Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 11:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Czy rozmowa z Bogiem jest modlitwa ? 
Autor Wiadomość

A jeżeli człowiek zaprze się potem tej wiary ?

Cz mar 17, 2005 22:25

2 Tym. 2:13
13. Jeśli my nie dochowujemy wiary, On pozostaje wierny, albowiem samego siebie zaprzeć się nie może.
(BW)

Jn 10:27-30
27. Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną
28. i Ja daję im życie wieczne. Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki.
29. Ojciec mój, który Mi je dał, jest większy od wszystkich. I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca.
30. Ja i Ojciec jedno jesteśmy.
(BT)

czyz to nie cudowne

Judy 1:24-25
24. A temu, który was może ustrzec od upadku i stawić nieskalanych z weselem przed obliczem swojej chwały,
25. Jedynemu Bogu, Zbawicielowi naszemu przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego, niech będzie chwała, uwielbienie, moc i władza przed wszystkimi wiekami i teraz, i po wszystkie wieki. Amen.
(BW)

Pt mar 18, 2005 11:00

Tego tematu nie czytam, bo jest strasznie dużo postów, ale odpowiem autorowi na jego pytanie... Owszem z całą pewnością taka rozmowa z Bogiem jest modlitwą. Nie koniecznie musi to być monolog, czasami nasz Przyjaciel nam odpowiada dosłownie, a często odpowiada nam w trakcie czytania Pisma Świętego, do czego zachęcam po modlitwie :) Jezus zostawił nam tylko jedną modlitwę, której się mamy nauczyć - "Ojcze nasz". A reszta należy do Ciebie.

Bóg cię kocha prawda? Prawda :) Czy kochający ojciec chce, żebyś mówił do niego tylko "Tak, ojcze", "Nie, ojcze" i parę innych nauczonych stwierdzeń? Nie. On chce, żebyś z nim rozmawiał, żebyś mówił mu to co czujesz, zwierzał się ze swoich problemów żeby mógł ci pomóc, opowiadał o swoich smutkach, żeby cię pocieszyć, o swoich radościach, żeby mógł się z nich cieszyć razem z tobą. Chciałby również słyszeć to, że go kochasz i za co go kochasz. Przeczytaj Księgę Psalmów, tam są modlitwy Dawida i innyc psalmistów. Oni nie mówią ciągle tego samego :) A wręcz przeciwnie, chwalą Boga, dziękują mu za coś, proszą go, a nawet się skarżą na różne rzeczy (oczywiście z tymi skargami nie przesadzajmy :) ), Traktują go równocześnie jako Pana, Boga i Przyjaciela.

A tutaj macie przykład mojej modlitwy, spisanej w formie psalmu. To nasze zadanie na spotkaniu młodzieżowym w kościele - napisać psalm, więc po prostu zacząłem sie modlić i pisać tą moją modlitwę (oczywiście trzeba było przeredagować, żeby brzmiało jak psalm, zazwyczaj modlę się normalnym językiem :) ):
Cytuj:
Panie, Ojcze mój, wysłuchaj sługi swego.
Niech chwała płynie Ci po wsze czasy.
Panie, Ty prowadzisz mnie po drodze swojej,
Jesteś światłem duszy mojej.
Ty znalazłeś mnie pośród ciemnosci dolin i wyciągnąłeś mnie na drogi swoje.
Panie, Ojcze mój, wysłuchaj błągania mego.
Bez Ciebie nie miałbym nic, nic bym nie znaczył.
Mieszkaj w sercu moim, rządź umysłem moim.
Postaw mnie Panie na ścieżce swojej i używaj do celów swoich.
Niech czyny moje opowiadają o dobroci Twojej.
Spraw bym był źródłe radości twojej dla otoczenia mego.
Niech twe imię brzmi we wszystkich gardłach świata.
Alleluja.

To jest akurat to o co proszę w każdej modlitwie, ale często dodaję do tego jakieś prośby na czasie, na przykład o klasówkę, czy pomoc w trudnej sytuacji, jak się pokłócę z przyjacielem na przykład :) Albo jeśli wiem, że zgrzeszyłem, to modlę się do Boga o przebaczenie, wyznając co zrobiłem. Albo jeśli wiem, ze zaczynam ulegać jakimś pokusom i coraz trudniej mi z tym walczyć, to modlę się o pomoc w tym itd.

Pozdrawiam :)

Pt mar 18, 2005 14:04
Cytuj:
Co sadzicie , czy zwykla rozmowa a wlasciwie monolog z Bogiem moze byc modlitwa?

Więc o co w końcu chodzi? O monolog czy dialog?

[...] - jo_tka

Pt mar 18, 2005 14:52

Ja to zrozumiałem tak, że Gabriel stwierdza, ze nasze rozmowy z Bogiem są tylko monologami. Na co ja odpiwałem, ze dialog również jest możliwy :)

Pt mar 18, 2005 23:01

Dla pragnacych dowiedziec sie czegos wiecej o modlitwie polecam ksiazki Sw. Teresy z Awila.Modlitwa to nie tylko monolog lecz i odpowiedz Boga samego.

Pozdrawiam :-D

Pozdrawiam :)

So mar 19, 2005 0:03

moge ci jedynie tak odpowiedziec:
2 Tym. 2:13 Jeśli my nie dochowujemy wiary, On pozostaje wierny, albowiem samego siebie zaprzeć się nie może. (BW)

Oooo... Czyli człowiek się odwróci od Boga, a Bóg go i tak na siłę zbawi - wbrew wolnej woli człowieka ?? Ciekawie dobrany cytat do pytania :D

So mar 19, 2005 19:46

Nie dokładnie Agniulko, ale prawie... Jeśli my nie będziemy dochowywać wiary, to Bóg w swojej miłości będzie się starał ponownie do nas dotrzeć, żebyśmy znów wrócili do Niego :)

So mar 19, 2005 21:41

2 Tym. 2:13 Jeśli my nie dochowujemy wiary, On pozostaje wierny, albowiem samego siebie zaprzeć się nie może. (BW)

ale wy dzieki niemu jestescie w chrystusie ,ktory stal sie dla nas madroscia od boga i sprawiedliwoscia iposwieceniem i odkupieniem
1kor.1,30

moze w zestawieniu z tym drugim wersetem bedzie latwiej zrozumiec

N mar 20, 2005 17:53

Ale jeżeli człowiek się nie nawróci to sam się potępi i Męka Chrystusa mu za przeproszeniem psu na budę skoro on nie chce z niej skorzystać i odrzuca przebaczenie przez trwanie w grzechu śmiertelnym - co może uczynić również po chrzcie

N mar 20, 2005 20:55

Dlatego nie napisałem, że Bóg nas zbawi na siłę, ale będzie starał sie nakłonić nas (bo zdecydował się nas do niczego nie zmuszać, dając nam wolną wolę), żebyśmy do Niego wrócili. Może to robić pokazując nam jakiś cud, albo przysyłając nam ludzi, którzy będą dla nas świadectwem, albo jeszcze na inne sposoby. Możliwości ma mnóstwo :)

Pn mar 21, 2005 14:42

Dlatego nie napisałem, że Bóg nas zbawi na siłę, ale będzie starał sie nakłonić nas (bo zdecydował się nas do niczego nie zmuszać, dając nam wolną wolę), żebyśmy do Niego wrócili. Może to robić pokazując nam jakiś cud, albo przysyłając nam ludzi, którzy będą dla nas świadectwem, albo jeszcze na inne sposoby. Możliwości ma mnóstwo :)

No więc właśnie, a jeżeli ktoś odrzuca sakramentalną łaskę nawrócenia i możliwość karmienia się Jego Ciałem aby mieć życie w sobie, to się od tej Miłości i zbawienia sam skutecznie odgradza, skazując się na potępienie.

Pn mar 21, 2005 17:20

agniulko wybacz ale mylisz podstawowe pojecia
powyzsze dwa cytaty mowia o ludziach nawroconych czyli tu nazwanych w chrystusie iwtym sensie chrystus sanego siebie zaprzec sie nie moze czyli nie tracimy swojego zbawienia gdy zgrzeszymy
jednak bog wzywa nas :
1 Jn 2:1
1. Dzieci moje, piszę wam to dlatego, żebyście nie grzeszyli. Jeśliby nawet ktoś zgrzeszył, mamy Rzecznika wobec Ojca - Jezusa Chrystusa sprawiedliwego.
(BT)

oczywiscie zemamy nasze grechy wyznac bogu iza nie zalowac ale to nie ma nic wspolnego z utrata zbawienia

Rz 8:38-39
38. I jestem pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani Zwierzchności, ani rzeczy teraźniejsze, ani przyszłe, ani moce,
39. ani co wysokie, ani co głębokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.
(BT)

Pn mar 21, 2005 19:13

Człowiek raz nawrócony, jak sam przyznałeś, może się ponownie od Boga odwrócić. I o tym właśnie pisałam...

Pn mar 21, 2005 19:26

Człowiek raz nawrócony, jak sam przyznałeś, może się ponownie od Boga odwrócić. I o tym właśnie pisałam
...

wiec prubuje ci caly czas uswiadomic ze chociaz czlowiek moze sie odwrocic to bog sie od swego dziecka nigdy nie odwroci i to jest wlasnie cudowne

Jn 10:9
9. Ja jestem bramą. Jeżeli ktoś wejdzie przeze Mnie, będzie zbawiony - wejdzie i wyjdzie, i znajdzie paszę.
(BT)
Jn 10:14
14. Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają,
(BT)
Jn 10:27-30
27. Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną
28. i Ja daję im życie wieczne. Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki.29. Ojciec mój, który Mi je dał, jest większy od wszystkich. I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca.
30. Ja i Ojciec jedno jesteśmy.
(BT)

So mar 26, 2005 20:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona