Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
 Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
Daniel86 napisał(a):
Ale przecież ekskomunika powinna być karą a nie pokazówką. Kara powinna się należeć każdemu, kto wg Kościoła źle zrobił a nie tylko kozłom ofiarnym.
Nieprawda. Wg Biblii ekskomunika ma być jak najbardziej pokazaniem innym, czego nie powinni robić.

Cytuj:
Marek MRB, wypominasz Kamilo coś, co sam robisz, bo Ty z kolei nie odpowiadasz na moje posty. Czy nadal uważasz, że ludzi można obrażać tylko za to, że mają inne poglądy?
Na tak sformułowane pytanie odpowiem innym, identycznie sformułowanym: Czy nadal uważasz że wolno kraść i gwałcić ? :)

Wt lis 02, 2010 11:16

Marek MRB napisał(a):
Nieprawda. Wg Biblii ekskomunika ma być jak najbardziej pokazaniem innym, czego nie powinni robić.

Czyli Kościół pokazuje, że nie warto być posłem? Każdy kto decyduje się na in vitro albo jest lekarzem proponującym in vitro, ten nie zostanie ekskomunikowany, więc lepiej się opłaca być bezpłodną parą albo lekarzem - na to wychodzi.

Marek MRB, a czy ja twierdzę, że należy usprawiedliwiać ludzi, których uważamy za złych? Czy nie możemy się na wzajem pouczać bez obrażania i fałszywych oskarżeń? Czy czytałeś mój post mówiący, że ludzie mylą się, ale nie mylą się celowo, bo byłoby to zaprzeczeniem definicji mylenia się?

Nie można obrażać ludzi. Tym bardziej tych ludzi, którzy chcą dobrze i mają dobre intencje. Jeśli ktoś się myli, ale ma przy tym dobre intencje, bo nie można się mylić celowo, to powinniśmy mu to spróbować wyjaśnić, a nie obrażać go i wmawiać mu, że celowo chce źle, jakbyście lepiej wiedzieli, co myślą inni ludzie, lepiej niż oni sami.

Złodzieje i gwałciciele nie twierdzą, że robią dobrze i mają dobre intencje. Oni doskonale wiedzą, że robią źle, ale robią to w nadziei, że zostaną bezkarni. Więc porównanie lewicowców ze złodziejami i gwałcicielami jest nieadekwatne.

Ostatnio edytowano Wt lis 02, 2010 11:50 przez Daniel86, łącznie edytowano 1 raz

Wt lis 02, 2010 11:40
Daniel86 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):

Czyli Kościół pokazuje, że nie warto być posłem? Każdy kto decyduje się na in vitro albo jest lekarzem proponującym in vitro, ten nie zostanie ekskomunikowany, więc lepiej się opłaca być bezpłodną parą albo lekarzem - na to wychodzi.
Mylisz się.
Ekskomunika za zabicie nienarodzonego jest automatyczna - i zaciąga ją kazdy pomagający.

Cytuj:
Marek MRB, a czy ja twierdzę, że należy usprawiedliwiać ludzi, których uważamy za złych? Czy nie możemy się na wzajem pouczać bez obrażania i fałszywych oskarżeń? Czy czytałeś mój post mówiący, że ludzie mylą się, ale nie mylą się celowo, bo byłoby to zaprzeczeniem definicji mylenia się?

Nie można obrażać ludzi. Tym bardziej tych ludzi, którzy chcą dobrze i mają dobre intencje. Jeśli ktoś się myli, ale ma przy tym dobre intencje, bo nie można się mylić celowo, to powinniśmy mu to spróbować wyjaśnić, a nie obrażać go i sugerować, że celowo chce źle.
Naziści też twierdzili że sądzili że robią dobrze. I nawet niektórzy zapewne mówią to szczerze.

Cytuj:
Złodzieje i gwałciciele nie twierdzą, że robią dobrze i mają dobre intencje. Oni doskonale wiedzą, że robią źle, ale robią to w nadziei, że zostaną bezkarni. Więc porównanie lewicowców ze złodziejami i gwałcicielami jest nieadekwatne.
Jesli mowa o lewicowcach - masz rację, porównanie ich WINY jest nieadekwatne.
Tyle że ja pisałem nie o ich winie, tylko o ich SZKODLIWOŚCI.
Czytaj uważnie zamiast się pieklić.

Wt lis 02, 2010 11:50

Marek MRB, nikt Ci nie broni wyrażać poglądu, że lewicowe poglądy uważasz za złe, ale możesz przecież wyrażać swoje poglądy nie obrażając innych ludzi i szanując ludzi.

Ja się z nazistami nie zgadzam i uważasz, że ich poglądy są złe i szkodliwe, ale nie daje sobie prawa z tego powodu do ich obrażania i sugestii, że celowo chcą źle.

Czy nadal będziesz obrażać ludzi?

Wt lis 02, 2010 11:58
Daniel86 napisał(a):
Marek MRB, nikt Ci nie broni wyrażać poglądu, że lewicowe poglądy uważasz za złe, ale możesz przecież wyrażać swoje poglądy nie obrażając innych ludzi i szanując ludzi.

Ja się z nazistami nie zgadzam i uważasz, że ich poglądy są złe i szkodliwe, ale nie daje sobie prawa z tego powodu do ich obrażania i sugestii, że celowo chcą źle.
O co Ci w ogóle chodzi gościu ?
Przeczytaj dokładnie co napisałem i nie wmawiaj mi dziecka w brzuch.
To już się robi nudne - za każdym razem jak brak moim adwersarzom argumentów zaczynają mnie oskarżać o niestworzone rzeczy powstałe w ich wyobraźni.

Daniel86 napisał(a):
Czy nadal będziesz obrażać ludzi?
Czy nadal będziesz pił i bił żonę ?

Wt lis 02, 2010 12:02

Cytuj:
Cytuj:
Gdzie mordują dzieci? :o

Przy okazji in vitro

Chyba podobnie jak uprawianie seksu w dni bezpłodne kobiety. I to jeszcze z premedytacją wyliczone. Te biedne plemniki, przyszłe dzieci, trafi szlag, gdy zorientują się, że nie ma drugiego przyszłego dziecka, komórki jajowej... A wszystko przez te pary, które chcą zaspokoić swe zwierzęce potrzeby...
Do kryminału z nimi!

Wt lis 02, 2010 12:05
1.
Przykro słuchac kogoś kto nie odróżnia plemnika od zarodka ludzkiego. Można oczywiście próbować dyskutować, ale sensu to za bardzo nie ma
2.
Po co włączasz się w dyskusję o widzenie czegoś z punktu widzenia wiary (portal wiara.pl) skoro nie wierzysz ?

Wt lis 02, 2010 12:10

Marek MRB, mi chodzi tylko o to, że wszystkim ludziom należy się szacunek bez względu na to, jakie poglądy wyznają. Tym bardziej, że mają dobre intencje. Mów im, że Twoim zdaniem się mylą, ale bez obrażania ich. Przecież to możliwe.

Marek MRB napisał(a):
Czy nadal będziesz pił i bił żonę ?

Nie, bo nie pije i nie mam żony. Więc nawet gdybym chciał, to nie zrobię tego :)

Wt lis 02, 2010 12:14
Daniel86 napisał(a):
Marek MRB, mi chodzi tylko o to, że wszystkim ludziom należy się szacunek bez względu na to, jakie poglądy wyznają. Tym bardziej, że mają dobre intencje. Mów im, że Twoim zdaniem się mylą, ale bez obrażania ich. Przecież to możliwe.
A Ty nie bij żony. Przecież to możliwe.
Daniel86 napisał(a):
Nie, bo nie pije i nie mam żony. Więc nawet gdybym chciał, to nie zrobię tego :)
A ja nikogo nie obrażam.

I - w przeciwieństwie do Ciebie - nie imputuję takiego obrażania innym.
Czy teraz możemy już wrócić od bezpodstawnych zarzutów do tematu ?

Wt lis 02, 2010 12:17

Marek MRB, z jednej strony twierdzisz, że nikogo nie obrażasz, a drugiej zaś nie widzisz niczego złego w słowach takich jak: "lewak", "komuch" i "lewactwo". Ty powinieneś nie tylko twierdzić, że nie bijesz żony, ale także naprawdę powinieneś jej nie bić.

Marek MRB napisał(a):

Niestety dzisiaj muszę już kończyć. Może popołudniu coś napiszę, a jak nie, to dopiero jutro.

Wt lis 02, 2010 12:26
Daniel86 napisał(a):
Marek MRB, z jednej strony twierdzisz, że nikogo nie obrażasz, a drugiej zaś nie widzisz niczego złego w słowach takich jak: "lewak", "komuch" i "lewactwo". Ty powinieneś nie tylko twierdzić, że nie bijesz żony, ale także naprawdę powinieneś jej nie bić.

Nie, nie widzę. I nie wmawiaj mi że jak ktoś "mysli że robi dobrze" a jest komuchem to nie można na niego powiedzieć "komuch".
Zresztą sam mnie tu oskarżasz o-nie-wiadomo-co a czepiasz się słówek.

Daniel86 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):

Niestety dzisiaj muszę już kończyć. Może popołudniu coś napiszę, a jak nie, to dopiero jutro.
Tak myślałem. Na rzucanie błota na adwersarza czas masz, ale na dyskusję merytoryczną Ci nie starcza...

Wt lis 02, 2010 12:34

Daniel86 napisał(a):
A co jeśli ktoś nie uważa dania wyboru za grzech, bo uważa, że grzechem jest dopiero zły wybór, a nie prawo wyboru? W przypadku takiego kogoś danie prawa wyboru nie będzie niezgodne z sumieniem. Czy wtedy też będzie grzech?
Przygotowywane ustawy nie są "dawaniem prawa wyboru", bo ludzie nigdy nie byli go pozbawieni. Chodzi tu raczej o poświadczenie nawet nie neutralności państwa w tej kwestii, ale jego wsparcia w sytuacji, gdy ktoś zdecyduje się na in vitro (vide: refundacja z budżetu).

W sytuacji, gdy występuje konflikt między sumieniem a stanowiskiem Kościoła, katolik ma obowiązek postarać się zrozumieć argumenty Kościoła, by wpłynąć tym na swoje sumienie (przekonać się do nich). Jeżeli mimo to konflikt pozostanie, nie popełnia grzechu postępując zgodnie z własnym sumieniem. Tak przynajmniej rozumiem twierdzenia KKK w tej kwestii.

wieczny_student napisał(a):
Zadając pytanie o to miałem na myśli pary, które na in vitro się decydują, a lekarzy co najwyżej przy okazji. Przecież grzech polega na tym, że człowiek się na niego decyduje, a to przecież para decyduje, czy chce się zgodzić na in vitro czy nie.

Kościół twierdzi, że chce nałożyć ekskomunikę na posłów już za samo poparcie in vitra. Więc dlaczego nie nałoży ekskomuniki na ok. 70% społeczeństwa, bo tyle Polaków deklaruje zgodę na legalizacje in vitra? Myślę, że Acro dobrze odpowiedział na to pytanie.
A czemu taka powszechna ekskomunika miałaby służyć?

Cytuj:
Ale przecież ekskomunika powinna być karą a nie pokazówką. Kara powinna się należeć każdemu, kto wg Kościoła źle zrobił a nie tylko kozłom ofiarnym.
Taka kara nie różni się od zemsty. Ukaranie kogoś, jeśli nie czyni to świata lepszym, jest bezsensowne.

Kościół wierzy, że winy ludzkie zostały już odkupione, przez ofiarę Chrystusa. Dlatego nie ma sensu wymagać za nie jakiejś innej zapłaty, jakiejś kary. Kara stosowana być powinna jedynie jako narzędzie nawrócenia grzesznika, i ochrony innych przed złym wpływem.

Wt lis 02, 2010 12:58
wieczny_student napisał(a):
W sytuacji, gdy występuje konflikt między sumieniem a stanowiskiem Kościoła, katolik ma obowiązek postarać się zrozumieć argumenty Kościoła, by wpłynąć tym na swoje sumienie (przekonać się do nich). Jeżeli mimo to konflikt pozostanie, nie popełnia grzechu postępując zgodnie z własnym sumieniem. Tak przynajmniej rozumiem twierdzenia KKK w tej kwestii.
Ostrożnie - to nie jest aż tak proste.
Zatwardziałość źle ukształtowanego sumienia wszystkiego jeszcze nie usprawiedliwia.
Pojedźmy po bandzie - jeżeli uznam w swoim sumieniu że zabijanie "pasożytów" (bezdomnych itd) jest "dobre, dla nich samych i społeczeństwa" to jesli moje sumienie nie będzie mi tego wyrzucało - jestem OK i przystępuję po takim zabójstwie do Stołu Pańskiego ?

Nadto trzeba wyraźnie oddzielić sytuację sprawców (rodzice, lekarz, poseł głosujący za) od sytuacji osób trzecich które tylko mają jakies zdanie, nie wpływające na rzeczywistość.

Sprawcy muszą się liczyć z ekskomuniką automatyczną - za czyn.
Zresztą pozostawiając na boku sprawę winy - mam wątpliwości czy człowiek który ma tak dalece spaczone sumienie że nie jest w stanie go uzdrowić nauką Kościoła (nie bardzo to wierzę - myślę że po prostu nie chce tego zrobić) jest jeszcze tego Kościoła członkiem ?

Wt lis 02, 2010 13:21

Marek MRB napisał(a):
Nie, nie widzę. I nie wmawiaj mi że jak ktoś "mysli że robi dobrze" a jest komuchem to nie można na niego powiedzieć "komuch".

Nie można, bo to świadczy nie tylko o braku kultury z Twojej strony, ale także o sprzeczności Twoich poglądów. Z jednej strony potrafisz uwierzyć, że lewicowcy nie chcą źle, z drugiej zaś sugerujesz, że oni jednak chcą celowo źle nazywając ich lewakami i komuchami. Czy naprawdę nie widzisz tej sprzeczności?

Marek MRB napisał(a):
Tak myślałem. Na rzucanie błota na adwersarza czas masz, ale na dyskusję merytoryczną Ci nie starcza...

Wyobraź sobie, że mam rodzeństwo, a komputer tylko jeden. Z Twojej sygnatury wynika, że masz nowy komputer. Gratulację, ale wyobraź sobie, że nie każdy może sobie na to pozwolić. Czy wiesz, że mój pierwszy komputer jest narazie moim jedynym komputerem, a mam już go ok. 6 lat?
Tak poza tym to ja nie obrzucam Cię błotem tylko próbuję Ci wyjaśnić, że źle robisz moim zdaniem.

Marek MRB napisał(a):
Nadto trzeba wyraźnie oddzielić sytuację sprawców (rodzice, lekarz, poseł głosujący za) od sytuacji osób trzecich które tylko mają jakies zdanie, nie wpływające na rzeczywistość.

Ale ci ludzie, którzy popierają in vitro, ale nie mają na rzeczywistość wpływu, to potencjalni grzesznicy. Poza tym oni mają wpływ na rzeczywistość, bo to oni przecież wybierają rząd, to oni wypowiadają się w internecie, telewizji i innych mediach.

wieczny_student, in vitro jest bardzo drogie, więc nie jest to do końca prawdą, że teraz każdy też ma wybór.

Marek MRB napisał(a):
Ekskomunika za zabicie nienarodzonego jest automatyczna - i zaciąga ją kazdy pomagający.

Zacytowałem Marka MRB, ale pytanie kieruję do wszystkich. Czy to znaczy, że ~70% społeczeństwa może z dnia na dzień przestać być katolikami?

Wt lis 02, 2010 15:50
Daniel86 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):

Nie można, bo to świadczy nie tylko o braku kultury z Twojej strony, ale także o sprzeczności Twoich poglądów. Z jednej strony potrafisz uwierzyć, że lewicowcy nie chcą źle, z drugiej zaś sugerujesz, że oni jednak chcą celowo źle nazywając ich lewakami i komuchami. Czy naprawdę nie widzisz tej sprzeczności?
Jaka logika każe wyciągać z tego wniosek że on chcą źle ? Bo z pewnością nie jest to normalna logika zdań.

Cytuj:
Marek MRB napisał(a):

Wyobraź sobie, że mam rodzeństwo, a komputer tylko jeden. Z Twojej sygnatury wynika, że masz nowy komputer. Gratulację, ale wyobraź sobie, że nie każdy może sobie na to pozwolić. Czy wiesz, że mój pierwszy komputer jest narazie moim jedynym komputerem, a mam już go ok. 6 lat?
Wzruszające :)
A priorytety ustawiłeś sobie na dyskusję o mnie, a nie o watku ?
Cytuj:
Tak poza tym to ja nie obrzucam Cię błotem tylko próbuję Ci wyjaśnić, że źle robisz moim zdaniem.
Wybacz - nie jestem zainteresowany. Ale jak musisz to radzę po raz kolejny - załóż na mój temat wątek. Tu rozmawiamy o czym innym.

Cytuj:
Marek MRB napisał(a):

Ale ci ludzie, którzy popierają in vitro, ale nie mają na rzeczywistość wpływu, to potencjalni grzesznicy. Poza tym oni mają wpływ na rzeczywistość, bo to oni przecież wybierają rząd, to oni wypowiadają się w internecie, telewizji i innych mediach.
Tak, to Prawda. Każdy oddający głos powinien mieć tę świadomość

Cytuj:
Marek MRB napisał(a):

Zacytowałem Marka MRB, ale pytanie kieruję do wszystkich. Czy to znaczy, że ~70% społeczeństwa może z dnia na dzień przestać być katolikami?
Ekskomunika nie oznacza "zaprzestania bycia katolikiem".

Wt lis 02, 2010 16:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona