Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
 co sie stalo z drugim przykazaniem? 
Autor Wiadomość

czytam Pismo Swiete i Tradycje Kosciola to jestem w Kosciele w przeciwienstwie do ciebie, ktory zagalopowales sie na manowce wiary z dala

zaprawde powiadam ci jeslisie kto nie narodzi na nowo nie moze ujrzec krolestwa bozego
jan.3,3

to jest bozy warunek tego czy ktos do kosciola chrystusa nalezy a nie czy kto czyta pismo swiete i tradycje kosciola

N mar 20, 2005 17:37

tess napisal
czytam Pismo Swiete i Tradycje Kosciola to jestem w Kosciele w przeciwienstwie do ciebie, ktory zagalopowales sie na manowce wiary z dala

zaprawde powiadam ci jeslisie kto nie narodzi na nowo nie moze ujrzec krolestwa bozego
jan.3,3

to jest bozy warunek tego czy ktos do kosciola chrystusa nalezy a nie czy kto czyta pismo swiete i tradycje kosciola

Wlasnie na podstawie czytania Pisma Swietego i Tradycji Kosciola narodzilem sie na nowo.

Pozdrawiam :)

N mar 20, 2005 18:56

Nie widzisz różnicy między instytucją, a kościołem, który stanowi grupa wiernych?

Jezus założył Kościół instytuconalny i hierarchiczny - z Apostołami i ich zwierzchnikiem Piotrem. Więc nie wpieraj nam tu jakiegoś parakomunizmu nie mającego nic wspólnego z Ewangelią
Cytuj:
Zwróć uwagę na to, zę żaden apostoł nigdy nie nauczyał czegoś innego niż Pisma

Chętnie poczytałabym jakieś dokumenty na podstawie których wiesz, czego nauczali Apostołowie poza tym, co jest w Piśmie. Trudno żeby to co jest zapisane w Piśmie Świętym było inne niż jest napisane w Piśmie Świętym. To jest tak zwany dowód idem per idem ;) Co Apostołowie uczyli poza tym co zostało napisane niestety nie wiesz. W samej Ewangelii są na końcu słowa, że wielu rzeczy nie zapisano...
Cytuj:
Patrz powyższy komentarz, a poza tym zdaje mi sie, że rahelix mówił, ze korzysta z Biblii Tysiąclecia :)

Proponuję przeczytać moje słowa w kontekście... Jeżeli rahelix nie znalazł fragmentu o święceniach to musiał posługiwać się jakąś wersją okrojoną.

N mar 20, 2005 20:48

Jezus założył Kościół instytuconalny i hierarchiczny - z Apostołami i ich zwierzchnikiem Piotrem. Więc nie wpieraj nam tu jakiegoś parakomunizmu nie mającego nic wspólnego z Ewangelią
Rozumiem, ze założył również kościół, któru prowadził politykę zagraniczną i wręcz machloiki polityczne?

Cytuj:
Chętnie poczytałabym jakieś dokumenty na podstawie których wiesz, czego nauczali Apostołowie poza tym, co jest w Piśmie. Trudno żeby to co jest zapisane w Piśmie Świętym było inne niż jest napisane w Piśmie Świętym. To jest tak zwany dowód idem per idem Co Apostołowie uczyli poza tym co zostało napisane niestety nie wiesz. W samej Ewangelii są na końcu słowa, że wielu rzeczy nie zapisano...
przepraszam, użyłem złego słowa... Apostołowie nie nauczali niczego innego co im powiedział Jezus. Bo sam Paweł mówił, ze tylko tego naucza.

Cytuj:
Proponuję przeczytać moje słowa w kontekście... Jeżeli rahelix nie znalazł fragmentu o święceniach to musiał posługiwać się jakąś wersją okrojoną.
Doskonale wiem o co Ci chodzi, to był tak zwany żart :) Naprawdę wierzysz, ze rahelix miał czas między Twoim postem a swoją odpowiedzią na niego przeczytać cały Nowy Testament? :) Jesli tak, to go podziwiam :) On go przejrzał, więc chyba logiczne, że mógł czegoś nie zauważyć, czy nie znaleźć :) Więc podaj nam fragmenty, które o tym mówią :)

N mar 20, 2005 22:28

Rozumiem, ze założył również kościół, któru prowadził politykę zagraniczną i wręcz machloiki polityczne?

Tak. Założył Kościół słaby i grzeszny. Kościół zdrajców i walczących o władzę (patrz Apostołowie)
Cytuj:
przepraszam, użyłem złego słowa... Apostołowie nie nauczali niczego innego co im powiedział Jezus. Bo sam Paweł mówił, ze tylko tego naucza

Kościół też nie naucza niczego INNEGO niż nauczał Jezus i Apostołowie

N mar 20, 2005 22:36

Bo sam Paweł mówił, ze tylko tego naucza

A widzisz, to ciekawe, bo np. Pan Jezus nie nauczał o nakrywaniu głowy przez kobiety w kościele a św. Paweł tak. O tym, że żony mają być poddane mężom też Pan Jezus nie nauczał. O tym, że żona ma oddawać powinność mężowi, a mąż żonie, jakoś też nie znalazłam w słowach Jezusa... ale może mi udowodnisz że jest ;) Bo może ja też tylko "przeglądnęłam" Ewangelię ;)
Póki co możesz jedynie stwierdzić, że Apostołowie nie nauczalni niczego SPRZECZNEGO ze słowami Jezusa, a nie że "nic więcej". Kościół również nie naucza niczego sprzecznego. Ani nawet nic więcej, tylko wyjaśnia i w Duchu Świętym uczy w pełni i w odniesieniu do dnia dzisiejszego rozumieć Pismo

N mar 20, 2005 22:40
A widzisz, to ciekawe, bo np. Pan Jezus nie nauczał o nakrywaniu głowy przez kobiety w kościele a św. Paweł tak. O tym, że żony mają być poddane mężom też Pan Jezus nie nauczał. O tym, że żona ma oddawać powinność mężowi, a mąż żonie, jakoś też nie znalazłam w słowach Jezusa... ale może mi udowodnisz że jest ;) Bo może ja też tylko "przeglądnęłam" Ewangelię ;)

Przysłowia są mądrością narodów. To dość powszechne przekonanie osób myśleć i wnioski właściwe z tego myślenia potrafiących wysnuwać.
Jedno z tych przysłów powiada: DŁUGIE WŁOSY - KRÓTKI ROZUM. Prawdę tego powiedzenia może potwierdzać cytowana wypowiedź. I założę się, że Autorka wyżej cytowanej wypowiedzi nie jest w stanie samokrytycznie tego ocenić. Ona po prostu "wie lepiej". W swoim - oczywiście - mniemaniu.

Pn mar 21, 2005 7:15
Jedno z tych przysłów powiada: DŁUGIE WŁOSY - KRÓTKI ROZUM.

Ejże...Teofilu.......Na wszelkich malowidłach, rzeżbach itp. Jezus jest przedstawiany z długimi włosami.....a nie podejrzewam by posądzano Go o "krótki rozum" .

pozdrówka :D

Pn mar 21, 2005 10:29

a propos tych włosów.

To powiedzenie jest juz nieco przestarzałe......w dzisiejszych czasach wyjatkowo krótkim (bad tez zupełnym brakiem) rozumu charakteryzuja sie wszelkiej maści łysole. Mam oczywiscie na mysli tych co to sie golą, a nie tych stracili włosy w sposób naturalny.
Do tego grona zaliczam : kiboli, neofaszystów, bezkarkowców, MW....itd.

pozdrówka :D

Pn mar 21, 2005 10:33

Pan Jezus nie nauczał o nakrywaniu głowy przez kobiety w kościele a św. Paweł tak. O tym, że żony mają być poddane mężom też Pan Jezus nie nauczał
W Biblii nie ma spisanych wszystkich słów Pana Jezusa. A mi chodzi o cytat z Pawła, który mówi o tym, że apostołowie nauczają tylko tego co im Jezus nakazał. Przepraszam, ale teraz nie mam zbytnio czasu szukać cyatów, bo muszę przygotowywać maturę ustną z polskiego, bo muszę ją po świętach oddać.

Cytuj:
Kościół też nie naucza niczego INNEGO niż nauczał Jezus i Apostołowie
Inny nie równa się przeciwny. Już nie raz pisaliśmy co według nas jest w naukach KK, a nie ma tego w Piśmie Świętym, więc nie będę kopiował postów.

Pn mar 21, 2005 14:30

Jedno z tych przysłów powiada: DŁUGIE WŁOSY - KRÓTKI ROZUM. Prawdę tego powiedzenia może potwierdzać cytowana wypowiedź. I założę się, że Autorka wyżej cytowanej wypowiedzi nie jest w stanie samokrytycznie tego ocenić. Ona po prostu "wie lepiej". W swoim - oczywiście - mniemaniu.

Powiem tylko tyle:
Cytuj:
Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz? /J 18,23/

Jakkolwiek nie mam większej nadziei na ten dowód bo poza obrażaniem rozmówców się jeszcze tu niczym nie wykazałeś

Pn mar 21, 2005 17:11

W Biblii nie ma spisanych wszystkich słów Pana Jezusa

Ani wszystkich słów Apostołów. W związku z czym twoja sugestia, że to co głosi Kościół nie ma pokrycia w nauce Apostołów, nie jest poparta żadnym miarodajnym dowodem.

Pn mar 21, 2005 17:14

jezus założył Kościół instytuconalny i hierarchiczny - z Apostołami i ich zwierzchnikiem Piotrem. Więc nie wpieraj nam tu jakiegoś parakomunizmu nie mającego nic wspólnego z Ewangelią

odp:j
a wyczytalem w pismie zeby nie nazywac nikogo ojcem mistrzem bo wszyscy bracmi jestesmy mat, 23,8-11

sam apostol piotr ten zekomo zwierzchnik sam pisze:
ale wy jestescie rodem wybranym krolewskim kaplanstwem narodem swietym ludem nabytym itd.1piotr.2,9

ap. jan zkolei pisze:
i uczynil nas rodem krolewskim kaplanami boga i ojca swojego
obj.16
prosze przeczytac kontekst zeby nie bylo niejasnosci

Pn mar 21, 2005 17:15

Niemniej jednak ten sam Piotr nikomu poza Apostołami nie pozwolił udzielać bierzmowania więc co? Sprawowanie Eucharystii też wyraźnie zastrzegł dla prezbiterów... Sam sobie zaprzecza ? Wątpię.
Na twoje wątpliwości proponuję poczytać o powszechnym kapłaństwie i kapłaństwie hierarchicznym

Pn mar 21, 2005 17:19

beli napisal:
Ejże...Teofilu.......Na wszelkich malowidłach, rzeżbach itp. Jezus jest przedstawiany z długimi włosami.....a nie podejrzewam by posądzano Go o "krótki rozum" .

odp:ap.pawel pisze ze mezczyznie jesli zapuszcza wlosy to przynosi to wstyd 1 kor.11,14
wiec masz dowod na to ze cos ztymi obrazami nie tak!

prosze tez agniulke o jakis cytat o tych swieceniach

ktos napisal ze nie wszystko co pan jezus uczyl jest spisane w ksiegach to sie zgadza ale druga polowa tego wiersz mowi:
te zas sa spisane abyscie wierzyli ze jezus jest chrystusem synem boga i abyscie wierzac mieli zywot w imieniu jego

wiec wszystko co nam mjest potrzebne jest napisane bog wiedzial co my potrzebujemy i nie musimy nic wiecej wymyslac i dodawac pisze to kolejny raz

Pn mar 21, 2005 17:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona