Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 11:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona
 ateizm czyli fanatyczna forma wiary 
Autor Wiadomość

Post Re: ateizm czyli fanatyczna forma wiary
Johnny99 napisał(a):
Poza tym nie rozumiem, w jaki sposób ateizm może być fajny (bądź niefajny, bądź w ogóle jakikolwiek inny),
skoro nic z niego nie wynika.
Johnny99 napisał(a):
Nie wynika z niego NIC.
Zgadzam się z powyższym.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lis 03, 2010 13:04

Bo widzisz Johny, z ateizmu nic nie musi wynikać. Nic z wyjątkiem tego, ze ateista nie wierzy w Boga. To jest tak proste, że aż pojąć tego nie możesz.

Śr lis 03, 2010 14:29

Cytuj:
Bo widzisz Johny, z ateizmu nic nie musi wynikać.

Ateizm, z którego nic nie wynika, jest niczym. Nic nie znaczy. Nie istnieje.

Cytuj:
Nic z wyjątkiem tego, ze ateista nie wierzy w Boga

Stwierdzenie, że z niewiary w Boga wynika niewiara w Boga nie ma żadnego sensu. Czy dla ateisty sformułowania "wiara w Boga", "ja nie wierzę w Boga", "wierzący wierzy w Boga" mają jakikolwiek sens?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano Śr lis 03, 2010 18:10 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz

Śr lis 03, 2010 18:06

Albowiem napisał(a):
Acro napisał(a):
Albowiem napisał(a):
Światopogląd, który nie zawiera żadnych poglądów na temat pochodzenia kosmosu, może jednak zostać uznany za niekompletny.

Może, choć nie wiem co np liberalizm czy egzystencjalizm mówi o powstaniu wszechświata, a raczej nikt sie tych ideologii nie czepia jako niekompletnych.

Jak słusznie zauważyłes, liberalizm i egzystencjalizm to ideologie, a nie światopoglądy.

Różnica miedzy światopoglądem a ideologią jest delikatna. Jeżeli już, to ideologia to wyższy poziom organizacji poglądów niz światopogląd, wiec tym bardziej powinno sie od nich oczekiwać, aby wyjasniały wszystko. A niekoniecznie zabierają się za powstanie wszechświata - i tragedii nie ma. Czemu wiec za taki drobny feler czepiać się już prostego poglądu, jakim jest ateizm?...

Śr lis 03, 2010 18:10

Johnny99 napisał(a):
Poza tym nie rozumiem, w jaki sposób ateizm może być fajny (bądź niefajny, bądź w ogóle jakikolwiek inny), skoro nic z niego nie wynika. Nie wynika więc z ateizmu nieinteresowanie się poczatkiem swiata, jak i nie wynika z niego to, że się jednego dnia można tym interesować, a następnego nie. Nie wynika z niego NIC.

To dokładnie tak samo jak z teizmu. Z samej w sobie wiary w Boga, również nie wynika absolutnie nic.

Śr lis 03, 2010 18:32

Ok Johnny, a więc ateizm albo nie istnieje albo coś z niego wynika. Co więc takiego wynika z ateizmu? Co ważnego i niesamowitego może wynikać z tego, ze ktoś nie wierzy w Boga? Oprócz tego, że nie jest osobą wierzącą? Co jeszcze? Rozumiem, że pomyliłem się w każdym zdaniu. Ok, wytłumacz mi czym jest ateizm i czego ja tu nie rozumiem.

Śr lis 03, 2010 19:03

Cytuj:
To dokładnie tak samo jak z teizmu. Z samej w sobie wiary w Boga, również nie wynika absolutnie nic.

A co to jest "sama w sobie wiara w Boga"?

Cytuj:
Co ważnego i niesamowitego może wynikać z tego, ze ktoś nie wierzy w Boga?

Rozumiesz znaczenie słowa "Bóg" i stwierdzenia "nie wierzyć w coś"?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lis 03, 2010 20:17

Jak z Tobą rozmawiam to nic nie rozumiem. Wyjaśnij proszę.

Śr lis 03, 2010 20:23

Johnny99 napisał(a):
A co to jest "sama w sobie wiara w Boga"?

Wiara w to, że teistyczny Bóg istnieje. Nic więcej z teizmu nie wynika.

Co w tym trudnego?

Śr lis 03, 2010 21:08

Johnny99 napisał(a):
Ateizm, z którego nic nie wynika, jest niczym. Nic nie znaczy. Nie istnieje.
Dlaczego więc wcześniej pisałeś:
Johnny99 napisał(a):
Nie wynika z niego NIC.
?? Czy uważasz, że ateizm nie istnieje?
Johnny99 napisał(a):
Czy dla ateisty sformułowania "wiara w Boga", "ja nie wierzę w Boga", "wierzący wierzy w Boga" mają jakikolwiek sens?
Jeśli nie mają sensu, to dlaczego (i jak?!) ateiści się nawracają?
Dzieje się to w jednej chwili, razem ze zrozumieniem powyższych sformułowań?
Dlaczego uważasz, że ateiści nie wątpią, nie zastanawiają się nad swoją wiarą i niewiarą?
Mam na myśli te wypowiedzi:
viewtopic.php?p=555155#p555155 (Pytania do ateistów. Myślę,że temat ciekawy i dla wierzących).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr lis 03, 2010 21:56

Acro napisał(a):
Różnica miedzy światopoglądem a ideologią jest delikatna. Jeżeli już, to ideologia to wyższy poziom organizacji poglądów niz światopogląd, wiec tym bardziej powinno sie od nich oczekiwać, aby wyjasniały wszystko.

Obawiam się, że mieszasz zakres uwzględnionych poglądów z ich "poziomem organizacji". Do tego istotne są jeszcze powiązania czysto teoretycznych poglądów z praktycznymi zasadami i prawem. Moim zdaniem różnice pomiędzy światopoglądem, a ideologią są następujące:

Światopogląd danej osoby to po prostu zbiór wszystkich poglądów tej osoby. Każda osoba ma więc dokładnie jeden światopogląd. Może on być lepiej lub gorzej zorganizowany, mieć większy lub mniejszy zakres. To już zależy od konkretnej osoby.

Ideologia zawiera pewien zbiór powiązanych ze sobą poglądów dotyczących pewnego konkretnego obszaru rzeczywistości. Poziom organizacji tych poglądów jest, jak zauważyłeś, wysoki. Ideologia jest mniej teoretyczna niż typowy światopogląd, ponieważ oprócz teoretycznych poglądów zawiera również powiązane z nimi zasady, zalecenia i wskazówki praktyczne. Zakres poglądów wchodzących w skład ideologii jest zwykle mniejszy, niż dla światopoglądu wykształconego człowieka, ponieważ wykształcony człowiek posiada poglądy na temat wielu różnych obszarów rzeczywistości, a nie tylko na temat jednego.

Przykład: Liberalizm jest ideologią, która zawiera tylko poglądy dotyczące społeczeństwa (w szczególności dotyczące polityki i gospodarki w społeczeństwie). Nie zawiera natomiast żadnych poglądów na temat np. powstania życia na Ziemi. Jeżeli ktoś jest liberałem, to jego światopogląd zawiera poglądy liberalne (poglądy zawarte w liberalizmie). Oprócz tego światopogląd liberała może też zawierać pewne poglądy dotyczące powstania życia na Ziemi, które w liberalizmie oczywiście nie są zawarte, bo dotyczą innego obszaru rzeczywistości.

Od ideologii nie wymaga się, aby wyjaśniały wszystko. Nikt normalny nie wymaga od liberalizmu, aby wyjaśniał w jaki sposób powstało życie na Ziemi.

Acro napisał(a):
Czemu wiec za taki drobny feler czepiać się już prostego poglądu, jakim jest ateizm?...

Ja się nie czepiam.

Śr lis 03, 2010 21:59

Cytuj:
Jak z Tobą rozmawiam to nic nie rozumiem. Wyjaśnij proszę.

To nie chodzi o rozmowę ze mną, tylko o Twoje przekonania. Twierdzisz, że jesteś ateistą - czyli nie wierzysz w Boga. Co to w takim razie jest ten Bóg, w którego nie wierzysz i co to znaczy, że w niego nie wierzysz? Wiesz, w co nie wierzysz? Wiesz co mówisz, kiedy mówisz, że nie wierzysz?

Cytuj:
Wiara w to, że teistyczny Bóg istnieje. Nic więcej z teizmu nie wynika.

Czy określenie "teistyczny Bóg" ma jakieś znaczenie? Czy te słowa coś znaczą? Czy wiesz, o czym mówisz, kiedy mówisz o "teistycznym Bogu"?

@Elbrus: sorry, ale jedynym odczuciem jakie mam czytając twoje posty jest poczucie całkowitego niezrozumienia sensu moich wypowiedzi, bo czytasz je tak dosłownie i literalnie, że nawet nie wiem, od czego mam zacząć odpowiedź. Żaden wątek tego nie udźwignie. Zatem jeśli naprawdę ci zależy (w co absolutnie wątpię), to proponuję osobny wątek albo pm.

Cz lis 04, 2010 16:49

Johnny99 napisał(a):
Zatem jeśli naprawdę ci zależy (w co absolutnie wątpię),
Nie bądź wątpiącym - to się przeradza w fanatyzm (ateizm).
Johnny99 napisał(a):
to proponuję osobny wątek albo pm.
A w czym tamten wątek jest nieodpowiedni?
Za PM dziękuję, ale nie skorzystam - wolę otwartą rozmowę.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 04, 2010 17:09

Johnny99 napisał(a):
Czy określenie "teistyczny Bóg" ma jakieś znaczenie? Czy te słowa coś znaczą? Czy wiesz, o czym mówisz, kiedy mówisz o "teistycznym Bogu"?

Czy określenie "określenie" ma jakieś znaczenie? Czy to słowo coś znaczy?

Wysiadam w takim momencie.

Cz lis 04, 2010 17:13

Johnny99 napisał(a):
Czy określenie "teistyczny Bóg" ma jakieś znaczenie?
Tak, ma. Np. Albert Einstein używał nagminnie słowa "Bóg" wszędzie tam, gdzie chciał poetycko wtrącić coś o prawach fizyki, zjawiskach dużej skali czy przyrodzie ogółem. Choć sam deklarował się jako ateista. To właśnie z powodu takich jego wypowiedzi dziś kreacjoniści jeżdżą na jego cytatach jak na łysej kobyle.

Johnny99 napisał(a):
Co to w takim razie jest ten Bóg, w którego nie wierzysz i co to znaczy, że w niego nie wierzysz? Wiesz, w co nie wierzysz? Wiesz co mówisz, kiedy mówisz, że nie wierzysz?
Sprawa z ateistą i wiarą w naszego (chrześcijańskiego) Boga jest identyczna, jak z Panem, panie Johnny i Zeusem czy Odynem. Czy Pan wie, że nie wierzy w Zeusa? Czy Pan wie, co mówi, kiedy mówi, że nie wierzy w Odyna? To chyba jasne?

Cz lis 04, 2010 17:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona