Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Tiaaa. Nie ma winnych. Jest tylko niszczejacy wrak rozjechanego buldozerami samolotu pod golym niebem oraz ziemia w miejscu katastrofy ciagle pelna ludzkich szczatkow. Ohydny cynizm rosjan i ohydne lokajstwo poskich wladz.

Śr wrz 29, 2010 16:26

Cytuj:
Nie przypominam sobie jakiejś lawiny dymisji zaraz po zamachach z 11 września. Myślę, że żaden demokratyczny kraj nie stosuje takich praktyk.

Jakkolwiek brzydko by to zabrzmiało, mimo wszystko w WTC nie zginął prezydent USA, całe dowództwo wojsk amerykańskich itp. Zresztą w ogóle to ciągłe przywoływanie procedur wydaje mi się zwykłym zatykaniem uszu i zamykaniem oczu. Ludzie mówią o procedurach po to, by nie musieć mówić o rozwalaniu wraku przez rosyjskie służby ani o ludzkich kościach. Tak jest łatwiej.

Cytuj:
Najpierw trzeba wskazać zaniedbania, które bezpośrednio przyczyniły się do katastrofy, a dopiero później pociągnąć do odpowiedzialności winnych. Nie wyobrażam sobie sytuacji dymisjonowania czy odwoływania kogokolwiek, tylko za to, że pełnił jakąś funkcję, nie wskazując przy tym, jaki zachodzi związek między jego działaniami a katastrofą.

Po pierwsze - odpowiedzialność polityczna nie polega na dymisjonowaniu. Po drugie - ja oczekiwałbym raczej fali dymisji honorowych. To, że ich nie było, nie uważam za formalne uchybienie, natomiast zachowuję sobie prawo do wyciągnięcia z tego odpowiednich wniosków.

Natomiast to, że np. mimo usilnych prób nie udaje się wymóc na Rosjanach przekazania wraku czy choćby jego zabezpieczenia, jak najbardziej jest podstawą do zdymisjonowania odpowiedzialnych za to osób - po prostu za nieudolność.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr wrz 29, 2010 17:18
Cytuj:
Jakkolwiek brzydko by to zabrzmiało, mimo wszystko w WTC nie zginął prezydent USA, całe dowództwo wojsk amerykańskich itp.

Tyle, że zamachy z 11 września 2001 r. były ewidentnym sygnałem, że państwowy system bezpieczeństwa nie zdał roli, natomiast w przypadku katastrofy lotniczej błędne działanie państwa nie jest już, aż tak oczywiste. Póki nie zna się przyczyn tragedii nie można wykluczyć po prostu nieszczęśliwego wypadku. O ile w pierwszej sytuacji rezygnacje, dymisje czy odwołania zaraz po fakcie mogą wydawać się naturalne mimo, że do nich nie doszło (przynajmniej nie na najwyższych szczeblach) to w drugiej sytuacji rozsądniej i uczciwej jest zaczekać na wyniki śledztwa i pociągnąć do odpowiedzialności osoby, które faktycznie mogły się swoimi działaniami przyczynić do katastrofy.
Cytuj:
Zresztą w ogóle to ciągłe przywoływanie procedur wydaje mi się zwykłym zatykaniem uszu i zamykaniem oczu. Ludzie mówią o procedurach po to, by nie musieć mówić o rozwalaniu wraku przez rosyjskie służby ani o ludzkich kościach. Tak jest łatwiej.

Kto pisze gdzieś o jakiś procedurach?
Cytuj:
Po drugie - ja oczekiwałbym raczej fali dymisji honorowych.

Kto powinien honorowo odejść ze stanowiska? Premier, cały rząd, poszczególni ministrowie, pracownicy kancelarii? Może najlepiej byłoby pozbyć się połowy administracji rządowej z powodu tego, że pod Smoleńskiem rozbił się samolot z prezydentem. Mnie nie interesują jakieś patetyczne, puste gesty, honorowe dymisje z nie do końca wiadomo, jakiej przyczyny. To nic nie daje i do niczego nie prowadzi. Moim zdaniem odpowiedzialność powinni ponieść jedynie ci, którzy w rzeczywisty sposób zawinili, a to będzie jasne dopiero po zakończeniu śledztwa.
Cytuj:
Natomiast to, że np. mimo usilnych prób nie udaje się wymóc na Rosjanach przekazania wraku czy choćby jego zabezpieczenia, jak najbardziej jest podstawą do zdymisjonowania odpowiedzialnych za to osób - po prostu za nieudolność.

Gdybyśmy dymisjonowali za nieudolność w przypadku każdego niepowodzenia to co tydzień zmienialibyśmy obsadę stanowisk. Tylko czy to zwiększyłoby skuteczność naszych działań?

Cz wrz 30, 2010 15:45
Za TVN24:
Cytuj:
Wojskowi z lotniska Siewiernyj zatrzymali reportera TVN24 Marka Osiecimskiego wraz z operatorem oraz dziennikarzy TVP i RMF FM. Reporterom zabrano dokumenty oraz akredytacje i przesłuchano. To było już drugie ich zatrzymanie w tym dniu.

Czego boją się Rosjanie skoro cywile chodzą tam, szwendają się, robią co chcą a dziennikarzy cap za tyłki?
Co chcą ukryć skoro nic nie mają do ukrycia?

Pt paź 01, 2010 13:39

A ja jestem ciekawa czemu po wypadku autokaru pod Berlinem po 3 dniach już była wizja lokalna i dziennikarze mogli swobodnie wejść i nagrać jak wygląda autokar (nawet wewnątrz) a tu mija tyle czasu od katastrofy smoleńskiej i co? NIC!
Przecież w obu przypadkach zginęli Polacy.

Pt paź 01, 2010 14:21
Rosja a Niemcy to lata świetlne w normalności i standardach demokratycznych.

Pt paź 01, 2010 14:32
kasiula55 napisał(a):
A ja jestem ciekawa czemu po wypadku autokaru pod Berlinem po 3 dniach już była wizja lokalna i dziennikarze mogli swobodnie wejść i nagrać jak wygląda autokar (nawet wewnątrz) a tu mija tyle czasu od katastrofy smoleńskiej i co? NIC!
Przecież w obu przypadkach zginęli Polacy.

Dlatego, że przyczyna wypadku pod Berlinem była znana i nie groziło, że ktoś zadepcze, zniszczy dowody.

Pt paź 01, 2010 14:35

Alus dokładnie tak ;-)

Pt paź 01, 2010 14:39
zbanowany na stałe

Niedlugo stron tego watku bedzie tyle ile ofiar smiertelnych. Musze sie rozejzec, kurcze gdzie ja tu kupie znicze? Przeciez jakies zlozenie holdu dla uczczenia strony musi byc! Jestem Polakiem!

Pt paź 01, 2010 16:56

mauger napisał(a):
Kto powinien honorowo odejść ze stanowiska? Premier, cały rząd, poszczególni ministrowie, pracownicy kancelarii?

Ci, którzy odpowiadają za bezpieczeństwo głowy państwa. Nie trzeba wskazywać przyczyny aby stwierdzić, że nasze państwo w tej konkretnej kwestii nie stanęło na wysokości zadania. Jakie inne państwa nie radzą sobie z takim elementarnym zadaniem? Wszystkie sobie radzą. Dlatego odwoływanie się przykładowo do WTC jest nietrafione.

Pt paź 01, 2010 21:13
Cytuj:
Ci, którzy odpowiadają za bezpieczeństwo głowy państwa. Nie trzeba wskazywać przyczyny aby stwierdzić, że nasze państwo w tej konkretnej kwestii nie stanęło na wysokości zadania. Jakie inne państwa nie radzą sobie z takim elementarnym zadaniem? Wszystkie sobie radzą. Dlatego odwoływanie się przykładowo do WTC jest nietrafione.

A kto powinien ponieść konsekwencję w teoretycznej sytuacji gdyby katastrofa wydarzyła się gdy śp.L. Kaczyński wyczarterowanym samolotem pędził za Tuskiem do Brukseli, aby poklepać go po ramieniu?

So paź 02, 2010 7:49
A tutaj jak się robi mgłę:
http://www.youtube.com/watch?v=LQF8hsitxvY&feature=player_embedded#!
Czyli o tym co jest a co nie jest teorią spiskową?
Na filmie widzimy że wyprodukowanie mgły na wielkim obszarze to kwestia kilku wręcz minut a nie jakieś bajanie rodem z filmu S-F.

So paź 02, 2010 7:55
zbanowany na stałe

Osiris! Kiedy Ty spowazniejesz!? Co chcesz udowodnic linkiem? Moge podac inny z ktorego dowiesz sie jak latwo odkrecic muterke i co? Bedzie to dowod na zamach?
Ludzie twojego pokroju i sam prezes "kwas zolciowy w drobnym opakowaniu", wystepujacy na tle szachownicy lotniczej, doprowadzicie do tego, ze w rocznice tragedii bede wydawal huczne przyjecie!
Walkowanie tematu do usmarkanej smierci, powoduje skutek przeciwny od zamierzonego.
Rosja jest panstwem na krawedzi nastepnej rewolucji, Rosja nas nie lubi, Rosja pod wielu wzgledami jest zacofana, a Wy spodziewacie sie dzialan na miare amerykanskich sluzb bezpieczenstwa w sprawie wyjasnien wypadku.
Musisz zrozumiec, zaniedbania byly, bo MUSIALY byc, ale na jakiekolwie CELOWE dzialania dowodow nie ma!

So paź 02, 2010 10:24
Cytuj:
Musisz zrozumiec, zaniedbania byly, bo MUSIALY byc, ale na jakiekolwie CELOWE dzialania dowodow nie ma!

To że Rosjanie robią co robią żadnego rozumnego człowieka na Ziemi nie dziwi, ale zadziwia zachowanie się naszego (a może już nie naszego) rządu, który dosłownie idzie rączka w rączkę z Rosjanami i dowodzi że Rosjanie są godni zaufania.
Cytuj:
Osiris! Kiedy Ty spowazniejesz!? Co chcesz udowodnic linkiem? Moge podac inny z ktorego dowiesz sie jak latwo odkrecic muterke i co? Bedzie to dowod na zamach?

Niczego nie chce udowodnić oprócz tego że niczego też nie można wykluczyć w tej sprawie.

Cytuj:
Archeolodzy zaczną badania w Smoleńsku za 11 dni

Potem za chwile spadnie śnieg i prace zostaną odsunięte do dalekiej wiosny i ponownie rozpoczęte w rocznice katastrofy kiedy wszystkie ślady szlag trafi.
I może o to chodziło Rosjanom żeby przewlec wejście archeologów.
Jakby co to nie oni będą winni tylko zima.

So paź 02, 2010 10:38
zbanowany na stałe

Cytuj:
I może o to chodziło Rosjanom żeby przewlec wejście archeologów.

Tego wykluczyc nie mozna, ale pomysl, chcialbys by Twoje brudy, zaniedbania itp. wyciagnal ktos inny? A Ty myslisz, ze "ruskie" z rzadu nie zdaja sobie sprawy z faktu bajzlu w panstwie?Nie ma sie czemu dziwic.
Ten wypadek spadl na Polske jak grom z jasnego nieba. Szybko wyszlo na jaw calkowite nieprzygotowanie i zaniedbania w ktorych od Rosjan az tak bardzo nie odbiegamy. Skutek jest jaki jest. Mi tylko chodzi o ten nieustanny magiel. Przeciez to donkiszoteria!

So paź 02, 2010 11:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 93  Następna strona