Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego
kwiatku miły....wiesz ilu nas wywiesiło flagę w dniu dzisiejszym?......na 36 mieszkań w bloku tylko 4 słownie: cztery, rodziny.....tak Polacy szanują wolność, krew tysiąca poległych w walce o ową wolną Polskę 
|
Cz lis 11, 2010 16:46 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus, nie trać ducha http://w218.wrzuta.pl/audio/6eFwvLsYSXu ... kiego_liveJadą husarze do pracy z połamanymi skrzydłami, które jak garb ogromny skrywają pod płaszczami... A te skrzydła połamane, deszczem, ogniem wysmagane, A te skrzydła jeszcze grają, jescze polskie pieśni znają. A te skrzydła jak sztandary niepodległej starej wiary Jeszcze mają blask, jeszcze mają blask. A te skrzydła okrwawione, w tylu bitwach poranione, Choć zmalały, spopielały, jeszcze siły nie straciły, Jeszcze są jak dawniej były, Jeszcze skrzydła dawnej chwały mogą unieść nas! Teczki w spoconych rękach trzymają tak kurczowo jakby w nich były zwinięte sławne chorągwie bojowe. Kołyszą się w pekaesach, tramwajach, brudnych wagonach. Opada sen na husarię jak zakurzona zasłona... A te skrzydła połamane... Każdy, aby się żyło, dosiada swojej biedy. Na gorsze się nie zmieniło. Byle się, bracie, nie dać! Byle się dzień przewalił i drzwi za sobą zatrzasnąć! Byleby dzieciom ocalić małego piórka jasność. A te skrzydła połamane... Słowa: Ernest Bryll Muzyka: Wojciech Trzciński
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz lis 11, 2010 17:39 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: kwiatku miły....wiesz ilu nas wywiesiło flagę w dniu dzisiejszym?......na 36 mieszkań w bloku tylko 4 słownie: cztery, rodziny.....tak Polacy szanują wolność, krew tysiąca poległych w walce o ową wolną Polskę "W komitecie poparcia "Marszu Niepodległości" znaleźli się m.in. senator Ryszard Bender (PiS), b. europoseł LPR Maciej Giertych, kandydat na prezydenta Warszawy Janusz Korwin Mikke, muzyk Paweł Kukiz, prof. Jerzy Robert Nowak, poseł Stanisław Pięta (PiS), publicyści Jan Pospieszalski i Rafał Ziemkiewicz, b. poseł Artur Zawisza oraz prof. Jan Żaryn z IPN i UKSW i Alus z forum wiara.pl"  Jednym z plusow jakie posiada nasz kraj jest polozenie. Zabojcze w czasie wojny, zlota zyla w czasie pokoju. Wlasnie dzieki polozeniu, bogate kraje Europy inwestuja w Polske. Moze to i smieszne, ale chodzi glownie o rynek rosyjski. To prawda, ze rzady czesciowo "przepuscily" duzy majatek, jednak jesli ktos zna zasady ekonomii, wie, ze w sprawach naglacych nie ma sensu targowac sie o cene. A co to byl za majatek? Fabryki z lat 50-60, czasami nawet powojenne maszyny niemieckie, ktore wykupowano wylacznie ze wzgledu na wartosc gruntu. Cytuj: Tusk uzależnia nas od Niemców i UE, a Komorowski od Rosji. .... Kto tego nie rozumie jest na poziomie przedszkolaka. Kiedy czytam cos takiego samoistnie przypomina mi sie Mad Cow Disease, scislej Mad Cow. A moze pod nickiem Gita2 ukrywa sie pewien Dyrektor?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz lis 11, 2010 17:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus z forum wiara przyłącza się do tych, którzy w sercu mają wiersz Slonimskiego - "W ojczyźnie twojej do obcych w wierze Bóg się nie zbliża. Moja ojczyzna świat cały bierze w ramiona krzyża", Dwie Ojczyzny. I kieruję się: - "patriotyzm oznacza umiłowanie tego, co ojczyste: umiłowanie historii, tradycji, języka czy samego krajobrazu ojczystego. Jest to miłość. która obejmuje również dzieła rodaków i owoce ich geniuszu. Ojczyzna jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli i jako taka, jest wielkim obowiązkiem....... Oczywiście, trzeba bezwzglednie unikac pewnego ryzyka: tego, ażeby ta niezbywalna funkcja narodu nie wyrodziła si e w nacjonalizm. XX stulecie dostarczyło nam pod tym względem doświadczeń skrajnie wymownych, również w świetle konsekwencji. Charakterystyczne dla nacjonalizmu jest bowiem to, że uznaje tylko dobro własnego narodu i tylko do niego dąży, nie licząc się z prawami innych. Patriotyzm natomiast, jako miłośc ojczyzny, przyznaje wszystkim innym narodom takie samo prawo jak własnemu, a zatem jest drogą do uporządkowanej miłości społecznej", Jan Paweł II, "Pamięc i Tożsamość".
|
Cz lis 11, 2010 19:20 |
|
 |
Gita2
|
Gita2 napisał(a): Oczywiście, że nie podam, gdyż nie znam takiego kraju, co nie znaczy, że nie ma takiego. Może jest, ja nie znam. Trochę przesadziłam w stwierdzeniu, że nie znam krajów niezależnych. Zapomniałam o Norwegii, Szwajcarii czy USA Wracając do haniebnej sprawy przyznania Orła Białego Michnikowi, taka prawdziwą oceną mozna znaleźć tylko w niszowych mediach oraz na portalach internetowych. "Publiczne" media zgodnym chórem zajmują sie tym co dzieje się w PiS. Dzisiaj redaktorka prowadząca rano program:"Gość poranka" upierdliwie wracała do tego co się dzieje w PiS.Doszło do tego, że miała pretensje do JK, że nie będzie go tam, gdzie nie musi być. Ta powszechna medialna choroba jest jak epidemia.
|
Pt lis 12, 2010 9:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety Gita2, musze ciebie rozczarowac: Szwajcaria tez nie jest niezalezna. Musi liczyc sie z sasiadami a i sama bez ukladow np z UE nie przezyje. O tym, ze banki szwajcarskie ugiely sie przed USA i wydaly dane klientow amerykanskich, ktorzy ukrywali dochody przed fiskusem na "tajnych kontach" w UBS i CS juz nie wspomne.
Nikt sam nie przezyje.
A twoja "obiektywna" ocena bardzo mi sie podoba. Sluszne media to te, ktore jak ty uwazaja, ze "haniebna" decyzje o orderze dla Michnika, a ci ktorzy nie gladza prezesa JK po glowce, sa "oburzajacy".
Ostatnio edytowano Pt lis 12, 2010 9:52 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt lis 12, 2010 9:50 |
|
 |
SweetChild
|
maly_kwiatek napisał(a): Dlaczego w dyskusji o katastrofie smoleńskiej czy o kierunkach polityki, o Radiu Maryja, o Krzyżu pod Pałacem Namiestnikowskim, albo o wolności mediów - każdy kto ma zdanie bardzo odmienne od PO jest publicznie łajany jakby przez wyznaczone do tego osoby. Tak jest na czatach, na forach a nawet na forum niniejszym. Tyle piszesz o prawdzie, a sam siejesz tanią propagandę. Jak już rzucasz takie tezy, to może wskaż te "wyznaczone osoby" na forum niniejszym? Daj czynem dobry przykład odpowiedzialności za słowo. Po drugie dlaczego Ci którzy mają "zdanie bardzo odmienne od PO" mogą łajać wszystkich dookoła, ale każda krytyczna ocena ich poczynań jest traktowana jako wielka obraza, zamach na Polskę, Kościół, Prawdę i samego Boga? Czyżby wyznawali zasadę "łajać to my a nie nas"? maly_kwiatek napisał(a): Dlaczego kraj ten, mlekiem i miodem kiedyś płynący, od wielu lat bez wyprzedaży majątku narodowego nie związałby końca z końcem w rocznym budżecie i dlaczego wyprzedaje ten majątek bez zastanowienia i bez informowania Narodu o tym, że Polska zmierza do sytuacji, że ma już tylko polityczne władze, a majątku nie ma praktycznie żadnego. Bo takie jest założenie kapitalizmu, że własność prywatna jest bardziej efektywna niż państwowa. Nacjonalizacja to założenie socjalizmu. maly_kwiatek napisał(a): Dziś można powiedzieć, że w ciągu 20 lecia zniszczyliśmy lub sprzedaliśmy ogromną część majątku narodowego za który ludzie przelewali krew. Pokolenie lat 1990 - 2010 jest za to odpowiedzialne. I historia upomni się za to. Przez te 20 lat Polska stanęła na nogi i zdecydowanie się wzmocniła. Jest w NATO, UE, PKB wyraźnie wzrosło, wzrosła średnia płaca, zmniejszyły się dysproporcje płacowe między Polską a Zachodem, mamy stosunkowo silną walutę oraz przeciętny poziom zadłużenia. Historia to doceni, a malkontenci zawsze się znajdą 
|
Pt lis 12, 2010 9:51 |
|
 |
SweetChild
|
Dural napisał(a): Cytuj: kwiatku miły....wiesz ilu nas wywiesiło flagę w dniu dzisiejszym?......na 36 mieszkań w bloku tylko 4 słownie: cztery, rodziny.....tak Polacy szanują wolność, krew tysiąca poległych w walce o ową wolną Polskę "W komitecie poparcia "Marszu Niepodległości" znaleźli się m.in. senator Ryszard Bender (PiS), b. europoseł LPR Maciej Giertych, kandydat na prezydenta Warszawy Janusz Korwin Mikke, muzyk Paweł Kukiz, prof. Jerzy Robert Nowak, poseł Stanisław Pięta (PiS), publicyści Jan Pospieszalski i Rafał Ziemkiewicz, b. poseł Artur Zawisza oraz prof. Jan Żaryn z IPN i UKSW i Alus z forum wiara.pl"  Właśnie o to chodzi, aby wywieszać flagi i nie dać ich zawłaszczyć przez indywidua kroczące w tego typu marszach. Aby nie myśleli sobie, że Polska to ich prywatny folwark, a reszta to obywatele drugiej kategorii.
|
Pt lis 12, 2010 9:54 |
|
 |
Gita2
|
Ja nazywam hańbą przyznanie Orła Białego Michnikowi, a autor tego artykułu skandalem: http://www.bibula.com/?p=28152
|
Pt lis 12, 2010 10:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Właśnie o to chodzi, aby wywieszać flagi i nie dać ich zawłaszczyć przez indywidua kroczące w tego typu marszach. Aby nie myśleli sobie, że Polska to ich prywatny folwark, a reszta to obywatele drugiej kategorii. Nie tylko drugiej kategorii, wedle pobratymców nacjonalistów sprzed 70 lat, tak oni jak i im przeciwni z definicji mieli stanowić naród niewolników -"polskie świnie". Maszerują po ulicach bohaterskiego miasta, które nigdy nie uległo zwyrodniałym okupantom, za co zostało zrównane z ziemią, a na ludności dokonano masowego ludobójstwa. Przy czym nazywają to patriotyzmem, siebie "pokoleniem JP2".....ewidentnie demonstrują, że w ogóle nie znają nauki Jana Pawła II. Gita - jeśli "bibula.com" jest tak prawomyślna, to zapewne zgodzisz się i z tą opinią http://www.bibula.com/?p=869
|
Pt lis 12, 2010 10:59 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Szkoda, można było uratować z powszechnego opluwania chociaż Order Orła Białego, nikt o tym nie pomyślał. Przede wszystkim Prezydent, który pokazał szacownym członkom Kapituły Orderu, że są dla niego nikim i tym samym znieważył sam Order. Jeśli wiedział, że członkowie kapituły nie zaakceptują jego propozycji odznaczeń, to mógł zmienić skład kapituły, przed wywołaniem skandalu.
Samo odznaczenie Adama Michnika za jego wkład w walkę o wolność i demokrację w Polsce nie budzi mojej wątpliwości. Należy się Michnikowi takie odznaczenie, jak mało komu innemu spośród żyjących. Pozostałe osoby nie były wybitnymi postaciami ruchu niepodległościowego przed 1989 rokiem i ich odznaczanie za to samo co Michnika, budzi moje zdziwienie.
Jeśli Prezydent Komorowski chce odznaczać za Okrągły Stół, to powinien ordery zanieść przede wszystkim Generałowi Jaruzelskiemu, generałowi Czesławowi Kiszczakowi, Prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, bo bez tych 3 osób, Okrągły Stół na pewno nie zaistniałby. Jeśli miałby jakieś jeszcze wątpliwości, powinien z Orłem Białym pojechać do Prezydenta Gorbaczowa i odznaczyć pośmiertnie także Prezydenta Reagana.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt lis 12, 2010 11:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Szkoda, można było uratować z powszechnego opluwania chociaż Order Orła Białego, nikt o tym nie pomyślał. Przede wszystkim Prezydent, który pokazał szacownym członkom Kapituły Orderu, że są dla niego nikim i tym samym znieważył sam Order. Jeśli wiedział, że członkowie kapituły nie zaakceptują jego propozycji odznaczeń, to mógł zmienić skład kapituły, przed wywołaniem skandalu. Wywołałby takim posunięciem większy skandal. Cytuj: Samo odznaczenie Adama Michnika za jego wkład w walkę o wolność i demokrację w Polsce nie budzi mojej wątpliwości. Należy się Michnikowi takie odznaczenie, jak mało komu innemu spośród żyjących. Pozostałe osoby nie były wybitnymi postaciami ruchu niepodległościowego przed 1989 rokiem i ich odznaczanie za to samo co Michnika, budzi moje zdziwienie. Może mniej znało się nazwiska Bieleckiego, Halla, ale bp Orszulik delegowny przez Prymasa Glempa do funkcji rozjemcy, był znany. I nie tylko za OS - od 1980r był sekretarzem Komisji wspólnej Episkopatu i Rządu. Bp Orszulik i bp Dąbrowski negocjowali z komunistami, usiłowali chronić ks. J. Popiełuszko.
|
Pt lis 12, 2010 11:33 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Może mniej znało się nazwiska Bieleckiego, Halla, ale bp Orszulik delegowany przez Prymasa Glempa do funkcji rozjemcy, był znany. I nie tylko za OS - od 1980r był sekretarzem Komisji wspólnej Episkopatu i Rządu. Bp Orszulik i bp Dąbrowski negocjowali z komunistami, usiłowali chronić ks. J. Popiełuszko. Masz rację, nie pamiętałem o zasługach księdza Orszulika z lat 80tych, z tamtych czasów pamiętam raczej biskupa Dąbrowskiego. A Prezydent powinien robić wszystko, byle nie wywoływać żadnego skandalu. Prezydent jest do jednoczenia Narodu a nie do jego dzielenia. Można było w tym roku przyznać odznaczenia pasujące członkom Kapituły, którzy przecież są Polakami i nie przybyli tu z Księżyca, jakiś czas po listopadzie odświeżyć skład Kapituły i przyznać ordery w przyszłym roku osobom które otrzymały je teraz. Robienie wrażenia piekarni z urzędu Prezydenta Polski nie czyni dobrego wizerunku Polski, a o to przecież ma dbać Prezydent.
|
Pt lis 12, 2010 11:52 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Kamala napisał(a): maly_kwiatku, a moze sprecyzujesz, czym jest dla ciebie wolnosc i czego ci konkretnie w Polsce z tej wolnosci brakuje? Kamala, odpowiedź przyniosło samo życie ... w dodatku w dniu Święta Niepodległości. http://www.tvn24.pl/-1,1682094,0,1,poli ... omosc.htmlCytuj: - Naruszono moje poczucie, że żyję w demokratycznym państwie i mam prawo do ochrony ze strony policji - oświadczył na konferencji prasowej Robert Biedroń. Prezes "Kampanii przeciw Homofobii" twierdzi, że został dotkliwie pobity podczas czwartkowych stołecznych demonstracji z okazji Dnia Niepodległości. Jak relacjonował Biedroń, przypadkiem znalazł się w zorganizowanym przez policję "klinczu" przy ulicy Tamka. - Gdzieś obok jakiegoś samochodu. Zaraz obok był mur. Zostaliśmy przygnieceni. Policja użyła przemocy. Biła pałkami, kopała - mówił Biedroń, który na spotkanie z dziennikarzami przyszedł w kołnierzu ortopedycznym i w towarzystwie adwokata. Pobicie w radiowozie?
- Policja wyciągała z tłumu poszczególne osoby. Wyciągnęła niestety także mnie. Zostałem pobity, ale najgorsze stało się w radiowozie. Jeden z policjantów wszedł do samochodu i pobił mnie w nim na tyle dotkliwie, że tego samego dnia wieczorem znalazłem się w szpitalu - oświadczył Biedroń.
Jego zdaniem, środki użyte przez funkcjonariuszy podczas manifestacji były "całkowicie nieadekwatne". - Nie spodziewałem się, że władza, która ma nas chronić dopuści do takiego wydarzenia - oświadczył Biedroń, który uskarżał się także na łamanie procedur i na to, że zbyt późno otrzymał protokół z zatrzymania. - Otrzymałem go dopiero dzisiaj - powiedział.
"Jak mógłbym pobić policjanta?"
- Naruszono moje poczucie, że żyję w demokratycznym państwie i mam prawo do ochrony ze strony policji - stwierdził Biedroń. Powiedział też, że policja bezpodstawnie twierdzi, że on zaatakował funkcjonariuszy.
- Byłem ubrany tak, jak teraz. Nie miałem przy sobie żadnych przedmiotów - deklarował i pytał, jak mógłby próbować zaatakować policjantów ubranych w mundury i w hełmach na głowach. Ja poczuję się wolny, nie tylko gdy nabędę świadomości, że ani Rosja, ani Niemcy, ani USA, ani żaden inny kraj nie decydują o kształcie naszych własnych spraw i decyzji w naszym kraju. Poczuję się wolny, gdy będę mógł wyjść z domu ze śmieciami, czy z psem i nie będę narażony ani na ciężkie pobicie przez funkcjonariuszy państwowych, ani na zastrzelenie, jak to się przydarzyło pewnemu młodemu 19 letniemu człowiekowi z Poznania, który zginął, bo policjanci myśleli, ze jest on przestępcą. Poczuję się wolny, gdy każdy w moim kraju będzie mógł prowadzić działalność polityczną, nie obawiając się smarowania smołą po oknach, podpaleń samochodu a w ostateczności splądrowania mieszkania i aresztowania pod spreparowanym politycznie pretekstem przez państwowe formacje paramilitarne.
|
Pt lis 12, 2010 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatku, mozesz oczywiscie marzyc o kraju wolnym i bezpiecznym, w ktorym kazdy moze manifestowac swoje przekonania i ktos o innych pogladach bedzie manifestowal, jezeli w tym samym miejscu, to pokojowo. Mozesz marzyc o kraju, gdzie kibice sportowi beda aniolami i beda oklaskiwac wygrana przeciwnego klubu. Mozesz marzyc o kraju, gdzie nie bedzie zadnych akcji policji i sil specjalnych, bo nie bedzie przestepcow. Mozesz marzyc o kraju, gdzie prawo jest cenione i przestrzegane przez wszystkich, a nie lamane na kazdym kroku przez byle chlystka, ktory dorwal sie do samochodu....
Ale rzeczywistosc jest inna i jezeli nie odpowiada twoim marzeniom, to zastanow sie, czy ty konkretnie mozesz cos zmienic, nie czekajac na "cud na gorze"? A jezeli nie, to polecam modlitwe:
Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
Nie wiem czy jest gdzies kraj, o ktorym moglbys powiedziec, ze obywatele tam sa wolni. Co dla jednych jest wolnoscia (np bezwzgledne przestrzeganie prawa i procedur przez sily porzadkowe), dla innych moze byc zniewoleniem.
|
Pt lis 12, 2010 20:20 |
|
|
|