Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 95  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Oziris, wczoraj widzialem u Lisa wywiad z Tuskiem. Ja nie jestem jego rodzina, ja mniej wiecej wiem ile gry zawieraja takie wywiady, ale wes i Ty popatrz, i posluchaj. Miedzy Tuskiem, a Kaczynskim jest kolosalna roznica. Oni roznia sie zasadniczo. Musisz pamietac, ze u polityka bardzo istotna cecha jest charyzma, a Tusk ja (w pewnym sensie) posiada. Nie mozna grac minami przez caly czas, ja widze, ze on chce cos osiagnac, przyznaje potkniecia i wydaje sie byc szczery. Twoj pupil, to zgorzknialy starzec, mocno szajbniety wypadkiem, majacy na celu wylacznie nieuzasadniona zemste. Dlatego Twoja (uboga :P ) partia jest przeznaczona na pozarcie. I to nie ze wzgledu na program, ze wzgledu na antycharyzmatycznego przywodce!
Dodam, co to za odpowiedzialny prezes, ktory z cala swiadomoscia szpikuje sie lekami w tak waznej chwili jak wybory? A co by bylo gdyby wygral i w dwa dni pozniej zdechl mu kot? Lecialby na heroinie, jak nic! Wojna z Rosja pewna!
No i jeszcze, jestem baaardzo sklonny wyrazic przypuszczenie, ze PiS rozleci sie jeszcze przed wyborami (posiadam za male wiadomosci by byc pewnym), a i to wylacznie dzieki "maly, drobny... niepodobny-ego". :D

So paź 02, 2010 16:17
Trwa kongres Palikota.
Kilka fragmentów:
Cytuj:
- Od 10 kwietnia - wielkiej tragedii - można odnieść wrażenie, że nie istnieje państwo polskie, że jest okupowane przez Kościół.

Cytuj:
- kadencyjność funkcji politycznych. Jak przekonywał: "To ci sami politycy, te same polityczne dinozaury: Waldemar Pawlak, Jarosław Kaczyński i nawet Donald Tusk, to są ludzie od 20 lat obecni w polityce".

Ciekawe jak to zrealizować? Są obecni, bo ludzie ich wybierają. Zakazać politykom startowania w wyborach po określonym czasie? Czy to ma dotyczyć każdej funkcji?
Cytuj:
- jednomandatowe okręgi wyborcze

To jest dobry pomysł.
Cytuj:
- likwidacja Senatu, ograniczenie liczby posłów do 300 i zniesienie immunitetu poselskiego.

Zgoda, ale niestety nie wierzą, że nasi politycy to wykonają.
Cytuj:
Dodaję jeszcze jeden postulat - albo ograniczenie, albo zlikwidowania subwencjonowania partii politycznych. To naprawdę jest gorszące, jeżeli widzimy, że dziesiątki milionów złotych z pieniędzy podatników (...) trafiają na nieczytelne plakaty PSL, czy do kampanii "plastusia" Napieralskiego, czy do nudnych jak zwykle kampanii Platformy Obywatelskiej. Te pieniądze nie powinny trafiać na plakaty, bilbordy i spoty - zaznaczył.

Według mnie ograniczenie, czyli właśnie nie wydawanie tych pieniędzy na plakaty, spoty itp.
Całkowite ograniczenie byłoby może i lepsze, ale boję się, że skończyło by się na "kupowaniu ustaw" za odpowiednią wpłatę dla partii.
Cytuj:
prowadzenie bezpłatnej antykoncepcji

Biorąc pod uwagę tylko sytuację Polski to nas na to nie stać.
Cytuj:
- wycofanie religii da szkół,
- koniec z subwencjonowaniem Kościoła. Palikot namawiał także do zlikwidowania kościelnego funduszu emerytalnego.

Cytuj:
- oświadczenia zamiast zaświadczeń, Jak mówił polityk, w ubiegłym roku w Polsce wydanych zostało około 100 mln zaświadczeń, m.in. w sprawie niekaralności. - A w każdym z tych przypadków wystarczy napisać: "Ja, Janusz Palikot nie byłem karany". I to wystarcza. Ja nie muszę starać się w sądzie o zaświadczenie o nie byciu karanym. To jest tak banalnie proste. I jeśli kłamię, mówię nieprawdę, to składam fałszywe świadectwo przed organami publicznymi i ponoszę za to karę, także utratę wolności - mówił Palikot.

Ciekawe, kto by to miał weryfikować? Kolejna praca dla firmy albo dla urzędników, a dodatkowo dla sądu, który miałby zajmować się takimi sprawami.
Cytuj:
- "zasada milczącej zgody", że jeśli w terminie 90 dni nie mam decyzji administracyjnej, to mogę działać,

Brzmi interesująco, ale według mnie ważniejsze jest całościowe uproszczenie przepisów prawa.
Cytuj:
rejestracja związków partnerskich, hetero i homoseksualnych. Zdaniem Palikota postulat związków partnerskich, hetero i homoseksualnych dotyczy tego, by mieli oni prawa podatkowe i majątkowe, jak związki małżeńskie. - Często są to związki znacznie lepsze, niż te uświęcone związkiem małżeńskim. Nie ma żadnego powodu, by byli tak karani - podkreślił.

Cytuj:
powszechny darmowy dostęp do internetu. Poseł zaznaczył, że "internet nie może być barierą, elementem wykluczenia ludzi, których na to nie stać".

Z czyich pieniędzy? Z budżetu Państwa, samorządów? Czyli tak naprawdę z naszych. Nie wiem czy nas w tej chwili na to stać.
Cytuj:
- jednego procenta budżetu na kulturę.
Jak wspomniał polityk: "mamy cholernego pecha, że wydajemy pieniądze na armię, która nigdy nas nie obroniła, zawsze przegrywaliśmy". - Teraz w budżecie mamy aż 2 proc. na armię. Co nas obroniło przez te 200 lat, jako ludzi mówiących tym samym językiem, czytającym te same książki, słuchających Chopina? Obroniła nas kultura, nie armia - podkreślił Palikot.

Może jednak warto skończyć z wydatkami sztywnymi w budżecie, określanymi procentowo?
Natomiast nie wyobrażam sobie Polski bez armii.

So paź 02, 2010 18:06

Pominąwszy kwestie religii i związków homoseksualnych to ....jakbym program UPR czytala

So paź 02, 2010 18:12

UPR? A postulowanie ograniczenia wydatków na armie i zwiększenie dotacji na kulturę? A darmowy internet? A bezpłatna antykoncepcja?
Kilka idei jest zbieżnych z UPR, ale poglądy Palikota nie wyrastają z idei konserwatywno-liberalnych i są od nich bardzo odległe.
Jak dla mnie to czystej wody populizm plus kilka bzdur, taka polityczna egzotyka

So paź 02, 2010 19:05
Cytuj:
Jak dla mnie to czystej wody populizm plus kilka bzdur, taka polityczna egzotyka

Dokładnie jest tak jak piszesz.
To show a nie rasowa polityka, ale młodzież może się na to nabrać, bo zapewne o ten segment mu chodzi.
Jak skończyła jego komisja?
Kupa krzyku i medialnej wrzawy a skutki raczej opłakane.

So paź 02, 2010 19:32
Kamyk napisał(a):

Dokładnie :)
Na dodatek wojujące ateistyczne feministki - w programie "Babiniec" doskonale zaprezentowały swoje poglądy...patrzyłam tylko kiedy wezmą min. Radziszewską za łeb i ręcznie jej wytłumaczą na czym według nich polega równoprawność.

N paź 03, 2010 7:36

Populizmem bije od tego konkretnie, ale szlachetne cele. Szczególnie wyprowadzenie religii ze szkół i zakaz uczestnictwa księży w oddawaniu do użytku nowych budynków (to jest chore imo, już widzę te święcenia stadionów na Euro2012, rzygać się chce). Darmowa antykoncepcja tak, ale tylko jeśli wcześniej zapewni się emerytom i rencistom lepszy dostęp do leków. Cóż, oni są ważniejsi niż widzimisię ludzi chcących się poseksić.

Osobiście nawet i byłbym w stanie na niego głosować, ale za bardzo denerwuje mnie swoim sposobem bycia. I w sumie już nie ma na kogo głosować. Tusk - kłamca (jak wszyscy więc to w sumie nie nowość), który daje podwyżki Kancelarii Prezydenta i Sejmowi. Kaczyński - kłamca, który nie może przeżyć tego, że przegrał wybory, a całą winę zwala na swój sztab (dzięki któremu miał taki a nie inny wynik, wiele ludzi, w tym ja, nabrało się na jego magiczną przemianę). SLD - tu jestem w stanie się zastanawiać, ale też zbyt populistyczni są. A Korwin to populista-teoretyk jakich mało.

Ciężki wybór za rok będzie.

N paź 03, 2010 8:55
Mroczny Pasażer napisał(a):
I w sumie już nie ma na kogo głosować. Tusk - kłamca (jak wszyscy więc to w sumie nie nowość), który daje podwyżki Kancelarii Prezydenta i Sejmowi. Kaczyński - kłamca, który nie może przeżyć tego, że przegrał wybory, a całą winę zwala na swój sztab (dzięki któremu miał taki a nie inny wynik, wiele ludzi, w tym ja, nabrało się na jego magiczną przemianę). SLD - tu jestem w stanie się zastanawiać, ale też zbyt populistyczni są. A Korwin to populista-teoretyk jakich mało.

Ciężki wybór za rok będzie.

Kształowanie się wydatków
http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci ... 55428.html
W 2011r obejmujemy prezydencję w UE, nadto po wyborach parlamentarnych posłowie, którzy nie zostaną ponownie wybrani dostana 3-miesięczne odprawy.

N paź 03, 2010 9:21

Nie rozumiem sensu przytoczenia tego linka. ;P

N paź 03, 2010 10:10
Mroczny Pasażer napisał(a):
Nie rozumiem sensu przytoczenia tego linka. ;P

To tylko ukazanie jak kształtowały się na przestrzeni 20 lat koszty utrzymania naszej władzy.
Nie przytaczam jako argument za podwyżką lub obcięciem kosztów.
Każdy kolejny prezydent jest oskarżany przez opozycję o nadmierne koszty, a gdy prezydentem zostaje wybrany człowiek opozycji nie zmniejsza ni grosza kosztów.

N paź 03, 2010 10:24
zbanowany na stałe

Ja bym spojrzal nieco inaczej. Palikot swoja partie wystrugal na poczekaniu, z checi prostego; "ja wam pokarze!". Chyba nikt z Was sie nie spodziewal, ze zacznie od rzeczy powaznych, jak budzet etc. ? To jest za nudne! Populizm niezbedny! On prawdopodobnie nigdy sie budzetem nie zajmie, bo po co? To sa niestety niepopularne posuniecia. A narod moze i wie co znaczy inflacja ale o deflacji pojecia nie ma. Po co macic w glowach? W Polsce mielismy tak "wybitnych" przywodcow jak Lepper, czy niedoszly prezyden z Peru i wszystko gralo. Partia opzycyjna ma do do siebie, ze dziala doskonale wylacznie ukazujac bledy rzadzacych, a przepis na poprawe wcale niekonieczny. "Dopiero jak dacie nam wladze, to zobaczycie jak bedzie dobrze!".
On pelnej wladzy w zyciu nie otrzyma, ale namieszac moze. Jest jeszcze druga strona medalu. Popatrzcie na innych. Taki Pawlak, beton nad betony, wlasciwie nie wiadomo czy ten czlowiek oddycha - od niemowlaka na stanowisku. Moze czas przerzedzic tych wszystkich zasiedzialych? Palikot to plus dla kraju.
No i jeszcze to - w polityce "jutro" to wielka niewiadoma. Moga sie zdarzyc rozne rzeczy!

N paź 03, 2010 11:21

Dural napisał(a):
W Polsce mielismy tak "wybitnych" przywodcow jak Lepper, czy niedoszly prezyden z Peru i wszystko gralo.

Tu się wyjątkowo z Duralem zgodzę - co do trafności porównań. Najwyraźniej po egzotycznej polityce Leppera pozostała w przestrzeni jakaś sfera pustki, której natura nie znosi i wypełnia ją nową egzotyką. Palikotyzm to godny naśladowca lepperyzmu.

Dural napisał(a):
Palikot swoja partie wystrugal na poczekaniu, z checi prostego; "ja wam pokarze!"

Tak, tak. On nas pokarze, tudzież on nam pokaże. Pokarał nas swoją obecnością na politycznej scenie, którą z cyniczną satysfakcją coraz mocniej nam pokazuje.

N paź 03, 2010 11:48

Nie zachwycam sie programem Palikota.Zauważam jedynie z e,,ukradł' kilka postulatów Korwinowi.Program oczywiście pod publiczkę ale czy my wyborcy kierujemy sie rozumem i logika?Dlatego nie lekceważyłabym siły rażenia tego palikotowego tworu

N paź 03, 2010 19:28
A ja bym baczniejszą uwagę zwrócił nie na cyrkowe działania Palikota tylko na działania rządu na pograniczu prawa lub wręcz wbrew niemu.
To za rządów TUSKA powstawały sklepy z dopalaczami gdzie wszelakie urzędy wydawały pozwolenia na tą działalność.
Urzędu podlegające rządowi.
Teraz w ramach piarowskiej hecy, praktycznie wbrew obowiązującemu prawu zamyka się hurtowo w jednym dniu 1000 legalnie działających (w świetle prawa) działalności gospodarczych na które wydał zgodę rząd TUSKA.
Przez dwa, trzy lata od istnienia tych sklepów zapewne wiele osób straciło życie i zdrowie po zastosowaniu tych specyfików a dopiero teraz, nagle zrobiono z tego wielkie halo i pokazówkę rodem z PUTINA.
Moja opinia nie jest odosobniona bo w tym samym tonie wypowiadali się prawnicy.
Nie można bezprawia - do którego przyczynił się sam TUSK - zwalczać bezprawiem. To jest skandal i skandalem jest także oświadczenie Premiera że rząd posunie się do działań na pograniczu prawa.
To jest druga tego typu wpadka TUSKA po tym jak wzywał do nie płacenia podatku na TVP.
Tan rząd z jakąś dziwną lekkością działa cały czas na pograniczu prawa, gdzie z inspiracji rządu prokuratura umarza wiele spraw wymierzonych przeciwko opozycji, że nie wspomnę o haniebnych zaniedbaniach i zaniechaniach dotyczących śledztwa w sprawie katastrofy.

I jeszcze bardzo celny artykuł z internetu:
Cytuj:
Po raz kolejny socjalizm bohatersko przezwycięża trudności nieznane innym ustrojom. Tak jak prorokowano, dopiero gdy ktoś po zażyciu legalnych narkotyków, zwanych dopalaczami, wykorkował, premier rozpoczął przedstawienie pt. “Władza stanowczo, a nawet brutalnie, rozprawia się z cynicznymi handlarzami”.

Ponieważ jednak handlarze ci działają w zgodzie z prawem, władza, jak to ujęła minister Kopacz, “musi być od nich sprytniejsza” i zamyka sklepy z narkotykami nie za handel nimi, ale pod różnymi naciąganymi pretekstami. Można się więc spodziewać, że niebawem sklepy znowu zostaną otwarte, a dopalaczowi baronowie wyprocesują jeszcze na koszt podatników odszkodowania.

I jakoś nikt nie spyta naiwnie, dlaczego żaden europejski kraj nie ma i nie miał nigdy takiego problemu. A odpowiedź jest bardzo prosta – dlatego, że tam prawo jest proste jak drut: zabrania się obrotu substancjami psychoaktywnymi. U nas zaś zabrania obrotu – i tu, po dwukropku, długa lista skomplikowanych nazw. Zanim ustawodawca dopisze do tej listy nową, mijają miesiące i lata, a zsyntetyzowanie nowego dopalacza zajmuje chemikom parę dni.

A dlaczego to prawo jest właśnie takie? A, to jest pytanie za miliony, jakie ktoś zarobił na dopalaczach. Ja ryzykuję odpowiedź, że z tych milionów odpalił parę komuś, kto miał na to wpływ. Dopalacze to tylko jeden z wielu przykładów. Nigdzie w Europie nie ma np. problemu masowego fałszowania paliw, bo tam prawo nakazuje każdej stacji przechowywać tzw. trzecią próbkę i natychmiast wiadomo, skąd się felerny płyn wziął. A u nas prawo sprawia wrażenie pisanego specjalnie właśnie tak, by umożliwić gigantyczne przekręty. I dopóki takie jest, wszelkie “akcje specjalne” władzy pozostaną tylko żałosnymi, propagandowymi pokazówkami.

Pn paź 04, 2010 7:29
zbanowany na stałe

Osiris, Ciebie trudno zrozumiec. Byly dopalacze, zle prawo. Kasuja dopalacze, zle prawo. No to jak bys chcial? Ja Ci daje glowe, ze za rok zaczna sprzedawac chryciprycikuci. Chcesz by przewidujacy Sejm natychmiast zabronil chryciprycikuci? Kto moze wiedziec co bedzie jutro? Ja bym powiedzial, ze obecne dzialanie to raczej plus dla rzadu. Wzieli sie ostro, prawo naginaja, ale ile to wszystko by trwalo, gdyby kazdego podawac do sadu? Co wazniejsze, ratowac mlodziez czy "powage" prawa?
Zreszta nie boj sie, do konca nie skasuja, kupisz. A ze zaplacisz pare groszy wiecej, to co to dla Ciebie? Kase pewno nabiles na tym PZU burzuju. :D
W jednym masz racje. Polska to jeszcze nie ta Polska ktorej oczekujemy.

Pn paź 04, 2010 9:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 95  Następna strona