Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Gdzie te kobiety katoliczki? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Gdzie te kobiety katoliczki?
szarotka, poganski egoizm polakow to preferencja konsumpcjonizmu chinskiego chlamu nad altruizm posiadania dzieci

Cz wrz 30, 2010 10:11
Widocznie, Kosciol zawiodl w wychowaniu katolikow do prawdziwych wartosci....

Cz wrz 30, 2010 10:13

rycerzmarii napisał(a):
szarotka, poganski egoizm polakow to preferencja konsumpcjonizmu chinskiego chlamu nad altruizm posiadania dzieci

Dziękuję za wyjaśnienie, choć i tak nadal nie rozumiem.
Ale już nie tłumacz. Raczej nie odnajduję się w tym wątku.
Poza tym nie wierzę w istnienie altruizmu w jakiejkolwiek postaci.

EOT

Cz wrz 30, 2010 10:17
zbanowany na stałe

Niestety, koscoil zawodzi w kwestii rodzin wielodzietnych. Kiedy przychodzimy z nasza wielodzietna rodzina na msze, to tylko syki dewotek i niezadowlenie ksiedza, ktorego doprowadza do furii placz niemowlecia.

Cz wrz 30, 2010 10:36
rycerzmarii napisał(a):
Jak to mozliwe ze najnizsza dzietnosc kobiet na swiecie jest w katolickiej Polsce?
Polska na naszych oczach popelnia demograficzne samobojstwo.

rycerzmarii napisał(a):
Niestety, koscoil zawodzi w kwestii rodzin wielodzietnych. Kiedy przychodzimy z nasza wielodzietna rodzina na msze, to tylko syki dewotek i niezadowlenie ksiedza, ktorego doprowadza do furii placz niemowlecia.

No i sam sobie odpowiedziales... Mamy takich katolikow, jak ich Kosciol wychowuje.
Cytuj:
Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie
A.F.Modrzewski

Cz wrz 30, 2010 10:51
zbanowany na stałe

eeeetam kamala. Ja tez jestem produktem polskiego kosciola.
Przynaleznosc do kosciola nie zwalnia nikogo od odpowiedzialnosci za ksztalt wlasnej wiary. Wolna wola to dar samego Boga dla kazdego z nas.
Kosciol katolicki to nie jest zgromadzenie niewolnikow.

Cz wrz 30, 2010 10:57

Tak, Alus, dziś jest super każdy może z łatwością kupić mieszkanie, zarabiać tyle, żeby utrzymać 4 dzieci, no po prostu kraj mlekiem i miodem płynący.
Rycerz marii naprawdę uważasz, że becikowe czy ulga podatkowa na dzieci zachęcają kogoś do posiadania dziecka?? Mi sie wydaje, że raczej nie bardzo.

Cz wrz 30, 2010 11:31
zagubiona_21 napisał(a):
Tak, Alus, dziś jest super każdy może z łatwością kupić mieszkanie, zarabiać tyle, żeby utrzymać 4 dzieci, no po prostu kraj mlekiem i miodem płynący..

Nigdzie tego nie powiedziałam, nie ma i nie było na swiecie takiego kraju, gdzie każdy ma ma zapewnione wyśmienite warunki zycia.
A jakie były w PRL, to spytaj rodziców, lub odwiedź muzem PRL
W tamtych latach rodziło sie rocznie ponad 600 tys dzieci (szczytowa "zasługa" Jaruzelskiego 1983r - 730 tys), aktualnie ledwie ok 350 tys.

Cz wrz 30, 2010 12:04

Mi nie o to chodziło. Owszem w tamtych czasach było ciężej, ale ciężej mieli wszyscy i wielu nawet nie myślało, że może być lepiej, albo łatwiej. Dążenie ku temu też było bez sensu, bo kupić cokolwiek było ciężko.
A dziś? Powiedzmy, że za rok, lub 3 lata skończę studia ( w zależności czy zdecyduję się na 2 stopień zaoczny czy dzienny ). Powiedzmy, że uda mi się znaleźć pracę < jak wiadomo bezrobocie wśród szukających pierwszej pracy i absolwentów jest największe, zatrudnienie kogoś bez dośw. jest kosztowne ). W optymistycznym wariancie uda mi się zarobić 2000 zł netto. Jak myślisz po jakim czasie uda mi się zaoszczędzić trochę na mieszkanie lub dostać kredyt??

Cz wrz 30, 2010 12:19
zagubiona_21 napisał(a):
Mi nie o to chodziło. Owszem w tamtych czasach było ciężej, ale ciężej mieli wszyscy i wielu nawet nie myślało, że może być lepiej, albo łatwiej. Dążenie ku temu też było bez sensu, bo kupić cokolwiek było ciężko.
A dziś? Powiedzmy, że za rok, lub 3 lata skończę studia ( w zależności czy zdecyduję się na 2 stopień zaoczny czy dzienny ). Powiedzmy, że uda mi się znaleźć pracę < jak wiadomo bezrobocie wśród szukających pierwszej pracy i absolwentów jest największe, zatrudnienie kogoś bez dośw. jest kosztowne ). W optymistycznym wariancie uda mi się zarobić 2000 zł netto. Jak myślisz po jakim czasie uda mi się zaoszczędzić trochę na mieszkanie lub dostać kredyt??

Nie chodzi mi o to aby "rodzić dzieci na kamieniu"...w myśl "Bozia dała, niech wyżywi" :)
Ale....dwa młode małżeństwa (w mojej rodzinie)w jednakowym wieku, po wyższych sudiach, obydwu rodzice kupili mieszkania.
W obu małżonkowie mają pracę.
W jednej dziewczyna urodziła 4 dzieci, skończyła w miedzyczasie dwugi fakultet i doktoryzowała się z jednego, mieszkanie ok 50 m.
Drugie małżeństwo - 1 dziecko, mieszkanie 63 m, super umeblowane, od 2002r już zmienili 2 samochód.... na pytania o drugie dziecko niezmienna odpowiedź "narazie nas nie stać".

Cz wrz 30, 2010 12:30

Zasadniczo masz rację w tym przykładzie. Tylko jeżeli oni lubią luksus i nie chcą żyć biednie to co??
Chyba też mają do tego prawo.
Ja bym chciała mieć 3 dzieci, ale prawdopodobnie nigdy mnie nie będzie na to stać, a mówiąc szczerze nie chcę też żyć, żeby tylko przeżyć.

Cz wrz 30, 2010 12:37
zagubiona_21 napisał(a):
Zasadniczo masz rację w tym przykładzie. Tylko jeżeli oni lubią luksus i nie chcą żyć biednie to co??

Nie neguję ich prawa - ukazuję tylko przyczyny niżu....

Cz wrz 30, 2010 12:42

Ja bym chciała mieć 3-4, ale pewnie nie dam rady, bo klasyfikuję się tu:
eskimeaux napisał(a):
2. ludzie mają dzieci w bardzo późnym wieku, ok. 30 lat.

.. niestety... :-(

Z pieniędzmi pewnie jakoś byśmy dali radę.
Kokosów nie zarabiamy - ale od pierwszego do pierwszego nam zawsze starcza.
Mój mąż mówi, że jego rodzice zawsze byli biedni, a ich 6tka się wychowała i nie narzekali, choć nie mogli kupować książek, nie mieli nowych ubrań i nie jeździli samochodem.

Tyle, że ja jednak wolę ciut wyższy standard życia.
Nie wyobrażam sobie 6tki dzieci i braku samochodu!
Już przy dwóch psach brak auta mi doskwierał.

Cz wrz 30, 2010 12:45

Alus napisał(a):
zagubiona_21 napisał(a):

Nie neguję ich prawa - ukazuję tylko przyczyny niżu....

Wiem, ale autor tematu neguje;)
Poza tym, który facet chce mieć tyle dzieci?? Jednostki.

Cz wrz 30, 2010 12:50

rycerzmarii, tak właśnie myślałam, że na stałe nie mieszkasz w Polsce, to widać po Twoich wpisach. Najbardziej narzekają ci, których sytuacja bezpośrednio nie dotyczy, bo przecież nie mieszkasz w tych 3 krajach naraz.

Cz wrz 30, 2010 13:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona