Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 528 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona
 Jestem homo z przegranym życiem na starcie 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Jestem homo z przegranym życiem na starcie
meritus napisał(a):
Jedynie Pismu Świętemu przysługuje natchnienie i Boże autorstwo.

Przestań kłamać. To Buddyści głosza Prawdę. Buddyzm to jedyna słuszna religia!

Wt gru 07, 2010 20:24

Meritus, dla Ciebie słowa zawarte w Biblii mogą być rzeczywiście głosem Boga, dlatego że w to wierzysz. Dla mnie Biblia to zbiór ksiąg historycznych, opowiadań, mitów, legend. A chciałbym jeszcze zauważyć, że nie do końca jest jasne, w którym roku poszczególne Ewangelie zostały napisane. Imiona, które noszą w nazwie wcale nie świadczą o autorstwie. Wielokrotnie były tłumaczone, pewne fragmenty celowo modyfikowano, dostosowując do potrzeb Kościoła. Proszę tylko nie zaprzeczać.
Masz jednak prawo oceniać tę kwestię inaczej.

Wt gru 07, 2010 20:50

A propos potrzeb Kościoła - też tak kiedyś myślałam (tzn. było to dla mnie możliwe i logiczne), ale w momencie, kiedy sobie uświadomiłam, że np. tłumaczenia protestanckie prawie nie różnią się od naszych (a na pewno bardzo zależałoby im na obaleniu wielu naszych założeń), doszłam do wniosku, że nic nie nagięli. W końcu Kościół sam ma problemy z pewnymi fragmentami, więc dlaczego ich nie zmienił, nie usunął? Dlaczego np. nie dorzucił czegoś o oddawaniu czci Maryji? Zastanów się też nad tym.

Wt gru 07, 2010 21:32

Poszukaj a znajdziesz informacje o tym, o czym napisałem. Weryfikacja fragmentów Biblii miała miejsce jeszcze przed rozłamem w Kościele. Pewne księgi w ogóle nie zostały włączone do Biblii. Nie mówiąc już o interpretacji zmieniającej się na przestrzeni wieków.
Na przykład pogląd,iż Maria Magdalena była niezwykle bliską osobą dla Jezusa, dla wielu wierzących jest bluźnierstwem. Ma jednak dość poważne podstawy naukowo - historyczne. Wystarczy poszukać.

Wt gru 07, 2010 21:51

Taki facet ja nie myślę tylko o seksie z drugim facetem. Dlaczego zaraz jest takie założenie, ze chodzi tylko o to, co poniżej pasa? czasami nie dziwie się dlaczego ludzie mówią, że ludzie Kościoła wszędzie widzą seks....

Agvis to może być piękne zaangażowanie się dla innych ,ale właśnie zawsze będzie tak, że w trudnych chwilach zostaje się i tak samemu. Przyjaciele, ludzie, którym będę pomagał nie będą przy mnie całą dobę. Póki, co wybieram pracę i spędzam w niej sporo czasu.

Wt gru 07, 2010 22:48
zbanowana na stałe

lublin33338 napisał(a):
Poszukaj a znajdziesz informacje o tym, o czym napisałem. Weryfikacja fragmentów Biblii miała miejsce jeszcze przed rozłamem w Kościele. Pewne księgi w ogóle nie zostały włączone do Biblii. Nie mówiąc już o interpretacji zmieniającej się na przestrzeni wieków.

Nie mówiąc też o przeinaczeniach jakie wkradały sie w tekst podczas ręcznego przepisywania ksiąg, zanim wymyślono druk.

Wt gru 07, 2010 23:09

toxo napisał(a):
Taki facet ja nie myślę tylko o seksie z drugim facetem. Dlaczego zaraz jest takie założenie, ze chodzi tylko o to, co poniżej pasa? czasami nie dziwie się dlaczego ludzie mówią, że ludzie Kościoła wszędzie widzą seks....

Myślisz toxo, że ja, patrząc na faceta, myślę tylko o seksie? Otóż właśnie to najmniej mnie interesuje. Myślę jednak, że dokładnie wiesz o co chodzi: w naszych oczach to facet jest tą zagadką i ma to coś, czego u kobiety nie widzimy. Ale nie mam też wątpliwości, że wiąże się to z napięciem seksualnym.

Powodzenia toxo!

Śr gru 08, 2010 8:17
lublin33338 napisał(a):
Na przykład pogląd,iż Maria Magdalena była niezwykle bliską osobą dla Jezusa, dla wielu wierzących jest bluźnierstwem. Ma jednak dość poważne podstawy naukowo - historyczne. Wystarczy poszukać.

To może podzielisz się ta wiedzą naukową-historyczną w kwestii bliskich związków Marii Magdaleny z Jezusem.

Śr gru 08, 2010 8:42

Angella_S napisał(a):

Jak już oskarżasz kogoś o kłamstwo to z łaski swojej udowodnij. Twój post jest kolejnym dowodem niezbyt zdrowego zaangażowania emocjonalnego bez dodatku jakichkolwiek elementów merytorycznych. Poza tym walisz sobie gola do własnej bramki, gdyż buddyzm zalicza pederastię i jej żeński odpowiednik do zachowań niewłaściwych.

lublin33338 napisał(a):
Meritus, dla Ciebie słowa zawarte w Biblii mogą być rzeczywiście głosem Boga, dlatego że w to wierzysz. Dla mnie Biblia to zbiór ksiąg historycznych, opowiadań, mitów, legend.

Skoro jesteś człowiekiem niewierzącym, bądź nie jesteś chrześcijaninem to już jest twój wybór. Decydujesz o swoim życiu i sam sobie decydujesz o konsekwencjach swoich wyborów.

lublin3338 napisał(a):
A chciałbym jeszcze zauważyć, że nie do końca jest jasne, w którym roku poszczególne Ewangelie zostały napisane.

Naukowcy na ten temat się wypowiedzieli i naprawdę nie ma żadnego znaczenia, czy jakiś list powstał 10 lat wcześniej, czy 10 lat później.

lublin3338 napisał(a):
Imiona, które noszą w nazwie wcale nie świadczą o autorstwie.

Gdy się bada źródła historyczne, to do autorstwa Ewangelii nie było nigdy wątpliwości.

lublin3338 napisał(a):
Pewne księgi w ogóle nie zostały włączone do Biblii.

Nie włączono ich do kanonu, bo nie było wątpliwości, co do tego, że nie pochodzą od Apostołów i że powstawały w sektach gnostyckich od II poł II wieku.

Cytuj:
Ma jednak dość poważne podstawy naukowo - historyczne. Wystarczy poszukać.

Ma swe źródło w apokryfach gnostyckich. Widzę, że dla ciebie większy autorytet od Słowa Bożego mają wymysły gnostyków.

Śr gru 08, 2010 14:28
zbanowana na stałe

meritus napisał(a):
Angella_S napisał(a):

Jak już oskarżasz kogoś o kłamstwo to z łaski swojej udowodnij. Twój post jest kolejnym dowodem niezbyt zdrowego zaangażowania emocjonalnego bez dodatku jakichkolwiek elementów merytorycznych. Poza tym walisz sobie gola do własnej bramki, gdyż buddyzm zalicza pederastię i jej żeński odpowiednik do zachowań niewłaściwych.

Nie strzeliłam gola do własnej bramki bo nie jestem żadna buddystką. Równie dobrze mogłabym powiedzieć Allah Akbar lub Jezu mój Panie i nic by to nie znaczyło.Ta wypowiedz miała inny cel. Poza tym juz poraz kolejny widzę że dostrzegasz w mioch wypowiedziach coś czego nie ma. Ach ta wyobrażnia.

Budda nie zostawił ścisłych wytycznych w sprawie orientacji seksualnej i istnieje duże zróżnicowanie podejścia do homoseksualizmu wśród różnych szkół i sekt.

Dalajlama, duchowy przywódca szkoły Gelub i król Tybetu na wygnaniu. Na spotkaniu w San Francisco z delegacją homoseksualistów praktykujących buddyzm powiedział, że należy uczynić w tej sprawie rozróżnienie pomiędzy buddystami i nie, buddystami. Z buddyjskiego punktu widzenia związki homoseksualne, zarówno pomiędzy kobietami jak też mężczyznami, uważane są ogólnie za niewłaściwe zachowania seksualne. Jednocześnie ze społecznego punktu widzenia może nie być w tym niczego negatywnego.
Dalajlama podkreślił, że treść owych tradycyjnych tekstów powinna zostać na nowo zinterpretowana i na nowo dostosowana do kultury nowoczesnego społeczeństwa , dodał jednak również, że „nie może tego zrobić sam, lecz musi się skonsultować z innymi buddyjskimi szkołami."

Na pytanie o stosunek buddyzmu do homoseksualistów Lama Ole Nydhal mówi: "Sam jestem więcej niż zdecydowanym heteroseksualistą, ale jest wśród nas kilkoro homoseksualistów i lesbijek. Na początku wydawało mi się, że są bardzo śmieszni, jednak po pewnym czasie zauważyłem, że życie seksualne nie jest decydującym faktorem w naszym życiu - jest tylko jednym z jego aspektów. Jeśli czegoś nie znamy, wówczas często wydaje nam się to dziwne. Owi homoseksualni uczniowie opowiadali mi o tym, w jaki sposób odbierają świat i swoich partnerów. Wówczas zauważyłem, że tylko jednym aspektem osobowości różnią sie od innych ludzi, natomiast cała reszta jest taka sama.
Budda naucza, że przyczyną tego zjawiska jest nasza niechęć do płci przeciwnej w poprzednim życiu. Na przykład, gdybym w tym życiu cały czas mówił, że kobiety są złe, to możliwe, że w następnym trzymałbym się za rękę z moim tłumaczem. W ten sposób powstaje tendencja w umyśle.
Na podstawie własnych obserwacji mogę powiedzieć, że w związkach homoseksualnych jest więcej zazdrości, więcej przeszkadzających emocji. Z drugiej strony może być tak, że ludzie stanowili parę w którymś z poprzednich żywotów i chociaż w obecnym życiu sa tej samej płci, przywiązanie pomiędzy nimi jest nadal bardzo silne."

Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uwazacie za zesłane przez Boga.
Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym."

Pierwsza zasada w buddyzmie: myśl samodzielnie. Nauczyciel pokazuje nam drzwi - ale to my sami przez nie przechodzimy”

meritus napisał(a):
Widzę, że dla ciebie większy autorytet od Słowa Bożego mają wymysły gnostyków.

Widzę że dla Ciebie większy autorytet od Sutr mają wymysły chrześcijan.

Śr gru 08, 2010 15:29

Angello_S dobrałaś do swej wypowiedzi tylko, to co ci pasowało. To, co było ci nie po nosie, rozkosznie pominęłaś... Każdy kto zechce pogłębić wątek stosunku buddyzmu do zboczenia homoseksualnego, znajdzie, co trzeba.

Angella_S napisał(a):
Równie dobrze mogłabym powiedzieć Allah Akbar lub Jezu mój Panie i nic by to nie znaczyło.

Nie widzę sensu, byś pisała cokolwiek na tym forum, skoro masz takie podejście do własnej twórczości.

Angella_S napisał(a):
Ta wypowiedz miała inny cel.

Ach, ach :D jak ja lubię zagadki. Proszę, proszę, powiedz, jaki cel. Proszę...

Śr gru 08, 2010 16:02
zbanowana na stałe

meritus napisał(a):
Angella_S napisał(a):
Równie dobrze mogłabym powiedzieć Allah Akbar lub Jezu mój Panie i nic by to nie znaczyło.

Nie widzę sensu, byś pisała cokolwiek na tym forum, skoro masz takie podejście do własnej twórczości.
.

Takie mam podejście do religii. Ach ta wyobraźnia: Bóg, anioły, diabły, świete księgi rodem z zaświatów, czego to jeszcze nie wymyślono...leśne skrzaty...trole...krasnale...jednorożce...

Powtarzam zatem jeszcze raz za Buddą (ciekawe że można być buddystą a niekoniecznie wierzyć że ktoś taki jak Budda wogóle istniał):

"Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach.
Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swym autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan.
Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uwazacie za zesłane przez Boga.
Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym."

Inny myśliciel powiedział:

Nie chcę prowadzić stada, nie chce być fetyszem głupców i fanatyków; nie chce być uznawany za założyciela wyznania, w którym wyznawcy powtarzają jedynie moje opinie. Pragnę jedynie aby każdy człowiek wyrąbał w dżungli swoją własną drogę.

meritus napisał(a):
Każdy kto zechce pogłębić wątek stosunku buddyzmu do zboczenia homoseksualnego, znajdzie, co trzeba.

Biblię wertujesz za pomocą "sprawnego programu biblijnego" Tutaj czego używasz?

I pytam czy dla Ciebie większy autorytet od Sutr mają wymysły chrześcijan?

Śr gru 08, 2010 16:15

Angella_S

Człowiek został stworzony i wyposażony miedzy innymi w rozum i wolną wolę. Wszystko mu wolno ale czy wszystko przynosi mu korzyść? Czy chrześcijaństwo zniewala kogo? - wybierasz wiarę w Jezusa Chrystusa w sposób wolny. Ci co go wybrali jeszcze się nie skarżyli, ze im jest źle... Wiarę w Niego opluwali jedynie Ci, którzy od Niego odwrócili się albo Go niedostatecznie poznali...

Człowiek nie może wewnętrznie zostać pusty, gdyż pustkę wypełnia przeważnie zło. Za św. Augustynem (nawróconym na chrześcijaństwo w dorosłym wieku) powtórzę: "Niespokojne będzie serce człowieka dopóki nie spocznie w Panu (w Jezusie Chrystusie)!

A jeśli powiedziało się A to trzeba powiedzieć i B! Dotyczy to stosunku do homoseksualizmu wśród chrześcijan! Homoseksualizm nie jest grzechem lecz czyny homoseksualne są nim. Stąd życie homo nie jest przegrane na starcie.

zsoborniki

zsoborniki

Ostatnio edytowano Śr gru 08, 2010 16:56 przez zsoborniki, łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 08, 2010 16:37
zbanowana na stałe

zapomniałam :)
meritus napisał(a):
Angella_S napisał(a):
Ta wypowiedz miała inny cel.

Ach, ach :D jak ja lubię zagadki. Proszę, proszę, powiedz, jaki cel. Proszę...

Może pluralizm religijny a'la John Hick?

"Według "kopernikańskiego przewrotu w teologii" postulowanego przez Hicka, w dwudziestym wieku nadszedł czas, aby porzucić myśl, że chrześcijaństwo znajduje się w centrum religijnego wszechświata, a inne religie jak planety krążą wokół niego".
_____
A może...hmm
Każda religia zawiera część prawdy?
Albo buddyści maja rację a Ty błądzisz?
Albo buddyści błądzą razem z Tobą gdyż prawde głosi Islam?
A moze poprostu wszystkie religie są wyssane z palca?

Śr gru 08, 2010 16:56

Nie wydaje wam się, że szczęście jest złem? Tak się zastanawiałem, że skoro dla homoseksualisty szczęściem jest życie z drugim mężczyzną - tak jak dla heteroseksualisty z kobietą - to dlaczego Bóg pozwolił, żeby jeden mógł być szczęśliwy a drugi nie? Szczęście nie jest dla wszystkich?

Śr gru 08, 2010 21:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 528 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 36  Następna strona