Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 505 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34
 Obecność katolika na ślubie cywilnym 
Autor Wiadomość

Post Re: Obecność katolika na ślubie cywilnym
Daniel86, w tym temacie nie mowimy o osobach niewierzacych czy innowiercach tylko o katolikach.

Śr sie 04, 2010 18:14
Zobacz profil WWW

AHAWA napisał(a):
Daniel86, w tym temacie nie mowimy o osobach niewierzacych czy innowiercach tylko o katolikach.

Ale Ty twierdzisz, że jak ktoś jest niewierzący lub innowiercą, to nie grzeszy, co nie jest prawdą. Nie odpowiedziałeś na moje pytania z poprzedniego postu.

Daniel86 napisał(a):
Wyjaśnij, dlaczego w przypadku grzechów cudzołóstwa i braku ślubu kościelnego zadowalasz się napominaniem grzeszników, a w przypadku ślubu cywilnego musiało Cię aż nie być na uroczystości? Czyżby cudzołóstwo i brak ślubu kościelnego byli mniejszymi grzechami niż ślub cywilny?

Śr sie 04, 2010 18:22

Daniel86 napisał(a):
Ale Ty twierdzisz, że jak ktoś jest niewierzący lub innowiercą, to nie grzeszy, co nie jest prawdą. Nie odpowiedziałeś na moje pytania z poprzedniego postu.

nigdzie tak nie twierdze.

Daniel86 napisał(a):
Wyjaśnij, dlaczego w przypadku grzechów cudzołóstwa i braku ślubu kościelnego zadowalasz się napominaniem grzeszników, a w przypadku ślubu cywilnego musiało Cię aż nie być na uroczystości? Czyżby cudzołóstwo i brak ślubu kościelnego byli mniejszymi grzechami niż ślub cywilny?

przepraszam Cie Danielu ale ten temat ma juz ponad 30-sci podstron i jezeli je wszystkie przeczytasz to znajdziesz tam odpowiedz na te pytania gdyz juz kilka razy na podobne odpowiadalem a jezeli nie masz czasu lub ochoty ich odnalezc to trudno odpowiedzi miec nie bedziesz.

Śr sie 04, 2010 19:53
Zobacz profil WWW

AHAWA napisał(a):
MARKO2010 napisał(a):
Nie Ahawa, slub cywilny nie jest grzechem i nie moze nim byc, czegokolwiek by po nim malzonkowie nie uczynili. Grzechem sa te uczynki, ktore nie sa zgodne z dekalogiem. Oczywiscie brak slubu koscielnego nadaje pewien ciezar grzechom popelnianym po slubie cywilnym, jednak sam w sobie nie jest on zly.
Reasumujac, tak samo nie jest grzechem slub cywilny, jak nie jest grzechem brak slubu koscielnego.

toć przeca wyżej napisałem że sam w sobie grzechem nie jest... patrzałki Panu nowe potrzebne czy jak? ślub cywilny jest wynikiem ustawy, prawa świeckiego i tyle, ale jeśli katolicka para decyduje się tylko na prawo świeckie to nie jest już parą katolicką...

No moze i patrzalki nowe by sie przydaly. Ale co Panu Ahawie zaproponowac (moze wietrzenie przestrzeni między uszami?) gdy ma problemy z logicznym mysleniem?

Śr sie 04, 2010 20:15

MARKO2010, konkrety, konkrety... która logika sie nie podoba?:)

N sie 15, 2010 12:26
Zobacz profil WWW

AHAWA napisał(a):
Witam, mam dylemat. Jestem zaproszony na ślub cywilny (bez kościelnego) osób które do tej pory żyły w tak zwanym "wolnym związku" czyli konkubinacie, teraz pragną zalegalizować ten stan rzeczy wobec prawa polskiego gdyż w naszym kraju istnieje taka możliwość. Są to osoby ochrzczone ale nie praktykujące. Myślę nad tym zaproszeniem i mam wątpliwości czy powinienem iść na tą hucpę? Czy nie będzie raczej tak, iż jako wierzący, praktykujący chrześcijanin, katolik, swoją obecnością dam nieme przyzwolenie tym osobą na dalsze życie w nierządzie i wszelkie konsekwencje związane z tym czynem typu zniewolenia demoniczne ich samych, ich dzieci, próby samobójcze itd. itp.? Co o tym sądzicie jakbyście się zachowali, co Wam dyktuje sumienie? I na koniec, jeszcze takie pytanie, czy takie osoby nie powinny dokonać aktu apostazji, czy nie lepiej by było dla nich samych (pomijając kwestie świadomości moralnej i przeszkód jakie stawiają im inni ludzie na drodze do Prawdy)?

Ludzie bez przesady ;-)
Ja odnoszę wrażenie, że większość na tym forum ma problemy z sumieniem skrupulatnym. Przeczytałam jak narazie kilka wątków i tak to wygląda "z boku".
Dlaczego nie mógłbyś iść na taki ślub?

Moje pytanie.
Masz przyjaciół, którzy nie mogli wziąźć ślubu kościelnego, bo on rozwodnik.
Urodziło im się dziecko i mimo, że nie zyją po Bożemu bo brak slubu kościelnego
i przeszkoda ( on nie dostał unieważnienia ślubu kościelnego, więc nie powinno dojśc do kolejnego ślubu ) chcą wychować
mimo wszystko dziecko po chrzecijańsku.
Proszą Cię - - praktykującego katolika, głeboko wierzącego, abyś został chrzestnym. I co zrobisz?
Odmówisz?
Bo co?
Bo nie mają slubu kościelnego?
Bo dziecko jest wynikiem grzechu?

Tym bardziej powinieneś poczuć się do odpowiedzialności za to dziecko!
Aby dać mu wzór jak żyć jak prawdziwy katolik.
Rodzice nie dadzą mu tego wzoru w 100% ( nie mogą chodzić do komuni itp )
ale TY jako chrzestny - praktykujący katolik - TAK!

LUdzie nie szukajcie na siłę we wszystkim zła!

Wt paź 26, 2010 18:21

AHAWA, już nie chcę Cię przekonywać, bo widzę, że to niemożliwe. Nawet nie chciałeś odpowiedzieć wprost na moje pytanie, ale mam pytania. Jeśli ślub cywilny nazywasz "hucpą", bo nie jest on kościelnym ślubem, czy śluby w innych religiach też nazywasz "hucpą"? Czy Twoim zdaniem każdy bez względu na wyznawaną religię lub światopogląd powinien brać ślub kościelny? Czy na ślub innowierców też byś nie poszedł?

Śr paź 27, 2010 9:26

Daniel86 napisał(a):
Czy na ślub innowierców też byś nie poszedł?
Oto jest pytanie:
czy taki ślub jest zawierany przed Bogiem/bogiem, czy tylko przed urzędnikiem kościelnym
(no bo innych bogów nie ma).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr paź 27, 2010 11:20
Moderator

Czytałem wątek do momentu, w którym Ahawa napisał, że przez to rozstał się z dziewczyną... potem wybuchnąłem śmiechem i uznałem, że przeczytałem już dość.

Jezus przykazał przede wszystkim kochać. W moim mniemaniu, to co zrobił Ahawa było demonstracją niechęci i poczucia wyższości (choć oczywiście tego nie widzi). Ponadto taka postawa ośmiesza katolików, Kościół i wiarę. Jeszcze ten tekst, że Jezus też na koniec został sam... no, grunt to skromność.

Oczywiście większość osób w wątku (także katolików) nie zgadza się z Ahawą (a przykład z Jezusem jest tu chybiony, bo On swoim życiem dawał przykład raczej odmienny).

To wszystko przypomniało mi słowa znajomego z innego forum: "jeżeli jedna osoba mówi Ci, żeś koń - olewaj to i się śmiej, jeżeli dwie osoby tak twierdzą - zastanów się nad tym, jeśli natomiast trzy osoby kategorycznie mówią Ci, żeś koń - bierz chomąto, pług i w pole!"

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz paź 28, 2010 23:22

Elbrus, tu nie o to chodzi, czy śluby innowierców są przed Bogiem czy bogiem. Tak samo, jak w szacunku do innych religii nie chodzi o to, by te inne religie też wyznawać.

Pt paź 29, 2010 8:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 505 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34