Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejsca! 
Autor Wiadomość

Post Re: Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejsca!
Nie mogę pojąć dlaczego x25 założył ten temat. Biorąc pod uwagę długość jego postów to musiał zmarnować mnóstwo czasu na próbę podważenia tekstów napisanych przez naocznych świadków.
Skoro nie wierzy i nie ma pytań to po co to napisał??

Śr mar 03, 2010 20:27

Accid

podaję Ci źródło z katolickiej książki, a Ty BIJESZ we mnie.

Nawet nie chcesz przeczytać?

Aż tak mocno ignorujsze mój wątek?

[b]Czytaj inne moje posty[/b]
http://forum.wiara.pl/search.php?author_id=21063&sr=posts

Śr mar 03, 2010 21:28

Kamala

Co Ty masz znowu do scalania wątków? - przeczytaj nagłówki i treść wątków (pierwszą treść).

Czy Ty już nie odróżniasz treści?

Piszesz:
"I te ksiazki sa niesprzeczne z wiara, jezeli uznamy je za pewna teorie, nie fakty."
---- tego już nie rozumiem, czyli jest niesprzeczna z wiarą jeśli jest teorią? (co za rozgraniczenie)
Herezje także były teoriami.

Kamala,
dziękuję za ostatni post do mnie. Wszystkiego najlepszego na innych wątkach!
Zmęczony jestem takim dąsaniem się i szkoda na to czasu!

Śr mar 03, 2010 21:33
x25 napisał(a):
Accid

podaję Ci źródło z katolickiej książki, a Ty BIJESZ we mnie.

Nawet nie chcesz przeczytać?

Aż tak mocno ignorujsze mój wątek?

Owszem podajesz katolickie źródła, ale jako inteligentny człowiek wiesz, że nie uzyskasz na wszystkie zagadnienia wyczerpującej wiedzy.
Wiara jest tajemnicą, wiele aspektów, zagadnień, musimy przyjąc uznając, że nie znajdziemy na nie odpowiedzi....myślę, że po drugiej stronie zrozumiemy.
Wiara i nauka są jednakie - im więcej odkryć, tym odsłania się większa przestrzeń nie zbadanych zagadnień.

Cz mar 04, 2010 10:02

Cóż ja cię nie biję. Długo dyskutowałem na tematy wiary z ateistami, ale w końcu uznałem, że to przedsięwzięcie nie ma sensu.

Cz mar 04, 2010 18:31

Accid napisał(a):
Biorąc pod uwagę długość jego postów to musiał zmarnować mnóstwo czasu na próbę podważenia tekstów napisanych przez naocznych świadków.

To może warto zacząć od tego, że "naoczność świadków" jest mocno wątpliwa...

Cz mar 04, 2010 18:40

Alus

to powiedzmy jasno: nie wiemy, czy wiara Kościoła Katolickiego jest zgodna z rzeczywistością.

Nie wiemy także czy jakakolwiek religia jest zgodna z rzeczywistością.

Będzie to uczciwe postawienie sprawy, a nie naciąganie, że jak uwierzę to coś się stanie - NIC się nie stanie.

Mój stan będzie taki jak dziecka pod wpływem wiary w krasnoludki - będę myślał, że coś istnieje -kiedy równie może nie istnieć.

Cz mar 04, 2010 22:15

Accid

czy ja jestem ateistą?

Cz mar 04, 2010 22:15

Witold

przecież mi o to cały czas chodzi - skoro wiele słów i czynów Jezusa z EWangelii nigdy nie miało miejsca - a nas się naucza, że miały miejsce = to stwarza sytuację wątpliwą i niepewną.

Przecież to nie ja wymyśliłem te wyniki badań - tylko je prezentuję i zachęcam do poznania i wyrażenia swoich sądów.

Cz mar 04, 2010 22:18

Post Re: Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejs
Witam

Witold napisał(a):
Samopowstanie z niczego to byłby pikuś, nawet gdyby faktycznie ateiści w to "wierzyli" tak jak ty to sobie ubzdurałeś.
Ty też sobie ubzdurałeś wiele spraw dot. Boga, więc wcale lepszy nie jesteś. ;-)

Witold napisał(a):
Pisze to człowiek, który wierzy, że stworzył go bliżej nieokreślony, abstrakcyjny byt, niematerialny, bezcielesny, istniejący poza czasem, przestrzenią i materią (czyt. na dobrą sprawę będący bytem-niebytem), który nie wiadomo skąd się wziął, jak powstał, a może nawet w ogóle nie powstał (!) ale mimo to istnieje (choć to sprzeczne z tą "twardą logiką", jaką chrześcijanie mają zwyczaj prezentować w dyskusji z ateistami o argumentach Tomasza z Akwinu), będąc nieskończenie sprawiedliwym, miłosiernym i mądrym (!) obciążył całą ludzkość odpowiedzialnością za nigdy nie popełniony grzech przez nigdy nie istniejącego człowieka. Ów abstrakt o którym mowa, do tego wszystkiego żeby ocalić ludzkość od tego nigdy nie popełnionego grzechu, przybrał postać człowieka i pozwolił się zamordować, wcześniej prosząc samego siebie o oddalenie tej męki od siebie. A potem wrócił do swojego bezwymiarowego pozaprzestrzennego czegoś tam. Makes perfect sense.
No to się popisałeś... stek kłąmliwych bzdur i legend dot. chrześcijaństwa. Jakoś mi to przypomina sytuacje gdzie ateiści naśmiewają się (często dość słusznie) z nieoczytanych w temacie kreacjonistów, którzy piszą bzdury dot. nauki czy w szczególności ewolucji. Ale gdy przychodzi do spraw religioznawstwa (a dokł. Boga (i) Biblii) to sami się takimi nierzadko okazują. Więcej masz na pw, bo to OffTop.

<>< <>< <><

nobodylikeyou2099 napisał(a):
I TO MA BYĆ ŚWIADECTWO "NATCHNIONEGO DUCHEM ŚWIĘTYM" CZŁOWIEKA KTÓRY ZNA HISTORIĘ O JEZUSIE
I to coś poniżej przeze mnie cytowane to mają być argumenty człowieka, który zna się na logicznym myśleniu...? Wątpię w to jego logiczne myślenie i obalenie słów z Pisma. I umiem to uzasadnić.
No ale po kolei.

PORÓWNAJMY CO PAWEŁ WIEDZIAŁ O JEZUSIE ze świadectwem rzekomych uczniów Jezusa - Mateusza i Jana:
A reraz porównajmy to co napisał autor cytatu - rzekomo racjonalistycznie - z faktami i zdrowym rozsądkiem. Swoje odpowiedzi ograniczę do minimum, bo inaczej wnikliwe odkręcanie tego co pisze nobodylikeyou2099 zajęłoby mi chyba 2x tyle miejsca, co jemu zajęło zagmatwanie owej sprawy.

1. Komu zmartwychwstały Jezus ukazał się po raz pierwszy?

Wg Matuesza: Marii Magdalenie i drugiej Marii. Mt 28:1,9
Wg Jana: Tylko Marii Magdalenie. J 20:11,14
Wg Pawła: Św. Piotrowi (Kefasowi) - I List do Kor. 15:4-5

Mt 28:1 - Po upływie szabatu, o świcie pierwszego dnia tygodnia przyszła Maria Magdalena i druga Maria obejrzeć grób. (...) Mt 28:9 - A oto Jezus stanął przed nimi i rzekł: Witajcie. One podeszły do Niego, objęły Go za nogi i oddały Mu pokłon.

J 20:11 - Maria Magdalena natomiast stała przed grobem płacząc. A kiedy tak płakała, nachyliła się do grobu (...) J 20:14 - Gdy to powiedziała, odwróciła się i ujrzała stojącego Jezusa, ale nie wiedziała, że to Jezus.

I do Kor. 15:4-5 - "...i że został pogrzebany, że zmartwychwstał trzeciego dnia, według Pism; i że ukazał się Kefasowi, a POTEM Dwunastu..."
Gdyby nobodylikeyou2099 chciał czytać wersety w kontekście, jego szalbierstwo nie udałoby mu się. No ale tekst bez kontekstu to oczywiście pretekst i nobodylikeyou2099'u chyba o to chodziło.
Na pewno się nie dowiemy kto pierwszy widział zmartwychwstałego Jezusa (bo może byli to żołnierze?), jednak z podanych przez niego fragmentów pewną kolejność można ustalić.
1. Kobiety (Marie i inne);
2. Piort;
3. Tzw. Dwunastka.

Jeśli chodzi o opis z 1 Kor, to problemem jest to, czy Paweł ułożył to wg. kolejności chronologicznej, czy wartościującej, gdzie siebie stawia na końcu spisu określając niejako: 'płód poroniony'.

2. Gdy Jezus ukazał się zgromadzonym apostołom, ilu ich razem było?

Wg Mateusza: Jedenastu. Mt 28:16-17
Wg Jana: Prawdopodobnie dziesięciu, bo Tomasz był nieobecny. J 20:24
Wg Pawła: Dwunastu. I List św. Pawła do Kor. 15:4-5

Mt 28:16-17 - Jedenastu zaś uczniów udało się do Galilei na górę, tam gdzie Jezus im polecił. A gdy Go ujrzeli, oddali Mu pokłon. Niektórzy jednak wątpili.

J 20:24 Ale Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus.

I do Kor. 15:4-5 - "...że został pogrzebany, że zmartwychwstał trzeciego dnia, zgodnie z Pismem; I że ukazał się Kefasowi, a POTEM Dwunastu..."
Problem nobodylikeyou2099'a polega na (nie)świadomym ominięciu kontekstu. U Mt akcja rozgrywa się w innym miejscu i czasie niż u Jana. Paweł w ogóle nie 'lokalizuje' podanych wydarzeń, skupiając się na ich wyliczeniu.

3. Ilu w sumie ludzi widziało zmartwychwstałego Jezusa?

Wg wszystkich ewangelistow: Kilkunastu. Mt 28:9,16-17, J 20:14,19,26 21:4, Mk 16:9,12,14, , Łk 24:15,34,36, Wg Pawła: Ponad pięciuset (!) I do Kor. 15:4-8

I do Kor. 15:6-8 - później zjawił się więcej niż pięciuset braciom równocześnie; większość z nich żyje dotąd, niektórzy zaś pomarli. Potem ukazał się Jakubowi, później wszystkim apostołom. W końcu, już po wszystkich, ukazał się także i mnie jako poronionemu płodowi.
Powyższe opisy nie przeczą sobie, bo nie zawierają słowa 'TYLKO'. Tak więc tylko ludzie uprzedzeni i/lub manipulatorzy Słowem i/lub nie myślący logicznie dochodzą do analogicznych wniosków, jakie zapodał nam nobodylikeyou2099. Poprawmy nieco jego wypowiedź, by otrzymać całkiem inne wnioski.
1. Wg wszystkich ewangelistów: w sumie conajmniej kilkunastu. Mt 28:9,16-17, J 20:14,19,26 21:4, Mk 16:9,12,14, , Łk 24:15,34,36,
2. Wg Pawła: w sumie ponad pięciuset (!) I Kor. 15:4-8.

Zobrazujmy to teraz przykładem: Jak z kimś rozmawiam i powie mi, że wczoraj widział na meczu 5 skinów, a jego/jej siostra powie, że widziała tam 100 pseudokiboli, to czy ich wypowiedzi są sprzeczne? Czy może się uzupełniają?

Tak to czasem bywa, gdy ktoś chcąc zdyskredytować Biblię, dyskredytuje siebie samego. I dobrze, ku przestrodze innych. A ja cynicznie powiem, że się cieszę gdy to robią. :mrgreen:

Czy nobodylikeyou2099 przyzna się do błędu? Czy zareaguje? Z doświadczenia 'statystycznego' powiem: mało to prawdopodobne...ale zawsze można mnie miło zaskoczyć, panie nobodylikeyou2099. ;-)

<>< <>< <><

Nie wiem czemu miałbym nie wierzyć w czyny Jezusa i Apostołów zapisane w Biblii, skoro w XX i XXI wieku też się dzieją tego typu rzeczy - i sam je widziałem (choć nie wszystkie 'typy'). Ktoś mi odpowie? ...bez użycia powalonego do bólu sloganu, że "coś sobie uroiłem"?

Pozdrawiam

Pn lis 08, 2010 20:55
zbanowany na stałe

Cytuj:
Nie wiem czemu miałbym nie wierzyć w czyny Jezusa i Apostołów zapisane w Biblii, skoro w XX i XXI wieku też się dzieją tego typu rzeczy - i sam je widziałem (choć nie wszystkie 'typy'). Ktoś mi odpowie? ...bez użycia powalonego do bólu sloganu, że "coś sobie uroiłem"?

Ja moge. A wiec byles na przedstawieniu Derrena Browna. Masz racje, tam sie dzieja rzeczy nieslychane. Racja calkowicie po Twojej stronie.

Wt lis 09, 2010 14:20

Witam

Dural napisał(a):
Cytuj:
Ja moge. A wiec byles na przedstawieniu Derrena Browna. Masz racje, tam sie dzieja rzeczy nieslychane. Racja calkowicie po Twojej stronie.
Tak, możesz. Wyciągasz jednak wnioski przy braku informacji, ale za to przy z góry upatrzonych założeniach. Szkoda czasu.

Nie byłem i nie muszę być na żadnym przedstawieniu, nawet nie znam tego gościa, którego wymieniłeś i nie wiem czy powinienem.

To co widziałem do tej pory działo się nie tylko obok mnie, ale i przeze mnie i we mnie. W niektórych przypadkach mógłbym się postarać o medyczne dowody w tej sprawie, ale to są już nieco przedawnione przypadki (większość sprzed 10 lat) i byłoby ciężko, a może nawet niemożliwe.

Mógłbym jednak postarać się o kontakty z osobami, które posługują uzdrowieniem i uwolnieniem spod wpływu demonicznego na bieżąco. Ale czy taki ktoś jak Ty zechce się pofatygować, skontaktować i zbadać sprawę osobiście? Wątpię, choć byłoby to miłe zaskoczenie. Byłbyś pierwszy... bo jak do tej pory wszyscy milkli i kończyli rozmowę... z góry zakładając, że nie mam racji, że to niemożliwe, że to urojenia.

Ale cóż, niech każdy sobie żyje swoimi z góry założonymi urojeniami w sprawie nieistnienia Boga i Jego cudów.

Ja wiem co doświadczyłem i co widziałem i co Bóg robił używając mnie samego i nie jestem żadnym iluzjonistą. Tym, którzy mogą się popisać tylko teoriami i pustym gadaniem opartym na jakichś hochsztaplerach dziękuję za uwagę. Nie będę przekonywał ślepego, że istnieją kolory (że tak porównam nie-pejoratywnie).

Pozdrawiam

So lis 13, 2010 14:37

mcfunthomas napisał(a):
Wyciągasz jednak wnioski przy braku informacji, ale za to przy z góry upatrzonych założeniach.
Ty za to masz mnóstwo informacji i brak z góry upatrzonych założeń?
mcfunthomas napisał(a):
Nie byłem i nie muszę być na żadnym przedstawieniu,
nawet nie znam tego gościa, którego wymieniłeś i nie wiem czy powinienem.
Oto on:
viewtopic.php?p=527687#p527687 (Grupy Charyzmatyczne).
mcfunthomas napisał(a):
W niektórych przypadkach mógłbym się postarać o medyczne dowody w tej sprawie
I nikt nie chce negować tego, że wcześniej te osoby mogły być chore, a później wyzdrowiały.
mcfunthomas napisał(a):
Mógłbym jednak postarać się o kontakty z osobami,
które posługują uzdrowieniem i uwolnieniem spod wpływu demonicznego na bieżąco.
Zajrzyj na stronę http://www.opracowanie.eu/index.htm i powiedz
co sądzisz o artykułach z rozdziału 'Jezus i cuda'.
mcfunthomas napisał(a):
Ale czy taki ktoś jak Ty zechce się pofatygować, skontaktować i zbadać sprawę osobiście?
Zbyt dużo religii jest na świecie, żeby badać te wszystkie świadectwa.
Koncentrowanie się tylko na jednej byłoby przejawem braku obiektywizmu.
mcfunthomas napisał(a):
Ale cóż, niech każdy sobie żyje swoimi z góry założonymi urojeniami w sprawie nieistnienia Boga i Jego cudów.
A jak ktoś wierzy w Boga, ale nie w cuda?
Też ma urojenia?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So lis 13, 2010 15:42
zbanowany na stałe

Cytuj:
Mógłbym jednak postarać się o kontakty z osobami, które posługują uzdrowieniem i uwolnieniem spod wpływu demonicznego na bieżąco. Ale czy taki ktoś jak Ty zechce się pofatygować, skontaktować i zbadać sprawę osobiście?

Swiadek, a swiadek to kolosalna roznica. Masz tutaj mase swiadkow. SWIADKOWIE. Pofatygujesz sie sprawdzic? Ja nie.
Czlowiek bywa rozny, sa i placzacy krwia, i majacy szesc palcow u reki. Ile w tym dzialania Boga, Lucyfera, Demonow zalezy wylacznie od osobistych pogladow nabytych dzieki pracy mozgownicy. :)
Ciebie nie ciekawi przyczyna tajemniczosci egzorcystow? Czemu raz na zawsze nie udowodnia zwyrodnialym ateistom celowosci egzorcyzmow? Czemu nie chca znizyc sie do poziomu "szarego profesora", potwierdzic dzialanie w sposob przyjety przez swiat nauki?

N lis 14, 2010 8:48

Coś w tym musi być, skoro grupa kilku ludzi, była w stanie pociągnąć za sobą miliardy ludzi na przestrzeni 2000 lat. Byli z resztą pewni swego celu, bo tak zostało powiedziane. Chory psychicznie, nie odniósł by takiego sukcesu.

N lis 14, 2010 11:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona