Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
stanislav
zbanowany na stałe
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Tutte napisał(a): -Bóg zakazuje Adamowi i Ewie spożywać owoce z drzewa poznania dobra i zła -złamanie zakazu pociąga za sobą konsekwencje w postaci śmierci Nie. Bezposrednią konsekwencją zjedzenia owocu było to: "A wtedy otworzyły sie im obojgu oczy i poznali, ze są nadzy". Śmierć nadeszła długo poźniej bo Bóg ich przeklął. Chociaz tak sobie myślę, skąd ta pewnośc ze przed zjedzeniem owocu Adam i Ewa byli nieśmiertelni. Przecież kilka wersów dalej pisze: Rdz 3,22 "Po czym Pan Bóg rzekł: «Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki".Tutte napisał(a): Diabeł podszywając się pod węża sugeruje Ewie,że Bóg ją okłamał,co więcej,ukrył jakieś istotne informacje Ten sam diabeł/szatan który kilka stron dalej w księdze Hioba jest sługą bożym i na polecenie Boga wykonuje brudną robotę?
|
Pt gru 03, 2010 17:14 |
|
|
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
No własnie skoro człowiek nie zjadł owocu z "drzewa zycia" to nie był nieśmiertelny. To może to straszenie śmiercią to taki "pic na wode" - i tak by umarli?
|
Pt gru 03, 2010 17:51 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Tutte napisał(a): W związku z powyższym bardzo mnie interesuje tomku,w którym miejscu to Bóg okazał się kłamcą? W takim razie, jakbym ci powiedzial ze jak napiszesz jeszcze jednego posta to umrzesz, to bym rowniez mowil prawde. Przecierz w koncu umrzesz, prawda? A skad wiesz czy bys nie umarl gdybys nie napisal posta. stanislav napisał(a): Chociaz tak sobie myślę, skąd ta pewnośc ze przed zjedzeniem owocu Adam i Ewa byli nieśmiertelni. Przecież kilka wersów dalej pisze: Rdz 3,22 "Po czym Pan Bóg rzekł: «Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki".
O to wlasnie mi chodzilo odpowiadajac Tutte. stanislav napisał(a): To może to straszenie śmiercią to taki "pic na wode" - i tak by umarli?
I znowu, wlasnie o to mi chodzilo.
|
Pt gru 03, 2010 22:54 |
|
|
|
 |
Miroslaw
Dołączył(a): Śr gru 01, 2010 0:09 Posty: 14 Lokalizacja: Warszawa
|
Drzewo dobra i zła jest jednocześnie drzewem świadomości.Nie żywić się złą świadomością.Jeść owoce zawierające w sobie nasienie oznacza rozwijać swoją swiadomość w dobrym kierunku.Rozwijać ją w kierunku dobra.Owoc zły nie zawiera "nasienia" dzięki któremu wzrasta świadomość i świadomość umiera.Nie może się rozwijać. A drzewo świadomości jest drzewem życia wiecznego. Kto ma mądrość znajdzie drogę do drzewa życia wiecznego i jego owoców lecz drogę do niego strzeże anioł który ma miecz obosieczny.Ten anioł to nasze ego. Które jest niezbędne ale w wielu przypadkach zasłania nam drogę do świadomości poznania. Zła świadomość rodzi złą która wstrzymje rozwój dobrej.To widać w każdej dziedzinie nauki. Zachamowania ewolucyje,wirusy,choroby,deformacje.90% chorych na raka zapada na niego w wyniku autoagresji którą wywołuje depresja.Strach i niechęć do życia.Dlaczego ewoluują ciała biologiczne? W wyniku działania siły ducha bo taka jest potrzeba.Siła woli (świadomości) powoduje modyfikacje kodu genetycznego żeby zaadoptować się do nowych warunków i pokonać to co złe to co przeszkadza życiu.Czuję że kiedyś z tego tematu napiszę wywód naukowy.Bo widać to wszystko jak na dłoni.Przynajmniej ja tak widzę. Pozdrawiam.
|
So gru 04, 2010 1:38 |
|
 |
Miroslaw
|
To jest droga do ogrodu eden przed którym stoi aniół z mieczem obosiecznym.(ognistym).Nie trzeba edenu szukać na mapie lecz w świadomości czyli duchu.Ponieważ duch to świadomość i nie należy nigdy tych dwóch określeń rozdzielać ponieważ znaczą to samo. A czynią to ludzie nader często? Choćby "durne określenie "Co ty wduchy wierzysz" No wierzę bo duch i świadomość to jota w jotę to samo.Czy jest ktoś kto nie wierzy w świadomość? Nie ma.Więc o co chodzi?
|
So gru 04, 2010 1:47 |
|
|
|
 |
Miroslaw
|
Jeszcze jedno.Drzewo świadomości,drzwo poznania dobra i zła i drzewo życia wiecznego to jedno i to samo drzewo.Lecz nie karmić się złem.To jak wirus w komputerze który zanim umrze("spadnie na ziemię pełzać będzie po brzuchu i prochem się żywił będzie") zniszczy nam wiele danych.Wiele już kompletnych zbiorów.Wiele form wirtualnych które już utworzyliśmy.I są dobre.
|
So gru 04, 2010 1:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Miroslaw napisał(a): Jeszcze jedno.Drzewo świadomości,drzwo poznania dobra i zła i drzewo życia wiecznego to jedno i to samo drzewo Nic podobnego. Pierwsze wystąpienie drzewa życia w tekście wskazuje na to, że były dwa drzewa o szczególnych własnościach: Rdz 2,9, BT napisał(a): Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła. Zakaz jedzenia owoców dotyczył tylko jednego z nich - drzewa poznania dobra i zła - i wokół niego toczy się niemal cała fabuła. Po opisie kuszenia przez węża, zerwania i zjedzenia owoców z drzewa poznania, po wymierzeniu kar wężowi, kobiecie i mężczyźnie, pojawia się druga i ostatnia wzmianka o drzewie życia. Bóg mówi: Rdz 3,22, BT napisał(a): Po czym Pan Bóg rzekł: "Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki". Zob. też np. Dwa drzewa
Ostatnio edytowano So gru 04, 2010 9:44 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So gru 04, 2010 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): -Diabeł podszywając się pod węża sugeruje Ewie To sobie sam wymyśliłeś, ale niestety jest sprzeczne z Księgą Rodzaju.
|
So gru 04, 2010 9:42 |
|
 |
jo_tka
|
A tak w ogóle: pamiętacie, że to jest opowiadanie z morałem, nie opis faktów?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So gru 04, 2010 20:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): A tak w ogóle: pamiętacie, że to jest opowiadanie z morałem, nie opis faktów? Ponieważ, gdyż, albowiem? Jakoś Księga Rodzaju niczego podobnego nie twierdzi.
|
So gru 04, 2010 20:17 |
|
 |
jo_tka
|
Jasne. Opisuje fakty. Np. stworzenie świata i człowieka. W kolejnych rozdziałach (1-2) zupełnie sprzecznie. Od powieści też wymagasz informacji na początku: UWAGA, to jest powieść, nie brać dosłownie?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So gru 04, 2010 20:25 |
|
 |
naturalwoman
|
Miroslaw napisał(a): duch to świadomość Nie. Posłuchaj proszę tego - czym jest dusza. Uwaga - to jest trudny temat. http://www.beczka.krakow.dominikanie.pl ... czarnia=yokliknij na 12 marca.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
So gru 04, 2010 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Jasne. Opisuje fakty. Np. stworzenie świata i człowieka. W kolejnych rozdziałach (1-2) zupełnie sprzecznie. Od powieści też wymagasz informacji na początku: UWAGA, to jest powieść, nie brać dosłownie? Chcesz powiedzieć, że według autora Adam, Ewa, Kain, Abel, Set, Nimrod, Henoch, Noe, Abraham, Izaak, Jakub... nigdy nie istnieli? Że Księga Rodzaju to tylko umoralniające fikcyjne historyjki? Bardzo ciekawe podejście, ale większość chrześcijan się z tym nie zgadza, żydów i muzułmanów - też nie. Czy masz jakieś poważne przesłanki, żeby twierdzić, że autor Księgi Rodzaju traktował historię Adama i Ewy jako zmyśloną opowiastkę, której odbiorcy nie powinni traktować dosłownie?
|
So gru 04, 2010 21:16 |
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
Oczywiście że osoby które wymieniłes nigdy nie istniały. A wydarzenia tam opisane nalezy traktować jako opowieści z morałem. Do tych postaci i wydarzeń zapomnieliśmy jeszcze dodac Jezusa Chrystusa, jego życie, śmierć i zmartwychwstanie. A co! Albo tak albo siak. Nie będziemy wybiórczo traktowac biblii i wedle widzimisie decydować co traktować dosłownie a co jako metafore. A więc Panie i Panowie - UWAGA, to jest powieść, nie brać dosłownie.
Smierć/zmartwychwstanie można różnie interpretować: - po zimie przychodzi wiosna - choćby nie wiem jak było ciężko, będzie dobrze
itd. w zalezności geniuszu czytelnika.
|
So gru 04, 2010 22:07 |
|
 |
naturalwoman
|
stanislav napisał(a): Oczywiście że osoby które wymieniłes nigdy nie istniały. A wydarzenia tam opisane nalezy traktować jako opowieści z morałem. Do tych postaci i wydarzeń zapomnieliśmy jeszcze dodac Jezusa Chrystusa Gdyby tak było, to mnie też by nie było.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
So gru 04, 2010 22:41 |
|
|
|