Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 26, 2025 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ksiądz proponuje ,,post od Eucharystii" 
Autor Wiadomość

Post Ksiądz proponuje ,,post od Eucharystii"
Jak w tytule;
Cytuj:
Czasową zrezygnację z przyjmowania Komunii świętej proponuje katolikom ks. Philipp Harnancourt. Uważa on, że w imię jedności chrześcijan można podjąć taki post

Swój pomysł uzasadnia potrzeba solidarności z tymi ,którzy w wyniku grzechu sa niedopuszczani do komunii np rozwodnicy itp.. http://www.bibula.com/?p=15742
Czy taki post jest poprawny ,,teologicznie",czy ma sens?

N wrz 12, 2010 22:13

Post Re: Ksiądz proponuje ,,post od Eucharystii"
Eucharystia to pokarm duchowy bez którego się umiera . Zatem post od Eucharystii to herezja .

N wrz 12, 2010 22:30

Awa napisał(a):
Swój pomysł uzasadnia potrzeba solidarności z tymi ,którzy w wyniku grzechu sa niedopuszczani do komunii
Ciekawe czy w ramach solidarności z osobami nieżałującymi za grzechy
będzie ksiądz również namawiał do czasowej absencji na spowiedzi.
Awa napisał(a):
Czy taki post jest poprawny ,,teologicznie",
Raczej nie (przynajmniej z wyżej podanych powodów).
Awa napisał(a):
czy ma sens?
Ma, ale chyba przyniesie to więcej szkody niż pożytku.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N wrz 12, 2010 22:40
Moderator

Jak już wyżej wspomniano jest to zachowanie niewłaściwe (ale nie herezja!).

A Kościół mówi o tym w Instrukcji Redemptionis Sacramentum:
Cytuj:
115. Należy potępić nadużycie polegające na samowolnym odkładaniu sprawowania Mszy świętej dla dobra ludu, wbrew przepisom Mszału Rzymskiego i zdrowej tradycji obrządku rzymskiego, pod pretekstem popierania „postu od Eucharystii”.

(J 8, 32b)

Pn wrz 13, 2010 6:08

Tak sie zastanawiam na ile zachęta do tego postu jest troską o jedność i krokiem ku łączności a na ile wyrazem BUNTU konkretnego księdza przeciwko niezmiennemu nauczaniu KK w tych dziedzinach?

Pn wrz 13, 2010 19:16
Moderator

No jest to wyjątkowa bzdura. Jego argumentacja jest biedna i tak na prawdę, to pomylił kierunki.

Bo Kościół zawsze dąży do tego, by tych niedomagających wspomagać dobrą postawą mocniejszych, a nie by gorliwych ograniczać, bo inni też niedomagają....

(J 8, 32b)

Pn wrz 13, 2010 20:01

Z tego co wiem, w intencji osob, ktore w wyniku grzechu nie moga przyjac Komunii, samemu mozna przyjac Komunie. To zdecydowanie lepsze wyjscie.

Wt wrz 14, 2010 10:34

Cytuj:
Bo Kościół zawsze dąży do tego, by tych niedomagających wspomagać dobrą postawą mocniejszych

A mnie się wydaje że kościół niewiele się przejmuje tą grupą niedomagających.
W ogóle, największą grupą niedomagających wydaje się być sam kler, ale chyba oni sami się tym niewiele przejmują..

Wt wrz 14, 2010 12:19

A jeśli post ma największy sens ,gdy wyrzekamy się tego ,co dla nas najcenniejsze?
Czy taki tok rozumowania jest poprawny?

Śr wrz 15, 2010 15:28
Awa napisał(a):
A jeśli post ma największy sens ,gdy wyrzekamy się tego ,co dla nas najcenniejsze?
Czy taki tok rozumowania jest poprawny?

Wg mnie nie, bo wyrzekać możemy się rzeczy doczesnych (oczywiście, jeśli to ma uzasadnienie w imię większego dobra, a nie dla wyrzeczenia samego w sobie), a nie wiecznych. Bo dochodząc do absurdu możnaby wyrzec się Boga np. w imię solidarności z niewierzącymi.

Śr wrz 15, 2010 16:09

nie patrzycie duchowo tylko powierzchownie, w XIII w. gdy żył św. Franciszek komunie przyjmowano raz na kilka miesięcy a wielu świętych mamy z tamtych czasów, mi wydaje się że księdzu Harnancourt chodzi o osoby które przyjmują komunię świętą bez większej refleksji nad swoim życiem, w Polsce mamy takich przypadków setki tysięcy, przyjmowanie Komunii świętej, bo sąsiadka patrzy, bo tata/mama kazali, bo kolega/koleżanka patrzy... ale to taka moja dygresja, w tym co mówi ów ksiądz chodzi o to że osoby które codziennie przystępują do stołu pańskiego uniemożliwiają niektórym zbliżenie się do Ojca, a grozi im za to kara wieczna (por. Mt 7) w Niebie są ludzie którzy tylko raz w życiu przyjęli Najświętszy Sakrament a są świętymi, Ciało Jezusa to nie pigułka która załatwia wszystko w życiu człowieka takie podejście do tego nieskończonego sakramentu to porażka i hodowanie fałszywego obrazu Boga w sercu, uważam że każdy dojrzały Katolik/Katoliczka powinien/powinna spróbować nie przystępować do Eucharystii przez jakiś czas i zobaczyć jak wygląda wtedy swoje zachowanie, zatęsknić za obecnością Jezusa Eucharystycznego, jeszcze raz na nowo spojrzeć na swój rozwój duchowy, to jest indywidualna sprawa ale nie widzę w tym nic zdrożnego, jedyne co wydaje mi się niewłaściwe w rozumowaniu księdza to to że w wyniku takiego "postu" i "solidarności" jakieś wspólnoty szybciej dopuszczą do tego sakramentu katechumenów.

W tym temacie trzeba by był się wznieść poza ziemskie tłumaczenie, jak najbardziej jestem za Eucharystią jednak jest coś takiego jak CZAS i ten CZAS powinien być prawdziwy a nie fałszywie przyspieszony: więcej przyjmę komunii świetych, więcej będę klęczał, więcej odmówie różańców to będę świętszy od kolegi z drugiej ławki.

N wrz 19, 2010 13:35
Zobacz profil WWW
Moderator

Problem jest taki, że cytowana przeze mnie Instrukcja podaje wyraźnie, że jest to niezgodne z tradycją Kościoła. I Kościół tego nie pochwala i zabrania urządzania takiego czegoś.

(J 8, 32b)

N wrz 19, 2010 15:27

szumi napisał(a):
Problem jest taki, że cytowana przeze mnie Instrukcja podaje wyraźnie, że jest to niezgodne z tradycją Kościoła. I Kościół tego nie pochwala i zabrania urządzania takiego czegoś.

trzeba by było sobie odpowiedzieć na pytanie co to takiego Tradycja (por. film Barei "Miś")

N wrz 19, 2010 19:19
Zobacz profil WWW
Cytuj:
mi wydaje się że księdzu Harnancourt chodzi o osoby które przyjmują komunię świętą bez większej refleksji nad swoim życiem, w Polsce mamy takich przypadków setki tysięcy, przyjmowanie Komunii świętej, bo sąsiadka patrzy, bo tata/mama kazali, bo kolega/koleżanka patrzy... ale to taka moja dygresja, w tym co mówi ów ksiądz chodzi o to że osoby które codziennie przystępują do stołu pańskiego uniemożliwiają niektórym zbliżenie się do Ojca, a grozi im za to kara wieczna (por. Mt 7) w Niebie są ludzie którzy tylko raz w życiu przyjęli Najświętszy Sakrament a są świętymi,.

na podstawie czego twierdzisz, że setki tysiące polskich katolików przystępuje do Komunii św z głupoty, dla pozorów?
I w jaki sposób codzienna Komunia św jednych uniemożliwia innym przystępowanie do Stołu Pańskiego?

N wrz 19, 2010 19:38
Alus napisał(a):
I w jaki sposób codzienna Komunia św jednych uniemożliwia innym przystępowanie do Stołu Pańskiego?

No właśnie. Ja też nie zrozumiałem?

N wrz 19, 2010 19:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona