Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Jahwe nakazuje zabijać 
Autor Wiadomość
Post Re: Jahwe nakazuje zabijać
Ręce opadają.
Sędzia w sądzie jest winny bo skazuje (wszystko jedno na co- więzeinie to też krzywda) bandytę ?

Zgoda, że Prawo jest niezbędne ze względu na grzech - ale to nie czyni tych, którzy sprawując władzę mają obowiązek chronić słabych zbrodniarzami.

Pn lis 08, 2010 20:36

Marek MRB napisał(a):
Nie "wyroku Bożego" tylko "wyroku sądu" (na podstawie Prawa Mojżeszowego)
Prawa Mojżeszowego czyli Prawa bożego.

]Oczywiście. I wyroku sądu. Ludzkiego.

Jeśli według prawa Bożego to nic ludzkiego już tam nie ma oprócz samego wykonania wyroku.
czyli sprawa techniczna .

Cytuj:
2.
Nie ma w NT nic n/t zniesienia kary śmierci przez Jezusa

No coś ty.
kol 2:(14) skreślił zapis dłużny obciążający nas nakazami.
hbr 7:12
(12) Ze zmianą bowiem kapłaństwa musi też nastąpić zmiana Prawa.
9:15 Dlatego też jest on pośrednikiem nowego przymierza, żeby powołani mogli otrzymać obietnicę wiecznotrwałego dziedzictwa, gdyż nastąpiła śmierć, by na podstawie okupu zostali uwolnieni od występków popełnionych pod poprzednim przymierzem

Teraz jest Nowe przymierze .Stare Przymierze z karami śmierci już nie obowiązuje.
A więc skoro jest nowe przymierze to kara śmierci jest zniesiona.

W jaki sposób jedno implikuje drugie ?
Gdzie uczą takiej logiki ?
Tam gdzie uczyłeś się herajskiego ?

w szkole .
jeśli było A i jeśli A zostało zniesione
a teraz jest B zamiast A
to oznacza że nie stosujemy już A tylko B
To proste.

Cytuj:
3.
Co do tego czy należy stosować ją dzisiaj - można dyskutować (to zależy od tego czy jest konieczna)
Chrześcijanin który chce przestrzegać Nowego Przymierza nie może jej stosować.

Bo Ty nie pozwalasz ?

ja nie mam tu nic do rzeczy.
Tylko Bóg może odebrać komuś życie ponieważ on je dał.
A oczywiście masz rację ..pseudo chrześcijanin może odbierać komuś życie.
Ale na pewno nie naśladowca Jezusa.

Cytuj:
Co do możliwości samoobrony (a zwłaszcza - obrony innych) to oczywiście mamy takie prawo (a w tym drugim wypadku nawet obowiązek)

Niestety Biblia mówi jasno że nie możemy w tej obronie zabijać.

Gdzie ?!!!!

już pisałem .
jak ktoś cie uderzy to nadstaw mu drugi policzek.
Trudno nastawiać drugi policzek i przy okazji zabijać.

Cytuj:
przypadek może sprawić że ktoś przy takiej obronie umrze ale jeśli bierzemy karabin i stzrelamy na wojnie to już nie jest przypadek.
wojna jest grzechem i każdy kto w niej bierze udział grzeszy.

Księga, rozdział, werset proszę.
[/quote]
Znów nie czytasz tego co pisze.

"macie miłować nieprzyjaciół.
"nie odpłacajcie złem za złe
"macie miłość mieć wzajemną

Ciężko na wojnie mieć miłość do kogoś do kogo strzelamy.

Kto zaś umie dobrze czynić, a nie czyni, grzeszy.

(List Jakuba 4:1-17, Biblia Tysiąclecia)

Mógłbym takich wersetów więcej znaleźć ale bez sensu jest pokazywać ci coś czego i tak nie chcesz zrozumieć.

Grzechem jest nawet nie czynienie dobra.
Nie mówiąc już o zabijaniu innych na wojnie.

To prosty wniosek .
tak prosty jak konstrukcja młotka.

Wt lis 09, 2010 0:20

Piotr1 napisał(a):
Faktem jest, że mordujemy aby żyć, by ocalić, to co jest nam drogie, by ochronić bliskich czy przywrówcić porządek w społeczeństwie, ocalić ojczyznę czy zdobyć dobra, które są niezbędne do przeżycia. Zabijamy ( czy mordujemy), powadzimy wojny i wykonujemy karę śmierci, dlatego, że jesteśmy grzesznikami w grzesznym świecie, a nie dlatego, że mamy takie prawo. Prawo przede wszystkim pokazuje nam nasz grzech i nasza niemoc; chrześcijańską odpowiedzią na grzech nie jest szukanie usprawiedliwienia w spekulacjach nad filologią hebrajską, czy adwokackich sztuczkach, ale zaufanie łasce ewangelii. Każdy i każda z nas wobec Boga winny jest zabójstwa, bez względu na to jak je nazwiemy i bez względu na prawnicze przemowy czy interpretacje tekstów. Nie mamy innego usprawiedliwienia niż łaska Boga dana nam w Chrystusie. Nawet jeśli prawdą jest, ze nie potrafimy inaczej obronić sprawiedliwości niż zabijając, nie usprawiedliwia nas to wcale.

W zasadzie to co napisałeś to jest sedno.
Reszta to tylko usprawiedliwienia i jak napisałeś sztuczki prawnicze i interpretacyjne aby można było prowadzić wojny ,stosować przemoc , wysyłać wojska do Afganistanu ,Iraku , itd itp.

Jezus nigdy by nie zabił , nie wziął karabinu do ręki i tak też czynili jego uczniowie.
Woleli zginać niż stosować przemoc wobec innych.

Brawo za komentarz.

Wt lis 09, 2010 0:27
formek1 napisał(a):
Jeśli według prawa Bożego to nic ludzkiego już tam nie ma oprócz samego wykonania wyroku.
czyli sprawa techniczna .
Jaaasne. I stwierdzenia winy, czyli tego co jest istotą sądu...
Cytuj:
jeśli było A i jeśli A zostało zniesione
a teraz jest B zamiast A
to oznacza że nie stosujemy już A tylko B
To proste.
A nie zostało zniesione. W tym sęk że ze zniesienia Starego Przymierza nie wynika zniesienie możliwości kary śmierci ani samoobrony. Nie ma takiego zapisu.
Co więcej jak już, to prędzej musiałoby być zniesione V przykazanie (które należy do ST). Ale też nie zostało zniesione.
Cytuj:
Owszem.
Ale Bóg delegował swoje uprawnienia do odbierania - życia, wolności - przestępcom na władzę.
I to - w przeciwieństwie do zakazu kary śmierci - jest wprost napisane w NT.
Cytuj:
Jaasne.
"Naśladowca Jezusa" będzie patrzył jak bandzior zabija na ulicy dziecko, nie interweniując by go przypadkiem nie uszkodzić.
(Żeby nie było wątpliwości - to jest ironia)

Cytuj:
Cytuj:
Co do możliwości samoobrony (a zwłaszcza - obrony innych) to oczywiście mamy takie prawo (a w tym drugim wypadku nawet obowiązek)
Gdzie ?!!!!

już pisałem .
To co z tą dziewczynką.
Też zostanie zabita w czasie jak będziesz podstawiał policzek ?

Cytuj:
przypadek może sprawić że ktoś przy takiej obronie umrze ale jeśli bierzemy karabin i stzrelamy na wojnie to już nie jest przypadek.
Owszem, wojna może być grzechem. A może tez być obroną - i wtedy grzechem jest nie wziąć w niej udziału.

Cytuj:
Cytuj:

A Ty nie czytasz tego co ja piszę :)
Napisałem bowiem :
"proszę, nie cytuj mi wersetów o miłości bliźniego bo nie mają nic do rzeczy (były wszak także w ST, a nadto wyrok nie jest "zemstą")"
Dotarło ?
Cytuj:
Mógłbym takich wersetów więcej znaleźć ale bez sensu jest pokazywać ci coś czego i tak nie chcesz zrozumieć.
Owszem, wersetów nie na temat mógłbyś znaleźć więcej, nie wątpię :D :D :D

Cytuj:
To prosty wniosek .
tak prosty jak konstrukcja młotka.
Obawiam się że Twoja egzegeza nie wykracza poza ten stopień... :D :D :D

Wt lis 09, 2010 0:46

Marek MRB napisał(a):
]A nie zostało zniesione. W tym sęk że ze zniesienia Starego Przymierza nie wynika zniesienie możliwości kary śmierci ani samoobrony. Nie ma takiego zapisu.
Co więcej jak już, to prędzej musiałoby być zniesione V przykazanie (które należy do ST). Ale też nie zostało zniesione.

(4) Albowiem końcem zakonu jest Chrystus, aby był usprawiedliwiony każdy, kto wierzy.
(4) A przecież kresem Prawa jest Chrystus, dla usprawiedliwienia każdego, kto wierzy
(4) gdyż Chrystus jest końcem Prawa, aby każdy, kto wierzy, osiągnął prawość. (

Chrystus jest końcem Prawa Mojżeszowego .
Prawo Mojżeszowe nas nie obowiązuje .
Obowiązywało tylko Żydów.

Nas obowiązuje inne przymierze .Prawo Chrystusowe.
Oparte na dwóch przykazaniach.
'mat22:

36) Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? (37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie. (39) Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (40) Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

Jak widzisz w żadnym z tych dwóch przykazaniach nie ma mowy o wojnie i zabijaniu na wojnie.
Nawet w obronie.
Jest natomiast mowa o miłości do bliźniego i do Boga.

Cytuj:

Owszem.
Ale Bóg delegował swoje uprawnienia do odbierania - życia, wolności - przestępcom na władzę.

może jakiś werset że Bóg delegował swoje uprawnienia do zabijania na władze świeckie.

Cytuj:

Jaasne.
"Naśladowca Jezusa" będzie patrzył jak bandzior zabija na ulicy dziecko, nie interweniując by go przypadkiem nie uszkodzić.

udajesz głupiego?
Pisałem że przypadkowo w obronie może się zdarzyć wszystko.
Natomiast strzelanie do ludzi na wojnie nie jest żadnym przypadkiem i żadna obroną .Zwłaszcza w Afganistanie.

Cytuj:
Gdzie ?!!!!
już pisałem .

To co z tą dziewczynką.

znów idiotyzmy .
mów o wojnie.

Cytuj:

]Owszem, wojna może być grzechem. A może tez być obroną - i wtedy grzechem jest nie wziąć w niej udziału.

gdzie tak napisano ze wojna może być obroną?
I grzechem jest kiedy nie bronimy swojego kraju, władcy, afganistanu?

Cytuj:
Cytuj:

A Ty nie czytasz tego co ja piszę :)
Napisałem bowiem :
"proszę, nie cytuj mi wersetów o miłości bliźniego bo nie mają nic do rzeczy (były wszak także w ST, a nadto wyrok nie jest "zemstą")"
Dotarło ?
[/quote]

na wojnie nie ma wyroków tylko strzały do ludzi bez żadnego wyroku.

Wt lis 09, 2010 13:20
formek1 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
]A nie zostało zniesione. W tym sęk że ze zniesienia Starego Przymierza nie wynika zniesienie możliwości kary śmierci ani samoobrony. Nie ma takiego zapisu.

1
(4) Albowiem końcem zakonu jest Chrystus, aby był usprawiedliwiony każdy, kto wierzy.
(4) A przecież kresem Prawa jest Chrystus, dla usprawiedliwienia każdego, kto wierzy
(4) gdyż Chrystus jest końcem Prawa, aby każdy, kto wierzy, osiągnął prawość. (

Coraz lepiej...
Zapomniałeś widać o Mt 5,17-19 "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim.")
2
Przyjmując Twoją tezę "że nie obowiązuje" to nie obowiązuje też Dekalog, który jest częścią tego Prawa.
3
Cytuj:
Nas obowiązuje inne przymierze .Prawo Chrystusowe.
Oparte na dwóch przykazaniach.
'mat22:

36) Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? (37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie. (39) Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (40) Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

Jak widzisz w żadnym z tych dwóch przykazaniach nie ma mowy o wojnie i zabijaniu na wojnie.
Nawet w obronie.
Zabijanie w obronie innych jest czynem miłości - która najpierw z naszej strony nalezy się słabszym, a dopiero potem niesprawiedliwemu napastnikowi.

Dlatego żaden zapis - nawet o miłości nieprzyjaciół - nie zwalania nas z tego obowiązku.

4
Cytuj:
Cytuj:
Owszem.

może jakiś werset że Bóg delegował swoje uprawnienia do zabijania na władze świeckie.

Podawałem już ze dwa razy - ale co tam, moze tym razem wczytasz:
„[Władza] Jest ona bowiem dla ciebie narzędziem Boga, [prowadzącym] ku dobremu. Jeżeli jednak czynisz źle, lękaj się, bo nie na próżno nosi miecz. Jest bowiem narzędziem Boga do wymierzenia sprawiedliwej kary temu, który czyni źle.”/Rz 13,4/

5
Cytuj:
Cytuj:
Jaasne.

udajesz głupiego?
Chamstwem mnie nie przekonasz...
Cytuj:
Co znaczy "przypadkiem" ?
Jak on ma broń i Ty masz broń to nie ma mowy o przypadku. Robisz co możesz.

6
Cytuj:
Natomiast strzelanie do ludzi na wojnie nie jest żadnym przypadkiem i żadna obroną
Widzę że koniecznie chciałbyś sprowadzić obronę konieczną do wojny.
Ale wiesz co ? Czasem i tak jest.
Wielu obrońców polskich miast walczyło do ostatniej kropli krwi w obronie swoich bliskich przed armią wrogów. Niby dlaczego można się bronić pred jednym napastnikiem, a przed 1000 nie ?

7
Cytuj:
Zwłaszcza w Afganistanie.
Afganistan jest jakiś gorszy ?
Tamtejszym dzieciom nie nalezy się obrona przed talibami ? Dlatego ze daleko od Twojego ciepłego fotela ?

8
Cytuj:
Cytuj:
To co z tą dziewczynką.

znów idiotyzmy .
mów o wojnie.
Chciałbyś.
Co z dziewczynką w czasie jak będziesz nadstawiał drugi policzek ?
Umiesz odpowiedzieć ?

9
Cytuj:
Cytuj:

Owszem, wojna może być grzechem. A może tez być obroną - i wtedy grzechem jest nie wziąć w niej udziału.

A gdzie napisano że nie może być ?
Cytuj:
...matki, dzieci, żony...
"A jeśli kto nie dba o swoich, a zwłaszcza o domowników, wyparł się wiary i gorszy jest od niewierzącego."/1 Tm 5,8/

Wt lis 09, 2010 14:41

Marek MRB napisał(a):
[to wierzy, osiągnął prawość. (

Coraz lepiej...
Zapomniałeś widać o Mt 5,17-19[color=#0000BF][b] "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.

Brawo .
I wreszcie się Prawo wypełniło i Prawo już nie obowiązuje.

Cytuj:
Nawet w obronie.

Zabijanie w obronie innych jest czynem miłości -

to chyba według jakiejś nowej religii.

Cytuj:

on może mieć broń.
poganie mogą robić co chcą.Nawet zabijać.
Chrześcijanie powinni stosować się do rady Chrystusa .
"cokolwiek chcecie aby inni wam czynili i wy im czyńcie."
Niestety zabicie mnie nie jest moim marzeniem.

Cytuj:
Wielu obrońców polskich miast walczyło do ostatniej kropli krwi w obronie swoich bliskich przed armią wrogów.

a wielu muzułmanów zginęło walcząc w świętej wojnie.
Niestety to żaden argument
Cytuj:
Tamtejszym dzieciom nie nalezy się obrona przed talibami ? Dlatego ze daleko od Twojego ciepłego fotela ?

Obrona tak .
zabijanie innych w imię tej obrony nie.

Cytuj:

pytaniem na pytanie.
to znaczy że nie ma nic takiego w Biblii ?że wojna może być obroną?

Cytuj:
"A jeśli kto nie dba o swoich, a zwłaszcza o domowników, wyparł się wiary i gorszy jest od niewierzącego."/1 Tm 5,8/

jeśli przy tym dbaniu kradnie, oszukuje ,zabija to zwykły bandyta a nie obrońca.

Wt lis 09, 2010 21:21
Widzę ze wiele z tego co napisałem nie znalazło Twojej podpowiedzi. Ułatwiłem Ci, numerując kwestię - opuściłeś numerację żeby ukryć że nie odpowiadasz na szereg kwestii.

Cytuj:
formek1 napisał(a):
Zapomniałeś widać o Mt 5,17-19 "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.

Brawo .
"Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni."
Popatrz jak to jest. Człowiek taki zajęty ze nie zauważył że Niebo i Ziemia przeminęły :D :D :D

Cytuj:
Cytuj:
Nawet w obronie.

Według każdej porządnej religii.

Cytuj:
Cytuj:

on może mieć broń.
Czyli wracamy do punktu wyjścia - pozwolisz zabić napadnięte dziecko ?
Czy włąśnie tak byś chciał by Ci uczyniono jak napadną TWOJE dziecko - by odmówiono mu pomocy "w imię miłości do napadającego je bandyty" ?

Cytuj:
Cytuj:
Wielu obrońców polskich miast walczyło do ostatniej kropli krwi w obronie swoich bliskich przed armią wrogów.

a wielu muzułmanów zginęło walcząc w świętej wojnie.
Niestety to żaden argument
Samo zginięcie nie.
Obrona rodziny, słabszych - tak.

Cytuj:
Cytuj:

Obrona tak .
zabijanie innych w imię tej obrony nie.
Jaaasne.
Trzeba Talibów pobić skakanką. Będzie bolało i odpuszczą :D :D :D

Cytuj:

Cytuj:

pytaniem na pytanie.
to znaczy że nie ma nic takiego w Biblii ?że wojna może być obroną?
A jest że nie może ?
Typowa argumentacja "wymyślacza" - na podstawie tego czego NIE MA w tekście.

Cytuj:
Cytuj:

jeśli przy tym dbaniu kradnie, oszukuje ,zabija to zwykły bandyta a nie obrońca.
Czyli obrońcy Westerplatte, Warszawy, Helu to bandyci ?

Wt lis 09, 2010 21:49

Marek MRB napisał(a):

Cytuj:
Zapomniałeś widać o Mt 5,17-19 "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.

Brawo .
"Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni."
Popatrz jak to jest. Człowiek taki zajęty ze nie zauważył że Niebo i Ziemia przeminęły :D :D :D

no tak .
pewnie dla ciebie Bóg stwarzał wszechświat przez tydzień.
to przenośnie tylko .Aby coś podkreślić.
Niebo nigdy nie przeminie.Tak na marginesie.

Cytuj:
Według każdej porządnej religii.

Więc dlatego to wszystkie "porządne "religie pozwalają na zabijanie ponieważ z Bogiem maja niewiele wspólnego.

Cytuj:
Cytuj:

on może mieć broń.
Czyli wracamy do punktu wyjścia - pozwolisz zabić napadnięte dziecko ?

nie pozwolę.

Cytuj:
Cytuj:

Czyli obrońcy Westerplatte, Warszawy, Helu to bandyci ?

A co mnie obchodzą obrońcy tych miejsc.
Pisze o naśladowcach Chrystusa.
Taki Paweł nigdy nie broniłby żadnego westerplatte.
Chrystus również nawet by o tym nie pomyślał.

Śr lis 10, 2010 0:04
I znów pominąłeś połowę maila
"Gadał dziad do obrazu, a obraz do niego - ani razu"...

Śr lis 10, 2010 2:11

Bóg nakazuje zabijać, ale tylko morderców. Wynika to z Pierwszego Przymierza. Późniejsze zapisy w Biblii są sprzeczne z tym prawem i nasuwa się pytanie: Które prawo jest właściwe?
Dla mnie ważniejsze jest Przymierze i dlatego odrzucam wszelkie modyfikacje.
Pisałem już o tym:
viewtopic.php?f=21&t=2462&p=615712

Pt sie 12, 2011 18:51

Daniel_dn napisał(a):
Bóg nakazuje zabijać, ale tylko morderców. Wynika to z Pierwszego Przymierza. Późniejsze zapisy w Biblii są sprzeczne z tym prawem i nasuwa się pytanie: Które prawo jest właściwe?
Dla mnie ważniejsze jest Przymierze i dlatego odrzucam wszelkie modyfikacje.
Pisałem już o tym:
viewtopic.php?f=21&t=2462&p=615712

Dla żydów ważniejsze jest przymierze Prawa ale dla chrześcijan przymierze Prawa zostało zastąpione Nowym Przymierzem.

Pt sie 12, 2011 19:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6