Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Następna strona
 Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
Dural napisał(a):

Jak juz Kosciol mnie poslucha, w panstwie jednopartyjnym takich dylematow nie bedzie. Wiem co mowie!

Państwa jednopartyjne juz są w zaniku. Przed nami przyszłość tylko w samorządach, dla których jedynym dobrem to dobro kraju. Bez stronniczości partyjnych. Istnieją przeciez państwa, w których rządy powierza się samorządom. A jednostki, które próbują założyć partie polityczne, izoluje się jako niebezpieczne dla społeczeństwa (patrz: Hitler, Stalin). Przecież to partie polityczne rodzą zbrodniarzy wojennych!
Dopuki nie zlikwidujemy partii politycznych, puty będą wojny, nienawiść, itp.

Pn paź 25, 2010 10:25

Cytuj:
Daniel86AHAWA, Kościół niech się wtrąca do polityki, ale nich się nie wtrąca do prywatnych spraw ludzi, którzy sobie tego nie życzą. Tak się składa, że prawo świeckie obowiązuje wszystkich, a nie tylko katolików.

że niby jak będziesz maltretował swoją żone i dzieci to ja mam zamknąć oczy i udawać że nic się nie dzieje???

Dural, Kościół składa się z wyborców a więc ludzi którzy mają prawo głosu i dlatego zawsze będzie go słychać no chyba że powrócimy do reżimu komunistycznego albo jakiegoś innego. Wtedy będzie prześladowany tak jak ma to miejsce w innych krajach tzw. "tolerancyjnych".

Pn paź 25, 2010 10:59
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Przypuszczam, ze wlasnie ja zyje w takim panstwie "tolerancyjnym". Trzeba przyjechac, zobaczyc, wrocic i dopiero zaczac dyskutowac.
Jak na razie ten cudzyslow bardziej pasuje w zdaniu - Uwaga, "rzetelna" wypowiedz! :P

Pn paź 25, 2010 16:49

AHAWA, maltretowanie żony i dzieci łamie jedną z ważniejszych zasad liberalizmu: "wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna wolność drugiego". Więc maltretowanie żony i dzieci nie będzie legalne nawet w krajach liberalnych, a może nawet przede wszystkim w liberalnych.

Co rozumiesz pod pojęciem "prześladowanie Kościoła w 'tolerancyjnych' krajach"?

Pn paź 25, 2010 18:31

Dural napisał(a):
Przypuszczam, ze wlasnie ja zyje w takim panstwie "tolerancyjnym". Trzeba przyjechac, zobaczyc, wrocic i dopiero zaczac dyskutowac.
Jak na razie ten cudzyslow bardziej pasuje w zdaniu - Uwaga, "rzetelna" wypowiedz! :P

nikt Cie sila w Polsce nie trzyma, granice otwarte a jesli czuejsz sie przesladowany to pozwij kogo trzeba...

Daniel86, no więc sobie sam odpowiedziałeś. Co do prześladowania to proponuje przeczytać ten artykuł: http://fronda.pl/news/czytaj/wojujacy_a ... zy_to_samo

Wt paź 26, 2010 12:09
Zobacz profil WWW
Ależ silny jest nacisk by zamknąć Kościołowi usta...
To dobrze - znaczy że jest na swoim miejscu "znaku sprzeciwu".

Wt paź 26, 2010 14:36
zbanowany na stałe

Cytuj:
nikt Cie sila w Polsce nie trzyma, granice otwarte a jesli czuejsz sie przesladowany to pozwij kogo trzeba...

Dam prawa reke odciac, ze jestes zwolennikiem PiS! Ci ludzie sa zawsze sklonni do wyciagania pochopnych wnioskow. Gdybym mieszkal w Polsce, sladu by po PiSie nie bylo. Zdruzgotalbym was wrodzona, osobista powaga i nakazem kursow dobrego wychowania, ktorych zaden PiSowiec nie jest w stanie ukonczyc. :D
Cale szczescie i Kosciol zaczyna wyczuwac z kim ma do czynienia. Uschniecie jak ta galas neandertalska w rozwoju czlowieka!

Wt paź 26, 2010 16:02

Dural napisał(a):
Uschniecie jak ta galas neandertalska w rozwoju czlowieka!
To jest już kolejne POdżeganie do nienawiści.
Wyginiecie jak dinozaury - ten tekst pewnie też ty układałeś? Ile srebrników ci zapłacili?
Ileż w was jest nienawiści...

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt paź 26, 2010 17:46

Tak, wtrącanie się Kościoła w prawo ma sens a nawet jest koniecznością.

John Eldredge - Dzikie serce...

Wt paź 26, 2010 18:05

Dural napisał(a):
Dam prawa reke odciac, ze jestes zwolennikiem PiS! Ci ludzie sa zawsze sklonni do wyciagania pochopnych wnioskow. Gdybym mieszkal w Polsce, sladu by po PiSie nie bylo. Zdruzgotalbym was wrodzona, osobista powaga i nakazem kursow dobrego wychowania, ktorych zaden PiSowiec nie jest w stanie ukonczyc. :D
Cale szczescie i Kosciol zaczyna wyczuwac z kim ma do czynienia. Uschniecie jak ta galas neandertalska w rozwoju czlowieka!

co ma piernik do wiatraka? może też masz ochotę sobie postrzelać? znaczy nie mieszkasz w Polsce - czyli jesteś "wielkim patriotą" który podwinął ogon i uciekł... wielu jest takich szczekaczy na świecie nic tylko z pozycji wielkiego pana z dolarami mówić co się powinno w kraju zmienić a co nie... nie wiem gdzie jesteś ale się integruj ze środowiskiem w którym przyszło Ci żyć inaczej szczęśliwy nigdy nie będziesz...

co do teorii Darwina to też już trochę się pozmieniało... nie jesteś zaktualizowany...

Wt paź 26, 2010 21:13
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cytuj:
czyli jesteś "wielkim patriotą" który podwinął ogon i uciekł...

A przed kim niby ucieklem? Powstanie szykujecie? Ja nie wiedzialem! Dozbrojcie sie, to przyjade jak ten zdrajca Kosciuszko (nie wiem czy slyszales, ale byla taka swolocz).
Co to znaczy "wielki pan z dolarami"? Przykro Ci byc "malym bez?". Trzeba bylo sie uczyc, zreszta tacy tez potrzebni. Jeszcze pare lat robote znajdziesz, glowa do gory! :)
Darwin zaden polski patriota, nie ma co go przytaczac, tylko zdanie polskiego patrioty wazne.

Wt paź 26, 2010 22:06
Ahawa ma rację. Jakoś emigranci się najbardziej wymądrzają.

Wt paź 26, 2010 22:31

Elbrus napisał(a):
Ile srebrników ci zapłacili?

Że niby nie można być zwolennikiem PO? Że niby każdy, kto się podaje jako zwolennik PO, tak naprawdę tylko go udaje, bo jest przekupiony? Jak tu ufać Wam, zwolennikom PiS-u, skoro Wy już tak odlecieliście, że na każdym kroku widzicie teorie spiskowe?

AHAWA napisał(a):
wielu jest takich szczekaczy

Dlaczego wyrażanie poglądów, które się Wam nie podobają, nazywacie "szczekaniem" i "ujadaniem"? Czyżby byli równi i równiejsi? Czyli Wy macie prawo mówić, co chcecie i jest to tylko wyrażaniem poglądów, a my gdy coś powiemy, to jest to szczekaniem i ujadaniem?

Zakończę optymistycznie tą wypowiedź. Nieważne, co Wy uważacie. Ważne w demokracji, kto ma większość :)

Śr paź 27, 2010 9:47
zbanowany na stałe

Cytuj:
Ahawa ma rację. Jakoś emigranci się najbardziej wymądrzają.

Ile juz postow wypociles o potedze JPII, a zeby komus dopiec to i Jego praca w Watykanie Ci nie lezy? Nie jestes dumny z papieza-emigranta? :(
Tak sie sklada, ze wyjezdzaja ludzie nie bojacy sie trudnosci, a wiec wartosciowi. Ja przypuszczam, ze coraz wiecej Polakow bedzie pracowalo za granicami, bo one sie zacieraja. Tobie to nie grozi, z kilku powodow, mniej waznym jest fakt braku zapotrzebowania na brunatne koszule. Kazdy kraj ma swoje.
Wlasnie przed takich ludzi jak Ty i Ahawa Kosciol jest w klopotach. Wy nie macie w sobie nic wartosciowego, tylko ta swoja "racje" pogardzana przez spoleczenstwo, chec do robienia zamieszania i ubolewanie, ze nikt nie zauwaza Waszej wielkosci.

Śr paź 27, 2010 9:54
Dural napisał(a):
Tobie to nie grozi, z kilku powodow, mniej waznym jest fakt braku zapotrzebowania na brunatne koszule.
Ciekawe że lewacy zwykle pomawiają innych o nazizm - ideologię na wskroś lewicową...
Takie krzyczenie przez złodzieja "łapaj złodzieja"...

Śr paź 27, 2010 10:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Następna strona