Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 10:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
 Pytanie do tradycjonalistów 
Autor Wiadomość
Rafii, czy to styl głoszenia Chrystusa preferowany przez Tradycjonalistów?
Czy to tylko osobisty styl Lefebvra, przejęty przez jego "wyznawców" ?

N mar 20, 2005 22:02

Arcyb. M. Lefebrve narażał zycie głosząc ewangelię w Nigerii, podczas gdy twoi "duchowi ojcowie" z nudów bawili sie w eksperymenty modernistyczne i ciągle wam czegoś mało, nigdy nie powiecie dość. Więcej szacunku dla pamięci abp. Lefebrve. .

To powinno być wypisane złotymi zgłoskami.

Arcybiskup narażał się jeszcze bardziej po CV II, w Argentynie był na niego zamach bombowy.

N mar 20, 2005 22:28

Ponieważ sobór postanowił nie definiować żadnego nowego dogmatu, odrzucenie jakiejś jego nauki nie byłoby równoznaczne z herezją, chyba że dane zagadnienie już jest dogmatem wiary katolickiej

A więc liturgiczne postanowienia VII nie obowiązują, ale jak Sobór zmienił postanowienia liturgiczne Tridentinum to jest heretycki...
Kochani tradycjonaliści... może spiszcie sobie na kartce własne poglądy, bo na razie zaprzeczacie sobie co rusz...

No i jeszcze coś:
Cytuj:
Podobnie, nikomu nie wolno naruszyć lub nierozważnie zmienić tego tekstu Naszego zezwolenia, ustanowienia, nakazania, polecenia, skierowania, przyznania, indultu, deklaracji, woli, dekretu i zakazu

O ile mi wiadomo Sobór zmienił (w nikłym stopniu) tekst Mszy a nie tekst jakiegoś zezwolenia... więc cytat jest jakoś nie w temacie...

N mar 20, 2005 22:34

Niech Ci będzie. Ja wierzę w dogmaty i Magisterium, a nie w opinie choćby całego świata. :D

Do Magisterium zalicza się nauczanie wszystkich Soborów Powszechnych... więc zastanów się w co tak naprawdę wierzysz

N mar 20, 2005 22:34
Nie pozostałoby zatem nic innego, jak tylko spisać w jednym miejscu wszelkiego rodzaju "perełki" wypisywane przez lefebrystów - po to, by jasno uzmysłowić, jak "motają się" i zaprzeczają sami sobie.
Ku przestrodze...

N mar 20, 2005 22:57
Tradycjonalista napisał(a):
Niech Ci będzie. Ja wierzę w dogmaty i Magisterium, a nie w opinie choćby całego świata. :D

Do Magisterium zalicza się nauczanie wszystkich Soborów Powszechnych... więc zastanów się w co tak naprawdę wierzysz

W to co napisane w/w. :D

N mar 20, 2005 23:01

W to co napisane w/w. :D

No to kolejny przykład zaprzeczania samemu sobie :) DDV spisuj :D

N mar 20, 2005 23:04
Pleciesz bzdury. Wierzę we wszystko to, co KK podaje do wierzenia. :D

N mar 20, 2005 23:07

- to nie jest styl abp. Lefebrve ani tradycjonalistów. Raczej styl zacietrzewionych , młodych modernistów - ja się tylko do niego dopasowałem.
- ze względu na zasługi abp. Lefebrve w głoszeniu ewangelii - wypada zachować szacunek dla tej osoby, a nie w sposób złośliwy wyzywać zmarłego od schizmatyków. Jest rzeczą nietaktowną aby jakiś posoborowy zapaleniec w taki sposób odnosil sie do tej postaci, stąd taka była moja reakcja
- Belizariuszu dobrze , że Ty nigdy niczego zlośliwego nie napisałeś ( no chyba, że tylko na modernistów nie wolno zle pisać)
- nigdzie nie pisałem, że tylko Lefebrve narażał zycie.

N mar 20, 2005 23:10

Pleciesz bzdury. Wierzę we wszystko to, co KK podaje do wierzenia. :D

A stosujesz się do zaleceń liturgicznych, które KK podaje do zachowywania?

N mar 20, 2005 23:30
Błażej napisał(a):
Wiesz Wojtku, Arcybiskup Ojcem Kościoła nie jest, ale Doktorem Kościoła to na pewno będzie- im szybciej tym lepiej. Módlmy się o jego beatyfikację!!!

Mówisz o beatyfikacji schizmatyka ??
Raczej w ogóle o znalezienie się w niebie dzięki Miłosierdziu Bożemu

http://www.tygodnik.com.pl/numer/277941/swiezaw.html

póki co przyjaciele papieża Wojtyły podszeptywali mu neobatyfikowanie Husa, a on sam przebąkiwał o podobnem docenieniu ... Lutra :P

Nie życzyłbym sobie, aby do tego towarzystwa - neobeatyfikcyjnego - ktoś proóbował dołączać jako figowe listki bpa aLefebvre czy Piusa XII

Pn mar 21, 2005 0:28
Pytam nie bez powodu... Zaintrygowało mnie bowiem, dlaczego nie uznajecie za obowiązujące następujące kanony Soborów Powszechnych cokolwiek starszych niż Vaticanum Secundum:

Cytuj:
Ponieważ znajdują się tacy, co w dniu Pańskim i w dniach Zesłania Ducha Świętego zginają kolana, święty Sobór postanawia ... że wszyscy powinni zanosić do Boga modlitwy w pozycji stojącej
- kanon 20 Soboru Nicejskiego (pierwszego)

Zakaz ten ponowiony jest w kanonie nr 90 Soboru Trullańskiego:
Cytuj:
Bogonośni nasi Ojcowie kanonicznie nakazali nam, abyśmy dla chwały zmartwychwstania Chrystusa, nie klękali w niedzielne dni. Dlatego, aby nie pozostawać w niewiedzy, jak należy to zachowywać, wiernym wyraźnie zalecamy, aby w sobotę, zgodnie z przyjętym zwyczajem, po wieczornym wejściu duchowieństwa do prezbiterium, nikt nie klękał do wieczora dnia niedzielnego ....

w tych samych czasach była Komunja składana na welon trzymany na ręce. Do TEGO pomysłu w wersji zbarbaryzowanej już wróciliście.

a o ile wiem, na [...] w Europie Zachodniej też już mało kto klęka podczas tzw Przeistoczenia, ze o Agnus Dei nie wspomnę.

radzę Wam zatem ogłosić kolejny sukces polegający na powrocie do źródeł tzw Eucharystii 8)

DDV będzie miał co wklejać pod hasłem posoborowego odrodzenia wiary katolickawej

[...] - jo_tka

Pn mar 21, 2005 0:50

Raczej módl się o miłosierdzie dla siebie pingwinku.
Arcyb. M. Lefebrve narażał zycie głosząc ewangelię w Nigerii, podczas gdy twoi "duchowi ojcowie" z nudów bawili sie w eksperymenty modernistyczne i ciągle wam czegoś mało, nigdy nie powiecie dość. Więcej szacunku dla pamięci abp. Lefebrve. Jan Paweł II modlił sie na grobie abp. Lefebrve - więc i ty podlotku uszanuj to i nie wyzywaj kogos od schizmatyków.

Co to za kłamstwo z modlitwą Papieża nad grobem ekskomunikowanego schizmatyka?

Pn mar 21, 2005 5:47
Rafi napisał(a):
Raczej módl się o miłosierdzie dla siebie pingwinku.
Arcyb. M. Lefebrve narażał zycie głosząc ewangelię w Nigerii, podczas gdy twoi "duchowi ojcowie" z nudów bawili sie w eksperymenty modernistyczne i ciągle wam czegoś mało, nigdy nie powiecie dość. Więcej szacunku dla pamięci abp. Lefebrve. Jan Paweł II modlił sie na grobie abp. Lefebrve - więc i ty podlotku uszanuj to i nie wyzywaj kogos od schizmatyków.

Co to za kłamstwo z modlitwą Papieża nad grobem ekskomunikowanego schizmatyka?

nie histeryzuj, to nie kłamstwo lecz zwykła pomyłka. Bo śp abp Lefebvre nie działał w Nigerii tylko w Senegalu i Gabonie 8)

Pn mar 21, 2005 6:34

Moja reakcja nie dotyczyła miejsc misyjnej działalności bpa Lefebvre'a, lecz niewiarygodnej informacji o modlitwie Papieża przy jego grobie.

Pn mar 21, 2005 8:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona