Jeżeli Bóg jest wszechmogący czy może przestać być Bogiem?
Autor |
Wiadomość |
devour
|
 Jeżeli Bóg jest wszechmogący czy może przestać być Bogiem?
Taki mały dylemat.
|
Śr lis 03, 2010 11:29 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Jeżeli Bóg jest wszechmogący czy może przestać być Bogie
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lis 03, 2010 11:31 |
|
 |
niki
|
Jezus stał się człowiekiem i umarł dla naszego zbawienia
|
Śr lis 03, 2010 12:37 |
|
|
|
 |
devour
|
niki napisał(a): Jezus stał się człowiekiem i umarł dla naszego zbawienia I wszystko jasne.
|
Śr lis 03, 2010 12:58 |
|
 |
niki
|
Też tak myślę
|
Śr lis 03, 2010 12:59 |
|
|
|
 |
niki
|
Też tak myślę
|
Śr lis 03, 2010 13:03 |
|
 |
devour
|
niki napisał(a): Też tak myślę Tylko to stawia jedno, fundamentalne pytanie (abstrahując już od faktu, że Twoja odpowiedź nie jest odpowiedzią na moje pytanie) - po co? Po co Bóg zstąpił z Niebios stając się Jezusem? Po co umarł za nasze grzechy, skoro jesteśmy jego dziełem stworzenia, powstałym na jego podobieństwo? Skoro jest Wszechmogący, to dlaczego Lucyfer zbuntował się, a Bóg nie ma nad nim kontroli? Jeżeli nie ma, to nie jest Wszechmogący, a jeżeli ma, to działania Diabła są działaniami Boga. A skoro my, tu na Ziemi, wykonujemy wolę Bożą, to po jaką cho... umierać za swoje własne decyzje?
|
Śr lis 03, 2010 15:29 |
|
 |
Tutte
|
Pierwsza odpowiedź jaka mi się nasunęła(raczej pytanie)-może ale po co?W jakim celu miałby przestać być Bogiem? I jeszcze tak myślę-to,że jest Wszechmogący nie znaczy,że jest "wszechmuszący",czyli,że jak może wszystko,to zaraz musi to zrobić.Uważam,że wszechmoc Boga przejawia się w tym właśnie,że może zrobić wszystko,ale celowo się powstrzymuje przed określonym działaniem w ściśle określonym celu.
|
Śr lis 03, 2010 15:57 |
|
 |
niki
|
Uważam że odpowiedziałam Ci konkretnie i właściwie na twoje pytanie, czyli : "Czy Bóg wszechmogący może przestać być Bogiem ?". Jezus stał się człowiekiem, zmienił się z Boga w człowieka.
Coś chyba prowokujesz do dyskusji bo najpierw napisałeś " I wszystko jasne". A twój kolejny post to już zadawanie innych pytań. Na pewno jeśli Bóg stworzył nas na swój obraz i podobieństwo to nie znaczy że stworzył nas Bogami nie jesteśmy idealni w szczególności jeśli chodzi o sferę duchową. Bóg ma kontrolę nad Lucyferem i pozwala na to żeby na tym świecie działał, dlaczego na to jest też pewnie wiele odpowiedz np. żeby ludzi doświadczać "sprawdzać" taki jest plan Boży i tajemnica.
|
Śr lis 03, 2010 17:15 |
|
 |
niki
|
Myślę że każdą istotę którą Bóg stworzył obdarzył wolną wolą i także anioł mógł z tego skorzystać i niestety odwrócił się od Boga chcąc być równym, myśląc że jest równy Bogu a nawet "lepszy" .
|
Śr lis 03, 2010 17:26 |
|
 |
devour
|
Owszem, moja wcześniejsza odpowiedź znalazła się tutaj w formie sarkazmu. Przypuszczałem, że będzie dobrym wstępem oraz delikatną sugestią z mojej strony, abyś rozwinął swoją wypowiedź.
Jeżeli Bóg zmienił się w Jezusa/człowieka, to znaczy, że koncepcja Świętej Trójcy w której objawia się Pan: Bóg, Jezus i Duch Święty jest nieprawdziwa, ponieważ Bóg będący Jezusem/człowiekiem nie jest już Bogiem, gdyż tak jak piszesz, wykorzystał swą Wszechmoc by przestać być Bogiem. Lecz mimo to, Jezus mówił, że w nim jest Królestwo Niebieskie, że On jest Bogiem, jednością. Zatem wynika z tego, że Bóg zmienił się w człowieka, aby nas wszystkich oszukać, ponieważ wcale nie wyzbył się swoich boskich mocy?
Piszesz, że Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo, ale sprawił byśmy w sferze duchowej byli niedoskonali. Czy zatem Bóg również jest w tej materii niedoskonały? Na to wygląda, skoro kontroluje Lucyfera i jego działania. Co więcej, służy mu on pomocą jako swoiste narzędzie kontroli, testowania i doświadczania ludzi. Zatem jest częścią boskiego dzieła, boskiego planu. Działania Diabła, zamęt, chaos, zwątpienie, podżeganie do niewiary jest tak naprawdę wolą Boga. I tutaj pojawia się pewna delikatna sprzeczność, ponieważ w swoim kolejnym poście piszesz, że każdemu nadano wolną wolę i Lucyfer miał prawo zbuntować się przeciwko Bogu (i de facto to zrobił).
Zatem pozwól, reasumując, ja to zrozumiałem tak: Bóg nie mógł kontrolować Lucyfera, ponieważ obdarzył go wolną wolą. Lecz w momencie, w którym Lucyfer zbuntował się przeciw Bogu, Bóg zesłał go na wieczne potępienie - jako karę - za to, że dzięki temu aktowi Bóg odzyskał kontrolę nad Diabłem i zaczął "wykorzystywać" go jako swoje narzędzie w doświadczaniu człowieka?
|
Śr lis 03, 2010 18:12 |
|
 |
R6
|
Nachodzi mnie jeszcze jedno pytanie. Skąd i po co u szatana pojawiło się uczucie pychy? Czy bez niego nie jest możliwa wolność.? Przecie Bóg jest wolny a obce są mu złe uczucia.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr lis 03, 2010 18:39 |
|
 |
filippiarz
|
IMHO, wg tradycyjnych filozofii wszystko jest ograniczone swoją naturą, bo byty sie w niej zawierają i nią definiują. Bóg jest ograniczony swoją boską naturą - np. nie może czynić zła (nie może nawet chcieć). Gdyby Bóg zmienił swoją boską naturę, nie byłby już Bogiem, byłby ex-Bogiem. Jego wszechmoc jest raczej związana z bytami stworzonymi, a nie jego natury, ta jest stała.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr lis 03, 2010 20:43 |
|
 |
Witold
|
filippiarz napisał(a): Bóg jest ograniczony swoją boską naturą - np. nie może czynić zła (nie może nawet chcieć). Zatem opowieści o jego wszechmocy są mocno przesadzone. Ba, to wręcz sugeruje, że Bóg jest wyraźnie czymś ograniczony i ma ponad sobą jakieś prawa, którym się podporządkowuje i których nie może zmienić.
|
Pt lis 05, 2010 10:11 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Nachodzi mnie jeszcze jedno pytanie. Skąd i po co u szatana pojawiło się uczucie pychy? Ja mam inne. Co taka pycha daje w swiecie duchow? Podziwiaja, ze szybciej przez sciane przenika?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt lis 05, 2010 12:33 |
|
|
|