Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 23:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Proroctwa Jezusa - NIESPELNIONE 
Autor Wiadomość

Post Re: Proroctwa Jezusa - NIESPELNIONE
aspherus napisał(a):
Jezeli sa one niespelnione to z naszej winy .
Że co? Żydzi odrzucili Jezusa, ale jakoś proroctwa własnie tak się spełniały (nawet szybciej).
Jaka jest więc w tym wina ludzi?
//chciałbym znać twoją interpretację słów Mt 10:23.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 10, 2010 20:57

Rozumie ze masz zamiar przejsc przez zycie bez Objawienia - mi tez jest trudno .

Pn maja 10, 2010 21:12

aspherus napisał(a):
Rozumie ze masz zamiar przejsc przez zycie bez Objawienia - mi tez jest trudno .
Jeszcze nie wiem, ale chciałbym poznać opinie innych,
czy to proroctwo wypełniło się z chwilą ukazania się Zmartwychwstałego swoim uczniom,
czy też było to proroctwem odnoszącym się do czasów końca, które miały przyjść niebawem, a nie przyszły.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn maja 10, 2010 21:43
LVL napisał(a):
Apokalipsa:
Cytuj:
Mt 16, 28

"Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w królestwie swoim»."

Przemienienie na Górze które miało miejsce sześć dni później ukazuje Jezusa w chwale:

"Po sześciu dniach Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i brata jego Jana i zaprowadził ich na górę wysoką, osobno. 2 Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło." Matusza 17:1-2;

Cytuj:
Mk 13, 30-32

"Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie. Niebo i ziemia przeminą, ale słowa moje nie przeminą."

Chodzi o zburzenie Jerozolimy,która została zniszczona w 70 roku n.e a więc 40 lat później a to jest jedno pokolenie.

Cytuj:
Mt 24, 29-36

"Zaraz też po ucisku owych dni słońce się zaćmi i księżyc nie da swego blasku; gwiazdy zaczną padać z nieba i moce niebios zostaną wstrząśnięte. Wówczas ukaże się na niebie znak Syna Człowieczego, i wtedy będą narzekać wszystkie narody ziemi; i ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego na obłokach niebieskich z wielką mocą i chwałą. 31 Pośle On swoich aniołów z trąbą o głosie potężnym, i zgromadzą Jego wybranych z czterech stron świata, od jednego krańca nieba aż do drugiego." A od figowego drzewa uczcie się przez podobieństwo! Gdy jego gałązka staje się soczysta i liście wypuszcza, poznajecie, że zbliża się lato. Tak samo i wy, kiedy ujrzycie to wszystko, wiedzcie, że blisko jest, we drzwiach. Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie. Niebo i ziemia przeminą, ale moje słowa nie przeminą.

- dokładnie pisze kiedy i jak będzie wyglądał jego powrót, dalej czytamy:

Ucisk rozpoczął się już po śmierci Jezusa.Prześladowanie chrześcijan trwało do IV wieku.Inne proroctwa jeszcze się wypełnią lub już się wypełniają.

Cytuj:
J 16, 16

"Jeszcze chwila, a nie będziecie Mnie widzieć, i znowu chwila, a ujrzycie Mnie»"

Po zmartwychwstaniu.Dokładnie po kilkudziesięciu godzinach.

Obrona wiernych

Cytuj:
Łk 12, 11-13

"Kiedy was ciągać będą do synagog, urzędów i władz, nie martwcie się, w jaki sposób albo czym macie się bronić lub co mówić, bo Duch Święty nauczy was w tej właśnie godzinie, co należy powiedzieć»."

- czyli że ich wybroni, a wybronił? nie..
Przeczytaj Dzieje Apostolskie min. wyratowanie Piotra z więzienia i inne.

Kod:
Moc Wiernych i Apostołów:

Łk 10, 19

"Oto dałem wam władzę stąpania po wężach i skorpionach, i po całej potędze przeciwnika, a nic wam nie zaszkodzi. Jednak nie z tego się cieszcie, że duchy się wam poddają, lecz cieszcie się, że wasze imiona zapisane są w niebie»."

Mk 16, 17-20

"Tym zaś, którzy uwierzą, te znaki towarzyszyć będą: w imię moje złe duchy będą wyrzucać, nowymi językami mówić będą; węże brać będą do rąk, i jeśliby co zatrutego wypili, nie będzie im szkodzić. Na chorych ręce kłaść będą, i ci odzyskają zdrowie»."

J 14, 12

"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca. A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię."

- dobra gdzie te cuda? gdzie te wskrzeszenia?
Dzieje Apostolskie się kłaniają.

Cytuj:
Królestwo juz nadeszło? znaczy 2 tysiące lat temu

Łk 22, 16

"Albowiem powiadam wam: Już jej spożywać nie będę, aż się spełni w królestwie Bożym».
Potem wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie rzekł: «Weźcie go i podzielcie między siebie; albowiem powiadam wam: odtąd nie będę już pił z owocu winnego krzewu, aż przyjdzie królestwo Boże»."

- czyli już nie będzie odprawiał eucharystii, a potem jak po zmartwychwstaniu odprawił, czyli przyszło królestwo boże? 2000 lat później w którym miejscu ono jest? chce zobaczyć..

J 12, 31

"Teraz odbywa się sąd nad tym światem. Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony. A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie»"

J 14, 3

"A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem."

- głęboko wierzy że właśnie TERAZ (znaczy 2000 lat temu) odbywa się sąd ostateczny, i jak zostanie wywyższony to weźmie wszystkich do siebie, a gdzie będzie? W niebie, no to siup do nieba, dziwne bo nikogo nie ubyło

J 14, 19

Jeszcze chwila, a świat nie będzie już Mnie oglądał. Ale wy Mnie widzicie, ponieważ Ja żyję i wy żyć będziecie. W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was.

Królestwo Boże nadejdzie w pełni po sądzie ale jest ono również pośród wierzących w Jezusa.

Pt sie 20, 2010 9:34

Odpowiedź na pytanie o "niespełniające się proroctwa". Św. Jan od Krzyża "Droga na Górę Karmel" księga druga, rozdz. 19 i 20
http://www.karmel.pl/klasyka/gora/baza.php?id=36
http://www.karmel.pl/klasyka/gora/baza.php?id=37

Wt sie 24, 2010 9:48
zbanowany na stałe

Odpowiadam na pierwsze proroctwo
Niech przemówi kontekst
Jak możemy naśladować Jezusa i jego wiernych uczniów, gdy czytamy Biblię? Po pierwsze, musimy zwracać uwagę na kontekst. Jak pomaga nam on w zrozumieniu znaczenia danego wersetu? Zilustrujmy to przykładem. W Ewangelii według Mateusza 16:28 znajdujemy następujące słowa Jezusa: „Zaprawdę wam mówię, że wśród stojących tutaj są tacy, którzy na pewno nie zakosztują śmierci, dopóki wpierw nie ujrzą Syna Człowieczego przychodzącego w swoim królestwie”. Zdaniem niektórych ta zapowiedź Jezusa się nie spełniła, ponieważ wszyscy jego uczniowie słuchający tych słów umarli przed ustanowieniem w niebie Królestwa Bożego. W pewnym dziele tak to skomentowano: „Przepowiednia ta się nie sprawdziła i później chrześcijanie musieli wyjaśniać, że była to przenośnia” (The Interpreter’s Bible).
Jednakże kontekst wspomnianego wersetu oraz równoległe sprawozdania Marka i Łukasza pomagają nam zrozumieć jego właściwy sens. Co napisał Mateusz nieco dalej? „W sześć dni później Jezus zabrał Piotra i Jakuba, i Jana, jego brata, i zaprowadził ich samych na wyniosłą górę. I został na ich oczach przemieniony” (Mateusza 17:1, 2). Również Marek i Łukasz powiązali wzmiankę Jezusa o Królestwie z relacją o przemienieniu (Marka 9:1-8; Łukasza 9:27-36). Przemienienie, podczas którego Jezus ukazał się w chwale swoim trzem uczniom, obrazowało jego przyjście w chwale Królestwa. W takim rozumieniu tej sprawy utwierdza nas Piotr, który wspominając wizję przemienienia, pisał o „mocy i obecności naszego Pana, Jezusa Chrystusa” (2 Piotra 1:16-18).

2 proroctwo
Życie i służba Jezusa
Ufność w „dniach ostatnich”
WTOREK, 11 dzień miesiąca Nisan, ma się już ku końcowi. Jezus w towarzystwie apostołów przebywa na Górze Oliwnej. Niedawno opuścili teren świątyni, którą teraz widać w dole. Jezus omawia z nimi znak swej obecności w mocy Królestwa oraz zakończenia systemu rzeczy.
W trakcie tej rozmowy Jezus ostrzega przed pójściem za fałszywymi Chrystusami. Uprzedza, że będą podejmowane próby, „by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych”. Ci jednak, niczym dalekowzroczne orły, zgromadzą się tam, gdzie będzie można znaleźć zdrowy pokarm duchowy, to znaczy przy prawdziwym Chrystusie w czasie jego niewidzialnej obecności. Nie dadzą się zwieść i nie staną u boku rzekomego Mesjasza.
Fałszywi Chrystusowie mogą się pojawiać tylko w widzialnej postaci, natomiast obecność Syna Bożego będzie niewidzialna. Nastąpi w przerażającym okresie historycznym, gdyż Jezus oświadcza: „Zaćmi się słońce i księżyc nie zajaśnieje swoim blaskiem”. Będzie to istotnie najmroczniejszy okres w dziejach ludzkości — jak gdyby słońce ściemniało za dnia, a w nocy przestał świecić księżyc.
„Moce niebieskie będą poruszone”, ciągnie dalej Jezus. W ten sposób daje do zrozumienia, że literalne niebo przybierze złowieszczy wygląd. Przestanie być wyłącznie domeną ptaków, bo pojawi się w nim bez liku samolotów wojskowych, rakiet i sond kosmicznych. Strach i przemoc osiągną poziom nie notowany w dotychczasowych dziejach człowieka.
Wskutek tego, jak zapowiada Jezus, nastąpi „udręczenie narodów nie znających drogi wyjścia, z powodu łoskotu morza i jego rozkołysania, podczas gdy ludzie będą mdleli ze strachu i w oczekiwaniu tego, co przyjdzie na zamieszkaną ziemię”. A w końcowej fazie tego najtragiczniejszego okresu w dziejach „ukaże się na niebie znak Syna Człowieczego i wtedy będą narzekać wszystkie narody ziemi”.
Nie wszyscy jednak będą biadać, gdy ‛Syn Człowieczy przyjdzie z mocą’, aby położyć kres temu niegodziwemu systemowi rzeczy. Nie będzie lamentował nikt z „wybranych”, czyli 144 000 osób, które mają zasiąść z Chrystusem w jego niebiańskim Królestwie, ani też nikt spośród ich współtowarzyszy, których Jezus wcześniej nazwał „drugimi owcami”. Chociaż żyją w najbardziej dramatycznym okresie historii rodziny człowieczej, dają posłuch zachęcającemu wezwaniu Jezusa: „Ale gdy się to pocznie dziać, wyprostujcie się i podnieście głowy, ponieważ zbliża się wasze wyzwolenie”.
Jezus chce ułatwić uczniom żyjącym w dniach ostatnich ocenę bliskości końca i dlatego podaje takie unaocznienie: „Zwróćcie uwagę na drzewo figowe i na wszelkie inne drzewa: Kiedy już puszczają pąki, wtedy widząc to sami wiecie, że zbliża się lato. Tak też wy gdy ujrzycie, że się te rzeczy dzieją, wiedzcie, iż bliskie jest Królestwo Boże. Zaprawdę, powiadam wam: żadną miarą nie przeminie to pokolenie, aż się wszystko wydarzy”.
Kiedy więc uczniowie zauważą spełnienie się różnych szczegółów zapowiedzianego znaku, powinni się zorientować, że zbliża się kres dotychczasowego systemu rzeczy i Królestwo Boże już wkrótce zetrze wszelką niegodziwość. Koniec istotnie nadejdzie za życia ludzi, którzy oglądają spełnianie się wszystkiego, co przepowiedział Jezus! Udzielając przestrogi uczniom mającym żyć w doniosłych dniach ostatnich, Jezus mówi:
„Zwracajcie na siebie uwagę, aby nigdy wasze serca nie były obciążone objadaniem się i nadmiernym piciem, i troskami życiowymi, a nagle by was zaskoczył ten dzień jak sidło. Ogarnie on bowiem wszystkich mieszkających na całej powierzchni ziemi. Wciąż więc czuwajcie, cały czas zanosząc błagania, abyście zdołali ocaleć z tego wszystkiego, co się ma wydarzyć, i ostali się przed Synem Człowieczym”. Mateusza 24:23-51, BT; Marka 13:21-37, Bw; Łukasza 21:25-36; Objawienie 14:1, 3; Jana 10:16.
Jezus wypowiadał te słowa 2 tys lat temu,mówił że to się spełni w dniach ostatnich,a własnie takie dni mamy

Wt sie 24, 2010 11:00

Chciałem odnieść się do proroctw nie wypowiadanych wprawdzie przez samego Jezusa, ale jego uczniów,
jednak jest to ściśle związane ze słowami samego Mistrza:

Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.
(Mk 13:30)
archibald2007 napisał(a):
Jezus wypowiadał te słowa 2 tys lat temu,mówił że to się spełni w dniach ostatnich,a własnie takie dni mamy
Otóż nie mamy żadnego dowodu, że takie dni mamy akurat dzisiaj
(podobne katastrofy i klęski żywiołowe zdarzały się na przestrzeni wieków wielokrotnie),
a nie np. 50 lat temu lub za 50 lat,
jednak mamy mocne przesłanki mówiące o tym, że
uczniowie Jezusa byli przekonani (właśnie 2000 lat temu) o tym, że żyli wtedy w czasach końca:

Ci ludzie nie są pijani, jak przypuszczacie, bo jest dopiero trzecia godzina dnia,
ale spełnia się przepowiednia proroka Joela:
W ostatnich dniach - mówi Bóg - wyleję Ducha mojego na wszelkie ciało,
i będą prorokowali synowie wasi i córki wasze, młodzieńcy wasi widzenia mieć będą, a starcy - sny.
Nawet na niewolników i niewolnice moje wyleję w owych dniach Ducha mego, i będą prorokowali.
I sprawię dziwy na górze - na niebie, i znaki na dole - na ziemi. Krew i ogień, i kłęby dymu,
słońce zamieni się w ciemności, a księżyc w krew, zanim nadejdzie dzień Pański, wielki i wspaniały.
Każdy, kto wzywać będzie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.

(Dzieje 2:15-21)
A skoro prorok Joel mówi o dniach ostatnich, a św Piotr to potwierdza,
to chyba nie powinniśmy mieć wątpliwości, że proroctwo dotyczyło jakiegoś innego czasu.

I dalej apostoł zwraca się do zebranych tłumów, opowiadając im historię Mesjasza
(życia pełnego cudów, śmierci na krzyżu i wskrzeszenia przez Boga).
Po wysłuchaniu jego mowy:

(37) Gdy to usłyszeli, przejęli się do głębi serca: Cóż mamy czynić, bracia? - zapytali Piotra i pozostałych Apostołów.
(38) Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa
na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego.
(39) Bo dla was jest obietnica i dla dzieci waszych, i dla wszystkich, którzy są daleko, a których powoła Pan Bóg nasz.
(40) W wielu też innych słowach dawał świadectwo i napominał:
Ratujcie się spośród tego przewrotnego pokolenia!

Może to tłumaczyć przyczyny takiego przejęcia się tymi słowami Piotra przez zgromadzonych Żydów.

(43) Bojaźń ogarniała każdego gdyż Apostołowie czynili wiele znaków i cudów,.
//por. początek - (Dz 2:15-21)
(44) Ci wszyscy, co uwierzyli, przebywali razem i wszystko mieli wspólne.
(45) Sprzedawali majątki i dobra i rozdzielali je każdemu według potrzeby.

Skoro Dzień Pański miał przyjść lada chwila,
to z tej perspektywy nie dziwi fakt masowego pozbywania się majątków.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn wrz 20, 2010 15:28
Owszem, na samym poczatku apostolowie zdawali sie nie pamietac, ze najpierw musi byc gloszona Ewangelia na calym swiecie.
Cytuj:
A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec. Mt 24,14

W pierwszym zapale wydawalo im sie, ze tu juz, natychmiast. Ale opamietanie przyszlo szybko. To wlasnie dla gminy w Jerozolimie, ktora beztrosko przejadla srodki materialne, sw Pawel zbieral pomoc w gminach chrzescijanskich. I to na ich przykladzie inni chrzescijanie uczyli sie roztropnosci.

A i dzisiaj wielu uwaza, ze to wlasnie oni najlepiej zrozumieli co i jak Jezus mowil, zapominajac o Jego prostym zaleceniu, dla kazdego z nas:
Cytuj:
Odpowiedział mu Jezus: «Jeżeli chcę, aby pozostał, aż przyjdę, co tobie do tego? Ty pójdź za Mną!» J 21,22

Pn wrz 20, 2010 15:45

Kamala napisał(a):
Cytuj:
A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec. Mt 24,14

Ale przecież apostoł pogan (światowiec i podróżnik) napisał w swoich natchnionych listach:

(5)(...)O niej to już przedtem usłyszeliście dzięki głoszeniu prawdy - Ewangelii, (6) która do was dotarła.
Podobnie jak jest na całym świecie, (...)
(23) bylebyście tylko trwali w wierze - ugruntowani i stateczni - a nie chwiejący się
w nadziei /właściwej dla/ Ewangelii.
Ją to posłyszeliście głoszoną wszelkiemu stworzeniu, które jest pod niebem - jej sługą stałem się ja, Paweł.

(Kolosan 1:5-6, 23)

(16) A bez wątpienia wielka jest tajemnica pobożności.
Ten, który objawił się w ciele, usprawiedliwiony został w Duchu, ukazał się aniołom,
ogłoszony został poganom, znalazł wiarę w świecie, wzięty został w chwale.

(1 Tymoteusza 3:16)

Kamala napisał(a):
Owszem, na samym poczatku apostolowie zdawali sie nie pamietac, ze najpierw musi byc gloszona Ewangelia na calym swiecie.
A może ewangeliści, którzy w wielu miejscach mówili o wypełnieniu się Pisma,
jednak o czymś zapomnieli i tak naprawdę wiele innych proroctw również nie było wypełnionych?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn wrz 20, 2010 16:02
A czy kiedy wydawalo sie ludziom, ze ziemia jest centrum wszechswiata, to ziemia byla centrum?
Pawlowi wydawalo sie, ze poza Cesarstwem rzymskim jest nic. Tam konczyl sie (jego) swiat. To jest problem ograniczonych mozliwosci percepcji ludzi w jakiejs epoce, ktorzy nawet tego nie sa swiadomi i wydaje im sie, ze juz wszystko zrozumieli. Tak jak my dzisiaj. NAsi potomkowie za 200 lat beda sie z nas smiac.

Pismo sw jest natchnione, czyli jest wieloplaszczyznowe. Nawet jezeli sw. Pawlowi wydawalo sie po ludzku, ze juz wszyscy uslyszeli Slowo Boze, to ten tekst jest aktualny takze dla nas po 2000 lat i to w wielu znaczeniach. Poza tym Ewangelia byla gloszona wszystkiemu stworzeniu (czyli nie tylko ludziom), ale niekoniecznie wszedzie.
Natchnione nie oznacza bez zadnych bledow w dziedzinach historycznych, geograficznych czy fizyki kwantowej. Chodzi o zycie duchowe. Ale Elbrus, ja juz pisalam to tyle razy, a ty za kazdym razem jak bumerangiem wracasz do tego, ze jezeli gdzies cos si enie zgadza, to wszystko jest do wyrzucenia.

A wypelnily sie Pisma gloszace przyjscie Mesjasza.

Pn wrz 20, 2010 16:10

Kamala napisał(a):
A czy kiedy wydawalo sie ludziom, ze ziemia jest centrum wszechswiata, to ziemia byla centrum?
To w takim razie co to znaczy "wiecznie/na wieki wieków"?
Może dla starożytnych Żydów 10.000 lat to właśnie wieczność?
Czy uwzględniając taką "ograniczoną percepcję" ludzi z epoki Mojżesza czy Pawła,
masz pewność, że jeśli dostaniesz się do nieba,
będziesz tam rezydować na zawsze, a nie tylko trochę dłużej niż "bardzo długo" (np. kilka tys. lat)?
Kamala napisał(a):
A wypelnily sie Pisma gloszace przyjscie Mesjasza.
Jak czasu i chęci starczy to i tym się zajmę. :badgrin:

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn wrz 20, 2010 16:17

LVL napisał(a):
Apokalipsa:

Mk 13, 30-32

"Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie. Niebo i ziemia przeminą, ale słowa moje nie przeminą."

Witam
Jezus w rozdziale 13 Mk mówi o końcu świata oraz zburzeniu Jerozolimy.
Porównuje te dwa wydarzenia. Gdy mówi o tym ,że nie przeminie to pokolenie zanim to się stanie ma na myśli zburzenie Jerozolimy. Jak wiemy wydarzenie to miało miejsce w roku 70. Więc proroctwo jak najbardziej się spełniło.

Znaki zapowiadające zburzenie Jerozolimy*
14 A gdy ujrzycie ohydę spustoszenia*, zalegającą tam, gdzie być nie powinna - kto czyta, niech rozumie - wtedy ci, którzy będą w Judei, niech uciekają w góry. 15 Kto będzie na dachu, niech nie schodzi i nie wchodzi do domu, żeby coś zabrać. 16 A kto będzie na polu, niech nie wraca, żeby wziąć swój płaszcz. 17 Biada zaś brzemiennym i karmiącym w owe dni. 18 A módlcie się, żeby to nie przypadło w zimie. 19 Albowiem dni owe będą czasem ucisku, jakiego nie było od początku stworzenia Bożego aż dotąd* i nigdy nie będzie. 20 I gdyby Pan nie skrócił owych dni, nikt by nie ocalał. Ale skróci te dni z powodu wybranych, których sobie obrał. 21 I wtedy jeśliby wam kto powiedział: Oto tu jest Mesjasz, oto tam: nie wierzcie. 22 Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i czynić będą
znaki i cuda, żeby wprowadzić w błąd, jeśli to możliwe wybranych. 23 Wy przeto uważajcie! Wszystko wam przepowiedziałem.
Przyjście Chrystusa*
24 * W owe dni, po tym ucisku, słońce się zaćmi i księżyc nie da swego blasku. 25 Gwiazdy będą padać z nieba i moce na niebie zostaną wstrząśnięte. 26 Wówczas ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w obłokach z wielką mocą i chwałą*. 27 Wtedy pośle On aniołów i zbierze swoich wybranych z czterech stron świata, od krańca ziemi aż do szczytu nieba.
Przykład z drzewa figowego*
28 A od drzewa figowego uczcie się przez podobieństwo! Kiedy już jego gałąź nabiera soków i wypuszcza liście, poznajecie, że blisko jest lato. 29 Tak i wy, gdy ujrzycie, że to się dzieje, wiedzcie, że blisko jest, we drzwiach. 30 Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie*. 31 Niebo i ziemia przeminą, ale słowa moje nie przeminą.

Pn wrz 20, 2010 19:42
Elbrus napisał(a):
Kamala napisał(a):
To w takim razie co to znaczy "wiecznie/na wieki wieków"?
Może dla starożytnych Żydów 10.000 lat to właśnie wieczność?
Czy uwzględniając taką "ograniczoną percepcję" ludzi z epoki Mojżesza czy Pawła,
masz pewność, że jeśli dostaniesz się do nieba,
będziesz tam rezydować na zawsze, a nie tylko trochę dłużej niż "bardzo długo" (np. kilka tys. lat)?

Elbrus, moze dla starozytnych Zydow tak bylo. Co nie znaczy, ze dla Boga tez znaczy to samo. A jak naprawde bedzie, to przekonamy sie sami za jakis czas.
Ja naprawde nie mam z tym problemu. A ty? Czy to teraz takie wazne, czy 10000 lat, czy "prawdziwa" wiecznosc? A jezeli u Boga czas w znanej nam postaci nie istnieje, to jak bedziesz ta wiecznosc liczyl?

Wt wrz 21, 2010 7:25
Zwracam uwagę, że słowo "pokolenie" ma w Biblii inne znaczenie niż dzisiejsze. Oznacza odnogę rodu.

Wt wrz 21, 2010 7:42

Marek MRB napisał(a):
Zwracam uwagę, że słowo "pokolenie" ma w Biblii inne znaczenie niż dzisiejsze. Oznacza odnogę rodu.

Zgadzam się ,że pokolenie to również odnoga narodu, choćby pokolenie Lewitów czy Judy. Jednak w bibli Gdańskiej słowo pokolenie jest zastąpione słowem wiek. jak to rozumiesz?

Łuk.2120 A gdy ujrzycie Jeruzalem od wojsk otoczone, tedy wiedzcie, żeć się przybliżyło spustoszenie jego.
21 Tedy ci, co są w Judzkiej ziemi, niech uciekają na góry, a ci, co są w pośrodku jej, niech wychodzą, a ci, co są w polach, niechaj nie wchodzą do niej.
22 Albowiem te dni są pomsty, aby się wypełniło wszystko, co napisane.
23 Ale biada brzemiennym i piersiami karmiącym w owe dni! albowiem będzie ucisk wielki w tej ziemi i gniew Boży nad tym ludem.
24 I polegną od ostrza miecza, i zapędzeni będą w niewolę między wszystkie narody, i będzie Jeruzalem deptane od pogan, aż się wypełnią czasy pogan.
25 Tedy będą znaki na słońcu i na księżycu i na gwiazdach, a na ziemi uciśnienie narodów z rozpaczą, gdy zaszumi morze i wały;
26 Tak, iż ludzie drętwieć będą przed strachem i oczekiwaniem tych rzeczy, które przyjdą na wszystek świat; albowiem mocy niebieskie poruszą się.
27 A tedy ujrzą Syna człowieczego, przychodzącego w obłoku z mocą i chwałą wielką.
28 A gdy się to pocznie dziać, spoglądajcież a podnoście głowy wasze, przeto iż się przybliża odkupienie wasze.
29 I powiedział im podobieństwo: Spojrzyjcie na figowe drzewo i na wszystkie drzewa;
30 Gdy się już pukają, widząc to sami to uznawacie, że już blisko jest lato.
31 Także i wy, gdy ujrzycie, iż się to dzieje, wiedzcie, że blisko jest królestwo Boże.
32 Zaprawdę powiadam wam, żeć nie przeminie ten wiek, ażby się to wszystko stało.

Wt wrz 21, 2010 17:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona