Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Imię do Bierzmowania
W tym roku będę przystępował do sakramentu Bierzmowania  Jako patrona chciałbym mieć św. Ojca Pio. I mam takie pytanie. Jak napisać imię do bierzmowania- Pio, Ojciec Pio, Francesco czy Francesco Forgione?  Wiem, że np. jak jest apostoł Bartłomiej to nie ma nazwiska tylko jest św. Bartłomiej, ale jak napisać imię Ojca Pio? Trochę to pokręcone, ale może ktoś zrozumie o co chodzi... 
|
N paź 03, 2010 9:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Imię do Bierzmowania
No chyba raczej Pio. To ma byc twoje imie. Chyba nie przedstawiasz sie wszystkim jako sw. Bartlomiej Apostol, mimo, ze to on jest twoim patronem???
|
N paź 03, 2010 11:57 |
|
 |
Ela G.
|
w zeszlym roku u mnie tez byl chlopak co wzial O.Pio na patrona do Bierzmowania i bylo normalnie Pio wiec nie widze problemu. kumpelka nawet wziela z imieniaO.Pio zrobila zenski odpowiednik Pia i nie bylo problemu. poza tym warto zapytac ksiedza czy uwzgledniaja akurat to imie. ale raczej problemow nie powinno byl. a imie poprostu Pio lub jak wolisz Francesco czyli chyba Franciszek 
|
N paź 03, 2010 13:50 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Po polsku - jak już - to Pius.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn paź 04, 2010 13:43 |
|
 |
Selgrado
|
Raczej to ma być imię, a nie św. patron/patronka do bierzmowania. Jedynie - bądź, co bądź - imię można pobrać od świętego, mając w myślach określoną postać.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Pn paź 04, 2010 15:54 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Selgrado napisał(a): Raczej to ma być imię, a nie św. patron/patronka do bierzmowania. Jedynie - bądź, co bądź - imię można pobrać od świętego, mając w myślach określoną postać. A jak to jest ze św. Pawłem? Przecież on tak naprawdę nazywał się Saul. Czy imię patrona na bierzmowaniu ma być jego imieniem: - urzędowym (cywilnym), - chrzcielnym, - zakonnym/przydomkiem  Dobrym przykładem niech będzie Edyta Stein, która przybrała z zakonie imię Teresa Benedykta od Krzyża. Jeśli ktoś chciałby obrać ją sobie za patronkę, jakie imię przyjąłby przy bierzmowaniu: Edyta, Teresa, Benedykta czy Teresa Benedykta?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz paź 07, 2010 21:13 |
|
 |
Selgrado
|
Takich przypadków jest bez liku; wtedy wybrałbym to jedno imię, mając na uwadze tą właśnie osobę świętą.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Pt paź 08, 2010 17:50 |
|
 |
BlankaA
|
A... tak w ogóle, to z czego wynika, że się wybiera sobie imię na bierzmowanie  ?
|
Pt paź 08, 2010 19:09 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Zgodnie z nadal obowiązującą Instrukcją duszpasterską dot. sakramentu bierzmowania z 16.01.1975 Komisji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Episkopatu Polski: Cytuj: Na podstawie starodawnego zwyczaju polskiego, kandydat może wybrać sobie patrona bierzmowania. Przed namaszczeniem należy podać biskupowi imię bierzmowanego (...) Źródło: pkt 11
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
So paź 09, 2010 10:36 |
|
 |
BlankaA
|
O, dziękuje serdecznie. Co prawda ciekawośc mnie zżera o źródła "starodawnego zwyczaju"  , ale na razie widze, że to po pierwsze nie oblig, a po drugie obyczaj lokalny.
|
So paź 09, 2010 21:50 |
|
 |
Nithael
|
" Na podstawie starodawnego zwyczaju polskiego, kandydat może wybrać sobie patrona bierzmowania"
Nie wiem dlaczego akurat polskiego starodawnego, wszak dotyczy to w ogóle tego sakramentu na całym świecie,a w węgierskim starodawnym zwyczaju to jak jest? Nie można ? Coś mi się zdaje że napisano tak aby brzmiało dostojniej,poważniej itd. taki "ozdobnik" nie mający znaczenia praktycznego jakie ma w "brzminiu-odbiorze". Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
|
So paź 09, 2010 22:35 |
|
 |
BlankaA
|
A właśnie nie wiem, jak to jest "na całym świecie". Kan. 855 CIC mówi o imieniu nadawanym przy chrzcie. A o imieniu na bierzmowanie w analogicznym miejscu - nie mówi.
|
N paź 10, 2010 8:52 |
|
 |
Nithael
|
Tylko ze święci/patroni są "uniwersalni" i "obowiązują" wszędzie. Imię na chrzcie wynika bezpośrednio z kultury kraju (choć dziś nie jest to już takie oczywiste).
|
N paź 10, 2010 13:15 |
|
 |
BlankaA
|
Nie rozumiemy się. Świeci są "uniwersalni", natomiast nie na całym świecie istnieje zwyczaj dobierania sobie dodatkowego świętego jako patrona przy bierzmowaniu. Bywa zazwyczaj, ze wystarcza ten z chrztu (nb. w mojej diecezji przy chrzcie dorosłych, kiedy jednocześnie udziela się im sakramentu bierzmowania, imię chrzcielne jest imieniem metrykalnym - nawet jeśli jest "obce duchowi chrześcijańskiemu" - zaś patrona do bierzmowania się nie wybiera).
|
N paź 10, 2010 16:34 |
|
 |
Nithael
|
Rozumiem. Myślałem że to powszechna norma.
|
N paź 10, 2010 16:48 |
|
|
|