory od poczatku bedzie budzil kontrowersje.
Podobnie jak szybko postawiony i niekonsultowany z rodzinami pomnik etatowego projektanta obecnego rządu p.Marka Moderau na Powązkach

N wrz 19, 2010 13:01

Johnny, krytyka i oczekiwanie na zakończenie kadencji to jedno, a kwestionowanie samej prezydentury, wyboru większości to zupelnie coś innego. Możesz sobie wstawiać sygnaturki z odliczaniem, możesz okazywać niechęć Komorowskiemu, ale nie możesz podważać jego prezydentury. Ja miałam taką sygnaturkę na tym forum, wstawioną kilka lat po wyborze, kiedy sposób rządzenia Lecha mogłam dobrze poznać i ocenić. Nie wkleiłam jej dwa miesiące po wyborach. Jednocześnie uznawałam jego prezydenturę bo został wybrany przez większość narodu i rozumiałam że to on ma pełnić rolę głowy państwa, dlatego nie dziwiła mnie jego obecność w TV, spotkania dyplomatyczne, mieszkanie w pałacu. Natomiast nigdy za postawę męża nie karałam Marii Kaczyńskiej, która dała się poznać jako miła, inteligentna i życzliwa osoba.
Dlatego sądzę, że nie powinno się umniejszać roli Anny Komorowskiej jako Pierwszej Damy i dziwić się jej aktywności w sprawie pielgrzymki, zwłaszcza że zostala o pomoc poproszona.

Co do tematu - Jarosław ustalał z innymi rodzinami uroczystość 10 września na której obarczył rząd odpowiedzialnością za katastrofę?
On może z pochodniami maszerować po mieście, Komorowska z innymi bliskimi nie może sobie polecieć do Smoleńska?

W tym całym bałaganie "upamiętniania" na łapu capu czepianie się inicjatywy kilkudziesięciu rodzin ofiar, które chcą sobie pojechać do tego Smoleńska, w miejsce śmierci ich najbliższych, nie wadząc nikomu, nie żądając pominków, zaszczytów czy uroczystości jest doprawdy nie na miejscu.

Aha, jeńcy katyńscy nie POLEGLI... Jarosław na zjeździe S powiedzial, ze nie wolno zmieniać znaczenia słow. Trzymajmy się więc definicji słowa "polec".

N wrz 19, 2010 13:26
Ja myślałem że te barierki zostały na manifestacje górników (którzy wiadomo co potrafią) a tu okazało się że Komorowski boi się nawet pochodu na rzecz intronizacja Jezusa Chrystusa.
Wygląda na to że okopie się na całą kadencję, bo będzie się bał że naród udusi go z miłości.
Naprawdę nie zdziwię się jeżeli w następnym tygodniu dalej będą stały owe barierki jako symbol odgrodzenia się Prezydenta od motłochu.

N wrz 19, 2010 13:40
Cytuj:
Oczywiście w domyśle autorami tych ekscesów byli posłowie PiS na czele z Jarosławem Kaczyńskim? :D

Bez domysłu :D ...J.Kaczyński i członkowie jego ówczesnej partii PC (nazywani ponoć posród pisowców Talibanami').
Cytuj:
Chciałbym mieć w domu taki przedsionek jak Sala Hetmańska :-D

Możesz sobie zafundowac.
Procesdury dymplomatyczne ustanawiają gdzie i jak powinna wyglądac ta ceremonia....ciekawe czemu premier J. Kaczyński nie został zaszczycony przedsionkiem.
Cytuj:
Para prezydencka poparła tę inicjatywę, nie zważając na fakt, że ta mniejszościowa grupa proponuje coś sprzecznego z intencjami wyrażanymi przez inne rodziny, ktorych notabene nie zaproszono na spotkanie u p. Ewy Komorowskiej

Skąd wiesz, że nie zaproszono?
P. Gosiewska, Kurtyka, Melak, Wasserman, Kaczyński, Merta - tez nie stanowią większości.
Cytuj:
Więc mógłby powstrzymać się od popierania jednych kosztem drugich

Przychylił się do prośby..... a co stracili drudzy poprzez poparcie prezydenta?
Cytuj:
Oczywiście nie masz na myśli partii Donalda Tuska uznającego opozycję za polityczne piekło, Janusza Palikota wysyłającego polityków PiS do psychiatry, ani Andrzeja Wajdy wypowiadającego w kampanii wyborczej wojnę pod hasłem " Zgoda buduje"? :D

Oczywiście :D ......psychiatra to nie "krzyz to substytut pomnika", lub publiczne kłamstwo przez kilka tygodni o zakończeniu wojny polsko-polskiej.
Cytuj:
Harcerze w swoim apelu instrumentalnie potraktowali krzyż? Bo to oni pierwsi zaproponowali, żeby krzyż stał do momentu postawienia w tym miejscu pomnika...

Ewidentnie tak.

N wrz 19, 2010 14:07

Harcerze popełnili kolosalny bład proponując krzyż za pomnik. Po pierwsze na pomnik było (i wciąż jest) za wcześnie. Po drugie to nie miejsce na kolejne pomniki, o czym każdy średnio zorientowany harcerz powinien wiedzieć (zabudowa pałacu w stylu klasycystycznym, obecnośc pomnika Poniatowskiego no i charakter miejsca - neutralnego palacu mającego służyć wielu ROŻNYM prezydentom). Po trzecie - realne zagrożenie niepotrzebnym konfliktem wokół projektu - które się sprawdziło z nawiązką). A po czwarte... najważniejsze. Degradacja znaku 2000 letniej wiary poprzez "znaczenie nim" miejsca pod świecki pomnik?
Jak nakieś sztachety? Tabliczka, ogrodzenie?

Osiris, płot to postawił prezydent Kaczyński za swojej kadencji (taki wysoki, w głebi plavu). Barierki są w tym momencie niezbędne, inaczej uliczna msza, fałszywe śpiewy i znicze przeniosłyby się w końcu za pomnik Poniatowskiego.

N wrz 19, 2010 14:22
UKYO napisała:
Cytuj:
Po pierwsze na pomnik było (i wciąż jest) za wcześnie.

A jakie to przepisy o tym decydują?
Nie pisz bzdur!!!

Cytuj:
Barierki są w tym momencie niezbędne, inaczej uliczna msza, fałszywe śpiewy i znicze przeniosłyby się w końcu za pomnik Poniatowskiego.

Czyli Komorowski się boi - jednak.
Lechowi Kaczyńskiemu nie były potrzebne barierki przed pomnikiem.

N wrz 19, 2010 14:32
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 94  Następna strona