Trudne czasy dla odważnych księży.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Trudne czasy dla odważnych księży.
To Prawda co piszesz - ale w wymiarze osobistym tych ludzi. Jest jeszcze wymiar społeczno-kościelny - to że ludzie Ci sa praktycznie kryci przez dużą część hierarchii. Jest to zgorszeniem, a w dodatku i tak przecież wyjdzie - i tylko będzie bardziej "sensacyjne".
|
Cz wrz 30, 2010 10:33 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Niechaj kapłani w wielkim poszanowaniu mają powagę swych przełożonych i niechaj wiedzą, że urząd kapłański nie będzie ani świętym, ani dosyć pożytecznym ani szanowanym, jeżeli nie będzie wypełniany z poddaniem się pod kierownictwo biskupów. (Leon XIII)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz paź 14, 2010 12:33 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Zdarzyło się ludowi Warszawy powiesić na latarni swego biskupa Józefa Kossakowskiego. O mało nie doszło wówczas do wyroku śmierci również dla Prymasa Polski biskupa Michała Poniatowskiego, rodzonego brata Króla Polski. Kara śmierci wówczas była nie za rozwiązłe życie biskupa. Ona była za zdradę Ojczyzny.
Po co to przypomniałem? Aby pozostając z szacunkiem dla hierarchii duchownej i nieduchownej - darzyć jeszcze większym szacunkiem, tych duchownych i wiernych, którzy szanując porządek doczesny i nie wzniecając wojen, służą jednak Prawdzie, Prawdzie, która wyzwala, Prawdzie, która płynie od Chrystusa, Prawdzie, która przybliża nas do Boga w sytuacji, gdy biskup od Boga oddala.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz paź 14, 2010 13:02 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
maly_kwiatek napisał(a): Kara śmierci wówczas była nie za rozwiązłe życie biskupa. Ona była za zdradę Ojczyzny. Rozumiem, że ty także chciałbyś, aby teraz "zdradzieccy" kapłani byli sądzeni z tego powodu? Może należy dopisać to do kanonów kościelnych? maly_kwiatek napisał(a): Aby pozostając z szacunkiem dla hierarchii duchownej i nieduchownej Nie widzę tego szacunku dla hierarchi - ani duchownej, ani tym bardziej dla nieduchownej. maly_kwiatek napisał(a): - darzyć jeszcze większym szacunkiem, tych duchownych i wiernych, którzy szanując porządek doczesny i nie wzniecając wojen, Nie widzę również tego szacunku dla porządku i dążeniu do braku wojen. maly_kwiatek napisał(a): służą jednak Prawdzie, Służą swojej prawdzie. maly_kwiatek napisał(a): Prawdzie, która wyzwala, Wyzwala "od" czego lub "do" czego? O jakim zniewoleniu i jakiej wolności mówisz? maly_kwiatek napisał(a): Prawdzie, która płynie od Chrystusa, Nie widzę związku między orędziem Chrystusa, a działalnością odważnych księży. Może jestem ślepy, a może ich działalność jest nieskuteczna (lub nie mają ku temu odpowiednich charyzmatów/powołania). maly_kwiatek napisał(a): Prawdzie, która przybliża nas do Boga w sytuacji, gdy biskup od Boga oddala. To jest subiektywne odczucie. Wiele osób zauważa, że odważni księża właśnie ich od Boga oddalają (a jeśli nie od Boga, to od Kościoła - patrz cytat zamieszczony w poprzednim poście).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz paź 14, 2010 13:50 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Wiesz co Elbrus, szanuję Ciebie, choć nie jesteś moim hierarchą (taką mam nadzieję, w internecie wszystko zdarzyc się może). Twoje zdanie jest Twoim zdaniem i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością przypomnianą przeze mnie. Biskup Kossakowski dostał wyrok śmierci za wówczas i na ile wiem, także historycznie udowodnioną Prawdę o własnej zdradzie Ojczyzny. Żaden wierny, ani ksiądz z diecezji, który nie zdradzał Ojczyzny i sprzeciwiał się temu biskupowi w jego działaniach nie może być za taki sprzeciw potępiany. Coś Ci się myli, chyba. Elbrus napisał(a): Rozumiem, że ty także chciałbyś, aby teraz "zdradzieccy" kapłani byli sądzeni z tego powodu? Może należy dopisać to do kanonów kościelnych? A to jest jakiś kompletny kretynizm na temat tego, co ja chciałbym. Zastanawiałem się chwilę, skąd Ci się to wzięło? Może za dużo oglądasz propagandowych telewizji i nadsłuchujesz propagandowych mediów? Z szacunku dla siebie, nie wymienię ich nazw i tytułów...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
Ostatnio edytowano Cz paź 14, 2010 14:24 przez maly_kwiatek, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz paź 14, 2010 14:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatku, a teraz przeloz to na nasze czasy i pokaz palcem tego biskupa, ktory zdradza Ojczyzne ( o Panu Bogu juz nie wspomne) i ksiadz Malkowski ma prawo mu sie sprzeciwiac.
Czy to ksiadz Malkowski stal w tym tlumie, ktory krzyczal: "niech spadnie"?
|
Cz paź 14, 2010 14:24 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Ja nie oglądam mediów propagandowych w których tworzy się chore i nieprawdziwe fakty. Mam swój rozum i swoje oczy. I myślę, że Jezus miał rację. Prawda nas wyzwoli. Jedyną kwestią jest - Kiedy? Ksiądz Popiełuszko czekał na wyzwolenie prawdy o sobie 25 lat. Teraz czeka wraz z nami na nasze wyzwolenie.
|
Cz paź 14, 2010 14:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Żaden wierny, ani ksiądz z diecezji, który nie zdradzał Ojczyzny i sprzeciwiał się temu biskupowi w jego działaniach nie może być za taki sprzeciw potępiany. Nawet jeśli ten sprzeciw przełożył się na morderstwo? Nie ma znaczenia co oglądałeś - obraz ks Małkowskiego w liturgicznych szatach posród wrzeszczącego tłumu "niech spadnie" nie został stworzony na użytek propagandy.
|
Cz paź 14, 2010 14:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Ja nie oglądam mediów propagandowych w których tworzy się chore i nieprawdziwe fakty. I to wydaje mi sie kwintensencja twojego nastawienia do tematu: jezeli fakty sa przeciw nam, tym gorzej dla faktow. Ja wole jednak: Poznacie Prawde i prawda was wyzwoli.
|
Cz paź 14, 2010 14:33 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Cytuj: Żaden wierny, ani ksiądz z diecezji, który nie zdradzał Ojczyzny i sprzeciwiał się temu biskupowi w jego działaniach nie może być za taki sprzeciw potępiany. Nawet jeśli ten sprzeciw przełożył się na morderstwo? Czy jakobini byli mordercami? Czy Kościuszkowcy byli mordercami? Raczej wątpię, choć nie do mnie należy ocena moralna kogokolwiek. Ja tu piszę o faktach, a nie ocenach. Alus napisał(a): Nie ma znaczenia co oglądałeś - obraz ks Małkowskiego w liturgicznych szatach posród wrzeszczącego tłumu "niech spadnie" nie został stworzony na użytek propagandy. To już obrazy robią księdzu Małkowskiemu? Jeśli nie wiesz jak się preparuje fakty medialne, to po prostu na ten temat poczytaj coś fachowego. Fakty są nieubłagane. Ksiądz Małkowski otrzymuje jakieś konkretne zakazy i nakazy od biskupa warszawskiego, w tym zakaz przebywania na ulicy Krakowskie Przedmieście w Warszawie. To jest jak zaoczny wyrok sądu kapturowego, nie wiadomo w jakiej sprawie i dlaczego. Kolejne osoby modlące się pod Pałacem Namiestnikowskim ulegają represji. Po fali pobić i po zgonie jednej z ofiar pobicia, młody chłopak zostaje uprowadzony i zamknięty przez Policję, a następnie przekazany do szpitala dla psychicznie chorych na czas nieokreślony. Na szczęście, przytomni lekarze wypuszczają chłopaka po dobie obserwacji z papierem, w którym jest napisane, że chłopak jest całkowicie zdrowy psychicznie. Takie represje w takim stylu były standardem w wojennych latach 80tych. Potem zdecydowanie osłabły. Dziś widzimy je znowu. Zgadzacie się z tym, by takie coś dotykało nas, naszych braci, siostry, ojców i synów? Kamala, bój się Boga  ! Prawda nie jest zamknięta w TVN  !
|
Cz paź 14, 2010 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Juz widze, nie mam szansy zeby kogolwiek przekonac, ze ani GW, ani TVN nie sa moim glownymi i jedynymi zrodlami informacji. Po prostu dla duzej ilosci osob na forum, nie wolno myslec tak, jak ich nielubiane media, bo to na pewno manipulacja, niesamodzielne itp. Za to ich poglady (zupelnym przypadkiem) zbiezne z ND i TV Trwam sa oczywiscie niezalezne, madre i jedynie sluszne. Swiat to jeden wielki spisek, nawet fakt wypuszczenia owego chlopaka z psychiatrii potwierdza ich przekonanie o wielkim spisku antypolskim, antykatolickim i nie wiem jeszcze jakim. No i ze teraz jest tak samo zle jak za komuny, jezeli nie gorzej. Ja uwazam inaczej, ale ... ja jestem zmanipulowana. Trudno. Maly_ kwiatku lubie ciebie i dlatego nie bede sie daje z toba spierac. Prawda wyjdzie kiedys na jaw, Pan Bog nierychliwy ale sprawiedliwy i kiedy poczekamy, moze rok, moze 20 lat, to dowiemy sie wszystkiego, co potrzebne. Ale ksiadz katolicki, ktory nie ma odwagi sprzeciwic sie poganom zyczacym komukolwiek smierci, jest tchorzem. I sprzeniewierza sie samemu Jezusowi, ktory mowil jasno i wprost: Cytuj: A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Mt 5, 44-45 czy to sie ksiedzu podoba, czy nie. Jezeli uwaza sie za ksiedza katolickiego, powinien sie przynajmniej wstydzic.
|
Cz paź 14, 2010 15:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Czy jakobini byli mordercami? Czy Kościuszkowcy byli mordercami? Raczej wątpię, choć nie do mnie należy ocena moralna kogokolwiek. Ja tu piszę o faktach, a nie ocenach. Fakty podlegają ocenom. A nie powiesz, że walka zbrojna w obronie ojczyzny jest tożsama z samosądem i powieszeniem kogokolwiek. Cytuj: To już obrazy robią księdzu Małkowskiemu? Jeśli nie wiesz jak się preparuje fakty medialne, to po prostu na ten temat poczytaj coś fachowego. Fakty są nieubłagane. Ksiądz Małkowski otrzymuje jakieś konkretne zakazy i nakazy od biskupa warszawskiego, w tym zakaz przebywania na ulicy Krakowskie Przedmieście w Warszawie. To jest jak zaoczny wyrok sądu kapturowego, nie wiadomo w jakiej sprawie i dlaczego. Kolejne osoby modlące się pod Pałacem Namiestnikowskim ulegają represji. Po fali pobić i po zgonie jednej z ofiar pobicia, młody chłopak zostaje uprowadzony i zamknięty przez Policję, a następnie przekazany do szpitala dla psychicznie chorych na czas nieokreślony. Na szczęście, przytomni lekarze wypuszczają chłopaka po dobie obserwacji z papierem, w którym jest napisane, że chłopak jest całkowicie zdrowy psychicznie. Takie represje w takim stylu były standardem w wojennych latach 80tych. Potem zdecydowanie osłabły. Dziś widzimy je znowu. Zgadzacie się z tym, by takie coś dotykało nas, naszych braci, siostry, ojców i synów? Kamala, bój się Boga  ! Prawda nie jest zamknięta w TVN  ! To nie stanowi żadnego usprawiedliwienie dla złorzeczenie dla kogokolwiek, a zwłaszcza do współudziału kapłana w takim zachowaniu. Agresję w stronę tzw obrońców należy zgałaszać do prokuratury i żadać ukarania. Ale jako katolik nigdy nie zgodzę się z wymachiwaniem różańcem i krzyżem przeciwko drugiemu człowiekowi i złorzeczenie mu....takie zachowania są zupełnym zaprzeczeniem, zanegowaniem nauki Chrystusa. Żadna ziemska ojczyzna nie jest ważniejsza dla osób wierzących Chrystusowi, ponad naszego Pana i krzyż znak Jego męki.
|
Cz paź 14, 2010 15:07 |
|
 |
Elbrus
|
maly_kwiatek napisał(a): Wiesz co Elbrus, szanuję Ciebie, choć nie jesteś moim hierarchą (taką mam nadzieję, w internecie wszystko zdarzyc się może).
Nie, nie jestem - możesz pisać spokojnie swoje. maly_kwiatek napisał(a): Twoje zdanie jest Twoim zdaniem i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością przypomnianą przeze mnie. Biskup Kossakowski dostał wyrok śmierci za wówczas i na ile wiem, także historycznie udowodnioną Prawdę o własnej zdradzie Ojczyzny. Żaden wierny, ani ksiądz z diecezji, który nie zdradzał Ojczyzny i sprzeciwiał się temu biskupowi w jego działaniach nie może być za taki sprzeciw potępiany. Coś Ci się myli, chyba. Czy decyzja kurii/biskupa była: - polityczna i niemerytoryczna, - kościelna, więc należy się do niej dostosować, - kościelna, ale z inspiracji politycznej ? A jeśli decyzja hierarchii z tej sprawie mogła być podjęta dzięki naciskom zewnętrznym, to jak ty możesz mieć zaufanie do takich biskupów, pasterzujących w twoim Kościele? maly_kwiatek napisał(a): Elbrus napisał(a): Rozumiem, że ty także chciałbyś, aby teraz "zdradzieccy" kapłani byli sądzeni z tego powodu? Może należy dopisać to do kanonów kościelnych? A to jest jakiś kompletny kretynizm na temat tego, co ja chciałbym. Zastanawiałem się chwilę, skąd Ci się to wzięło? Z tego, że nie odróżniasz działań państwowych od kościelnych. maly_kwiatek napisał(a): Może za dużo oglądasz propagandowych telewizji i nadsłuchujesz propagandowych mediów? Z szacunku dla siebie, nie wymienię ich nazw i tytułów... Szczerze mówiąc - nie mam w domu telewizora, ani nie kupuję gazet. Korzystam jedynie z radia w komórce, a najczęstszą stacją jaką słucham jest... Radio Maryja. Czy uważasz je za propagandowe? A co do twojej troski o Ojczyznę, posłużę się fragmentem listu apostoła (hierarchy!): Ich losem - zagłada, ich bogiem - brzuch, a chwała - w tym, czego winni się wstydzić. To ci, których dążenia są przyziemne. Nasza bowiem ojczyzna jest w niebie. Stamtąd też jako Zbawcy wyczekujemy Pana naszego Jezusa Chrystusa(Filipian 3:19-20) Pozdrawiam
|
Cz paź 14, 2010 15:45 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Wiecie ja się dziś spotkałem z opinią że księża ostatnio zamiast być opoka to często starają się przypodobać wiernym łasząc się do nich i w ogóle. Fakt że trochę w tym prawdy chyba jest. Co ja myślę to myślę ale bardziej szanuje kogoś z konkretnymi poglądami których się twardo trzyma niż kogoś kto jest jak chorągiewka na wietrze.
|
Cz paź 14, 2010 16:00 |
|
 |
SweetChild
|
maly_kwiatek napisał(a): Fakty są nieubłagane. (...) Kolejne osoby modlące się pod Pałacem Namiestnikowskim ulegają represji. Po fali pobić i po zgonie jednej z ofiar pobicia, Do tej pory ani lekarz stwierdzający zgon ani prokuratur nie stwierdził podejrzenia udziału osób trzecich. Ten Twój "nieubłagany fakt" to w mojej ocenie brzydka manipulacja. maly_kwiatek napisał(a): (...) młody chłopak zostaje uprowadzony i zamknięty przez Policję, a następnie przekazany do szpitala dla psychicznie chorych na czas nieokreślony. Na szczęście, przytomni lekarze wypuszczają chłopaka po dobie obserwacji z papierem, w którym jest napisane, że chłopak jest całkowicie zdrowy psychicznie. I co w tym dziwnego? Policja ma ustalać, jaki czas należy trzymać człowieka w psychiatryku? Jak tylko lekarze orzekli, że jest zdrowy psychicznie, to go wypuścili. Natomiast dla przeciętnego zjadacza chleba, bez wykształcenia medycznego, tzw. "obrońcy krzyża" sprawiają wrażenie psychicznie chorych, więc działanie policjantów mnie nie szokuje. maly_kwiatek napisał(a): Takie represje w takim stylu były standardem w wojennych latach 80tych. Potem zdecydowanie osłabły. Dziś widzimy je znowu. Zgadzacie się z tym, by takie coś dotykało nas, naszych braci, siostry, ojców i synów? Liczysz na to, że Czytelnicy nie pamiętają stanu wojennego i nabiorą się na taką demagogię?
|
Cz paź 14, 2010 16:17 |
|
|
|