Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 13:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 METAFORY I ALEGORIE W OBRONIE PRZED OŚMIESZANIEM BIBLII 
Autor Wiadomość
Post Re: METAFORY I ALEGORIE W OBRONIE PRZED OŚMIESZANIEM BIBLII
Nobodylikeyou2099, trudno mi sprecyzować do czego zmierzasz. Czy chodzi ci tylko o pokazanie osobom wierzącym bezpodstawności ich wiary. Czy może to wskazanie sprzeczności w księdze, będącej podstawą dla religii. A może krytyka wyjaśnień elementów z tej księgi, budzących w wielu ludziach wątpliwości. To czego nie widzę, to chęci zrozumienia – czy to autorów Biblii, ich zamierzeń i przesłania, czy też jej odbiorców. Dobrze jest mieć krytyczne spojrzenie, ale przekonanie o swojej całkowitej słuszności zamyka drogę do zobaczenia czegoś więcej, co jest poza granicą wzroku i pojmowania. Fragmenty, które wymieniłeś, mają wytłumaczenia, ale będzie ich wiele, a nie podsumowanie jednym słowem, jak alegoria, bzdura, bajka, metafora. Określenie czegoś jako bzdura, to najczęstszy objaw całkowitego braku zrozumienia, a także chęci jego osiągnięcia. A właśnie wtedy ma się szansę zobaczyć najwięcej – gdy otworzy swój umysł na coś, co wydaje się całkowicie nie do pojęcia.
Biblię można zrozumieć i nie potrzeba do tego używać wiary. Każda w niej "bzdura" ma sens, który niekoniecznie ma coś wspólnego z religią. Niestety, na razie możesz to stwierdzenie przyjąć "na wiarę". Lub nie. Jak będziesz gotowy na poznanie szczegółów, to trafi ci się taka okazja. Życzę ci, żeby to nastąpiło jak najszybciej. One są naprawdę fascynujące :)

Wt lis 23, 2010 5:49

W żaden sposób nie da się tłumaczyć "cudów" poprzez alegorie. Biblia zawiera ciąg przyczynowo - skutkowy. 10 przykazań poprzedza wstęp w postaci "Ja Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli". Czyli to co było opisane w ks. wyjścia musiało realnie zaistnieć , inaczej 10 przykazań ma podstawę we fikcyjnym wydarzeniu, co czyniłoby je praktycznie bezwartościowymi.
Z Szabatem jest ponownie , to nic innego tylko uczczenie dnia odpoczynku Jahwe podczas tworzenia świata. Jeśli Bóg nie odpoczywał dokładnie 7 dnia , jak sam twierdzi to święto traci rację bytu.
Ponadto autorzy biblii z niezwykłą skrupulatnością wyliczają poszczególne pokolenia , kto ile żył , liczbę dzieci, żon itp. Po co wprowadzać takie dane ? Moim zdaniem ma to na celu uwiarygodnienie tekstu chcąc ,aby traktowało się go dosłownie. Trudno to inaczej wytłumaczyć ,bo kto normalny wprowadzałby taką ilość danych bezcelowo.

Wt lis 23, 2010 9:50

Elbrus napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
"oni twierdzą, że wszystko powstało z Wielkiego Wybuchu, a ja pytam - a co wybuchło, hahaha";)
"oni twierdzą, że prawdziwy Adam popełnił prawdziwy, dziedziczny grzech pierworodny, a
ja pytam - co to za grzech i dlaczego dziedziczony przez wszystkich ludzi, hehehe"

Tyrael zadał dobre pytanie :P

Co do tematu jak dla mnie to w ogóle dziwne sformułowanie tematu no i ten pierwszy post...
A wątek jest o prawdziwości tekstu Biblii... hmm co by tu wybrać

So gru 18, 2010 15:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3