Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Jahwe nakazuje zabijać 
Autor Wiadomość

Post Re: ŚJ a koniec świata
Marek MRB napisał(a):
1
Tłumaczyłem już że słowo to oznacza "nie morduj". Ale widzę że wolisz być w zgodzie ze swoimi poglądami, niż z tekstem Biblii.
ja w każdym przekładzie mam: "nie zabijaj."

Bez komentarza. Kto myśli, temu wystarczy.

"Kto myśli że stoi niech uważa aby nie upadł."
Bardziej od myślenia potrzeba jest znajomość języka .
A WYMYSŁY W RODZAJU "KTO MYŚLI TEMU WYSTARCZY " TO IDIOTYZM.
Albo cytujesz Biblie albo swoje "myślenie"

Cytuj:
Ale się nie dziwię, bo takich wersetów jest tam mnóstwo…
nie pomyliłem się.
przytoczyłem że nie wolno zabijać ponieważ za zabicie jest kara.

Śmierci...

Jaka by to nie była kara to jest ona za zabicie innej osoby .
Czyli wolno zabijać czy nie wolno?

Cytuj:
nie .Dopóki apostołowie głosili żydom nie był im potrzebny miecz ponieważ :
1 każdy żyd miał obowiązek ich przyjąć i gościć (dać się ogrzać , dać jeść i przenocować).
2 kiedy poszli głosić poganom którzy nie mieli takich zwyczajów apostołowie musieli ogrzać się sami(miecz jest niezły do gałęzi na ogień), musieli sami się wyżywić(miecz pomaga coś upolować np kreta) i musieli nocować gdziekolwiek (na przykład w lesie i tu również do obrony potrzebny był miecz)

Odpowiedź jak w p.1

brak argumentów przejawia się takimi właśnie odpowiedziami.
Zawsze i wszędzie.
To się nazywa bezsilność.

Cytuj:
przytoczyłem ci co powiedział Jezus.
A jeśli ktoś uderzy dziewczynkę to jest policja aby go złapać.

Czyli nie będziesz bronił dziewczynki, tylko wołał "Policja, Policja !" , tak ????! :o
Tylko - biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś na temat karania i przemocy - to też nic nie pomoże. Policjant - o ile nie będzie ateistą - wg Twoich nauk też nie może zareagować siłą.

Jeśli spadnie meteoryt na mój dom tez nic nie mogę zrobić.
Policjant mnie nie interesuje . Mówimy o człowieku który chce przestrzegać zasad Biblijnych.
I policjant nie musi zabijać mieczem od razu. Mogą go złapać

Cytuj:
Chyba nie mówisz ze jeśli ktoś uderza dziewczynkę to ty go mieczem zabijasz.?

Nie mówiłem o mieczu - mówiłem wyraźnie o uzbrojonym w nóż przeciwniku. I o tym że starcie z nim może się skończyć śmiercią któregoś z Was (no, nie piszę że Twoją, Ty będziesz wołał policję podczas gdy bandyci będą katować dziewczynkę).

Możesz nawet go zastrzelić. Pokroić na kawałki spalić żywcem.
Tyle że nijak ma się to do Biblii w której Paweł mówi :
(19) Umiłowani, nie wymierzajcie sami sobie sprawiedliwości, lecz pozostawcie to pomście [Bożej]. Napisano bowiem: Do Mnie należy pomsta.

Śr lis 03, 2010 21:39
formek1 napisał(a):
Bardziej od myślenia potrzeba jest znajomość języka .
A WYMYSŁY W RODZAJU "KTO MYŚLI TEMU WYSTARCZY " TO IDIOTYZM.
Dokładnie !
Kto proponuje większy idiotyzm - ten kto polega na tłumaczeniach czy kto odwołuje się do tekstu oryginalnego ?

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Śmierci...
Jaka by to nie była kara to jest ona za zabicie innej osoby.
Nie za zabicie, a za zamordowanie.
Przytaczasz biblijny nakaz zabicia (w wyniku procesu prawnego) mordercy jako "dowód" na zakaz wykonywania kary śmierci
To - cytując Ciebie - "idiotyzm".

Cytuj:
Zawsze i wszędzie.
Rzeczywiście, wobec pewnego poziomu głupoty jestem bezsilny :)
Jak byś chłopie wiedział czym był i ile kosztował wówczas miecz to byś nie opowiadał tu bajek o kupowaniu miecza w celu narąbania chrustu.

Cytuj:
Cytuj:
Czyli nie będziesz bronił dziewczynki, tylko wołał "Policja, Policja !" , tak ????! :o
Tylko - biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś na temat karania i przemocy - to też nic nie pomoże. Policjant - o ile nie będzie ateistą - wg Twoich nauk też nie może zareagować siłą.

Policjant mnie nie interesuje . Mówimy o człowieku który chce przestrzegać zasad Biblijnych.
Primo : uzbrojonego napastnika zwykle nie da się złapać bez przemocy (zwłaszcza jak wie że policja przejęta Twoimi naukami nie może jej używać...)
Secundo: policji może nie być w pobliżu.
I co ? Pozwolisz zakatować dziecko by przypadkiem nie uszkodzić bandyty ?
Tak czy nie ?

Cytuj:
Cytuj:
mówiłem wyraźnie o uzbrojonym w nóż przeciwniku. I o tym że starcie z nim może się skończyć śmiercią któregoś z Was (no, nie piszę że Twoją, Ty będziesz wołał policję podczas gdy bandyci będą katować dziewczynkę).

(19) Umiłowani, nie wymierzajcie sami sobie sprawiedliwości, lecz pozostawcie to pomście [Bożej]. Napisano bowiem: Do Mnie należy pomsta.
A co ma pomsta do obrony osoby zagrożonej przez bandytę, hę ?
Jak tak czytasz biblię to nic dziwnego że CI takie absurdy wychodzą...

Śr lis 03, 2010 23:00

Post Re: Jahwe nakazuje zabijać
VI przykazanie zawiera myśl "nie morduj" i tu trzeba oddać słuszność Markowi.
A co najciekawsze wśród polskich przekładów to właśnie PNŚ oddaje je jako "Nie wolno ci mordować" (Pwp 5:17)
Zakaz nie mógł dotyczyc zabijania bo:
1. Zabić można również zwierze, ale nigdy nie powiemy że 'zwierze zostało zamordowane'. Pojęcie "morderstwa" odnosi się do cżłowieka.
2. Morderstami nie były wykonane przez Boga wyroki śmierci (pośrednio lub bez) - Sodoma, Potop, Kananejczycy z racji tego że:
3. Prawowita władza (w tym Boska) ma prawo wydawać i wykonywać wyroki śmierci. Wykonanie wyroku kary głównej na złoczyńczy jest bez watpienia zabiciem go ale nie jest morderstwem.
4. Gdyby przyjąc że nie wolno zabijać, grzechem byłoby zabicie napsatnika podczas obrony koniecznej (zakłądając że nie zostały przekroczone jej granice). Tymczasem etyka chrześcijańska chyba wszystkich wyznań rozgrzesza zabicie napastnika w trakcie ochrony własnego życia lub swoich bliskich.
Jedynie część religii rozciąga ostatni punkt na 'obrone ojczyzny' tworząc koncepcje 'wojny sprawiedliwej' - i to jedynie jest dyskusyjne.

Wychodzi na to że "morderstwo" to bezprawne pozbawienie kogoś życia i tego własnie zakazuje przykazanie.

Pozdrawiam

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz lis 04, 2010 10:47

Marek MRB napisał(a):
[

Jaka by to nie była kara to jest ona za zabicie innej osoby.

Nie za zabicie, a za zamordowanie.
Przytaczasz biblijny nakaz zabicia (w wyniku procesu prawnego) mordercy jako "dowód" na zakaz wykonywania kary śmierci
To - cytując Ciebie - "idiotyzm".

przytaczam zakaz zabijania .
nie zmieniaj tematu .
Nie dyskutujemy o procesie prawnym tylko czy był zakaz zabijania człowiek przez człowieka.
A taki zakaz był.
Nie wolno zabijać.

Konsekwencje to zupełnie inny temat.

Cytuj:
Zawsze i wszędzie.

Jak byś chłopie wiedział czym był i ile kosztował wówczas miecz to byś nie opowiadał tu bajek o kupowaniu miecza w celu narąbania chrustu.

taaak.
zapewne uczniowie Jezusa mieli samurajskie miecze warte tyle co wioska razem z chłopami.
A ja chłopie wiem ile kosztował miecz w tamtych czasach .przynajmniej te miecze na które mogli pozwolić sobie uczniowie.
(36) Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!
więc pewnie był to taki miecz jak dzisiejsze długie noże jakieś 40-50 cm.

Bo cena mówi o jakości tego miecza.

Cytuj:
Cytuj:

Primo : uzbrojonego napastnika zwykle nie da się złapać bez przemocy (zwłaszcza jak wie że policja przejęta Twoimi naukami nie może jej używać...)

nie zmieniaj tematu.
piszemy o zabijaniu. nie interesuje mnie czy użyli przemocy czy gazu czy paralizatora.
Nie zabija się człowieka i tyle.

Cytuj:
Secundo: policji może nie być w pobliżu.
I co ? Pozwolisz zakatować dziecko by przypadkiem nie uszkodzić bandyty ?
Tak czy nie ?

nie dyskutujemy co ja zrobię tylko co mówi Biblia o zabijaniu ..
Nawet o zabijaniu bandyty.
Przypadkowo to nawet mogę zabić niewinnego człowieka jadąc samochodem.
Ale nie rozmawiamy o przypadku tylko o celowym zabijaniu.

Cytuj:
mówiłem wyraźnie o uzbrojonym w nóż przeciwniku. I o tym że starcie z nim może się skończyć śmiercią któregoś z Was (no, nie piszę że Twoją, Ty będziesz wołał policję podczas gdy bandyci będą katować dziewczynkę).

A co ma pomsta do obrony osoby zagrożonej przez bandytę, hę ?
Jak tak czytasz biblię to nic dziwnego że CI takie absurdy wychodzą...

To ty wymyślasz absurdy z maltretowana dziewczynką.

Cz lis 04, 2010 13:42

arcana85 napisał(a):
VI przykazanie zawiera myśl "nie morduj" i tu trzeba oddać słuszność Markowi.
A co najciekawsze wśród polskich przekładów to właśnie PNŚ oddaje je jako "Nie wolno ci mordować" (Pwp 5:17)
Zakaz nie mógł dotyczyc zabijania bo:
1. Zabić można również zwierze, ale nigdy nie powiemy że 'zwierze zostało zamordowane'. Pojęcie "morderstwa" odnosi się do cżłowieka.
2. Morderstami nie były wykonane przez Boga wyroki śmierci (pośrednio lub bez) - Sodoma, Potop, Kananejczycy z racji tego że:
3. Prawowita władza (w tym Boska) ma prawo wydawać i wykonywać wyroki śmierci. Wykonanie wyroku kary głównej na złoczyńczy jest bez watpienia zabiciem go ale nie jest morderstwem.
4. Gdyby przyjąc że nie wolno zabijać, grzechem byłoby zabicie napsatnika podczas obrony koniecznej (zakłądając że nie zostały przekroczone jej granice). Tymczasem etyka chrześcijańska chyba wszystkich wyznań rozgrzesza zabicie napastnika w trakcie ochrony własnego życia lub swoich bliskich.
Jedynie część religii rozciąga ostatni punkt na 'obrone ojczyzny' tworząc koncepcje 'wojny sprawiedliwej' - i to jedynie jest dyskusyjne.

Wychodzi na to że "morderstwo" to bezprawne pozbawienie kogoś życia i tego własnie zakazuje przykazanie.

Pozdrawiam

O ile nawet mógłbym się z tym zgodzić, to po co tłumacze Biblijni tłumacza sobie inaczej niż wy wiecie, że powinno być tłumaczone?

Oznacza to, że albo oni nie mają o tłumaczeniu pojęcia albo wy.
skoro pojęcia nie mają oni to i inne słowa mogą tłumaczyć sobie jak chcą.
Dlaczego zatem nikt do tej pory tego nie zmienił skoro to błędne tłumaczenie?

4
Co do obrony koniecznej.
Jeśli obroną konieczną była chęć zabicia, a nie unieszkodliwienia napastnika, to już jest morderstwo, według tego co napisałeś.

3
Prawowita władza ma prawo też torturować, wysłać na Syberię, czy do obozu zagłady.
Niestety nie interesuje mnie to co robią ludzie w tym względzie tylko czy w Biblii jest zakaz zabijania(mordowania).

Etyka chrześcijańska niestety działa tak:
"każdy sobie rzepkę skrobie" .

Jak im pasuje wojna to wolno zabijać w imię ojczyzny .
A jak im pasuje co innego to wymyślają sobie dziewczynkę która napadło 18 gwałcicieli i jeden Marek sprawiedliwy(i rozumiejący nakazy Jezusa) wszystkich ich ma prawo pozabijać.

A z Jego przykładu wynika że nigdy nie był w takiej sytuacji.
I ten jego przykład jest idiotyczny.

Cz lis 04, 2010 13:57
formku,
napisałem i zacytowałem co trzeba.
Ping-Pong mnie nie interesuje.

Cz lis 04, 2010 14:14

Marek MRB napisał(a):
formku,
napisałem i zacytowałem co trzeba.

to tak jak ja.

Cz lis 04, 2010 16:39

W katolickiej Biblii Tysiaclecia i Katechizmie Kosciola Katolickiego jest "nie zabijaj", wiec katolikow obowiazuje ta wersja. Jesli ktos twierdzi, ze powinno byc "nie morduj" to dlaczego w Biblii jest inaczej?

Pt lis 05, 2010 19:05
bubek napisał(a):
W katolickiej Biblii Tysiaclecia i Katechizmie Kosciola Katolickiego jest "nie zabijaj", wiec katolikow obowiazuje ta wersja.
Nie.
Katolików obowiązuje - zgodnie zresztą z II Listem Piotra - wykład Kościoła, który znajdziesz w Katechiźmie.
Cytuj:
Jesli ktos twierdzi, ze powinno byc "nie morduj" to dlaczego w Biblii jest inaczej?
"Nie morduj" jest bliższym tłumaczeniem, ale też nie doskonałym (np. obejmuje także uważanie żeby kogoś nie zabić nieumyślnie, co nie podpada pod "nie morduj"). Słowa hebrajskie często nie mają swoich bezośrednich odpowiedników w polskim.
Jedno jest pewne: V przykazanie nie obejmuje - przynajmniej w brzmieniu z Ksiąg Mojżeszowych - ani zabicia kogoś np. w samoobronie, ani wykonania wyroku sądowego.

So lis 06, 2010 13:21

Marek MRB napisał(a):
Jedno jest pewne: V przykazanie nie obejmuje - przynajmniej w brzmieniu z Ksiąg Mojżeszowych - ani zabicia kogoś np. w samoobronie, ani wykonania wyroku sądowego.

(8) Jeśli zbudujesz nowy dom, uczynisz na dachu ogrodzenie, byś nie obciążył swego domu krwią, gdyby ktoś z niego spadł.
spadnięcie z dachu to przypadek a mimo za niezabezpieczenie dachu odpowiednim ogrodzeniem można było odpowiadać jak za zabicie.

Tym bardziej zabicie kogoś w inny sposób było traktowane jak morderstwo i podpadało pod:
" życie za życie".

Tylko wyrok boży usprawiedliwiał uśmiercenie kogoś .

Poza tym zostań tłumaczem skoro wiesz lepeij jak powinna być tłumaczona Biblia.

So lis 06, 2010 16:34
Formku,
1.
Umiesz czytać ? Przecież właśnie napisałem że V przykazanie OBEJMUJE "zakaz" zabijania kogoś niechcący
Natomiast NIE obejmuje wyroku sądowego i zabicia na wojnie.
2
Ja się powołuję właśnie na tłumaczy, którzy w tej sprawie są całkowiecie zgodni
3.
Z tłumaczami w 100% zgodna jest Biblia, która w tym samym prawie w którym umieszczony jest Dekalog nakazuje zabijanie w wyniku wyroku sądowego

Więc proszę, już nie mąć, tylko przyjmij to jest w Biblii.

So lis 06, 2010 17:54

Marek MRB napisał(a):
Formku,
1.
Umiesz czytać ? Przecież właśnie napisałem że V przykazanie OBEJMUJE "zakaz" zabijania kogoś niechcący
Natomiast NIE obejmuje wyroku sądowego i zabicia na wojnie.

czytać umiem .
niestety twoje tłumaczenia są zawsze pokrętne niezgodne z duchem Biblii.'
Na wojnie nie można zabijać ponieważ jak powiedział Jezus mamy się wzajemnie miłować.
A Paweł dodał że nawet nieprzyjaciół.
Więc nawet samo pójście na wojnę jest grzechem
.

Cytuj:
2
Ja się powołuję właśnie na tłumaczy, którzy w tej sprawie są całkowiecie zgodni

Co ty wymyślasz .
Może kilka przekładów tłumaczeń.

(19) Jezus mu odpowiedział: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. (20) Znasz przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, czcij swego ojca i matkę. (
(Ew. Łukasza 18:19-21, Biblia Tysiąclecia)

20) Znasz przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie mów f
(Ew. Łukasza 18:1-43, Biblia Warszawska)

(20) Umiesz przykazania? Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie świadcz
(Ew. Łukasza 18:1-43, Biblia Gdańska

20) Czy znasz przykazania: "Nie będziesz cudzołożył, nie będziesz zabijał, nie będziesz kradł, nie będziesz fałszywie zeznawał,
(Ew. Łukasza 18:1-43, Biblia Poznańska)

Rewelacja zgodności tłumaczy .
Wszędzie nie zabijaj.
Więc nie wymyślaj .

Jedynym przekładem który w tym miejscu stosuje tłumaczenie na nie morduj jest PNŚ ale ty pewnie go nie uznajesz ponieważ to przeklad Świadków Jehowy
20) Znasz przykazania: ,Nie Cudzołóż; nie morduj ; nie kradnij; nie składaj fałszywego świadectwa; szanuj swego ojca i matkę'
(Ew. Łukasza 18:1-43, Biblia w przekładzie Nowego �wiat

Cytuj:
Więc proszę, już nie mąć, tylko przyjmij to jest w Biblii.

powyższe wykazało kto mąci.
I na pewno nie jestem tym osobnikiem ja.
A jeśli nie ja to .....kto?

So lis 06, 2010 22:00
Odpowiedź jak poprzednio.
A jeżeli masz jeszcze wątpliwości zapytaj się jakiegokolwiek fachowca od hebrajskiego.

So lis 06, 2010 22:34

Marek MRB napisał(a):
Odpowiedź jak poprzednio.
A jeżeli masz jeszcze wątpliwości zapytaj się jakiegokolwiek fachowca od hebrajskiego.

Nie muszę pytać .
mam Biblię.Kilka przekładów.
I nie wymyślam nie stworzonych rzeczy które w Biblii nie mają miejsca.

N lis 07, 2010 0:51
jaaasne.
Czemu ludzie przyjmują że aby się leczyć trzeba spytać fachowca, aby budować samoloty - trzeba mieć kwalifikacje, ba ! żeby jeśdzić samochodem trzeba przejść kurs.
A w teologii - nic, wystarczy trochę pewności siebie i nie trzeba pytać fachowców od języka itd.

N lis 07, 2010 9:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona