Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 22:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 nowa bakteria 
Autor Wiadomość

Post Re: nowa bakteria
Rutus napisał(a):
Mamy ewidentnie do czynienia z mutacją przystosowawczą.

Te bakterie odkryła w mule doktorantka, oczywiście najpierw nikt nie chciał jej wierzyć, że część fosforu zastępowana jest arsenem. Wzięła bakterie do laboratorium i hodowała zastępując coraz większą ilość fosforu arsenem. I udało się zastąpić w 100%. No - jest to niesamowite, wyeliminowanie całkowicie jednego z 6 głównych pierwiastków i zastąpienie trucizną.

A Bóg? On jest nieprzewidywalny i jeszcze niejednym nas zaskoczy. Stopniowo nabywamy narzędzia, by to odkrywać.

N gru 05, 2010 14:56

Rutus napisał(a):
Jeżeli kiedykolwiek do tego dojdzie będzie to dowód przeciw istnieniu Boga w naszym (dzisiejszym) znaczeniu tego słowa a nie za Jego istnieniem. Myślę jednak, że taki stan rzeczy nie grozi ani nam ani naszym potomkom. Jeśli dziś mamy rację w kwestii Boga i Jego przymiotów, to cechy transcendentalne nie pozwola na "zwarcie się" obszarów nauki i wiary.

Z tym się akurat mogę zgodzić, powiem nawet - nie poznamy Boga "nigdy", :) bycie Bogiem to, to samo co być niepoznawalnym, z jednym wszak wyjątkiem, wtedy gdy na powrót z Nim się zjednoczymy, ale to już całkowicie inna para kaloszy, (wtedy nie będzie już nic do poznawania).
Tylko, czy trzeba od razu poznać Źródło? Przecież wystarczy poznać rzekę. Myślę że, Boga można poznawać pośrednio, wystarczy dowieść, że istnieje coś więcej niż świat materialny a cała misterna budowla ewolucjonizmu legnie w gruzach (no, może nie cała). :) Ja nie zaprzeczam, że funkcjonują pewne jej mechanizmy napędzające całą tą mahinę ewolucyjną, ale nie są one ot tak, całkowicie przypadkowe, coś lub ktoś nimi kieruje (a właściwie nakierowuje). To co obserwują naukowcy to jedynie skutek ewolucji a nie sama jej przyczyna.
Przecież w końcu cały ten spór między kreacjonistami a darwinistami dotyczy przyczyny ewolucji, czyż nie?

Dural napisał(a):
Cytuj:
, że taki stan rzeczy nie grozi ani nam ani naszym potomkom.

A ja mysle, ze grozi. Chodzi mi o dostateczne poznanie pracy mozgu. Uwazam, ze nastapi to w niedalekiej przyszlosci.

Oj, obawiam się , że od fizjologi mózgu do Boga droga baaardzo daleka :)

N gru 05, 2010 16:42
zbanowany na stałe

Buscador, jesli dojdziemy do miejsca w ktorym bedzie mozna np. za pomoca dzialania pradu spowodowac Twoja rozmowe z dusza przedbuscadorowa, nagrac, udowodnic, ze jest wynikiem dzialania kilku miliamperow, zmienisz swoje poglady w tej sprawie?

N gru 05, 2010 17:00

Dural napisał(a):
Buscador, jesli dojdziemy do miejsca w ktorym bedzie mozna np. za pomoca dzialania pradu spowodowac Twoja rozmowe z dusza przedbuscadorowa, nagrac, udowodnic, ze jest wynikiem dzialania kilku miliamperow, zmienisz swoje poglady w tej sprawie?

No wiesz, to akurat możemy zrobić już dzisiaj, wystarczy podpiąć buscadora do apratury EEG i wygenerować elektroencefalogram i będzie to pośredni dowód na istnienie duszy w buscadorze, oczywiście tylko tych niższych jej funkcji, (tych wyższych żadna aparatura nie zarejestruje, póki co) :)

N gru 05, 2010 17:14

PS. a tak przy okazji, piszesz z zagranicy czy z komórki? Bo mój "expressivo" nie lubi czytać twoich postów :)

N gru 05, 2010 17:21
zbanowany na stałe

Z zagranicy. Ale moze Twoje "expressivo" wierzace, posiadajace dusze stopnia 0.367, to i sie nie dziw. Ma prawo wzdrygac sie przed Duralem! :)

N gru 05, 2010 17:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2