Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 O.Zięba opowiada GW o swoim alkoholizmie 
Autor Wiadomość

Post O.Zięba opowiada GW o swoim alkoholizmie
Ponieważ się nudzę to sobie czytam i proszę co znalazłamhttp://wyborcza.pl/1,87648,8362955,Zrob_to_dla_Gdanska__Macieju.html
w przytoczonym wyżej artykule znany duchowny żali się na politykę i polityków oraz przyjaciół.
Cytuj:
W 2006 roku. Wcześniej przez osiem lat byłem prowincjałem dominikanów. Zostałem zdradzony przez przyjaciół, nie chcę wchodzić w szczegóły, ale mój świat się zawalił razem z wiarą w ludzi.
Wiara w ludzi?Czy temu zakonnikowi coś się nie pomieszało?

N wrz 12, 2010 21:37

Post Re: O.Zięba opowiada GW o swoim alkoholizmie
Awa napisał(a):
Wiara w ludzi?Czy temu zakonnikowi coś się nie pomieszało?
Nie - wbrew pozorom wiara w ludzi nie jest związana z niewiarą w Boga.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N wrz 12, 2010 21:59
Uzależnienia alkoholowego znani purpuraci też nie ujawniają - choć nie jest żadna tajemnica.

Pn wrz 13, 2010 7:40
czasowo zablokowana

Wiara w ludzi, bez sensu. Kompletnie. Ja nie wierzę nawet samej sobie, a co dopiero innym. Wierzyć należy TYLKO W BOGA.

Śr wrz 15, 2010 13:38

To, co w Wyborczej napisali - to bzdury, przekłamania i najczęściej radosna twórczość autorów, którym cytowane osoby (w tym sam o. Zięba) nigdy nie wypowiedziały takich rzeczy, jakie opublikowali. Dobitnie świadczy o tym artykuł dr. Andrzeja Grajewskiego z ostatniego GN - http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1285061759

Zachęcam tez do przeczytania tego, co ja swego czasu o tej sytuacji napisałem - http://niedowiarstwomoje.blogspot.com/2 ... iejem.html

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz wrz 30, 2010 11:05
Zobacz profil WWW

Post Re:
ToMu napisał(a):
To, co w Wyborczej napisali - to bzdury, przekłamania i najczęściej radosna twórczość autorów, którym cytowane osoby (w tym sam o. Zięba) nigdy nie wypowiedziały takich rzeczy, jakie opublikowali. Dobitnie świadczy o tym artykuł dr. Andrzeja Grajewskiego z ostatniego GN - http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1285061759

A może jest na odwrót?

Nie wierzę, że jakikolwiek człowiek FAŁSZYWIE oskarżony w ogólnopolskiej prasie o alkoholizm - co w przypadku tego zakonnika rzuca istotny cień na jego dobre imię - zostawiłby to bez żadnej reakcji.

Wydaje mi się, że GN opublikował artykuł mający na celu "wybielenie" dobrego imienia zakonnika - tyle tylko, że w tym artykule NIE ZNALAZŁEM ŻADNEGO DEMENTI ZE STRONY SAMEGO ZAKONNIKA. Tym sposobem tak naprawdę GN NIE UDOWODNIŁ swojego ciężkiego oskarżenia pod adresem GW, iż
Cytuj:
Dziennikarze „Gazety Wyborczej” wymyślili rozmowę z o. Maciejem Ziębą, aby go skompromitować.

W tym artykule co prawda napisano:
Cytuj:
Podłością było zwłaszcza cytowanie w tekście wypowiedzi o. Macieja, których nie było. Gdy Roman Daszczyński poprosił o. Macieja o spotkanie, ten zgodził się pod warunkiem, że będzie to rozmowa „poza mikrofonem”, jedynie wyjaśniająca tło konfliktu. W jej trakcie dziennikarz niczego nie nagrywał, ani nie notował, poza pojedynczymi słowami. Rzecz jasna Daszczyński niczego także nie autoryzował, choć w publikacji możemy przeczytać całe obszerne passusy rzekomego dialogu między dziennikarzem a dominikaninem, w tym m.in. jego przyznanie się do „ostrego picia”.

ale tak naprawde są to słowa wyłącznie autora artykułu w GN Andrzeja Grajewskiego, a nie cytaty oskarżonego zakonnika wypowiedziane np. w trakcie wywiadu tegoż z A. Grajewskim.
Jaką masz pewność, że Andrzej Grajewski pisał prawdę?
Może sam A. Grajewski będzie tutaj uprzejmy zapodać dowody uzasadniające jego oskarżenia pod adresem GW - jeśli tutaj zagląda?
Po drugie: czy znajdziesz jakiekolwiek inny dowód, poza słowami samego A. Grajewskiego, iż GW napisała: "bzdury"?

Cz wrz 30, 2010 11:40
czasowo zablokowana

alkoholizm to choroba. I nie powód do wstydu. Wyszło i trudno. Nie ma co teraz tego dementować itp. Lepiej stanąć w prawdzie.

Cz wrz 30, 2010 11:43
Oświadczenie o. Zięby
http://ekai.pl/wydarzenia/polska/x32880 ... eja-zieby/

Cz wrz 30, 2010 12:15

Ciekawe, że zakonnik wcale NIE ZAPRZECZYŁ prawdziwości cytowanych w GW jego stwierdzeń.....
Warto poczytać komentarze pod tym oświadczeniem.

Cz wrz 30, 2010 12:19
agawa napisał(a):
alkoholizm to choroba. I nie powód do wstydu.
Jedno drugiemu nie przeszkadza. Nie zaraża się alkoholizmem przez kichnięcie.
Cytuj:
Wyszło i trudno.
"wyszło" ?!!
Cytuj:
Nie ma co teraz tego dementować itp. Lepiej stanąć w prawdzie.
Oczywiście.
I za to szacun dla o.Zięby.

Cz wrz 30, 2010 12:21
Tomek44 napisał(a):
Ciekawe, że zakonnik wcale NIE ZAPRZECZYŁ prawdziwości cytowanych w GW jego stwierdzeń.....
Warto poczytać komentarze pod tym oświadczeniem.

Uzależnieniu od alkoholu nie zaprzeczył, zresztą w wywiadzie dla TVN24 przyznał, że podjął terapię i leczenie depresji.
Ale czy wszystkie opisy funkcjonowania ESC są prawdziwe???....jeśli cały "wywiad" jest kłamstwem, to treść owego "wywiadu" też może być równie "prawdziwa".

Cz wrz 30, 2010 12:37

Alus
Szczerze mówiąc nie odnosiłem się do ESC, tylko do CIĘŻKICH OSKARŻEŃ GN, które nie zostały udowodnione.
Inna sprawa: skąd my możemy obiektywnie wiedzieć, czy ESC funkcjonowało prawidłowo?
Zresztą nawet nie interesował mnie ten "słynny" koncert - ale jeśli panuje powszechna opinia, że to był blamaż - to niby dlaczego ktoś za to odpowiedzialny ma być na siłę trzymany "na stołku"? Jeśli ja bym źle wykonywał swoją pracę, albo popełnił ewidentny przekręt - to nikt nade mną by się nie ulitował.

Cz wrz 30, 2010 12:58
zbanowany na stałe

ToMu, artykul przeczytalem.
Tutaj dwa cytaty;
Cytuj:
Jest rzeczą oczywistą, że tego nie mógł dokonać pijak, który zatacza się i przewraca w gabinetach polityków,

Cytuj:
, kiedy depresja o. Macieja i związane z tym wcześniejsze problemy alkoholowe stały się oczywiste także dla kręgu jego przyjaciół,

No to jak wlasciwie?
Co ciekawe autor opiera sie na relacjach osob trzecich, a nawet 10-tych bo wie, ze Adamowicz zostal "rozwcieczony" domaganiem sie gotowki.
Moze i A.Grajewskiemu daleko do "hien roku", ale "szakal miesiaca" w zasiegu reki. :)

Alus, o.Zieba wlasciwie wypowiada sie o innym niewydrukowanym wywiadzie, choc i twierdzi, ze wypowiedzi cytowane w zamieszczonym mijaja sie z prawda. Ja mu wierze, dziennikarze to czesto ludzie nieodpowiedzialni, dbajacy bardziej o kieszen niz prawde.

Cz wrz 30, 2010 13:14
Tomek44 napisał(a):
Alus
Szczerze mówiąc nie odnosiłem się do ESC, tylko do CIĘŻKICH OSKARŻEŃ GN, które nie zostały udowodnione.

Jesli chodzi Ci o oskarżenia pod adresem GW, to oświadczenie o. Zięby udowadnia, że "wywiad" był fikcją stworzoną na czyjś użytek.
Posługiwanie się nawet 100% faktami w formie wywiadu jest nadużyciem podważającym rzetelność dziennikarzy i gazety.
Jeśliby zaznaczono, że wypowiedzi o. Zięby pochodzą z nieopublikowanego, autoryzowanego wywiadu z sierpnia, sprawa wyglądałaby inaczej.
A tak jest to ewidentne kłamstwo.

Cz wrz 30, 2010 13:16

Alus
Czym innym jest nadużycie GW, a czym innym nadużycie GN o rzekomym "wymyśleniu rozmowy".
Po drugie: co jest "ewidentnym kłamstwem" w GW? (mam na myśli meritum a nie formę)

Cz wrz 30, 2010 13:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona