Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Czy palenie marihuany jest grzechem ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy palenie marihuany jest grzechem ?
Jeśli cytujemy, to proszę o podawanie źródła cytatu. Chyba, że samemu jest się autorem tekstu.

Puaski napisał(a):
Rastafarianie wytropili w Biblii (która też jest ich księgą) oczywiste ślady marihuany. Już w czasie przegnania naszego czcigodnego rodzica z raju, na osłodę jakby Jahwe proponuję żucie 'trawki': "...będziesz pożywał ziela polnego." (1 Moj. 3:18, BG). Apokalipsa powiada: "A liście drzewa życia służą do leczenia narodów". W Psalmach również doszukali się całkiem przyzwoitego ustępu: "Każesz rosnąć trawie dla bydła i roślinom, by człowiekowi służyły." (Ps 104 (103), 14). Jako, że są wegetarianami, mają też na usługach fragment Przypowieści Salomonowych: "Lepszy jest pokarm z jarzyny, gdzie jest miłość, niżeli z karmnego wołu, gdzie jest nienawiść." (Przyp. 15:17, BG). Wprawdzie przeciwnicy 'trawki' mogliby im zarzucić, że to nadinterpretacja.

To jest gigantyczna nadinterpretacja. Nawet słowo "nadinterpretacja" jest za małe, żeby to określić.

Raporty raportami, ale próbowanie wkręcenia Biblii w marihuanę to totalna pomyłka. Żeby się dalej nie kompromitować, proponuję pozostać na poziomie argumentów o raportach i opiniach lekarzy/specjalistów.

So maja 22, 2010 21:13
Zobacz profil WWW

jumik napisał(a):
Jeśli cytujemy, to proszę o podawanie źródła cytatu. Chyba, że samemu jest się autorem tekstu.

Puaski napisał(a):
Rastafarianie wytropili w Biblii (która też jest ich księgą) oczywiste ślady marihuany. Już w czasie przegnania naszego czcigodnego rodzica z raju, na osłodę jakby Jahwe proponuję żucie 'trawki': "...będziesz pożywał ziela polnego." (1 Moj. 3:18, BG). Apokalipsa powiada: "A liście drzewa życia służą do leczenia narodów". W Psalmach również doszukali się całkiem przyzwoitego ustępu: "Każesz rosnąć trawie dla bydła i roślinom, by człowiekowi służyły." (Ps 104 (103), 14). Jako, że są wegetarianami, mają też na usługach fragment Przypowieści Salomonowych: "Lepszy jest pokarm z jarzyny, gdzie jest miłość, niżeli z karmnego wołu, gdzie jest nienawiść." (Przyp. 15:17, BG). Wprawdzie przeciwnicy 'trawki' mogliby im zarzucić, że to nadinterpretacja.

To jest gigantyczna nadinterpretacja. Nawet słowo "nadinterpretacja" jest za małe, żeby to określić.

Raporty raportami, ale próbowanie wkręcenia Biblii w marihuanę to totalna pomyłka. Żeby się dalej nie kompromitować, proponuję pozostać na poziomie argumentów o raportach i opiniach lekarzy/specjalistów.

Podane wyżej przykłady dotyczą jak widać wszelkich roślin, i proponuje zajżeć do starych wersji bibli nieskażonych ręką katolicyzmu, ponieważ to wlaśnie konopie rosły na grobie króla Salomona.

N maja 23, 2010 21:39

A ja mam o tym zdanie takie, jak jest np na Wikipedii:
Cytuj:
Zagrożenia [edytuj]

Konopie są relatywnie bezpieczne w stosunku do innych substancji psychoaktywnych, gdyż:

* bezpośrednia toksyczność marihuany jest bardzo niska[8][9]
* nie prowadzą do uzależnienia fizycznego[10]
* dawka śmiertelna jest szacowana na 20 000 do 40 000 pojedynczych dawek[11], dotąd nie odnotowano ani jednego przypadku śmiertelnego z powodu przedawkowania i praktycznie jest to niemożliwe[12].

Przytoczę także pewien artykuł: http://www.kosciol.pl/article.php/20060110223156369
http://forum.gazeta.pl/forum/w,53,105156951,105200688,Marihuana_to_biblijne_drzewo_poznania_dobra_i_zla.html - "Marihuana to biblijne drzewo poznania dobra i zła" tylko trzeba jeszcze wiedziec jak podejśc do poznania tego drzewa... Nie opierajcie się na prostym zdaniu innych czy dorosłych o marihuanie. Miejcie własne zdanie o tej roślinie i o sensie jej istnienia. Wszystko co tu rośnie, to stworzył bóg, marihuana jest darem tej ziemi, a człowiek ma byc "panem wszystkich roślin i zwierząt". Pozostaje w jego rękach sposób, jakiego użyje, aby zostac tym biblijnym "panem".

N wrz 26, 2010 22:45

A wypicie piwa jest grzechem?, jeżeli nie to czemu zapalenie dżointa miało by być?

Śr wrz 29, 2010 22:59

A jeżeli po kawie odczuwam tzw. kopa to też zgrzeszyłem pijając kawę? Czy jeżeli po papierosie odczuwam błogość to grzech? Oba te specyfiki szkodzą zdrowiu. Wpływają niekorzystnie na równowagę elektrolitową, ciśnienie krwi oraz mogą powodować uzależnienie. Proszę o odpowiedź gdzie jest granica grzechu w przypadku spożywania tego typu produktów? Przykłady można mnożyć ale chyba wiadomo o co chodzi?

Cz wrz 30, 2010 6:31

Może najlepiej zapytać o to w konfesjonale. Na temat palenia zwykłych papierosów już pisałam co mi powiedział spowiednik, na temat picia też. Co kolwiek by się nie napisało, choćby Papież napisał by tutaj, że to grzech, wy i tak byście tego do siebie nie przyjęli, czekacie tylko na to jak ktoś napisze, że to wszystko jest OK. Takie dyskusje nie mają sensu.

Cz wrz 30, 2010 7:29
zbanowany na stałe

Jezeli cos odbiera ci wolna wole to napewno dobre nie jest.
Marihuana uzaleznia czyli odbiera ci wolna wole. Ale nikotyna i alkohol takze uzaleznia.
A wiec nalezaloby byc konsekwentnym nie pic i nie palic.

Cz wrz 30, 2010 8:09

lukaszo napisał(a):
Proszę o odpowiedź gdzie jest granica grzechu w przypadku spożywania tego typu produktów?
Mi to się wydaje że grzeszysz wtedy kiedy zapominasz co to umiar.

Cz wrz 30, 2010 9:13

lukaszo napisał(a):
A jeżeli po kawie odczuwam tzw. kopa to też zgrzeszyłem pijając kawę?
Nie wiem, ale chciałem przypomnieć, że kawa to także używka.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz wrz 30, 2010 10:09
zbanowany na stałe

eeeeetam. To wszystko nic nie warte.
Po marihuanie spie. Po alkohou rzygam, a po papierosach kaszle. A wiec nie uzywaz zadnego tego g......
Nie jestem glupi.

Cz wrz 30, 2010 11:01

Rozumiem, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi?

Cz wrz 30, 2010 15:41

Odpowiedzi już padły. Czekasz aż ktoś napisze ćpaj, jaraj i pij, bo to jest OK!?
Wiesz co to jest sumienie i konfesjonał? Wszędzie jest jakaś granica, i trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć stop!

Cz wrz 30, 2010 17:59

A wiesz, co to jest czysta marihuana? Taka wolno rosnąca, nie podlewana żadnymi specyfikami tylko wodą i dużo światła słonecznego? Taka właśnie nie uzależnia fizycznie. Psychicznie można się od wszystkiego uzależnic, ale od sensi nie uzależnisz się fizycznie jak np od papierosów. Tetrahydrokanabinol ma te właściwości, że nie prowadzi do uzależnienia fizycznego

Pt paź 01, 2010 6:31

BladzacyAniolek napisał(a):
Odpowiedzi już padły. Czekasz aż ktoś napisze ćpaj, jaraj i pij, bo to jest OK!?
Wiesz co to jest sumienie i konfesjonał? Wszędzie jest jakaś granica, i trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć stop!

Co to za sugestie w moją stronę? Wypraszam sobie. Nie potrafisz odpowiedzieć to nie odpowiadaj. Po pierwsze: nie pijam alkoholu w nadmiarze.
Po drugie: Kawy prawie wcale nie pijam jak również napojów energetycznych
Po trzecie: Nie palę papierosów.

Moje pytanie było teoretyczne ale odpowiedź jest dla mnie ważna.

Pt paź 01, 2010 16:50

Bog pozwolil korzystac nam ze wszysrkich roslin i korzystamy rowniez z konopii od 10 tysiecy lat wiec nikt nie ma prawa powiedziec ze jest to grzech. Chyba ze podwaza bozy autorytet :D

Śr paź 06, 2010 15:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona