Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
 Agitacja polityczna z ambony 
Autor Wiadomość
Post Re: Agitacja polityczna z ambony
Dural napisał(a):
Ciebie jednak to nie dotyczy. Unosisz sie "na fali". Czyli nic sie nie zmienilo. Dopry "plywak" zawsze ma OK. Ani komuna, ani demokracja mu nie szkodza. Zmienia poglady (prawdopodobnie zawod tez) i plynie. :D

I znów to samo, przypisujesz swoje cechy charakteru innej osobie, czyli "projekcja" spotykana w paranoi.

N gru 05, 2010 19:17
Gdy biskupi Dziwisz, Nycz, Pieronek, Gocłowski, Życiński i in. popierają PO wszelkimi dostępnymi metodami, jak rozumiem, jest to zjawiskiem dobrym, bo na to elektorat Komorowskiego i Tuska się nie skarży.
Kiedy jakiś ksiądz odważy się "wychylić" i wyrazi odmienne poglądy, jak rozumiem, jest to zjawisko bezprawne i zagrażające demokracji.
Umocnienie demokracji wymaga bowiem, by cały naród przytroczyć do rydwanu jedynej słusznej partii, zmusić do prenumeraty jedynej słusznej gazety.
Resztę należy wyciąć w pień i wypalić rozpalonym żelazem.
Mniej świadomych politycznie broń Boże nie należy uświadamiać, tylko zmusić do konwersji politycznej, bądż nakłonić do niegłosowania przez ukrycie dowodu.

Mojego dziadka w czasie referendum ( 3x TAK ) nie dopuszczono do głosowania, bo był kułakiem (miał kilkumorgowe gospodarstwo).
Współczesne rozumienie demokracji to nic nowego.

N gru 05, 2010 19:59
Cytuj:

To demokracja wg Michnika.

N gru 05, 2010 20:04
oleksa57 napisał(a):
Gdy biskupi Dziwisz, Nycz, Pieronek, Gocłowski, Życiński i in. popierają PO wszelkimi dostępnymi metodami, jak rozumiem, jest to zjawiskiem dobrym, bo na to elektorat Komorowskiego i Tuska się nie skarży.

W czym konkretnie przejawia się to popieranie... może podobnie do mnie wypunktujesz :)

Cytuj:
Kiedy jakiś ksiądz odważy się "wychylić" i wyrazi odmienne poglądy, jak rozumiem, jest to zjawisko bezprawne i zagrażające demokracji.

Może się wychylac, ale mówić o stanie rzeczywistym, a nie o swojej wizji.
Którą ma prawo mieć jak każdy, ale nie powinien głosić jej z ambony jako niepodważalnej oczywistości.
Cytuj:
Umocnienie demokracji wymaga bowiem, by cały naród przytroczyć do rydwanu jedynej słusznej partii, zmusić do prenumeraty jedynej słusznej gazety.
Mniej świadomych politycznie broń Boże nie należy uświadamiać, tylko zmusić do konwersji politycznej, bądż nakłonić do niegłosowania przez ukrycie dowodu.

Piszesz o systemi reżimowym nic nie mającym wspólnego z demokracją.
Ludzie w XXI wieku nie pozwolą sie przytroczyć do jedynej partii.....skoro nawet niewolnicy nie dali sie ujarzmić, to co lub kto złamie wolność człowieka?

Cytuj:
Mojego dziadka w czasie referendum ( 3x TAK ) nie dopuszczono do głosowania, bo był kułakiem (miał kilkumorgowe gospodarstwo).

I tak nie miało znaczenia czy zagłosuje....nikt nawet nie liczył głosów - werdykt znany był przed referendum.
Dziękuj Bogu, ze go nie okrzyknięto "wrogiem ludu" i nie wdrożono "terapii".

N gru 05, 2010 20:10
Alus napisała:
Cytuj:

Właśnie dokładnie to zrobił i za to został napiętnowany i wyrzucony.
Ciekawe - nie?
Alus, TY czasami trafiasz w sedno sprawy tylko że używasz lustra.
Wszystko jest przekręcone.

N gru 05, 2010 20:56
Alus napisał(a):
oleksa57 napisał(a):

W czym konkretnie przejawia się to popieranie... może podobnie do mnie wypunktujesz :)

Wyraża się w bezwarunkowym i bezkrytycznym popieraniu PO. Abp Nycz w podległej mu archidiecezji agitował na rzecz Komorowskiego. Są świadectwa kleryków, że czynił to również w podległych mu seminariach.
Pozostali przeze mnie wymienieni używani są w mediach zawsze gdy rząd potrzebuje poparcia czy to w sprawie krzyża, czy in vitro. Nie zamierzam rozwodzić się na temat tego, co jest robione jawnie na oczach narodu.

Cytuj:

Którą ma prawo mieć jak każdy, ale nie powinien głosić jej z ambony jako niepodważalnej oczywistości.

Staw wreszcie czoła rzeczywistości i przyznaj, że to Ty nie możesz znieść krytyki PO i to jest Twój problem.
Takich, co pojęli całą szpetotę rządów PO jest wielu i coraz to więcej.
Czy sądzisz, że należy zakazać krytyki PO?!
Gdy w 2005 PO zanurzyła zęby w PIS, było to traktowane jako fundamentalne prawo demokracji.
Czy coś się wmiędzyczasie zmieniło, a ja o tym nie wiem?

Cytuj:

Piszesz o systemi reżimowym nic nie mającym wspólnego z demokracją.
Ludzie w XXI wieku nie pozwolą sie przytroczyć do jedynej partii.....skoro nawet niewolnicy nie dali sie ujarzmić, to co lub kto złamie wolność człowieka?

To dlaczego próbujecie?!

Ostatnio edytowano N gru 05, 2010 21:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N gru 05, 2010 21:13
Cytuj:
Właśnie dokładnie to zrobił i za to został napiętnowany i wyrzucony.

Ordynariusza już napiętnowano i wyrzucono?....ależ ten Tusk mocarny, miota hierarchami skolko ugodno :o
Ks Żarskiemu wygasła kadencja, więc nie dał satysfakcji wyrzucania :D

N gru 05, 2010 21:19
zbanowany na stałe

W konsekwencji Waszym zdaniem ksiadz-zolnierz ma prawo powiedziec w homilii "Dowiedzialem sie z tajnych dokumentow, ze kupiono tyle a tyle czolgow, to mi sie nie podoba". Ale krotko, tak czy nie?

Osiris, Ty nie rozumiesz czym jest projekcja, masz slabe pojecie o psychologii. Mniejsza o to, niech bedzie poziom Twojej Wiki;
"Projekcja często uzasadnia agresywne zachowania poprzez podbudowywanie wiary w agresywne nastawienie całego świata i konieczność samoobrony".
Teraz powiedz mi kto z nas dwoch jest bardziej zadowolony z istniejacej sytuacji, kto twierdzi, ze "siedzimy w bagnie", jest "opluwany", atakowany za poglady. Komu w glowie skraj nad ktorym stoi Polska, napasc "kacapow" i inna dziecinada?

N gru 05, 2010 22:09
Cytuj:
W konsekwencji Waszym zdaniem ksiadz-zolnierz ma prawo powiedziec w homilii "Dowiedzialem sie z tajnych dokumentow, ze kupiono tyle a tyle czolgow, to mi sie nie podoba". Ale krotko, tak czy nie?

Co ma to pytanie do tematu?
Czy np. w homilii ujawniono jakieś tajne informacje?

N gru 05, 2010 22:11
zbanowany na stałe

Czytaj WSZYSTKIE wypowiedzi, nie tylko moje i moje, to zrozumiesz. Twierdzicie, ze homilia to wylacznie sprawa ksiedza, wiec pytam.

N gru 05, 2010 22:21
Cytuj:
Twierdzicie, ze homilia to wylacznie sprawa ksiedza,

A kogo jeszcze?
Komitetu do spraw cenzury, czy jakiej instytucji nadzorczej?
Kto ma zaparafować owe kazania czy homilie.
Papież czy Prezydent?
Chociaż przy tej tendencji to możliwe iż rząd utworzy komisję mieszana która będzie cenzurować owe "wystąpienia", gdzie za komuny nawet nikt o czymś takim nie pomyślał.

N gru 05, 2010 22:25
osiris, wlascieiwe tez masz racje. Zaparafowac nikt nie musi, ksiadz moze glosic dowolne bzdety, a parafianie beda go ignorowac. Z "szacunku" dla ksiedza.

Ja co prawda chrzescijanska milosc braci rozumiem inaczej i nie uwazam, ze nalezy klamstwa ignorowac, "bo to ksiadz mowi"

Pn gru 06, 2010 8:50
Kamala napisał(a):
osiris, wlascieiwe tez masz racje. Zaparafowac nikt nie musi, ksiadz moze glosic dowolne bzdety, a parafianie beda go ignorowac. Z "szacunku" dla ksiedza.

Ja co prawda chrzescijanska milosc braci rozumiem inaczej i nie uwazam, ze nalezy klamstwa ignorowac, "bo to ksiadz mowi"

I całkiem zdrowe podejście do tematu.
Jak się parafianom nie będzie podobało zachowanie księżna to mogą go olać, czyż nie?
To parafianie głosują frekwencją na mszy, czyż nie tak?
A WY chcecie ustawowo to ustalać i zakazami stłumić.

Pn gru 06, 2010 9:11
To ty chcesz jakichs ustaw dla Kosciola.
Mi to nie potrzebne. Ale jestem przeciw rozwalaniu Kosciola przez bladzacych ksiezy. Bo to nie ich prywatna wlasnosc. Jezeli nie przestrzegaja nauki Kosciola, to trzeba im o tym przypomniec. Jezeli jawnie klamia - to jawnie sprostowac.

Pn gru 06, 2010 9:19
Cytuj:
e jestem przeciw rozwalaniu Kosciola przez bladzacych ksiezy.

To jest Twoja teza a nie wszystkich Polaków.
Cytuj:
Bo to nie ich prywatna wlasnosc.

A czyja, państwowa?
Cytuj:
Jezeli nie przestrzegaja nauki Kosciola, to trzeba im o tym przypomniec.

A ja Ci przypominam, żebyś podała fragment który prawi o tym o czym piszesz, bo na razie tego nie uczyniłaś.
Cytuj:
Jezeli jawnie klamia - to jawnie sprostowac.

Nie ma co prostować m bo mówił szczerą prawdę a że Tobie i PO się nie podobała to inna sprawa.

Pn gru 06, 2010 9:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona