Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 20:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Skomplikowane 
Autor Wiadomość

Post Re: Skomplikowane
To że ktoś ma potrzeby nie oznacza że koniecznie musi je realizować-zwłaszcza gdy chodzi o dobro drugiego człowieka...serio ma zwiększone?...nie przypominam sobie..ale może jestem inna ;)

So lis 06, 2010 9:14

Może źle zrozumiałam, ale wydaje mi się, że autorka tematu pisała, że przerwali grę wstępną, gdy zaczęły się u niej skurcze.. a oralnie dogodziła mężowi (nie sobie).
Nie wiem, jak wy, ale ja nie mam orgazmów podczas robienia lodów mężowi - więc chyba dziecko bezpieczne.

So lis 06, 2010 10:29

renata155 napisał(a):
...serio ma zwiększone?...nie przypominam sobie..ale może jestem inna ;)
Nie, nie jesteś - inne kobiety mają tak jak ty, to Rojza sieje propagandę hedonizmu.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So lis 06, 2010 10:52
Kobiety mają różnie. Niektóre reagują zwiększonym popędem płciowym, szczególnie w drugim trymestrze, czyli między 3 a 6 miesiącem ciąży. Moja żona tak miała. A z kolei dla jej siostry seks mógł nie istnieć prawie przez cały czas i jeszcze trochę po urodzeniu. Bez sensu tak generalizować.

So lis 06, 2010 10:57

renata155 napisał(a):
tylko że przedwczesny poród można osiągnąć ogólnie poprzez penetrację ..a wiec i współżycie i "palcówki" ...nie wiem,warto ryzykować zdrowie malucha,żeby sobie dogodzić?

Rozmawiałam z moim lekarzem odnośnie aktywności seksualnej, jedyne czego nam zabronił to nasienie w pochwie, ze względu na skład spermy. Nie zakazał nam penetracji, osiągania orgazmu, ani innych form pieszczot. Mam zaufanie do tego lekarza to doświadczony położnik. Bardzo mi pomógł w pierwszej ciąży, więc nie rozumiem dlaczego w drugiej miałabym mu nie ufać.

So lis 06, 2010 11:01

joanna00 napisał(a):
Nie zakazał nam penetracji, osiągania orgazmu, ani innych form pieszczot. Mam zaufanie do tego lekarza to doświadczony położnik. Bardzo mi pomógł w pierwszej ciąży, więc nie rozumiem dlaczego w drugiej miałabym mu nie ufać.
A czy ten lekarz ma może uprawnienia (najlepiej powiązane z wyższym wykształceniem) do nauczania katolickiego?
Jeśli nie, to może być autorytetem jedynie w kwestiach medycznych, a o te chyba ci nie chodziło.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So lis 06, 2010 11:21

Pisaliście o sprawach medycznych, to napisałam o medycznej kwestii. Co do katolickiej "wersji" mam wątpliwości, dlatego pytam.

Ciekawa jeszcze jestem kwestii spowiedników. Sugerujecie, żeby zapytać i wskazujecie, że to indywidualna sprawa konkretnego spowiednika. To chyba powinna być jakaś generalna zasada, a nie kwestia interpretacji. Ksiądz jako człowiek, może się też przecież mylić. No i przede wszystkim może inaczej sobie zinterpretować. Ja u różnych spowiedników już w swoim życiu bywałam i wiem jak to wygląda, przypuszczam, że Wy też.

Apropo prezerwatywy, mi np. zaprzyjaźniony ksiądz powiedział, że nie ma w niej nic złego - w końcu zawsze może pęknąć, zsunąć się lub chociażby nie być skuteczna - człowiek strzela, Pan Bóg kule nosi :D Sugerował, że jest to lekki grzech. Jedynie pod względem możliwości dojścia do gwałtu małżeńskiego jest ona niewłaściwa (jakby bez "gumki" nie mogło do tego dojść)

So lis 06, 2010 11:48

Elbrus napisał(a):
joanna00 napisał(a):
Nie zakazał nam penetracji, osiągania orgazmu, ani innych form pieszczot. Mam zaufanie do tego lekarza to doświadczony położnik. Bardzo mi pomógł w pierwszej ciąży, więc nie rozumiem dlaczego w drugiej miałabym mu nie ufać.
A czy ten lekarz ma może uprawnienia (najlepiej powiązane z wyższym wykształceniem) do nauczania katolickiego?
Jeśli nie, to może być autorytetem jedynie w kwestiach medycznych, a o te chyba ci nie chodziło.

Podejrzewam że- jeśli to rzetelny lekarz- to zapewne kieruje się zasadą "Salus aegroti suprema lex". Żaden lekarz nie ma obowiązku specjalizować się w katolickiej etyce, ba- nie musi o niej nic wiedzieć.

So lis 06, 2010 11:52

Rojza Genendel napisał(a):
Podejrzewam że- jeśli to rzetelny lekarz- to zapewne kieruje się zasadą "Salus aegroti suprema lex".
Dlatego proponowanie pacjentowi stosowania antykoncepcji
jest zgodne z tą zasadą, ale już niezgodne z etyką katolicką.
Tak wygląda ta pogańska (hipokratesowska) zasada w praktyce.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So lis 06, 2010 11:56

Szarotka napisał(a):
Może źle zrozumiałam, ale wydaje mi się, że autorka tematu pisała, że przerwali grę wstępną, gdy zaczęły się u niej skurcze.. a oralnie dogodziła mężowi (nie sobie).
Nie wiem, jak wy, ale ja nie mam orgazmów podczas robienia lodów mężowi - więc chyba dziecko bezpieczne.

ObrazekObrazekObrazek posikana ...

i jak tu nie lubić uzytkowników tego forum - jesteście niesamowici Obrazek

Czytając wasze wypowiedzi stwierdzam, że mozna na prawdę wiele się dowiedzieć, nauczyć i wzajemnie się "uzupełniać" a dokładnie mam na mysli uzpełnianie niewiedzy jak np. kościół patrzy na rózne problemy związane z seksualnością ;)

joanna00 napisał(a):
Ciekawa jeszcze jestem kwestii spowiedników. Sugerujecie, żeby zapytać i wskazujecie, że to indywidualna sprawa konkretnego spowiednika. To chyba powinna być jakaś generalna zasada, a nie kwestia interpretacji. Ksiądz jako człowiek, może się też przecież mylić. No i przede wszystkim może inaczej sobie zinterpretować. Ja u różnych spowiedników już w swoim życiu bywałam i wiem jak to wygląda, przypuszczam, że Wy też.

Spowiednik doradzi i oceni. Idąc do spowiedzi idziemy spowiadać się Chrystusowi nie kapłanowi, a więc tym samym kapłan reprezentuje Chrystusa i ufam, że Duch Świety napełni kapłana i on sprawieliwie oceni sytuację i wskaże wlaściwa drogę.

So lis 06, 2010 12:28

Hmm

joanna00
Cytuj:
dlatego przerwaliśmy, a ja zaspokoiłam męża oralnie

We współżyciu seksualnym między małżonkami dozwolone jest w zasadzie wszystko (w zasadzie, gdyż wykluczone są zachowania obrażające godność partnera, np. zmuszanie do współżycia) byle stosunek w swoim naturalnym przebiegu nie wykluczał możliwości poczęcia.

Nie są grzechem
a) Wszystkie myśli o wspólnym życiu małżeńskim, pragnienia przeżyć seksualnych, wyobrażenia życia seksualnego małżeńskiego, o ile nie wywołują orgazmu
b) Wzajemne pieszczoty, chociaż bardzo podniecające, dające dużą przyjemność seksualną, byle nie wywoływały orgazmu poza stosunkiem małżeńskim. Gdyby przypadkowo nastąpił orgazm niezamierzony – grzechu nie będzie. W przyszłości należy zachować większą ostrożność.
c) Nawet zapoczątkowane zespolenie cielesne i zaniechane, o ile nie prowadziło do wywołania orgazmu u mężczyzny i kobiety nie jest grzechem.

Na podstawie podręcznika teologii moralnej: A. Kokoszka, Moralność życia małżeńskiego

http://zapytaj.wiara.pl/doc/525310.Co-wolno-w-malzenstwie

Jak dla mnie jasne...

A jeśli nie można normalnie współżyć, to polecam wstrzemięźliwość, na pewno Wam nie zaszkodzi

So lis 06, 2010 13:05

Aguu napisał(a):

b) Wzajemne pieszczoty, chociaż bardzo podniecające, dające dużą przyjemność seksualną, byle nie wywoływały orgazmu [b]poza stosunkiem małżeńskim[/b]. Gdyby przypadkowo nastąpił orgazm niezamierzony – grzechu nie będzie. W przyszłości należy zachować większą ostrożność.
c) Nawet zapoczątkowane zespolenie cielesne i zaniechane, o ile nie prowadziło do wywołania orgazmu u mężczyzny i kobiety nie jest grzechem.

Na podstawie podręcznika teologii moralnej: A. Kokoszka, Moralność życia małżeńskiego[/i]

http://zapytaj.wiara.pl/doc/525310.Co-wolno-w-malzenstwie

Na Studium Przedmałżeńskim w mojej parafii powiedziano nam, że czasem trzeba "zaspokoić" inaczej kobietę, aby doszła do orgazmu i dzieje się to poza stosunkiem ( tuż przed nim lub po nim lub w trakcie ) i to tez nie grzech. Mało kobiet ma orgazm pochwowy, za to wszystkie maja łechtaczkowy i czasem jak nas poinfomowano mężczyzna powinien "wspomóc" dodatkowo kobietę, aby oboje małzonkowie czerpali radość podczas współżycia, oboje doświadczali orgazmu ;)

Wiele kobiet w ciazy ma sny erotyczne zakończone orgazmem, na co nie maja wpływu i to grzech, bo poza stosunkiem?
NIE!

Te wszystkie nakazy sa bardzo uogólnione i uważam, że spowiednik tylko w tej kwestii pomoże i wskaże drogę.
Ogólne nakazy musza być, bysmy nie pobładzili.
Problemy, zycie weryfikuje wszystko.
Dlatego wazne by nie wstydzić się rozmawiac nawet o seksie ze spowiednikiem,
o tym wszystkim czego nie rozumiemy, co nas niepokoi i z czym się borykamy.

Możemy ogólnie podyskutować, co tu dobre a co złe, ale spowiednik znając całą historię, motywy, problemy, sumienie - najlepiej będzie wiedział
co tak na prawdę będzie wykroczeniem w przypadku joanna00, a co nie.

So lis 06, 2010 13:25
Zasady są b. proste, ale oczywiście spowiednik to najlepsze wyjście.

So lis 06, 2010 13:44
Moderator

kaska44 napisał(a):
byle nie wywoływały orgazmu poza stosunkiem
Pewnie dlatego teraz się to określa jako "poza aktem małżeńskim" :)

Aguu napisał(a):
...polecam wstrzemięźliwość, na pewno Wam nie zaszkodzi
A skąd masz tą niezachwianą pewność? ;-)

Szarotka napisał(a):
Nie wiem, jak wy, ale ja nie mam orgazmów podczas robienia lodów mężowi
No to może nie pozostaje nic, jak tylko wypróbować tą strasznie hedonistyczną pozycję 69 :x

~ Pink Floyd, "Hey you"

So lis 06, 2010 13:49
Soul33 napisał(a):
kaska44 napisał(a):
byle nie wywoływały orgazmu poza stosunkiem
Pewnie dlatego teraz się to określa jako "poza aktem małżeńskim" :)
Bardzo słusznie. Akt małżeński to pojęcie szersze niż "stosunek".

Szarotka napisał(a):
Nie wiem, jak wy, ale ja nie mam orgazmów podczas robienia lodów mężowi
Niestety, nie mam męża :)

So lis 06, 2010 17:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona