Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 20:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 33  Następna strona
 Satanizm:) 
Autor Wiadomość

Post Re: Satanizm:)
>>>>>>>>>>delete<<<<<<<<<<<<

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lis 08, 2010 12:02
czasowo zablokowany

jo_tka napisał(a):
. Miłość to nie jest emocja. To jest decyzja.

wikipedia napisał(a):
Miłość jest dowolną ilością emocji i doświadczeń zachodzących z powodu silnej więzi. Słowo miłość może odnosić się do wielu różnorodnych uczuć, stanów i postaw, poczynając od ogólnego zadowolenia, a kończąc na silnej więzi międzyludzkiej. Rozmaitość użyć i znaczeń, połączona z zawiłością opisywanych przez nią uczuć, powoduje, że miłość jest niespotykanie trudna do zdefiniowania, nawet w porównaniu do innych stanów emocjonalnych.

wikipedia napisał(a):
Decyzja to pojęcie z języka naturalnego, kluczowe we wszystkich naukach i jest wynikiem "podjęcia decyzji" lub mówiąc inaczej procesu decyzyjnego. Subtelna różnica między podjęciem decyzji, a procesem decyzyjnym jest tylko ta, że proces decyzyjny nie zawsze doprowadza do decyzji. Decyzją może być działanie/akt lub opinia/sąd w jakiejś sprawie. Aby proces decyzyjny miał sens, potrzebne są co najmniej dwie różne możliwości wyboru (kandydaci na decyzje), a więc istnienie alternatywy.

Nie wiem skąd ci przyszło do głowy że Miłość to decyzja, ale ok.

jo_tka napisał(a):
tomek92pl napisał(a):
Z tego co zrozumiałem, według ciebie satanisci nie powinni być szanowani ani podziwiani? Z prostego powodu, że wierzą w coś innego niż ty i że ty uwarzasz to za "złą" wiarę? Celem satanizmu nie jest czynienie zła.

A gdzie coś takiego powiedziałam?

O tutaj :
jo_tka napisał(a):
Z mojego punktu widzenia jest on gorszy, bo czyni więcej zła. Także dlatego, że jego forma nie powoduje społecznego odrzucenia. Człowiek praktykujący taki satanizm może być nie tylko szanowany, ale i podziwiany. Ma większe możliwości "siania zła".

Kamala napisał(a):
Jezeli dalej przeprasza, to znaczy ze widzi zlo i stara sie je naprawic.

Samym przepraszaniem nie naprawisz zła. A jeśli przeprasza to znaczy że ma za co przepraszać więc "Zuo się nadal szerzy".

Elbrus napisał(a):
jo_tka napisał(a):
Satanista może być "cywilizowany". Kulturalny. W pełni akceptowany społecznie, nawet podziwiany.
Satanizm nie jest przez to ani odrobinę lepszy.

Ani odrobinę lepszy to
ani(nie, zaprzeczenie)+odrobinę(trochę)+lepszy(lepszy niż gdyby satanista był nie-"cywilizowany", nie-kulturalny itp.).
Satanizm to organizacja (w dużym uproszczeniu),
która - jak zdaje się chciałaś przekazać - u/czyni/ła zło.
Jest to zatem ocena organizacji, więc pośrednio także i jej członków, którzy mogą (powinni?) się z nią identyfikować.

Jeśli twoim zamiarem nie była ocena organizacji, to co nią było?
Bo nie rozumiem.

Dołanczam się do pytania.

Pn lis 08, 2010 12:09
Dural napisał(a):
Odpowiedz czym rozni sie ten LaVey od Hubbarda.

"Hubbard twierdzi, że potrafi się "teleportować" nawet przez przestrzeń kosmiczną przy użyciu nadnaturalnych mocy uzyskanych dzięki Dianetyce, moce te mogą służyć również innym dzięki scjentologii." - LaVey tego niepotrafił :-( .No nic, trzeba zmienić wyznanie.

Dural napisał(a):
Za kilka dni ide na przeglad do dentysty. Rzuc jakies przeklenstwo na mnie by powiedzial "wszystkie zeby do wyrwania", no niech bedzie, chociaz drobna paradontoze mi zaaplikuj. Zobaczymy czy dasz rade.

Chcesz pozbyć się zębów? Jest skuteczniejszy sposób, tylko później ręka boli. ;)
Pozwól że swoje nadnaturalne zdolności wykorzystam na wypełnienie kuponu Lotto.

Pn lis 08, 2010 13:38
zbanowany na stałe

Pewno to Twoj ostatni post. Zycie wypelni Ci liczenie pieniedzy. Powodzenia zycze!
Napisz jeszcze cos po pierwszym milionie. Moze dolacze do wiernych? :)
U J.Randiego gotowke dostalbys od reki. Ale przypuszczam, ze wolisz czekac na wyniki loterii. Bardziej podniecajace i jak da sie plame, to nikt nie widzi, wstyd oszczedzony.

Pn lis 08, 2010 18:05
@Dural
Zawiodłem się na Tobie. Podoba mi się ten prześmiewczy ton, ale z wyczuciem ironi to u ciebie...

tomek92pl napisał(a):
Therion, lewościeżkowy tantryzm : "vamachara tantra"

Możesz polecić jakies ciekawe lektury na ten temat, najlepiej w języku polskim (ew. angielski- jakos przebrnę). Czy też w ogóle na temat LHP. Trafiłem na wydawnictwo The Serpent tylko czy warto zakupić ich ksiązki? Obecnie czekam za ksiązkami z Okultury, jest tam kilka interesujących pozycji. A.S Spare warto dac 150zł za jego „księgę rozkoszy”?

Pn lis 08, 2010 19:53
zbanowany na stałe

Cytuj:
, ale z wyczuciem ironi to u ciebie...

... jak z wybijaniem zebow.

Pn lis 08, 2010 20:01

Satanizm to dla mnie pewna postawa - pewien wybór życia. Tak jak chrześcijaństwo jest wyborem życia. Ten wybór (reguł życia związanych z satanizmem) wprowadza zło.

Nie wiem, skąd Ci się wzięło, że satanizm to organizacja. Ale nieważne: nie mam na myśli ani hipotetycznej organizacji, ani konkretnego człowieka. Mam na myśli wyłącznie wybór pewnej postawy.

Pn lis 08, 2010 20:31
Że to jest wybór życia zgodny z pewnymi wartościami to się zgadzam, tylko jakie konktretnie zło wprowadza ów wybór?

Pn lis 08, 2010 20:46
czasowo zablokowany

therion napisał(a):
Możesz polecić jakies ciekawe lektury na ten temat, najlepiej w języku polskim (ew. angielski- jakos przebrnę). Czy też w ogóle na temat LHP. Trafiłem na wydawnictwo The Serpent tylko czy warto zakupić ich ksiązki? Obecnie czekam za ksiązkami z Okultury, jest tam kilka interesujących pozycji. A.S Spare warto dac 150zł za jego „księgę rozkoszy”?

Therion napisz do mnie na PW a wszysciutko ci napisze. Co do materiałów, co do Serpent etc.

therion napisał(a):
Że to jest wybór życia zgodny z pewnymi wartościami to się zgadzam, tylko jakie konktretnie zło wprowadza ów wybór?

Dokładnie jo_tka, jakie zło wprowadza?

Pn lis 08, 2010 21:24

Dural napisał(a):
Wiesz co, zrobmy doswiadczenie. Za kilka dni ide na przeglad do dentysty. Rzuc jakies przeklenstwo na mnie by powiedzial "wszystkie zeby do wyrwania", no niech bedzie, chociaz drobna paradontoze mi zaaplikuj. Zobaczymy czy dasz rade. :P

Co to ma wspólnego z satanizmem LaVey'a? U niego zdaje się magia była rodzajem teatru i służyła raczej wpływaniu na psychikę niż wywoływaniu jakichś materialnych cudów.

Z prawdziwą magią, która zainteresowała by Randiego, masz do czynienia co tydzień podczas mszy świętej, gdy opłatek zamienia się w kawałki ludzkiego ciała a wino w krew, które to następnie spożywane są przez uczestników obrzędu.

Wt lis 09, 2010 10:22
zbanowany na stałe

Racja po Twojej stronie. Wcale by mnie nie zdziwilo gdyby sie okazalo, ze LaVey wlasciwie kpil z naiwnosci ludzi. Pracowal w cyrku, byl artysta, "z niejednej miski jadl" i niejedno widzial. Chodzi raczej o jego "stado" i to co ono uwaza za prawde.
Moim osobistym zdaniem chrzescijanie powinni zrewidowac "sprawe hostii". Nic by im nie ubylo, a przeciwnie. Co zrobic kiedy nie chca? Jedno jest pewne, do Randiego po milion sie nie zglosza. :)

Wt lis 09, 2010 12:03

Dural napisał(a):
Niemniej nic by katolicy nie stracil na uznaniu przyjmowanej hostii za cialo, wylacznie w przenosni
Nie ma to znaczenia - prawda jest prawdą,
więc katolicy to przyjmują tak jak jest, a nie tak jak wystarczyłoby.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt lis 09, 2010 19:52

Prywatne wycieczki usunięto. I proszę o ich zaniechanie.

Dural - to nie jest temat o tym, co powinni chrześcijanie w kwestiach dogmatycznych
;-)

Wt lis 09, 2010 20:26
czasowo zablokowany

Stranger napisał(a):
3| Satanizm okultystyczny.

3a| "Satanizm" Crowleya, Thelema.

Crowley, nie był w ścisłym sensie satanistą, lecz tylko w ocenie pop-ularnej judeo-chrześcijańskiej moralności Europy Zachodniej był sataniczny. Crowley czcił nie tyle co szatana a jego ekwiwalent w mitologii egipskiej i bliskiego wschodu, choć nie wyklucza się, że mógł być sprytnym pozerem. Zresztą sam Crowley nie nazywał siebie satanistą, zaś miano jakie stosował - "Bestia 666" - było propagandową sztuczką, żeby uzyskać coś w rodzaju wizerunku stracha na wróble oraz prowokacyjnie podkreślać go jako zwiastuna nowej ery, nowego eonu.
Nie zmienia to faktu, że niemało satanistów inspiruje się wieloma jego thelemickimi myślami. Dlatego po części satanistyczna jest organizacja Obrządku Templariuszy Orientu (Ordo Templi Orientis) dziedzicząca i rozwijająca przekaz Crowleya.

Oj wybacz ale bardzo ale to bardzo się z tobą nie zgodze.

1. Aleister Crowley, może był odbierany jako satanista (też tak kiedyś myślałem), lecz na pewno nim nie był.
2. Bestia, jak sam kiedyś przyznał (w sądzie!) nie znaczy nic więcej niż blask słońca. Tu cytat :

Cytuj:
Hilbery: cross-examining Crowley for the Defense) Are you asking for damages because your reputation has suffered?
Crowley: Yes.
Hilbery: For how many years you have been publicly denounced as the worst man in the world?
Crowley: Only by the lowest kind of newspaper.
Hilbery: Did any paper call you "the Monster of Wickedness"?
Crowley: I can't remember.
Hilbery: Have you, from the time of your adolescence, openly defied all moral convention?
Crowley: No.
Hilbery: And proclaimed your contempt for all the documents of Christianity?
Crowley: Not all the doctrines...
Hilbery: Did you take to yourself the designation of The Beast 666?
Hilbery: Do you call yourself The Master Therion?
Hilbery: What does Therion mean?
Crowley: Great Wild Beast.
Hilbery: Do these titles convey a fair expression of your practice and outlook on life?
Crowley: "The Beast 666" only means 'sunlight'. You can call me "Little Sunshine."

3. Crowley nie czcził Szatana. Był on adeptem Ścieżki PRAWEJ Ręki (http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Acie% ... _r%C4%99ki), należał do zakonu złotego brzasku (golden dawn) który jest PRAWO ścieżkowym zakonem, oraz założył A.'.A.'., PRAWO ścieżkowy zakon, oraz był członkiem Ordo Templi Orientis, PRAWO ścieżkowego zakonu. (Ścieżka Prawej Ręki - jej celem jest złączenie się z Bogiem/Stwórcą po śmierći. Wszystkie monoteistyczne wiary są Prawo ścieżkowe. Ścieżka Lewej ręki jest to coś zupełnie odwrotnego, odłączenie się od stwórcy by żyć własnym życiem, oddzielna egzystencja.)
4. Nie czcził również jego ekwiwalentu w mitologii egipskiej, którym jest Bóg Set. Ma za to powiązania z Bogiem Horusem, który jest odpowiednikiem Jehowy, oraz z Bogiem Ozyrysem, który jest odpowiednikiem Jezusa.
5. Nie tylko sataniści są zainspirowani jego thelemickimi myślami, lecz większośc systemów magicznych i nie mówie tu o satanizmie, ale prawie każdy odłam mistycyzmu w naszych czasach.
6. Nie organizacja, lecz zakon (O.T.O.) oraz nie Obrządku Templariuszy Orientu, lecz "Zakon Templariuszy Wschodu".
7. Ordo Templi Orientis jest to thelemicki zakon, który w swoim systemie magicznym zawiera również coś z różokrzyża, hermetyzmu, oraz jeśli się nie mylę Silver Star (chyba że to tylko zakon A.'.A.'.).
8. Ordo Templi Orientis, jest to prawo ścieżkowy zakon, prowadzący człowieka przez 10 sefir Drzewa Życia, co za zadanie ma osiągnięcie stanu Ain Soph Aur, złączenia się z Bogiem po śmierci, "roztopienie" się w nim. Czyli w Chrześcijańskim pojęciu, "wniebowstąpienie". Więc nie nazywał bym tego satanistycznym zakonem.
9. Crowley sam potępiał osoby podążające po Ścieżce Lewej Ręki (ścieżka odwrotna ścieżce prawej ręki, ma na celu oddzielenie się od Boga by stać się indywidualnym bytem. TĄ własnie ścieżkę "można" by było nazwać satanistyczną.)
10. W książce Aleistera Crowleya Magick Without Tears lub Magick In Theory in Practice, juz nie pamietam w ktorej to bylo, sam daje do zrozumienia ze nie "popiera' tej ścieżki.

Cz lis 11, 2010 21:57

tomek92pl napisał(a):
Ma za to powiązania z Bogiem Horusem, który jest odpowiednikiem Jehowy,
oraz z Bogiem Ozyrysem, który jest odpowiednikiem Jezusa.
Ozyrys jest ojcem Horusa, więc chyba powinno być odwrotnie - ojciec Ozyrys-Jahwe a syn Horus-Jezus.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 11, 2010 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 33  Następna strona