Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
 Re: Satanizm:)
Satanisci musza byc ludzmi ograniczonymi. Zapoznac sie z zyciorysem LaVeya, oszusta i drobnego kanciarza i potem "wyznawac" jego wypociny jako rzeczy bezsprzecznie prawdziwe, swiadczy wylacznie o glupocie.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N lis 07, 2010 22:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Satanisci musza byc ludzmi ograniczonymi. Zapoznac sie z zyciorysem LaVeya, oszusta i drobnego kanciarza i potem "wyznawac" jego wypociny jako rzeczy bezsprzecznie prawdziwe, swiadczy wylacznie o glupocie. Głupota  Nie pospieszyłeś się zbytnio z oceną? Oceny wartości człowieka można dokonać tylko na gruncie darwinizmu społecznego!
|
Pn lis 08, 2010 2:02 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Przeciez sam twierdzisz, ze zupe widelcem jesz. Wode sitkiem nabierac, to jest madre Twoim zdaniem? Odpowiedz czym rozni sie ten LaVey od Hubbarda. Czytales "Biblie Szatana"? Uwazasz za madrego czlowieka ktory pisze, ze trzeba w zyciu oszukiwac? Ktory rozsadny oszust przyznaje sie do oszustwa? Zaden! Glupi - owszem.  Wiesz co, zrobmy doswiadczenie. Za kilka dni ide na przeglad do dentysty. Rzuc jakies przeklenstwo na mnie by powiedzial "wszystkie zeby do wyrwania", no niech bedzie, chociaz drobna paradontoze mi zaaplikuj. Zobaczymy czy dasz rade. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn lis 08, 2010 9:16 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Ktoś czerpie przyjemność z zadawania cierpienia innym. Jaki wspólny mianownik znajdziesz w takim postępowaniu, który nazwała byś dobrem? 1. sama przyjemność jest dobrem  nie najważniejszym, ale z pewnością jest... 2. OK, a co mu to zadawanie cierpienia daje? Poczucie siły (bo władza to już pojęcie wtórne, zawierające wiele takich prostych elementów)? To jest dobre. Poczucie sprawczości? (dobro) sprawiedliwości? (dobro)... Sytuacja hipotetyczna, ale można tak wymieniać w nieskończoność. Powyższe dobra osiąga w zły sposób, ewidentnie krzywdząc innych. Zapewne można je również osiągnąć inaczej. Może tak jest dla tego człowieka najprościej. Nieważne, nie o to chodziło... Tomek 1. Miłość to nie jest emocja. To jest decyzja. Emocja to może sobie być zakochanie, radość, czułość, tysiące innych które składają się na pewien stan towarzyszący. Ale nie miłość. 2. Kochać drugiego jest w ogóle cholernie trudno. Każdemu. Myślę, że wszyscy ludzie to raz potrafią, innym razem nie. Pytanie, czy jeśli potrafią, to CHCĄ? Bo jeśli nie potrafią, to trudno mieć do nich pretensje... Pytanie o to, czy ktoś kocha, jest pytaniem tak naprawdę o to, gdy wybór miłości kosztuje. Nie wtedy, gdy jest łatwy i prosty, gdy jest tylko wzajemnością... 3. Cytuj: Z tego co zrozumiałem, według ciebie satanisci nie powinni być szanowani ani podziwiani? Z prostego powodu, że wierzą w coś innego niż ty i że ty uwarzasz to za "złą" wiarę? Celem satanizmu nie jest czynienie zła. A gdzie coś takiego powiedziałam? Szacunek należy się każdemu człowiekowi. Kropka. Podziwiać u każdego warto to, co jest dobre, cenne, odważne... Także u satanisty. Chodziło mi tylko o to, że jeśli jakieś zachowania nie są akceptowane społecznie, to nie przyciągają, albo znacznie słabiej. Jeśli ktoś osiąga sukcesy dzięki swojej postawie to pociąga naśladowców. Jeśli ta postawa realnie jest źródłem zła, to szerzy zło. I nie ma znaczenia, czy jest to celem czy tylko skutkiem ubocznym, świadomym czy przypadkowym.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn lis 08, 2010 10:22 |
|
 |
Elbrus
|
jo_tka napisał(a): Jeśli ktoś osiąga sukcesy dzięki swojej postawie to pociąga naśladowców. Jeśli ta postawa realnie jest źródłem zła, to szerzy zło.
I nie ma znaczenia, czy jest to celem czy tylko skutkiem ubocznym, świadomym czy przypadkowym. Dlaczego więc papież Benedykt XVI podczas swojej pielgrzymki do Hiszpanii tak nieekumenicznie sprzeciwił się postępującemu zeświecczeniu, sekularyzacji i laicyzacji? Przecież celem tych działań jest ograniczenie wpływów Kościoła Katolickiego, który jest realnym źródłem zła, które nieustannie szerzy. Napisałaś, że przypadkowość (skutek uboczny) nie ma tu znaczenia. Dlaczego więc Kościół krzywo patrzy na tych, który chcą przecież tylko likwidacji zła?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lis 08, 2010 10:38 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Proponuję przeczytać ponownie pytanie i odpowiedź. Może wtedy będzie bardziej zrozumiałe, co chciałam powiedzieć.
A co do likwidacji zła: zawsze trzeba uważać, by nie wygenerować nowego większego i nie "zlikwidować" zła razem z człowiekiem, który je czyni. Ale to na marginesie i nie na temat.
|
Pn lis 08, 2010 10:42 |
|
 |
Elbrus
|
jo_tka napisał(a): A co do likwidacji zła: zawsze trzeba uważać, by nie wygenerować nowego większego i nie "zlikwidować" zła razem z człowiekiem, który je czyni. Ale była także mowa o celowości i przypadkowości. Przypomnę jeszcze wcześniejsze słowa i polecam je przeczytać przez pryzmat nie wspólnot satanistycznych a Kościoła i wyciągnąć wnioski: jo_tka napisał(a): Także dlatego, że jego forma nie powoduje społecznego odrzucenia. Człowiek praktykujący taki satanizm może być nie tylko szanowany, ale i podziwiany. Ma większe możliwości "siania zła".
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn lis 08, 2010 10:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): jo_tka napisał(a): Jeśli ktoś osiąga sukcesy dzięki swojej postawie to pociąga naśladowców. Jeśli ta postawa realnie jest źródłem zła, to szerzy zło.
I nie ma znaczenia, czy jest to celem czy tylko skutkiem ubocznym, świadomym czy przypadkowym. Dlaczego więc papież Benedykt XVI podczas swojej pielgrzymki do Hiszpanii tak nieekumenicznie sprzeciwił się postępującemu zeświecczeniu, sekularyzacji i laicyzacji? Przecież celem tych działań jest ograniczenie wpływów Kościoła Katolickiego, który jest realnym źródłem zła, które nieustannie szerzy. Napisałaś, że przypadkowość (skutek uboczny) nie ma tu znaczenia. Dlaczego więc Kościół krzywo patrzy na tych, który chcą przecież tylko likwidacji zła? A mozesz jakos uzasadnic, ze to Kosciol jest zrodlem realnego zla, ktore nieustannie sie szerzy? Jakies konkrety?
|
Pn lis 08, 2010 10:50 |
|
 |
Elbrus
|
Kamala napisał(a): A mozesz jakos uzasadnic, ze to Kosciol jest zrodlem realnego zla, ktore nieustannie sie szerzy? Jakies konkrety? To ty (jako katoliczka) powinnaś wiedzieć, za jakie wyrządzone (przez siebie chyba, bo przecież nie przez innych) zło przepraszali hierarchowie Kościoła Katolickiego (w tym papieże). No bo przepraszali, prawda?
|
Pn lis 08, 2010 10:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale ja pytam czy to zlo naprawde dalej sie szerzy?
|
Pn lis 08, 2010 10:57 |
|
 |
Elbrus
|
Kamala napisał(a): czy to zlo naprawde dalej sie szerzy? Z tego co słyszę, to Kościół nadal przeprasza (chyba nie muszę przytaczać przykładów z roku 2010?). Czy sytuacja zmieni się w roku 2011 i dalszych? Odpowiedz sobie sama.
|
Pn lis 08, 2010 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jezeli dalej przeprasza, to znaczy ze widzi zlo i stara sie je naprawic. A ilu jest takich, ktorzy nic zlego u siebie nie widza, wiec i do glowy im nie przyjdzie, ze powinni przeprosic, o zmianie nie mowiac?
|
Pn lis 08, 2010 11:05 |
|
 |
Elbrus
|
Kamala napisał(a): Jezeli dalej przeprasza, to znaczy ze widzi zlo Czyli dalej się szerzy. Kamala napisał(a): i stara sie je naprawic. Czy umyślnie, czy nieumyślnie - (jak to jo_tka podkreśliła) nie ma znaczenia, bo jego forma nie powoduje społecznego odrzucenia.
|
Pn lis 08, 2010 11:09 |
|
 |
jo_tka
|
A jednak są problemy z czytaniem ze zrozumieniem mojej wypowiedzi. Zatem krótko:
1. Nie interesuje mnie, czy ktoś ma intencję czynienia zła, czy nie, jeśli mówimy o tym, czy realnie je czyni czy nie. Intencja i świadomość mają znaczenie dla oceny wagi moralnej czynu, nie dla oceny czynu jako takiego. Zło jest złem bez względu na intencje i dobrowolność.
2. Nigdzie nie powiedziałam, że człowiek czyniący zło jest zły czy też, że należy z nim walczyć. Powiedziałam tylko, że pewna postawa powoduje realne zło w związku z czym uważam ją za złą. Nawet jeśli jest akceptowana społecznie i budzi podziw. Postawę, nie człowieka.
Każdy człowiek, gdy uświadomi sobie że czyni lub czynił zło, powinien: a) zła zaniechać; b) uczynione postarać się naprawić. Niezależnie, czy zrobił to intencjonalnie czy nie i świadomie czy nie. Te dwa czynniki wpływają na jego odpowiedzialność moralną, ale nie na fakty.
Twój komentarz dotyczy kompletnie czego innego, a mianowicie stosunku do człowieka/ organizacji która kiedyś uczyniła (bądź zapewne czyni) zło. Na ten temat nie napisałam ani słowa. I proszę o zakończenie tego offtopa.
|
Pn lis 08, 2010 11:41 |
|
 |
Elbrus
|
jo_tka napisał(a): Twój komentarz dotyczy kompletnie czego innego, a mianowicie stosunku do człowieka/ organizacji która kiedyś uczyniła (bądź zapewne czyni) zło. Na ten temat nie napisałam ani słowa. Napisałaś - tutaj: jo_tka napisał(a): Satanista może być "cywilizowany". Kulturalny. W pełni akceptowany społecznie, nawet podziwiany. Satanizm nie jest przez to ani odrobinę lepszy. Ani odrobinę lepszy to ani(nie, zaprzeczenie)+ odrobinę(trochę)+ lepszy(lepszy niż gdyby satanista był nie-"cywilizowany", nie-kulturalny itp.). Satanizm to organizacja (w dużym uproszczeniu), która - jak zdaje się chciałaś przekazać - u/czyni/ła zło. Jest to zatem ocena organizacji, więc pośrednio także i jej członków, którzy mogą (powinni?) się z nią identyfikować. Jeśli twoim zamiarem nie była ocena organizacji, to co nią było? Bo nie rozumiem.
Ostatnio edytowano Pn lis 08, 2010 12:05 przez Elbrus, łącznie edytowano 3 razy
|
Pn lis 08, 2010 11:58 |
|
|
|