Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 problem z zaświadczeniem o bierzmowaniu 
Autor Wiadomość
Post Re: problem z zaświadczeniem o bierzmowaniu
fruziafuj napisał(a):
zaświadczenie biorę z parafii, w której miałam Komunię, Bierzmowanie i 4 miesiące temu ślub kościelny. Chrzczona byłam w innej parafii i jest to bardzo daleko, więc siłą rzeczy nie poszłam tam.

Ksiądz, który tego zaświadczenia nie chce mi wydać zna mnie, ponieważ przed ślubem przeszliśmy z Narzeczonym liczne rozmowy z Nim. Odpowiadaliśmy z Katechizmu i z artykułów z prasy katolickiej. Od jakichś 3 miesięcy mieszkam w innym miejscu, ale ponieważ często bywam u rodziców, to i w tym Kościele również.
Zrozumiałabym gdyby w parafii gdzie będzie chrzczone dziecko Ksiądz zrobił jakieś nauki dla rodziców i dziecka, ale tutaj zupełnie tego nie rozumiem.

Jezeli jest tak jak piszesz, to ksiadz albo ma skleroze i nie pamieta parafian, albo ma taki "bezmyslny" standard.
Bramin ma racje co do zaswiadczenia o bierzmowaniu - parafia chrztu. Poza tym jezeli potrzebujesz tylko zaswiadczenia o bierzmowaniu, to powinna byc automatyczna formalnosc. Bo albo bierzmowanie masz, albo nie.
Jezeli potrzebne jest zaswiadcznie o tym, czy nadajesz sie na chrzestna, to mozliwe, ze jakas "kontrola" mialaby sens, ale dobry proboszc powinien znac swoich parafian, szczegolnie, jezeli niedawno mial z nimi intensywny kontakt. Szumi ma racje, ze wlasciwa osoba bylby twoj nowy proboszcz, choc on o tobie wie znacznie mniej.

No a poza tym jest biskup, ktory moze nie wie o fanaberiach swojego proboszcza?

Wt lis 09, 2010 8:40

mam pytanie.czy zaświadczenie o bierzmowaniu może mi odebrac np.mama bo nie mam czasu zabardzo podejsc do kościoła.za nie długo bede chrzestna i potrzebuje.

Pt lis 26, 2010 21:34

Kandydat na chrzestnego udaje się do parafii, gdzie był chrzczony i tam otrzymuje metrykę chrztu (a tam musi być adnotacja o bierzmowaniu). Jeżeli w księdze chrztów nie ma takiej adnotacji na skutek karygodnego zaniedbania jakiegoś proboszcza, należy udać się do parafii, gdzie odbyło się bierzmowanie po zaświadczenie, wraz z sugestią, by proboszcz poszedł co prędzej na pocztę i wysłał do parafii chrztu zawiadomienie o bierzmowaniu, w celu wpisania do księgi.

Bliska rodzina może odebrać metrykę chrztu. Ponadto moim zdaniem osoba, która nie ma czasu pójść do kościoła w tej sprawie niezbyt nadaje się na chrzestną. Po to nie chodzi się do kościoła, lecz do kancelarii. Ponadto świadczy to o lekceważeniu sprawy, chyba, że mieszka się daleko.

Pt lis 26, 2010 22:00
Meritus, cos Ty taki radykalny :biggrin:
Takie zaswiadczenie moze odebrac ktos z rodziny , to jest normalne. Jesli biuro parafialne jest czynne tylko przed poludniem a ktos pracuje i nie moze odebrac zaswiadczenia to gdzie jest problem?
Masz racje z tym,ze proboszcz moglby zaniedbac adnotacje o bierzmowaniu i wtedy ten ktos ma powazny problem.

Pt lis 26, 2010 22:32

Trzeba sprawę traktować indywidualnie. Stwierdzenie "nie mam czasu" jest dość jednoznaczne. Gdyby napisano: "mam daleko", "nie odpowiadają mi godziny" to ok.

Pt lis 26, 2010 23:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2