Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 20:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Ilu będzie zbawionych? 
Autor Wiadomość

co do objawien to nie korzystam fantazji tez nie mam wybujalej staram sie jednak by nie wyrywac poszczegolnych zdan z kontekstu a porownywac je z closcia pisma

"to jest cialo moje ,ktore jest dla was;to czyncie na moja pamiatke "

"na moja pamiatke" to mocne wyrazenie ktore oznacza aktywne przywolywanie pamieci.schodzimy sie w ustalony czasie w tym jednym celu:aby rozpamietywac jego ,jego smierc.
majac przed soba znaki jego smierci przypominamy sobie o tym czym pan byl w swojej smierci dla boga a takze dla nas .
jeszcze jaz podkresle ze na pierwszym miejscu przy lamaniu chleba jest przed nami nie zycie pana ,jakkolwiek bylo ono doskonale i przyjemne dla boga ,lecz jego smierc ,otym mowia znaki ktore mamy przed soba i w ktorych bierzemy udzial.
nie oglaszamy jego zycia lecz jego smierc.
oczywiscie nie mozemy oddzielac jego doskonalego zycia od jego ofiarnej smierci ,bo przeciez jego smierc jest ukoronowaniem jego zycia ,mimo to samo jego cudowne zycie by nas nie zbawilo,nie dokonaloby przeblagania.
dopiero dzieki smierci chrystusa za nas zostaly zerwane lancuchy szatana i w jednorazowy nipowtarzalny sposob ukazala czym jest boza swietosc wobec grzechu i czym jest boza milosc do nas,jak okropny jest grzech w oczach bozych,jak absolutnie zgubionym i pelnym zla jest czlowiek,jak wielka jest moc szatana ,i ja zgubne sa skutki grzechu,oraz jak daleko szlo posluszenstwo i oddanie pana .
dlatego zmilosci do naszego zbawiciela wciaz otym przypominamy

1 Kor 11:26
26. Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie.(BT)

i to jest jedyna pamiatka ktora pan jezus pozostawil

Pt mar 18, 2005 10:31

No właśnie czytasz tylko te fragmenty które chcesz. Masz wyraźne słowa Jezusa:
- To jest Moje Ciało
- kto Go nie spożywa nie ma życia w sobie
- to czyńcie czyli powtarzajcie to co Ja robię czyniąc ten chleb Moim Ciałem
Nie wiem, jakie możesz mieć wątpliwości co do tych fragmentów. Chyba tylko wygoda, bo te nakazy są wymagające

Pt mar 18, 2005 15:34

Nie wiem, jakie możesz mieć wątpliwości co do tych fragmentów. Chyba tylko wygoda, bo te nakazy są wymagające

odp ;wygodna to ty jestes bo spozywasz tylko oplatek
panjezus mowi rowniez o kielichu nie tylko o chlebie

przeczytaj jeszcze raz moj post ktory wyjasnia jak ja rozumiem pamiatke smierci pana jezusa i co ona dla mnie znaczy

Pt mar 18, 2005 20:25

Wbrew pozorom wielokrotnie przyjmowałam Komunię pod dwiema postaciami, ale:
1. Jezus nakazuje spożywać Ciało aby mieć życie w sobie - w tym fragmencie nie ma o kielichu
2. Krew człowieka należy do jego ciała chyba się z tym zgodzisz...

Pt mar 18, 2005 20:47

No właśnie czytasz tylko te fragmenty które chcesz. Masz wyraźne słowa Jezusa:
- To jest Moje Ciało
- kto Go nie spożywa nie ma życia w sobie
- to czyńcie czyli powtarzajcie to co Ja robię czyniąc ten chleb Moim Ciałem

My nie mamy wątpliwości co do tych fragmentów, bo zarówno rahelix, jak i ja mówiliśmy, ze jest to ważne, ale naprawdę mam wrażenie, że nie rozumiesz tego co ja powtarzam już w którymś z koleji poście... Trzeba wypełniać WSZYSTKIE przykazania Jezusa, ale twierdząc, że jeśli ktoś nigdy nie przyjął komuni, nie ma dostępu do Królestwa Bożego zaprzeczasz słowom Jezusa, który powiedział do Dobrego łotra, ze ten pójdzie z Nim do Nieba :) Ten łotr nigdy nie brał komunii, a co więcej nie był prawdopodobnie nawet ochrzony (co zresztą nie ma znaczenia, skoro Biblia o tym nie mówi). On został zbawiony tylko i wyłącznie dzięki wierze, dzięki niczemu innemu. A dla nas powinno być oczywiste, że jeśli wierzymy, to wypełniamy wszystkie przykazania Boga, bo inaczej oddalamy się od niego i przestajemy być ludźmi wierzącymi. To tak jakby ktoś w momencie nawrócenia wypuścił się na jakąś dużą wysokość, którą tylko wypełniając przykazania Jezusa mozesz utrzymać. Jeśli nie będziesz ich wypełniać, to po prostu będziesz spadać, aż w końcu znajdziesz się na dole i zginiesz. Ale w momencie nawrócenia znajdujemy się na samej górze, co pozwala nam żyć.

Pt mar 18, 2005 22:45

Wbrew pozorom wielokrotnie przyjmowałam Komunię pod dwiema postaciami, ale:
1. Jezus nakazuje spożywać Ciało aby mieć życie w sobie - w tym fragmencie nie ma o kielichu

Agniulka w naszym Kosciele przyjmujemy Komunie Swieta w dwoch postaciach.Napisalem to aby w ten sposob zamknac usta sekciarzom do ktorych musze zaliczyc rahelixa i mu podobnych wprowadzajacych zgubne poglady na tym forum.

Pozdrawiam :)

So mar 19, 2005 0:27

odp.myslisz ze pan jezus tego nie wiedzial ze krew nalezy do ciala? a jednak mowi przy ustanowieni pamiatki o chlebie i kielichu

agniulka:
. Jezus nakazuje spożywać Ciało aby mieć życie w sobie - w tym fragmencie nie ma o kielichu

odp.dlatego jeszcze raz mowie ze to miejsce nie mowi o pamiatce smierci pana lecz jak juz wyjasnialem :

Jan. 6:35
35. Odpowiedział im Jezus: Ja jestem chlebem żywota; kto do mnie przychodzi, nigdy łaknąć nie będzie, a kto wierzy we mnie, nigdy pragnąć nie będzie.
(BW)

o takie spozywanie ciala i picie krwi jego chodzi

i jeszcze ra z potwierdzam to co krunch napisal ze uczestniczenie w pamiatce nikomu zbawienia nie daje

So mar 19, 2005 13:51

U was tj. swiadkow Jehowy tez wasi bracia i siostry przeklinaja i nawzajem sie nienawidza i zazdroszcza jedni drugim.Nie raz slyszalem i widzialem.

So mar 19, 2005 18:27

ale twierdząc, że jeśli ktoś nigdy nie przyjął komuni, nie ma dostępu do Królestwa Bożego zaprzeczasz słowom Jezusa, który powiedział do Dobrego łotra, ze ten pójdzie z Nim do Nieba :) Ten łotr nigdy nie brał komunii, a co więcej nie był prawdopodobnie nawet ochrzony (co zresztą nie ma znaczenia, skoro Biblia o tym nie mówi)

Proponuję jeszcze raz prześledzić moje wypowiedzi i dostrzec że wyraźnie mówię o tych, którzy MAJĄ MOŻLIWOŚĆ z tych sakramentów skorzystać. Ci jeżeli świadomie z nich rezygnują, sami zamykają się na źródło łaski. Ci którzy nie mają możliwości bez wątpienia mogą otrzymać łaskę na drodze nadzwyczajnej.
Natomiast twoja argumentacja przypomina następującą: Ponieważ Pan Jezus uleczył trędowatego to ja nie będę brał lekarstw na zapalenie płuc tylko modlił się o cud.
To się nazywa wystawianie Boga na próbę

So mar 19, 2005 19:37

odp.dlatego jeszcze raz mowie ze to miejsce nie mowi o pamiatce smierci pana lecz jak juz wyjasnialem :
Jan. 6:35 Odpowiedział im Jezus: Ja jestem chlebem żywota; kto do mnie przychodzi, nigdy łaknąć nie będzie, a kto wierzy we mnie, nigdy pragnąć nie będzie.(BW)
o takie spozywanie ciala i picie krwi jego chodzi

No niestety przy szerszej znajomości Pisma Świętego obala twoje teorie :) Gdyby "spożywanie Ciała Syna Człowieczego" oznaczało po prostu "słuchanie Jezusa" to nie byłoby najmniejszego powodu by Żydzi po usłyszeniu tych słów zgorszyli się i odeszli. A im na te słowa "Chlebem który ja dam jest Ciało Moje" prawie żołądkiem ruszyło ;)
Cytuj:
i jeszcze ra z potwierdzam to co krunch napisal ze uczestniczenie w pamiatce nikomu zbawienia nie daje

Zwyczajne niezrozumienie czym jest Eucharystia. Jest to UOBECNIENIE OFIARY CHRYSTUSA, a nie pamiątka przywieziona z wakacji żeby sobie popatrzeć i przypomnieć. A Uobecnienie Ofiary Chrystusa jest największym źródłem łask na tej ziemi

Rany ale się tu sekciarstwo mnoży szybciej niż króliczki wielkanocne ;)

So mar 19, 2005 19:43

agniulko prosze abys dobrze przeanalizowala ten rozdzial ale nie przy pomocy wyjasnien" ojcow kosciola "ale przy pomocy modlitwy

Hebr. 10:1-24
1. Albowiem zakon, zawierając w sobie tylko cień przyszłych dóbr, a nie sam obraz rzeczy, nie może w żadnym razie przez te same ofiary, nieprzerwanie składane rok w rok, przywieść do doskonałości tych, którzy z nimi przychodzą.
2. Bo czyż nie zaprzestanoby ich składać, gdyby ci, co je składają, nie mieli już żadnej świadomości grzechów, gdy raz zostali oczyszczeni?
3. Przeciwnie, one właśnie przywodzą na pamięć grzechy co roku.
4. Jest bowiem rzeczą niemożliwą, aby krew wołów i kozłów mogła gładzić grzechy,
5. Toteż, przychodząc na świat, mówi: Nie chciałeś ofiar krwawych i darów, Aleś ciało dla mnie przysposobił;
6. Nie upodobałeś sobie w całopaleniach i ofiarach za grzechy.
7. Tedy rzekłem: Oto przychodzę, Aby wypełnić wolę twoją, o Boże, Jak napisano o mnie w zwoju księgi.
8. Najpierw mówi: Nie chciałeś i nie upodobałeś sobie ofiar krwawych i darów, i całopaleń, i ofiar za grzechy, które przecież bywają składane według zakonu;
9. Potem powiada: Oto przychodzę, aby wypełnić wolę twoją. Znosi więc pierwsze, aby ustanowić drugie;
10. Mocą tej woli jesteśmy uświęceni przez ofiarowanie ciała Jezusa Chrystusa raz na zawsze.
11. A każdy kapłan sprawuje codziennie swoją służbę i składa wiele razy te same ofiary, które nie mogą w ogóle zgładzić grzechów;
12. Lecz gdy On złożył raz na zawsze jedną ofiarę za grzechy, usiadł po prawicy Bożej,
13. Oczekując teraz, aż nieprzyjaciele jego położeni będą jako podnóżek stóp jego.
14. Albowiem jedną ofiarą uczynił na zawsze doskonałymi tych, którzy są uświęceni.
15. Poświadcza nam to również Duch Święty; powiedziawszy bowiem:
16. Takie zaś jest przymierze, jakie zawrę z nimi Po upływie owych dni, mówi Pan: Prawa moje włożę w ich serca i na umysłach ich wypiszę je,
17. Dodaje: A grzechów ich i ich nieprawości nie wspomnę więcej.18. Gdzie zaś jest ich odpuszczenie, tam nie ma już ofiary za grzech.
19. Mając więc, bracia, ufność, iż przez krew Jezusa mamy wstęp do świątyni
20. Drogą nową i żywą, którą otworzył dla nas poprzez zasłonę, to jest przez ciało swoje,
21. Oraz kapłana wielkiego nad domem Bożym,
22. Wejdźmy na nią ze szczerym sercem, w pełni wiary, oczyszczeni w sercach od złego sumienia i obmyci na ciele wodą czystą;
23. Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo wierny jest Ten, który dał obietnicę;
24. I baczmy jedni na drugich w celu pobudzenia się do miłości i dobrych uczynków,
(BW)

N mar 20, 2005 21:03

N mar 20, 2005 21:28

Ciało otrzymał po to by móc wypełnić wolę Bożą w Męce
Ten fragment nawet ćwierćcieniem nie sugeruje, jakoby spożywanie Ciała polegało na pełnieniu woli a nie miało znaczenia dosłownego.
NACIĄGASZ CHŁOPIE PO SEKCIARSKU I TYLE
Widzisz tylko to o chcesz widzieć,
Życzę światła Ducha Świętego , pokory i nawrócenia w tej końcówce Wielkiego Postu

N mar 20, 2005 21:46

nie jestem swiadkiem jehowy
jestem chrzescijaninem

agniulka napisala:
Życzę światła Ducha Świętego , pokory i nawrócenia w tej końcówce Wielkiego Postu

odp. dla mnie wielki post trwa caly rok

Pn mar 21, 2005 18:50

Niezależnie od tego jak siebie nazwiesz NACIĄGASZ PO SEKCIARSKU I TYLE. Czytasz tylko to co odpowiada twojej teorii, ignorując wszystkie inne fragmenty

Pn mar 21, 2005 18:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona